Mám nárok na dom aj ja?
Ahojte. Mám takú otázku... Zaujíma ma pohľad na vec niekoho tretieho...
V roku 2019 sme začali (vtedy) ešte s priateľom stavať rodinný dom. Pozemok už mal kúpený (ten kupoval keď sme sa ešte nepoznali) na projekte začal vtedy pracovať s tým že spolu sme ho doladili podľa našich predstáv a pod... 11 mesiacov na to sme sa sťahovali. Všade je samozrejme písaný muž a aj hypotéku si bral on sám... Ja som do domu investovala niečo cez 10 000€ (zobrala som rýchlo úver trebalo súrne poplatit nejaké veci).
V roku 2022 sa z nás stáli manželia. Doteraz som to nejak neriešila lebo si veľmi dobre uvedomujem že po finančnej stránke je to proste naozaj manželove... ALE(!!!) Stavali sme to spolu ako partneri... Každý deň z práce som utekala na stavbu a robila všetko čo som urobiť mohla, denne varila robotníkom a robila dievča pre všetko keď bolo treba. Je tu kus mňa, cítim sa tu ako doma a beriem to ako aj svoj dom.
Teraz nedávno prebehla kolaudácia a čakáme na zápis do katastra kde treba vypísať či je dom vo vlastníctve osobnom alebo sme vlastníci obaja. Nebavili sme sa zatiaľ o ničom, ale vôbec neviem či mam manželovi narovinu povedať že si myslím že aj ja mám právo byť písaná ako vlastník alebo sa vôbec k tomu nemám vyjadrovať ak to nenavrhne on sám?
Nikdy nebol dôvod sa o tom baviť... Proste prirodzene sa vyjadrujeme o všetkom ako o našom spoločnom... lenže dom sa staval keď sme neboli svoji a "investovala" som do domu značne nižšiu sumu ako manžel. Nuž neviem... Má dcéru z predošlého vzťahu (neboli zobraty) a už niekoľko krát sa malá vyjadrila, že jediná dedička lebo je prvorodena🤣🤌🏻 čo ja len v tichosti prejdem aby som nepovedala niečo čo budem hľutovať. Mam pocit že by som sa aj ja mala nejako poistiť, chrániť
Co z toho bolo adresované mne? Nepochopila som .....
@majlo1234 skúsim ti túto myšlienku rozvinúť, ako som to myslela. mám tiež 13-ročnú dcéru a tiež mi hradí alimenty jej otec, čiže môj ex-partner. to je OK. idem to rozvinúť priamo na svoju situáciu. predstavme si, že som ho opustila, keď malo dieťa 2 roky (alebo on mňa, to je fuk, ide o ten vek dieťaťa)
- on si našiel druhú ženu, má s ňou ďalšie dieťa, buduje si nehnuteľnosť.... a samozrejme, ja to pociťujem ako krivdu voči svojej dcére, pretože ona má akoby "ukrajované" z nejakého komfortu, ktorý ex poskytuje druhému dieťaťu. nejde o môj komfort, ide o dieťa. preto by som považovala za správne, keby sa každý takýto prípad posudzoval individuálne (viem, nemožné, lebo súdy sú beztak spomalené, žeby ešte aj toto riešili, jedine tak cez súkromných detektívov možno....). tam by bolo vhodné, aby okrem výživného vytvoril prvému dieťaťu nejaký fond, dlhodobé sporenie, kde by aspoň čiastočne prispel na nejaký štart do života v dospelom veku. aby teda to dieťa "nestrádalo".
- berme do úvahy, že sa dvaja rozvedú, keď má prvá dcéra 20 rokov. otec žil do veku 20 rokov s rodinou, všetko jej obetoval (rovnako ako matka, samozrejme), peniaze vložil do rodiny, do majetkov, atď.... opustí rodinu a začne žiť život s inou ženou. vezmú sa, majú dieťa, otec začína prakticky odznova, lebo nebol sviniar a nechal žene a dcére byt, odišiel s holou riťou. v takomto prípade považujem za vrcholne nedomyslený zákon, ktorý uvádza, že tento otec s novou manželkou vybuduje úplne nový majetok od piky, ale v prípade jeho smrti má jeho prvá dcéra, ktorá je už mimochodom zabezpečená a v prípade otcovej smrti má možno 55 rokov, že má vôbec nárok na nejakú časť práve tohto majetku. pretože v čase jeho odchodu už bola dospelá, zabezpečená, budovala si vlastný život a v čase jeho smrti už mala možno ona sama dospelé deti, možno priam vnúčatá. a zrazu ide dediť z niečoho, čo budovala iná žena s jej otcom. rozumieš, ako som to myslela?
ja mám tiež 13-ročnú dcéru, zatiaľ je podporovaná a ak by do toho vstúpilo iné dieťa, určite by som stále trvala na alimentoch v podobe, aké dostáva, zvyšované postupne o infláciu. aspoň do veku ukončenia SŠ a ak pôjde na VŠ, aby podporoval dcéru finančne ohľadom štúdia. to je celé. ak by do jeho života vstúpila iná a mal by s ňou ďalšie dieťa, pričom moja dcéra by už bola dospelá, vyštudovaná a mala svoj život, bolo by mi srdečne jedno, kde raz skončí jeho majetok, už by to reálne nebola moja starosť a vôbec by mi nevadilo, ak by ani dcéra z toho už nič nemala, pretože je zabezpečená, dospelá a má svoj život.
takto som to myslela. lenže problém je v tom, že každý prípad je neskutočne individuálny a iný a žiaľ, nedá sa to posudzovať jednotlivo, lebo na to nemáme inštitúcie, ľudí a peniaze, aby sme takéto inštitúcie živili. preto je zákon v mnohých prípadoch poriadne nespravodlivý. týka sa to aj živnostníkov, ktorí uvádzajú skutočný príjem podstatne nižší, len aby nemuseli bývalej platiť vyššie alimenty. taká inštitúcia by mohla prostredníctvom svojich ľudí vypátrať, akým životným štýlom žije, koľko má reálne zákaziek, apod. ale to je scenár tak asi na americký film a nie na slovenskú realitu 😀 😀
@panelacikova vdaka za rozsiahlu odpoved, uplne suhlasim so vsetkym, co si povedala. Deti v tomto pripade su vsetky relativne mlade, ale hadam v case otcovej smrti uz budu vsetky dospele a zabezpecene😅 ale coho sa obavam ja-nakolko su medzi expartnermi zle vztahy, ak by prisla jeho smrt nejako skoro, bolo by to asi peklo, co sa vyrovnavania tyka. Preto by som to rada poriesila uz predtym, nejakym zavetom alebo neviem ako sa to da riesit😂 druh vec je, ze mne osobne by bolo proti srsti vyplacat nevlastne deti z majetku, ktory je teoreticky cisto moj(nadobudnuty z mojich financii) ale realne napriklad spada do BSM, kedze nadobudnuty bol uz v case manzelstva. Takze aj toto bude asi dobre casom nejako vyriesit, nech nie su potom medzi detmi zbytocne spory o dedicstvo
@majlo1234 to znamená, že máš situáciu, kedy tvoj manžel má nejaké "ex" deti?
@panelacikova ano, ma dve deti v rannej puberte, ktore ale nevida, kvoli rozporom s ex a faktu, ze decka su uz velke, proste otca nechcu vidiet- chodi za nimi aj tak kazdy druhy vikend, ale teda skor sa mu nepodari ako podari vidiet sa s nimi.Plati vyzivne, na ktorom sa dohodli, nechal po rozvode velky byt bez hyposky, auto a zaroven vlastni dve dalsie nehnutelnosti v danom meste, ktore planuje pre ich start
My byvame 400 km od nich, a sice to zo zaciatku bolo financne narocne, podarilo sa nam vyhrabat trochu, ja splacam hypoteku na nas spolocny dom, on si vzal dalsiu na byt kde sme pred tym byvali a na sidlo firmy, cize mame momentalne obrovske vydavky, ktore splacame postupne.
A teda muz to robi vsetko pre deti(aspon tak vravi😂) a ja s nim v podstate suhlasim, vadi mi len nas spolocny dom, takze najlepsie by asi bolo, keby sa vynal z BSM, a prepisal len na mna. Len je to taka blba situacia, akoby som ho pochovavala v 40tke😂
Mne sa zdá, že v takomto prípade je dôležitý aj dátum kolaudácie. Ak ste dom skolaudovali už ako manželia, podľa mňa je aj tvoj. Ale treba si to overiť na príslušných úradoch 😉 Držím palce
@majlo1234 tak to ti verím. na takýchto zákon fakt nemyslí, bohužiaľ :( jedine tým vyňatím, ak podniká, asi to pôjde. ak nepodniká, tak smola, vyňať môžeš nehnuteľnosť len pred jej kúpou :( aspoň tak mi to povedali 2 právnici, keď som to v minulosti zisťovala... a mimochodom, toto je presne 1 asi z 2-3 dôvodov, prečo som sa ja na "staré kolená" s mužom dohodla na tom, že sme sa síce vzali, ale ponecháme si každý svoju domácnosť a v podstate aj žijeme oddelene. ja sa totiž ešte starám o svoju dcéru, ktorá nie je jeho, to je ďalší faktor. ale tá predstava, že dáme dokopy majetky... a potom, po 20 rokoch napríklad vyplácať niekoho (tiež má deti už dávno dospelé) iba preto, "lebo" zákon a "lebo" im umrel otec, o ktorého zakopnú tak raz-dva razy do roka.... toto sa priečilo môjmu zdravému rozumu. tak som sa rozhodla, v záujme ochrany seba, ale i svojej dcéry (v zmysle mať strechu nad hlavou), že do spoločného majetku ani nejdem. keby nehnuteľnosti nestúpali na hodnote, šla by som. lebo dokazovanie by nebolo zložité, čo bolo predtým moje a čo jeho.... ale stúpajú na hodnote a ja fakt nepotrebujem v 60-ke alebo 70-ke premýšľať, z čoho vyplatím jeho vtedy už 40-45 ročné deti..... tak sme to nechali teda tak a nie je nám zle 😀
@panelacikova svata pravda, budem musiet aj ja s muzom pohovorit, nech z toho raz nie su problemy

@fireman666 v dnešnej dobe človek nikdy nevie