icon

Mám nárok na podporu po rodičovskej?

silviasestakova
20. aug 2012

V novembri som nastupovala na MD.Na upsvr. mi dve uradničky s troch povedali ,že mam narok na podporu po troch rokoch RD.Jedna mi povedala,že nemam narok lebo sa beru posledne tri roky a to som a ešte stale doma a do novembra 2014 budem.Tak mi kočky prosim vas porate či mam narok na podporu DAKUJEM

lily39
27. mar 2017

@evittam ahoj,velmi to nesuvisi s temou,ale už som sa pytala inde a nemam odpoved.... prosim ťa,som na UP-poberam podpodru,našla som si taku pracu-len na vypomoc-firma so mnou uzatvorila dohodu,ale zatedy ma na vypomoc zavolali len raz-ťahala som 12-tku( to je cca 40 e v hrubom). mam si nejak riešiť ten jeden den( 12 hodin) v socialnej poisťovni? kamaratka mi hovori,že som sa mala odhlasiť z dochodkoveho....ale ja neviem kedy ma zavolaju najbližsšie....v piatok tam idem ,aby mi potvrdili papier pre UP-že som nezarobila viac ako tých 148e.... dakujem velmi pekne za radu....

fiorea
27. mar 2017

@evittam v poriadku, viem, ze poistenie je osobitna instancia, ale cakala by som, ze ked sa opytas na urade prace konkretnu otazku - ci mas nejake povinnosti, co sa tyka poistenia, nech radsej povedia, ze nevedia, ako maju zavadzat tym, ze presviedcaju o opaku - nemusite nic vybavovat. Podla mna musia mat dost pripadov,aby mali lepsi prehlad, nez obycajny clovek, ktory musi hladat info na webe, lebo kompetentni su vlastne nekompetentni...

evittam
27. mar 2017

@lily39 No, pri tomto neviem na 100%. Sa skus informovat na SP.

evittam
27. mar 2017

@fiorea Tak to je uz na inu debatu. 😉

fiorea
27. mar 2017

@evittam asi tak... 😕

didia
27. mar 2017

Ahojte, chcela by som sa opýtať ako to je s podporou ked som od novembra 2011 bola na materskej, potom na rodičovskej a od mája 2014 zase na materskej a rodičovskej, ktorá mi konci v máji 2017? V práci mi držia miesto ale moje bolo zrušené, tak ešte neviem či mi nieco iné nájdu..

evittam
27. mar 2017

@didia No, bud sa ti bude pocitat podpora z platu co si mala v praci. Alebo ak si necerpala alebo ti nevyplatili dovolenku medzi MD a RD tak sa treba dohodnut na skonceni PP tak,ze vycerpes 1den dovolenky a ostatnu ti preplatia=max.podpora.

januska7k
6. apr 2017

@gapa ahoj prosím ta poradila by si aj mne. Nárok na podporu po MD mám, to už som si zistila, len teraz moja otázka je kedy mám ukončiť pp? 2.5. Bude mat dcéra tri roky, a určite nejaká dovolenka čo vznikla počas dvoch MD tam je, kedy ju mám čerpať ( aby som mala tu max.podporu? ) a aký dátum dať na výpoveď? Dakujem veľmi pekne

evittam
6. apr 2017

@januska7k Ty nemozes dat vypoved-tam je dvojmesacna vypovedna lehota, ktora ak by si dala vypoved dnes by zacala plynut od 1.5.-30.6.2017. Ak chces max.podporu treba podpisat so zamestnavatelom dohodu o skonceni PP k 3.5.-vycerpes den dovolenky a ostatnu ti preplatia.
Nemala si nahodou pocas RD nejaku dohodu?

januska7k
6. apr 2017

@evittam počas Rd som
Nemala žiadnu dohodu..a áno mám napísaní výpoveď dohodou len som
Nevedela ku ktorému dátumu to má byt napísané..
Takze na dohode o skončení bude dátum 3.5. A to je vlastne aj deň kedy ja budem čerpať dovolenku? Dobre som to pochopila?

evittam
6. apr 2017

@januska7k Presne tak. A nie je to vypoved dohodou-taka neexistuje. Je to dohoda o skonceni PP. Len pre poriadok.😉

januska7k
6. apr 2017

@evittam Oki prepáč teda dohoda o skončení pp..☺ Dakujem veľmi pekne
A ešte jedna otázka kde bude uvedené že ja som čerpala dovolenku, nevyznám sa a popravde som z toho všetkého na hlavu..

evittam
6. apr 2017

@januska7k Nikde to nebude uvedene. Teda len na vyplatnej paske. Vypis dovolenkovy listok na ten jeden den.😉

januska7k
6. apr 2017

@evittam takze to si budem musieť pýtať od môjho zamestnávateľa terajšieho.:lebo ja to mám komplikovane oni sú totižto z Prahy a komunikácia z ich strany je obmedzená takze preto zisťujem tu že čo a ako..

januska7k
6. apr 2017

@evittam a ak by som nečerpala len jeden deň dovolenky ale všetku tiež bude ta podpora max?

evittam
6. apr 2017

@januska7k Samozrejme,ze nie.

januska7k
6. apr 2017

@evittam Dakujem veľmi pekne za info☺ takze jeden deň len čerpať..
Si skvela🙏🏻👍🏻

evittam
6. apr 2017

@januska7k Jj jeden-dva. A rado sa stalo.😉

januska7k
6. apr 2017

@evittam keby niečo, tak ti ešte napisem☺ ešte raz DAKUJEM!
P.S. Vieš o niečom takom že namiesto dovolenky čerpať 1.den tak sa zamestnať na jeden deň niekde?

evittam
6. apr 2017

@januska7k Nie. To ti nejak nepomoze. A co akoze s tym povodnym PP a tou dovolenkou?

januska7k
6. apr 2017

@evittam to mi hovorila známa, že ukončím po dohodou, dovolenku preplatiť a na jeden deň po skončení Rd a pp sa zamestnať na 1den a ten zamestnávateľ by mi napísal na zmluvu čo najvyšší príjem a z toho by bola fajn podpora tiež..ale ta dovolenka je max.takze je to lepšie..ja len pre info že či si už o niečom takom počula..

evittam
6. apr 2017

@januska7k Nie,zbytocne to komplikovat.

januska7k
6. apr 2017

@evittam presne som si to povedala aj ja☺ dakujem za tvoj cas🙏🏻

evittam
6. apr 2017

@januska7k Za malo.

gapa
6. apr 2017

@januska7k súhlas s vyššie napísaným, len tolko, že nezabudni na odhlášku a prihlášku na soc.poistovni ;)

januska7k
6. apr 2017

@gapa a to sa má odhlásiť najneskôr druhý deň tuším od skončenia rd? Áno?
Dakujem

gapa
7. apr 2017

@januska7k odhláška do 8dní od vzniku poistenia zamestnanca (napr. po ukončení RD nastupuješ do práce, na pn či pracovať) a prihlášku najneskôr den po ukončení prac.pomeru (tj. povinného poistenia zamestnaca), lebo odhláška sa dá podať aj spätne, ale prihláška sa nedá dať ani 1deň spätne. A pre seba dať potvrdiť pečiatkou kopie a založiť najlepšie do dôchodku k zápočtovým listom.

ingmiriama
17. apr 2017

Ahojte chcem sa len ujist narok na podporu nemam po rodicovkej ktora trvala pri dvoch detoch od 2011 a pred tym som nerobila ???

evittam
18. apr 2017

@ingmiriama Samozrejme,ze nie. Z coho by ti ju asi tak vyplacali?
A aj keby si predtym pracovala musel by tvoj PP trvat alebo skoncit max.do roka od skončenia RD aby si mala narok na podporu.

januska7k
20. apr 2017

@evittam ahoj prosím ta, ešte má napadlo..že ak budem čerpať 3.5. Dovolenku tak dohoda o skončení musí byt len v ten deň alebo môže byt aj nasledujúci prác.den aby som mala tu max.podporu? Dakujem