Mám nárok na dom aj ja?
Ahojte. Mám takú otázku... Zaujíma ma pohľad na vec niekoho tretieho...
V roku 2019 sme začali (vtedy) ešte s priateľom stavať rodinný dom. Pozemok už mal kúpený (ten kupoval keď sme sa ešte nepoznali) na projekte začal vtedy pracovať s tým že spolu sme ho doladili podľa našich predstáv a pod... 11 mesiacov na to sme sa sťahovali. Všade je samozrejme písaný muž a aj hypotéku si bral on sám... Ja som do domu investovala niečo cez 10 000€ (zobrala som rýchlo úver trebalo súrne poplatit nejaké veci).
V roku 2022 sa z nás stáli manželia. Doteraz som to nejak neriešila lebo si veľmi dobre uvedomujem že po finančnej stránke je to proste naozaj manželove... ALE(!!!) Stavali sme to spolu ako partneri... Každý deň z práce som utekala na stavbu a robila všetko čo som urobiť mohla, denne varila robotníkom a robila dievča pre všetko keď bolo treba. Je tu kus mňa, cítim sa tu ako doma a beriem to ako aj svoj dom.
Teraz nedávno prebehla kolaudácia a čakáme na zápis do katastra kde treba vypísať či je dom vo vlastníctve osobnom alebo sme vlastníci obaja. Nebavili sme sa zatiaľ o ničom, ale vôbec neviem či mam manželovi narovinu povedať že si myslím že aj ja mám právo byť písaná ako vlastník alebo sa vôbec k tomu nemám vyjadrovať ak to nenavrhne on sám?
Nikdy nebol dôvod sa o tom baviť... Proste prirodzene sa vyjadrujeme o všetkom ako o našom spoločnom... lenže dom sa staval keď sme neboli svoji a "investovala" som do domu značne nižšiu sumu ako manžel. Nuž neviem... Má dcéru z predošlého vzťahu (neboli zobraty) a už niekoľko krát sa malá vyjadrila, že jediná dedička lebo je prvorodena🤣🤌🏻 čo ja len v tichosti prejdem aby som nepovedala niečo čo budem hľutovať. Mam pocit že by som sa aj ja mala nejako poistiť, chrániť
@kittykat22 nuž, máme na to odlišný názor 🙂 ani život kultúrou ti nezaručuje, že nebudeš degradovaná, vidíme to aj u našich mnohých "umelcoch" či iných postavičkách, ktoré povinne navštevujú rôzne kultúrne podujatia, no hlavy vymleté 🙂 toto nie je o tom, aký život žiješ, ale čo geneticky zdedíš do hlavičky, ako ti ide celkovo učenie vo všeobecnosti. ako dokážeš nasávať vedomosti a novinky a hlavne, ako ich vieš použiť.
a čo sa týka detí, ja zas napríklad mojej nezakazujem veci, ktoré nebavia mňa 🙂 do kina chodieva už aj s kamarátkami. ak bude chcieť ísť do divadla s partiou, nech sa páči, dvere má otvorené. nemám s tým problém. formuje sa sama, formujem ju ja, ale i škola a priatelia. len dúfam, že z každého kúska si vezme čo najlepšie veci, to mi bude bohato stačiť 🙂
@kittykat22 ešte k poznámke: čo nemáš, to ti nechýba. ja som okúsila aj divadlo, bola som v živote 2x. no akosi som v tom nič nevidela zaujímavé. sedela som na takom balkóniku, relatívne blízko javiska, ale i tak som počula dosť zle (bola to komédia, ľudia sa často a hlasne smiali), čiže niektoré repliky som ani nezaznamenala. teda celkovo o ničom. osobne by som si tú komédiu užila iste viac v TV, keď mám doma ticho a kľud, než v divadle. mne to teda nič nedalo, nič som v tom nevidela, skôr negatíva, než pozitíva. čiže okúsila som, nezaujalo. je to ťažké pochopiť? 🙂
to akoby som absolútneho antišportovca tlačila do turistiky, lebo je to krásne a kto neokúsil, tak mu nechýba 🙂 chvalabohu, že nie sme všetci na jedno kopyto.
@kittykat22 vieš čo, mám čím ďalej silnejší pocit, že na niečom frčíš... V jednom príspevku napíšeš, že je zlé, keď mám majetok, som hamižná a neviem aká, v inom píšeš, že je zlé, že sa ľudia uspokoja s málom a stačí im hniť niekde na vidieku... Trošku schizofrénne komentáre píšeš... Som aktuálne vo Vegas aj s rodinou (jetleg ma bohužiaľ neopúšťa); jedna z nehnuteľností, ktorú máme je v Chorvátsku, polovicu roka trávime vo svete a telku si zapnem tak možno v sobotu večer, keď sme náhodu doma. Škatuľkuješ ľudí na základe nejakej svojej domnienky a pritom nemáš ani tušenie ako reálne žijú.
@panelacikova zaujala ma tvoja myslienka o zabezpecovani rodinnych prislusnikov, ak ma partner starsie deti z predosleho vztahu(z osobnych dovodov)😂
Ak sa nejedna o jeden dom, ale nehnutelnosti je viacero=kazde dieta ma teoreticky “svoju”, je treba rozmyslat nad prepisovanim este za zivota? Alebo sa uspokojit so sucasnym stavom(do BSM ale spadaju len nehnutelnosti nadobudnute pocas manzelstva, niektore su cisto manzelove) a dedicstvo riesit az po smrti. Rada by som sa v buducnosti vyhla sporom o majetky medzi nevlastnymi surodencami.
Narovinu sa s ním o tom porozprávaj, povedz mu ako zo cítiš ty, potom nech sa vyjadrí on ako by si to predstavoval a potom nájsť nejaký kompromis, s ktorým budete obaja spokojný... Možno keby si bola vlastnickou 1/4 a on 3/4,aj to je lepšie ako nič a možno skončíte 50:50,treba sa rozprávať, lebo chlap si nič z prsta nevycuca... Keď mu povieš on urobí, ale keď nepovieš, tak by kľudne aj týždeň obchádzali 💩 v strede obývačky 😁
Tak ak by to teda niekoho zaujímalo ako to dopadlo... Teraz sme si sadli k papierom aby sme vypísali žiadosť a nachystali dokumenty k prílohe a manžel sa ma sám opýtal čo a ako vidím ja a dal mi vlastný návrh o bezpodielovom vlastníctve.
Povedala som mu svoj názor na vec .. že si uvedomujem že po finančnej stránke nie je fér byť fifty fifty ale že cítim že nejakým spôsobom cítim že dom je aj môj pretože je to aj moje "dielo". Plne však rešpektujem že nie sme si v rom rovný... A že by sa mal chcieť "chrániť" rovnako ako ja... ukončil to tým že je to naše spoločné dielo bez rozdielu kto čo zaplatil a nezapaltil... Vypísal ma ako spoluvlastníka domu.
Mas trosku divne nazory.
Hovoris o tom, ze on plati hypo a ty energie, atd.
Z hladiska zakona, s tymto nepochodis.
Totiz, odkedy ste zosobaseni, neexistuje moje a tvoje, len BSM a do toho spadaju aj prijmy vas oboch.
Takze, ja platim to, on zas ono, je len tvoj mylny nazor.
My platime, je spravne povedane.
A co sa tyka tvojho naroku na podiel na dome, to je z hladiska zakona, len tvoje zbozne zelanie a nic viac.
Neboli ste manzelia, ked sa dom staval a hypo bral len na seba a vacsinu financoval on a ty si len prispela z hladiska zakona, do cudzieho.
Cize, zhrnute a podciarknute, na ziadny podiel na dome, ziadny zakonny narok nemas, pretoze manzel ho sice s tvojim prispenim a s tvojou pomocou nadobudol pred sobasom.
Mas narok jedine na tvoj financny prispevok, aj to len za predpokladu, ze to vies vydokladovat.
Nieco uplne ine, je tvoj moralny narok, kedze si prislela aj financne, aj svojou pracou, avsak nemyl si to s pravnym narokom, pretoze pokial tvoj to manzel neuzna a nerobi z teba spolumajitelku domu aj po pravnej stranke tym, ze ta da zapisat do katastra, ako spolumajitelku, tak v podstate rovnako, ako si prispela do cudzieho, ked sa dom staval, tak isto teraz v cudzom aj byvas.
Povedz mu o tom otvorene a ked bude spekukovat a vyhovarat sa, tak je to spina, ktora s tebou od zaciatku chcela vymrdat.
Pokial by ale na teba bol ochotny prepisat polku domu, bolo by fer na teba prepisat aj polku hypo.
V tom pripade, by bola polka domu tvoja a jeho dcera, by dedila polku z jeho polky a druhu ty.
A to kde ta napisal ako spoluvlastnika? Takto podvecer? Kym nebudes na LV na katastri tak spoluvlastnik nie si a uprimne nezda sa mi , zeby ak je zalozeny dom toto vedel riesit bez suhlasu banky.
Toto ai treba doriesit, lebo napisat na ziadost o kolaudaciu alebo kde .. to nie je vlastnictvo
Veď jasne sa vyjadril, že v prípade jeho smrti, prvorodená dcéra by dedila...tak neviem čo toľko komplikujete, možno, že napísal závet...
@sono2 trvaly pobyt ma iba evidencny charakter.
Autorka:
Videla som uz vela sposobov aj podielov majetku. Dokonca manzelov, kde muz mal 9/10-in a zena 1/10-inu.
Vzdy je najlepsie porozpravat sa narovinu.
Porozpravali ste sa. A dohodli ste sa.
Sláva.
@eeffka v tom mas pravdu.
Ak by hypotekou bol zatazeny tento dom, banka musi dat suhlas, inak moze zosplatnit hypotekarny uver.
@petedea
@eeffka
Dobre dievčatá vidím že opäť treba všetko napísať od slova do slova lebo fantázia zase pracuje tak ako nemá... Vypisujeme žiadosť do zápisu do katastra a o list vlastníctva. Tomu rozumiete ano? Takže sme otvorilo aj túto tému že teda čo a ako sa do lv zapíše...
Aj tomu rozumiete áno?
Takže zapisal ma do žiadosti aby som bola v lv zapísaná aj ja 🙂 čiže pôjdeme spolu na kataster a potom aj do banky 😉 ale tak teraz hneď to asi nevyriešime logicky... tým som chcela povedať keďže ti niekto písal že či dám vedieť ako to dopadlo.. tak píšem že to dopadlo tak že manžel sám dal návrh aby sme to mali v bezpodielovom...
To je celé dievčatá 😊🫶🏻
Fajn ze nakoniec ste sa jednoducho a rychlo dohodli,uz len dat to na papier🙃
@iv007 presne tak... A posledný krát som tu založila nejakú diskusiu pretože niektoré ženy to tu pekne prehrotili a otočili na niečo úplne iné....
Ďakujem každej rozumnej žene za rozumný názor a prajem pekný večer baby😊
Tak osobne si myslim, ze toot malo prist "do reci" uz davno. A ano samozrejme by som sa o tom teraz s nim bavila... Minimalne nech vies co a ako, a na druhej strane ako matka jeho dietata, mal by mysliet aj na to , ze aj vas treba zabezpecit, keby nieco. Lebo skoncite na "ulici" (nie tak celkom, ale..).
Predpokladam, ze manzelia nie ste. Ale tak potom to budu dedit vase deti po nom (samozrejme aj jeho dcera). Ak by ste sa nedohodli.
A teraz citam, ze ste sa, tak len drzim palce.
Gratulujem, že ste sa dohodli. Už len jedna, predtým ako to dáte na kataster choďte do banky. Pre prípad, že by s tým banka nebola Ok, zvytocne vám to predĺži konanie.
To je fajn ale myslim si ze ak ma ten dom zalozeny najprv vy ste mali mat suhlas banky a az s nim ist na kataster. Lebo tym ze 1/2alebo kolko majetku na teba napise o tolko sa banke zmensi zaloha a s tym nemusia suhlasit
@eeffka áno plánujeme ísť do banky aj sa popýtať na refinancovanie a tak takže určite pôjdeme najskôr tam
A potom na kataster
najprv banka, potom kataster, keď už.
Máš správneho chlapa, ktorý ťa ľúbi a budúcnosť nevidí inak, len ako s tebou a vašimi deťmi
Teším sa, že ten svet ešte nie je úplne skazeny
@elian joj veru 😊 pravda je
Som rada ,že ste to ukončili k tvojej a manželovej spokojnosti.
Myslím, že až na pár výnimiek si tu mala vcelku normálnu diskusiu a baby ti písali svoje pohľady na to, a na to má každá právo - Vidieť to zo svojej perspektívy a ty si sa predsa pýtala na ich názor.
Takže kľudne zakladaj toľko diskusií, koľko budeš potrebovať 😉
Hnevas sa,ze som napisala,ze to bolo treba riesit hned na zaciatku a za tym si stojim. Bolo to treba vtedy riesit. Ale nic sa nemeni na tom,ze to mozes riesit aj teraz. Medzi manzelmi by nemala byt komunikacna zabrana a bat sa nieco nacrtnut a otvorene sa rozpravat. Byt tebou neotalam s rozhovorom a normalne sa porozpravam,nech nemusis nadtym zbytocne rozmyslat a trapit sa,co bude. Z toho,co pises tvoj muz vyzera byt fajn chlap,tak by ste sa mohli dohodnut.
No vidis, ukazal sa ako spravny chlap.
A ked sa ti nepaci, ze ludia pisu co si myslia, tak s takymi sukromnymi zalezitostami nelez na verejnost a nepytaj sa na ich nazory.
Lebo v tomto si mohla mat jasno od zaciatku, ked bol dom este v stadiu projektu, keby si sa pytala toho spravneho a nie na MK.
@panelacikova toto nie je pravda. Pri dedeni sa majetok v bsm deli na dve polovice. Prvu dostane manzel/manzelka a druha sa rozdeli rovnomerne medzi manzela/manzelku a deti.
@panelacikova tiez to tak nefunguje,ze by dostala 50000. Ako som pisala,berie sa do uvahy rozdiel v hodnote domu. Aj ked nie je podielnik,ma narok na polovicu hodnoty,o ktoru nehnutelnost stupla minus manzelove naklady. Tzn. Ak bral hypoteku 100000 a dom mal hodnotu 200000,tzn on vlozil svojich 100000. Ak sa dom preda za 700000,odpocita sa tych jeho 100000 a delia si 600000. Samozrejme este minus tie dva roky,co neboli manzelia a platil hypo sam. Napr. kamoska tak dostala vyplatenie z exmanzelovho bytu.
@belllinka nuž, ja som. Si našiel tiež ženu so starším domom, zobral som hypotéku, prerobili pristavali a dom nevlastnim. Zobrali sme sa az potom. Nemá problém mi polovicu prepísať, ale neriešim to .Snad ma na starobu nevyhodi:_)

@negymama tak isto to máme aj my. Proste pokiaľ sa dalo, snažila som sa prispievať tak, aby to bolo spravodlivé, no potom to nejak samo došlo k tomu, že sme proste rodina a nepočítame nejak kto presne koľko prinesie, lebo každý sa stará o domácnosť tak nejak inak. No všetko máme tak nejak spoločné