icon

Mám nárok na dom aj ja?

27. feb 2023

Ahojte. Mám takú otázku... Zaujíma ma pohľad na vec niekoho tretieho...
V roku 2019 sme začali (vtedy) ešte s priateľom stavať rodinný dom. Pozemok už mal kúpený (ten kupoval keď sme sa ešte nepoznali) na projekte začal vtedy pracovať s tým že spolu sme ho doladili podľa našich predstáv a pod... 11 mesiacov na to sme sa sťahovali. Všade je samozrejme písaný muž a aj hypotéku si bral on sám... Ja som do domu investovala niečo cez 10 000€ (zobrala som rýchlo úver trebalo súrne poplatit nejaké veci).
V roku 2022 sa z nás stáli manželia. Doteraz som to nejak neriešila lebo si veľmi dobre uvedomujem že po finančnej stránke je to proste naozaj manželove... ALE(!!!) Stavali sme to spolu ako partneri... Každý deň z práce som utekala na stavbu a robila všetko čo som urobiť mohla, denne varila robotníkom a robila dievča pre všetko keď bolo treba. Je tu kus mňa, cítim sa tu ako doma a beriem to ako aj svoj dom.
Teraz nedávno prebehla kolaudácia a čakáme na zápis do katastra kde treba vypísať či je dom vo vlastníctve osobnom alebo sme vlastníci obaja. Nebavili sme sa zatiaľ o ničom, ale vôbec neviem či mam manželovi narovinu povedať že si myslím že aj ja mám právo byť písaná ako vlastník alebo sa vôbec k tomu nemám vyjadrovať ak to nenavrhne on sám?
Nikdy nebol dôvod sa o tom baviť... Proste prirodzene sa vyjadrujeme o všetkom ako o našom spoločnom... lenže dom sa staval keď sme neboli svoji a "investovala" som do domu značne nižšiu sumu ako manžel. Nuž neviem... Má dcéru z predošlého vzťahu (neboli zobraty) a už niekoľko krát sa malá vyjadrila, že jediná dedička lebo je prvorodena🤣🤌🏻 čo ja len v tichosti prejdem aby som nepovedala niečo čo budem hľutovať. Mam pocit že by som sa aj ja mala nejako poistiť, chrániť

gabriela2952
27. feb 2023

@tiezjedna ja viem, ja s mojim mužom hypotéku mame 🙂 a brali sme ju hneď spolu, pretože sme kupovali spoločne.

tiezjedna
27. feb 2023

@tiezjedna a takto, nemyslím, že autorke ide o majetkový prospech. Skôr to vidím na pocit domova.

autor
27. feb 2023

@kitycat ak budete pozorne čítať s porozumením... Zistíte že som napísala že doteraz som nemala dôvod to riešiť... Teraz prišla kolaudácia a na žiadosti o zápise do katastra sú možnosti také že buď bude zapísaná jedna osoba ako vlastník alebo pootom manželia 😊... Pri tejto príležitosti som nad tým začala premýšľať čo a ako urobiť/ povedať... Či mám počkať ako sa vyjadrí on sám alebo mu mám narovinu povedať svoj názor a pohľad ja vec.. toť všetko...

gabriela2952
27. feb 2023

@tiezjedna ja nič proti autorke, ja jej rozumiem. Lenže toto mali mat vyriešené už keď sa stávalo( ci stávajú spoločne alebo sám), pretože ako vidíme autorka sama nevie

autor
27. feb 2023

@tiezjedna presne tak 🙈 ja nemyslím ani na rozvod ani na to že nutne potrebujem vystupovať ako nejaká majiteľka niečoho... Preto aj keď sa začalo stavať som to proste nemala potrebu vôbec riešiť nejako takto papierovo a podobne...

panelacikova
27. feb 2023

autorka, minulý rok ste sa vzali a stále máte hypotéku. teraz je to už vaša hypotéka, vôbec nezáleží na tom, že ty si - budeš doma na MD a on zarába. ste manželia a od dátumu sobášu sú príjmy spoločné. skús sa s ním dohodnúť na tom, aby si bola na LV zapísaná ako vlastníčka polovice, predsa len, čakáte spolu dieťa. v prípade, ak by nedajbože umrel, tak ako manželka sa podieľaš na dedičstve so všetkými jeho deťmi. čiže ak by ste mali vy 1, delí sa jeho majetok na 3 časti (ty, vaše dieťa a jeho dieťa). čiže tam by si až tak na ulici neostala, ale predsa len, vlastniť polovicu domu je iste príjemnejšie a tým pádom do dedičstva ide len druhá polovička.
ak by sa mu to nepozdávalo, nech ťa zapíše aspoň ako čiastočnú vlastníčku. napríklad on 2/3, ty 1/3. vieš, keby ten dom bol mal zakúpený a aspoň z 80% splatený pred manželstvom alebo teda predtým, než ste začali spoločne žiť, tak by som sa priklonila na jeho stranu a napísala ti, že naň prakticky nemáš takmer žiaden nárok. ale očividne ide o novostavbu a hypotéku ešte na x rokov, počas ktorých budete manželia.
ak nepristúpi na nič, neboj, v prípade rozvodu zdokladuješ (alebo banka), akú hodnotu hypotéky ste do domu od svadby vložili a na polovicu tejto časti budeš mať nárok v prípade, ak by ťa manžel chcel odtiaľ dostať.

tiezjedna
27. feb 2023

@gabriela2952 my sme tiež kupovali spoločne, ale vtedy platil cash + hypo muž. Na LV sme boli obaja. Nejde o to "čo", ale "s kým". To je to najdôležitejšie v čomkoľvek. V priebehu rokov sa situácia vyvinula tak, že som mohla nakupovať nehnuteľnosti ja a jeho nechať bokom. Ale vo všetkom, čo sme nadobudli figurujeme obaja.

tiezjedna
27. feb 2023

@gabriela2952 súhlasím, tieto veci je treba otvorene riešiť ešte predtým než k ním dôjde.

tiezjedna
27. feb 2023

@autorka a on dom nechce vložiť do BSM?

panelacikova
27. feb 2023

a prepáč, trošku som sa rozpísala, ale iste ti hlavou bežali aj také myšlienky, že čo ak.... a k téme a tvojej otázke: áno, určite sa ho opýtaj, aký má na to názor a naznač mu, že by bolo vhodné, keby si tam bola zapísaná aj ty.

anjelicek26
27. feb 2023

Pozemok jeho, hypoteka na neho, co ti ja viem... nemas proste narok na nic, mimo toho, co vies vyuctovat-vydokladovat a 10t je s celkovej sumy domu minimalna cast...keby byvas tu dobu inde, tolko vyleti von kominom na najomnom... bol by blby, keby to zapisal inak, bohuzial...

vevapeto
27. feb 2023

Nárok máš na tých 10kk čo si tam investovala. Ak ta nenapísal ako spoluvlastníka a ani to nebude mať v pláne, tak by som si na tvojom mieste začala robiť zadné vrátka aby si neskončila raz na ulici.

panelacikova
27. feb 2023

@anjelicek26 má nárok na trošku viac, než uvádzaš, hypo vzatá v roku 2019, v roku 2022 sa vzali. pochybujem, že on za 3 roky splatil hypotéku. čiže od roku 2022 má reálne nárok na polovicu splátok. je úplne fuk, že na ne zarobil on. sú manželia.

panelacikova
27. feb 2023

@negymama nie, ony fakt nečítajú s porozumením 🙄

tiezjedna
27. feb 2023

@anjelicek26 na koho je hypotéka je úplne jedno. Môže byť kľudne na Marťana. Podstatné je, kto je zapísaný v katastri na LV. To je v tejto chvíli jej manžel. Keďže je manžel výlučným vlastníkom, môže si s domom nakladať ako chce, to znamená, že môže manželke darovať vlastnícky podiel alebo môže vložiť dom do bsm, čím sa obaja stanú rovnocennými vlastníkmi.

anjelicek26
27. feb 2023

@panelacikova v liste vlatnictva by mal by ten, co to realne plati, bud sa da dopisat do papierov v banke aj ona ako dlznik, alebo ostane ferova a do listu vlastnictva pojde len muz...

viera27
27. feb 2023

Akoze nic v zlom,ale nezapisala by som. Ale to som ja. Budes mat narok na polovicu hypoteky od 2022 ako tu pise anjelicek. A este sa tam berie do uvahy rozdiel v hodnote domu v 2022 a pri pripadnom predaji/prerozdeleni. Takze az tak zle neobides. Ty si sice dala 10000 a ako vravis varenie,ale to je nic,to rozhodne nie je na podielnictvo na dome. On dal pozemok a zafinancoval vstupne naklady. Takze necit sa blbo,ak tak neurobi. V opacnom garde by si asi tiez inak rozmyslala. Aj ked poznam dva pary,kde po svatbe dal dom do bsm.

autor
27. feb 2023

@anjelicek26 "ostane ferova"

Ja neplánujem môjho manžela nijako okradnúť a ani neplánujem nebyť férová ✌🏻
Robím čo môžem aby dobre bolo.. ako bolo písané vyššie, mne nejde o to vystupovať niekde ako vlastník.. ide o pocit bezpečia a domova, že ak sa nedajbože raz niečo stane (a to nenarážam na rozvod) aby som bola chránená

anjelicek26
27. feb 2023

Ano dopisat sa ako dlznik a zapisat paralelne do listu vlastnctva je pre obe strany najschodnejsia cesta...

panelacikova
27. feb 2023

@anjelicek26 tak samozrejme, musí to byť podľa "pravidiel", ale ja v tom nevidím problém, prečo by nemohla byť spoludlžníčka, sú manželia, čakajú spolu dieťa a majú nový dom, takže na jej mieste by som ho požiadala o prepisy tak, aby bola spokojná a mala akú takú istotu. i tak v ďalekej budúcnosti, keď sa on pominie skôr, bude mať ona čo robiť, aby vyplatila jeho prvej dcére podiel. pri tom raste cien nehnuteľností to môže byť o 30 rokov pomaly taká suma, ako stojí teraz celý dom 😀 😀 takže na jej mieste by som priam trvala na tom, aby som tam bola zapísaná aj ja.
@viera27 vystihla si podstatu, ale ideš úplne proti manželke. teraz dom stojí napríklad 100 000 (bavme sa o dome, bez pozemku). behom 30 rokov splatia 100 000 ako manželia, ale dom bude reálne stáť možno 700 000. manželovi strelí v hlave, nájde si nejakú sopľu a manželku vykáže z domu s 50 000, lebo toľko dá ona v rámci svojej polovice za hypotéku. dosť nevýhodné pre ňu vzhľadom k tomu, že dom je momentálne nový, čerstvý a prakticky ho budú splácať roky už ako manželia.

panelacikova
27. feb 2023

autorka, "chránená" by si bola keby sa niečo stalo už len tým, že ste manželia. už som ti to písala vyššie. aj keby celý dom bol IBA jeho, manželstvom získavaš podiel v prípade jeho smrti. čiže úplne bez ničoho by si neostala. rozhodne je však lepšie byť zapísaná v LV ako vlastníčka polovice. iste s ním hoď reč.

tiezjedna
27. feb 2023

@anjelicek26 vôbec nevieš o čom hovoríš, takto sa to nedá urobiť, chápeme?? V momente refinancovania hypotéky bude ona ako UŽ manželka automaticky spoludĺžnik pretože nemajú obmedzené BSM, ale ako vlastník bude aj naďalej figurovať len manžel, pokiaľ sa ON dobrovoľne nerozhodne buď vložiť dom do bsm alebo jej darovať podiel... Jej jediná "istota" by v prípade nejakej tragickej udalosti bola, že sa pri dedičskom konaní ocitne v jednej lajne s deťmi. V prípade rozvodu je ale nahratá, čo sa týka delenia majetku. Tam by mala nárok len na polovicu splátok hypotéky.

tiezjedna
27. feb 2023

@panelacikova v prípade rozvodu je jej to k prdu...

autor
27. feb 2023

@panelacikova len taka vsuvka pre zaujímavosť
Ex priateľka s ktorou má dcéru... Sa neraz vyjadrila, že keď by sa čosi stalo ( manžel ma veľmi nebezpečnú prácu, v čase keď bol ešte s ex zostal na nejaký čas ako ležiak pretože mal zlomenú panvu a dodnes je s tým problém) tak sa postará o to že dom bude nakoniec mať vo vlastníctve malá... Áno ja rozumiem že teraz ako manželka na niečo nárok mám a budú už dve deti takže bude dediť aj moje dieťa 💁🏻‍♀️ no stále ako sa písalo vyššie ma na niečo nároky aj dcéra z predošlého vzťahu.. čo samozrejme chápem a určite súhlasím, ale odkedy som tehotná uvedomujem si viac že musím urobiť všetko preto aby dobre bolo a zabezpečila domov svojmu dieťaťu
Nech tento komentár vyznie akokoľvek zle.. taká je realita

panelacikova
27. feb 2023

@tiezjedna to áno, narážala som na autorku a jej príspevok o 23:18

tiezjedna
27. feb 2023

@panelacikova jasné, chápem.

panelacikova
27. feb 2023

autorka, ty nečítaš s porozumením. už som ti písala (ešte tuším na 1.strane), že keďže si manželka, ak by on umrel, ste dediči traja. ty ako manželka, jeho prvá dcéra a vaša spoločná. koniec. finito.... žiadne že dve dcéry na polovicu. ale vy tri na tretiny. ten tvoj príklad by platil len v prípade, ak by ste neboli svoji. vtedy by dedili iba jeho deti a teda dievčatá pol na pol.

panelacikova
27. feb 2023

dám ti ešte jeden príklad. ste manželia. nevadí, že dom je jeho, ale ste manželia. máte spolu 3 deti. ak by umrel, ste 5 dediči. a to jeho 4 deti + ty. majetok ide na 5 častí. samozrejme, pre teba žiadna veľká istota, lebo aj vlastné dieťa sa môže zachovať nečestne, to ti tu píšem len ako príklad. čiže žiadne také, čo vykrikuje jeho ex, že sa ona postará, že dom bude len jej dcéry. hovno makové. leda ak ho začal riešiť a stavať ešte za manželstva s ňou, tam by možno bol nejaký zádrhel, ale to by hádam taký debil nebol.....

autor
27. feb 2023

@panelacikova nieee oni zobraty neboli... Projektovanie a stavanie sme robili spolu už ako partneri 😊 s tým že som to brala ako jeho projekt keďže sme spolu neboli dlho a uveodmivala som si fakt že on je hlavný investor

tiezjedna
27. feb 2023

@panelacikova keby ho začal stavať za manželstva s ex, a bol by jediný vlastník, tak by to znamenalo len to, že mali zúžené bsm a teda je ex manželka z obliga. Inak by to nešlo.