icon

Mám nárok na podporu po rodičovskej?

silviasestakova
20. aug 2012

V novembri som nastupovala na MD.Na upsvr. mi dve uradničky s troch povedali ,že mam narok na podporu po troch rokoch RD.Jedna mi povedala,že nemam narok lebo sa beru posledne tri roky a to som a ešte stale doma a do novembra 2014 budem.Tak mi kočky prosim vas porate či mam narok na podporu DAKUJEM

majoska
1. feb 2017

@gapa
Dobry vecer, mozete mi prosim poradit? V roku 2015 v marci som nastupila na MD, v juli 2015 mi skoncil pp na dobu urcitu.po MD som nastupila na RD, v aprili tohto roku mi RD konci.Prosim Vas, mam narok na podporu v nezam.?dakujem

dobromila
1. feb 2017

@majoska ako dlho si bola v pracovnom pomere pred materskou? Podľa mňa nárok máš.

majoska
1. feb 2017

@dobromila 2 roky....dakujem 😉

dobromila
1. feb 2017

@majoska tak to je v pohode

majoska
1. feb 2017

@dobromila jej, velmi ste ma potesili...treba ist rovno na urad prace? Alebo do soc.poistovne?
A kolko % je podpora?
Vobec sa v tom nevyznam, kedze po skonceni skoly som bola hned zamestnana, a potom MD....

dobromila
1. feb 2017

@majoska hneď po skončení rodičáku sa treba ísť zaregistrovať na Úrad práce - doniesť zápočtový list zo zamestnania, viac si nespomínam - povedia Ti. Na základe toho, že Ťa do xy pracovných dní zaregistrujú Ti potom vyrátajú výšku podpory - 50 % z hrubej mzdy

majoska
1. feb 2017

@dobromila dakujem, posielam srdiecko 🙂

dobromila
1. feb 2017

@majoska rado sa stalo, vybavovala som si podporu v lete...a ďakujem za všetky 3❤

gapa
2. feb 2017

@majoska ak si bola poistená v nezam. aspon 2 roky pred ukončením pracovného pomeru na dobu určitú, ktorý skončil 31.7.2015 a zaeviduješ sa do 2rokov (aby v období 4 roky pred zaevidovaním si mala aspon 2roky poistenia v nezam) a v období 4 roky pred zaevidovaním máš len prac.pomer na dobu určitú (nie na dobu neurčitú ani žiadnu dohodu), tak nárok na podporu máš na dobu 4mesiace a je to 50 % z vym.základu vyrátaného za dobu 2 roky pred zaevidovaním, Ak máš v tom bodobí len md a rd, tak sa ráta z minima, ak tam máš len pár dní platenia, tak z tých dní.
aj ked teda tie dátumy u teba mi nesedia, ked 3/2015 nástup na md a v 4/2017 končí Rd (predpokladám píšeš o ukončení poberania RP =dosiahne dieťa 3roky)

majoska
2. feb 2017

@gapa och...mate pravdu.,este raz som si precitala, co som napisala...malo tam byt 3/2014 - nastup na MD, 31.7.2014 mi skoncil pp na dobu urcitu....Tento rok v aprili bude mat mala 3rocky....rodicak som chcela napisat na manzela, kedze stratil robotu, ktoru mal len na dohodu- ziadna podpora mu nevysla a ja som chcela ist na urad prace, keby to mne vyslo...pracovna zmluva mi zacala tusim 1.9.2012

gapa
3. feb 2017

@majoska v tom prípade už si bez prac.pomeru viac ako 2roky, tj. bez nárok na podporu, ak dobrovolné poistenie v nazamest. si nemala

majoska
4. feb 2017

@gapa dakujem , posielam srdiecka

marafka
22. feb 2017

@gapa dobrý deň. Vedeli by ste mi prosím vás poradiť? 4.3.2017 mi konci rodicovsky a idem ukončiť pracovný pomer. Aby sa mi rátal vymeriavací základ tak budem čerpať dovolenku jeden deň a ostatok si nechám preplatiť aby teda bola vyššia podpora. Len 5.3 je nedeľa. Treba mi teda čerpať dva dni dovolenky alebo sa 6.3. Bude rátať ako jeden deň? Ci to nijako neovplyvní výšku podpory ci to bude jeden alebo dva dni? Dúfam že som to správne napísala 😊

gapa
23. feb 2017

@marafka záleží, kolko máš zostatok dovolenky. Tá nedela nevadí, stačí aj 1den čerpania. Mzdárka ti musí ukončiť RD v sobotu, tj. ked ti bude platiť za 1den čerpania dovoelnky + preplatí zostatok, tak sa vyráta hrubá mzda a vymeriavací základ tak, že maximum bude mesačné maximum (6181€)deleno počet kalendárnych dní v danom mesiaci (marec je 31dní) x počet kalend. dní, za ktoré sa plati poistené (za nedelu +pondelok, príp. utorok). tj. 6181:X2dni, to je maximálny vym.základ pre platenie poisteného za tie 2dni. To ale nie je maximum pre výpočet podpory, to je o dosť nižšie na den je to cca 58eur, tj. na 2dni ti stačí 2x 58€ v hrubom, na 3dni platenia poisteného (nedela, pond, utorok- ak budeš čerpať 2dni dovolenky) je to 58x3dni.
Nezabudni na odhlášku v soc.poistovni a hned prihlášku najneskôr den po ukončení prac.pomeru (s kopiou rodného listu dieťaťa), odporúčam pre seba kopie odhlášky aj prihlášky dať opečiatkovať SP a založiť do dôchodku k zápočtovým listom.

natali225
23. feb 2017

@gapa ahoj, prosím tiež o upresnenie, 5.2.2017 mi skončila RD, u zamestnávateľa pracujem 23 rokov, pracovný pomer bude ukončený 28.2.2017, mám ešte 25 dní starej dovolenky, keď odpracujem u neho 2 dni vo februári, ostatné dni vyčerpám dovolenku + mi ešte preplatí nevyčerpanú dovolenku a dostanem aj 4-mesačné odstupné, vyjde mi maximálna podpora? Ďakujem za odpoveď 🙂

gapa
23. feb 2017

@natali225 ak rd skončila 5.2.2017, skonči pp 28.2..7, tak trvá pp ešte 23dní po RD, tj. ak dosiahneš hrubú mzdu aspon 58x23, tak dostaneš maximálnu podporu.

natali225
24. feb 2017

@gapa ráta sa do HM aj odstupné? ;)

marafka
24. feb 2017

@gapa dovolenky mam cez 20 dni tusim. čiže na poisťovňu musím ísť hneď v pondelok aj keď pondelok budem vlastne ešte zamestnaná keďže budem čerpať dovolenku ? A teda na 100 % upresnenie. Ako zamestnaná som evidovaná od 29.8.2013 po troch mesiacoch som išla na PN a následne na materskú. Cize nárok na podporu mam však? Teda pani na sociáke mi povedala ze mám 😊 keďže tam ide o to poistenie a nie o odpracované dní. A ďakujem veľmi pekne za ochotu a odpoveď 😊

gapa
24. feb 2017

@natali225 áno, ak bude vyplatené spolu s poslednou výplatou.

gapa
24. feb 2017

@marafka stačí den po ukončení, kedže sa prihlasuješ dnom po ukončení pp. Oni nemôžu prihlásiť spätne, najskôr odo dna, kedy tam prídeš. Ak nechceš medzeru ani 1den, tak najneskôr den po ukončení prac.pomeru (ak čerpáš riadnu dovolenku, tak ti pp ešte trvá)

natali225
25. feb 2017

@gapa ďakujem za odpovede ;)

marafka
25. feb 2017

@gapa ďakujem pekne 😊takže keď to spravím tak ze jeden deň budem čerpať a zvyšných 20 si dám preplatiť mala by mi vyjsť aj vyššia podpora áno? Posielam ❤ 😊

gapa
25. feb 2017

@marafka ešte tolko, že predpokladám iné poistenie v nezamestnanosti v období 2roky pred zaevidovaním predpokladám nemáš. Teda žiadnu dohodu počas Rd či dobrovolné poistenie v nezam., čo by ovplyvnilo výšku podpory. Ak nie, tak to je ok.

marafka
25. feb 2017

@gapa nie nie nič také nemám 😊 ďakujem ešte raz 😊

fiorea
2. mar 2017

@gapa ahoj, chcem ta poprosit o radu (uz v minulosti si mi pomohla, tak si ta pamatam ako odbornicku 🙂
13.3. mi konci rodicovska dovolenka, dcerka bude mat 3 roky. Predtym som mala matersku, na ktoru som nastupila z 1. rodicovskej (bolo tam preklenutie niekolko tyzdnov PN a dovolenky). Pocas rodicovskej dovolenky som nemala ziadnu dohodu ani pod. prijem. Pracovny vztah mi trva od roku 2006 na dobu neurcitu.

Teraz mi z firmy ponukli miesto, ktore nechcem prijat, takze ukoncime prac. pomer dohodou. 14.3. pridem k uctovnicke podpisat papiere, v ten den cerpam dovolenku a je zaroven jedinym a poslednym dnom v zamestnani. Budem mat preplatenych 53 dni dovolenky a odchodne (ake vysoke este neviem). Myslis, ze ziskam narok na max. vysku davky v nezamestanosti? Dakujem.

gapa
2. mar 2017

@fiorea áno, budeš mať max. Nezabudni najneskôr 15.3. s kopiou rodného listu prísť na soc.poistovnu a dať odhlášku posledným dnom RD + prihlášku odo dna bez prac.pomeru a dať si kopie potvrdiť (aby si mala dôkaz o tom, že si to podala) a založ najlepšie k zápočtovým listom až do dôchodku.
N upsvar oznámiť, kto sa o dieťa stará ...

fiorea
3. mar 2017

@gapa dakujem a pozdravujem 🙂

zunaluna
26. mar 2017

Baby viete mi prosím vysvetliť, riešim podobnú situáciu ako fiorea, prečo je nutne najneskôr nasledujúci deň ukončenia PP sa hlásiť v sociálnej poisťovni? Lebo som podala žiadosť na úpsvare do zaradenia do evidenicie ako uchadzačka o zamestanie a pracovnička mi povedala , že teraz mám čakať kedy mi príde tlačivo , s ktorým sa mám potom hlásiť v soc.posťovni, ale momentálne nemám robiť nič, že poistenie mi beží...som z toho jeleň, keďže čítam vaše príspevky, potom študujem stránky úradov a mám obavy, že ma ta pracovnička zavádza, som ju poslúchla a teraz mi pravdepodobne prepadnú nejaké dni dôchodkového postenia.

fiorea
27. mar 2017

@zunaluna ja som bola na socialke, ako mi poradila gapa, a dobre som spravila. Vypisala som prihlasku a odhlasku. Pani pri okienku mi povedala, ze to urobi 1 zo 100 zien a tie, co tak nespravia, prichadzaju o 3 roky poistenia, nerozumiem celkom principu, ale pointa je, ze aj ten 1 den treba riesit. Neurobi to ani zamestnavatel, ani urad prace. Mna inak presviedcala uctovnicka, ze za mna urobi vsetky prihlasky aj odhlasky firma. A na urade prace podobne - vraj socialku budem riesit, az ked ma zaradia do evidencie o 2 tyzdne. skratka, totalna informovanost zo vsetkych stran ☹

evittam
27. mar 2017

@fiorea Samozrejme,ze to za teba nikto nespravi.😉 Zamestnavatel ta akurat pri vzniku PP prihlasuje ako zamestnanca a pri zaniku ta odhlasuje. To je vsetko. A UPSVaR nema nic spolocne s prihlaskami a odhlaskami na SP,ZP....