Mám na niečo nárok?
Ahojte, som po rodicovskej dovolenke. Slobodna matka. Do prace nemozem nastupit lebo je to dvojzmenna prevadzka a nemam kde dat dieta. Na podporu nemam narok. Su nejake davky ktore ai viem vybavit? Alebo co mam robit? Poradte kto viete
@maria898 ehm, nič v zlom, ale to teraz nebudeš môcť nastúpiť do práce najbližších aspoň 15 rokov, lebo nemáš kam dať dieťa?
Treba zamestnávateľa požiadať o úpravu pracovného času - zo zákona máš na to nárok. Ak sa nedá, tak hľadať vyhovujúcu prácu.
Ako “slobodná matka” (čo je mimochodom každá, ktorá nie je vydatá) nemáš nárok na nič extra po finančnej stránke. Výživné od otca dieťaťa a možno nejaká hmotná núdza, ale to ti nič nerieši.
@maria898 Si po rodicovskej dovolenke a do prace nemozes nastupit, lebo je to dvojsmenna prevadzka - teda pracovny pomer ti stale bezi? A nemas narok na podporu? Ak ti uz PP nebezi, tak potom nemusis nastupovat do tej prace, ktoru spominas, ale hladaj akukolvek inu. Alebo len ja som nieco nepochopila?
@maria898 Tak moment, ved tuto som ti uz radila dokonca o max. podpore. Tak ako to ze zrazu narok nemas?
https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/vypoved-po-rodicovskej-dovolenke-7/
A inak nechcem byt zla, ale v inych temach pises, ze partnera mas, to ze si slobodna, teda nevydata nehra ziadnu rolu, trosku dlhsiu matersku maju osamele matky, teda tie, co su skutocne samy. Navyse riesite druhe dieta, umele oplodnenie, tak neviem ci je toto vhodna konstelacia byt na davkach a riesit druhe babo a nemat pracu...
Ak si este zamestnana, tak pandemicka OCR, kym dieta nenastupi do skolky. Potom napriklad podpora a nasledne nejaka praca. Ak uz zamestnana nie si, tak pandemicky rodicovsky
@hazelgracegus no u mojho zamestavatela sa dohodnut nedalo
Dakujem dievcata, je to trosku nespravodlive tento cely system, clovek robi a nema narok na nic ani na poondiatu podporu kym doriesi druhu pracu. Je tazke najst pracu na jednu zmenu. Tera aspon v nasom okoli.
@maria898 V tamtej diskusii pises, ze si mala nastupit 22.7., cize predpokladam, ze 21.7. ti skoncila rodicvoska, dieta dovrsilo 3 roky. Tiez pises, ze si pocas rodicovskej nemala ziadny iny prijem, mala si teda zmluvu len u tohto zamestnavatela. Ako ti teda nevychadza narok na podporu?
Ved ak si ola 3 roky na RD, tak zmluva ti bezala, poistenie tiez a podmienkou naroku na podporu je mat za posledne 4 roky aspon 2 roky poistenie v nezamestnanosti. Aj tam pises, ze proste ked sa nedohodnete na jednej smene, tak pojdes na podporu.
Chces povedat ze od 22.7. do dnes si sa evidovala na UPSVaR a ziadala na socialnej poistovni podporu a uz mas aj rozhodnutie, ze nemas na nu narok?
@nafka0483 to mi povedali na urade prace dnes ze nemam natok na podporu, ja sa tomu nerozumiem odporucili mi nahlasit sa na zdravotnu poistovnu ze oni za mna budu platit odvody do synovych 6 rokov. Lebo ze ona ma na urade zaeviduje ale maju kopec pozicii na zmeny a ze ona mi to ponukne a jeje jedno ze ja nemozem a ked odmietnem ma vyradi
@maria898 A ty kvoli tomu co ti ta pani povedala ci nebudes ziadat o podporu?? Neblazni ;)
Nehlas sa na ZP, normalne sa zaeviduj na UPSVaR - zaevidovala ta ci nakoniec nie? Ak nie, chod tam znova a zaeviduj sa. Nasledne ziadaj o podporu na socialnej poistovni.
Pani na urade ma pravdu v tom, ze UPSVaR ta mozu varadit pre nespolupracu - ale zaujimave ze pani uz teraz vopred vie, ze tak urobi. Nedaj sa, rob ako ti pisem.
@maria898 Samozrejme, ze narok mas, normalne sa zaeviduj a ziadaj o podporu na SP.
Na urade sa hlas vzdy ked budu kazat, dokladuj ze pracu si hladas, ked ta poslu na pohovor, tak na neho chod a na pohovore im povedz ze pracovna doba nevyhovuje, ze b si chcela jednu smenu - mozno motyka vystreli a vezmu ta a vyhoveju ti. Ak nie, tak oni by mali napisat, ze im nevyhovujes a neberu ta.
Ak by ta naprike tomu prijali, tak miesto by si nemala odmietnut, lebo ta mozu vyradit, cize v tom pripade nastup na jeden den, ukonc PP v skusobnej dobe a chod naspat na urad a dalej cerpaj podporu.
@nafka0483 ahoj, chcem len oznamit ze vdaka tvoje podpore som si to obvolala a dnes som obdrzala oznamenie zo socialky a uznavaju mi 27e na den. Predstavte si ze bybsom to nechala tak akoi odporucila pani na urade prace a ukratila by som sa tak o nemaly peniaz. Takze velka vdaka za podporu z vasej strany