icon

Mám nárok na podporu po rodičovskej?

silviasestakova
20. aug 2012

V novembri som nastupovala na MD.Na upsvr. mi dve uradničky s troch povedali ,že mam narok na podporu po troch rokoch RD.Jedna mi povedala,že nemam narok lebo sa beru posledne tri roky a to som a ešte stale doma a do novembra 2014 budem.Tak mi kočky prosim vas porate či mam narok na podporu DAKUJEM

luciac
25. okt 2017

@evittam pracovala mame 7 dnovu prevadzaku teda 365 dni v roku kazdy den..

evittam
25. okt 2017

@luciac Tak potom tak ako píšeš.

luciac
25. okt 2017

@evittam dakujem, a robia s tym zamestnavatelia problem? ci su uz zvyknuti?

evittam
25. okt 2017

@luciac Prepac, ale ja naozaj netuším na co je tvoj zamestnavatel zvyknuty. Proste ti nemusi podpísať dohodu o skončení PP-je to DOHODA!

luciac
25. okt 2017

@evittam nemyslela som mojho, ale vseobecne 🙂 dakujem za poradenie 🙂

septenpunctata
25. okt 2017

@evittam @luciac zle som napísala...takto môj prvý pracovný den bol až pondelok..ale musela má prihlásiť už k 14oct...ukončila rodičovskú k 13oct...môže to urobiť týždeň potom ešte, že má odhlási k 13 oct...môj prvý pracovný den bol 16oct vtedy som čerpala dovolenku a 17 oct tiež a ukončil sa pracovný pomer...aj na sociálke má odhlásila...potom som šla 18 oct na úrad prace...

luciac
25. okt 2017

@septenpunctata dakujem za odpoved 🙂 tak uz len dohodnut so zamestnavatelom 🙂

septenpunctata
25. okt 2017

@luciac @evittam chcela by som sa baby ešte opýtať pre kamosku...že keď nastúpi do prace na druhý den ako dieťa ma 3 roky...že keď jej dá v ten den zamestnávateľ výpoveď , tak vyjde jej maximálna dávka? Lebo čerpať dovolenku nebude žiadnu. Dovolenku už nemá žiadnu, iba tá čo jej vznikla počas rodicaku..ďakujem pekne

evittam
25. okt 2017

@septenpunctata Pocas RD dovolenka nevznika. Cize ak vycerpala dovolenku po MD tak nemá ziadnu. A ak jej da zamestnavatel vypoved=výpovedná doba, kde bude musiet nastúpiť alebo neplatené voľno. Cize podpora z toho príjmu.

evittam
25. okt 2017

@septenpunctata A ak ukončí PP dohodou v den skončenia RD tak podpora nebude maximálna.

evittam
25. okt 2017

@septenpunctata Teda ak nemala vysoký príjem pred MD...taky aby vznikla max.podpora.

septenpunctata
25. okt 2017

@evittam a ak má ešte dovolenku a ukončí dohodou a ten den ukončenia bude čerpať dovolenku tak bude maximálna dávka?

evittam
25. okt 2017

@septenpunctata Ano. Je potrebné cerpat aspon jeden den dovolenky a ost.preplatit.
Už to tu piseme stale dookola.
Samozrejme to platí ak nemala počas RD iný prijem,z kt.sa odvadzali odvody na PvN.

septenpunctata
25. okt 2017

@evittam ďakujem...;)

gapa
29. okt 2017

@septenpunctata ono, ak mala napr. príjem 500eur pred nástupom na MD a rd, tak to vychádza cca 50%z toho, aj ked sa to ráta presne na 1kalend. den, čo je približne 500: cca 30,4dna (približne priemer počtu dní v mesiaci)= 16,447€ Ak by končila RD hocikedy okrem piatka a soboty, tak sa dá aj ukončiť rd v nedelu, po, ut, str alebo pia, nastúpiť na 1 deň do práce a týmto dňom aj ukončiť prac.pomer. Ak v období 2 roky pred zaevidovaním nemá žiadny iný vym.základ pre poistenie v nezamestnanosti (teda ani žiadnu dohodu, ani čerpanie dovolenky), tak sa jej bude podpora rátať z vymeriavacieho základu za tento jeden den. Aký bude mať vym.základ za daný odpracovaný den záleží na počte platených dní za daný mesiac. Môže to byť 500:20dní=25€ (za apríl 2017) alebo 500:23 =21,739€ (za máj 2017) = (ak by čerpala dovolenku, tak sa ráta priemer inak, podla predpokladanéh priemeru v predchádzajúcom kalend. štvrťroku, tj. bud za 1-3 mesiac, 4-6 mesiac ...) Takže priemer 21€ alebo 25€ je viac ako tých cca 16-17€ ale samozrejme vždy je to o presných číslach. Ak by napr. končila RD v piatok a odpracovala by pondelok a končil by pp v pondelok, tak mzda za 1den sa vydelí počtom dní po RD, tj. 25€:3 = 8,33€ čo by si teda vôbec nepomohla. Alebo ak pracovala na dohodu, tak sa jej zrátajú vymeriavacie základy a vlastne by sa rátalo zo mzdy z dohody.

septenpunctata
29. okt 2017

@gapa @evittam v tomto prípade to je inak, však evittam?

gapa
30. okt 2017

@septenpunctata prepáč, pozerám, že som písala v rýchlosti a nepísala dosť presne, tak upresnujem.
Rátala som tam len denné vymeriavacie základy pre výpočet podpory a nie dennú dávku. Z denného vym. základu je podpora 50% a ráta sa na kalendárny den. Takže na mesiac s 30 dnami sa to ráta napr. pri dennom vym.základe 16,447€ x 50% = podpra na den x 30dní

luciac
30. okt 2017

@gapa uz vobec tomu nerozumiem..@zalka vies sa k tomu prosim vyjadrit co napisala @gapa prisevok..je to tak?

zalka
30. okt 2017

@luciac kt. príspevok myslíš?

luciac
30. okt 2017

@zalka ten od @gapa vyssie ci sa to tak rata

zalka
30. okt 2017

@luciac áno, tak sa to ráta bajočkom

luciac
30. okt 2017

@zalka tak ja som to nejak inak pochopila a mne to vychadza malo asi to zle ratam ☹ uz som sa zlakla..

zalka
30. okt 2017

@luciac ako si to pochopila ty? napíš

luciac
30. okt 2017

@zalka pisem ip nech to tu nepopletiem a nepomylim 😀

gapa
30. okt 2017

@septenpunctata maximálny denný vym.základ pre výpočet podpory je teraz necelých 60€ ( 59,967), tj. aby sme sa rozumeli, ja som v príspevku (2ch) vyššie nepísala, ako dosiahnuť maximálnu podporu. Bol tam písaný prípad, ked mamička nemá zostatok dovolenky. Max. podpora sa dá dosiahnuť, ak má niekto zostatok dovolenky alebo dostane odmenu alebo odstupné (a počas RD nemal poistenie=nepracoval, a po ukončení RD vhodne čerpá dovolenku, či odpracuje nejaký den), vtedy vyjde na 1 kalend. den viac, teda aj tých 60€ denný vymeriavací základ (z toho podpora 50%). Písala som prípad, ak nedostaneš žiadne peniaze navyše (nie odmena, nie odstupné, nie preplatená dovolenka), len to čo odpracuješ, že takto, ak odpracuješ len 1den a je to jediný!! den, ktorý trvá poistenie v nezam, po ukončení RD, tak sa dá zvýšiť podpora (ak by teda nevyšla vyššia z vym.základu pred RD, ak si malaa vyšší plat).

gapa
30. okt 2017

@luciac vid vyššie

septenpunctata
30. okt 2017

@gapa ďakujem pekne...super vysvetlené 👍👍👍 ešte sa chcem opýtať, dcéra mala 13 oct 3 roky, to bol piatok, v pondelok som čerpala dovolenku a aj utorok teda 16 a 17oct, 17 oct sa ukončil aj PP...dohodou...od 18 oct som na úrade prace evidovaná ako nezamestnaná...pani na SP poisťovni mi povedala, že za október nedostanem ešte podporu, lebo mám ešte rodičovskú...že dve dávky sa nevyplácajú naraz, je to tak? Nevieš mi prosím Tá poradiť? Potom od 1 Nov budem dostavať podporu ale celých 6 mes alebo prídem o tieto dni 18.10 - 31.10? Ďakujem za odpoved

evittam
30. okt 2017

@septenpunctata O nic neprides. Poziadaj o podporu od 1.11.😉

gapa
30. okt 2017

@septenpunctata žiadosť o podporu sa berie vždy k termínu zaevidovania,tj. nerozhoduješ odkedy, je to od zaevidovania. Ak si zaevidovaná od 18.10.17, tak ti vznikne nárok na podporu 6mesiacov = od 18.10.17 do 17.4.18. Kežde poberáš RP ešte za oktober vyplatený v novembri, nemôžeš, ako píšeš poberať súbežne podporu. Takže nárok na výplatu podpory ti vznikne až od 1.11.17. Takže za obdobie 18.10-31.10 =14kalend.dní nedostaneš podporu (pozastavia ti vyplácanie, možno ti to príde aj poštou písomne) a o týchto 14dní sa ti posunie poberanie, teda 17.4.18 +14dní = do 1.5.2018 vrátane budeš poberať podporu, ak teda ťa skôr nevyradia. (prerátaj si radšej tie dni a výpočty 🙂 )

matka1000
16. nov 2017

ahoj poprosim o pomoc, nie som si ista ci mi vyjde narok na podporu.
V sucasnom zamestnaní som evidovaná od 3/2009(trvalý pracovný pomer na dobu neurčitú). Od 02/2011 som bola na MD s dcerou, potom nástup na RD. Po dvoch rokoch od 2/2013 som nastúpila spät do práce. V 12/2014 som znova nastúpila na MD so synom, teraz poberam RD. 15.1.2018 bude mat syn 3 roky a ja zvažujem že sa do práce už nevrátim kvôli cestovaniu. mam este nevycerpanu dovolenku. Z diskusii som pochopila, ze najlepsie by bolo pre mna zobrat 16.1.2018 1deň dovolenky a vtedy aj rozviazat PP, aby som mala max. podporu. Moja otazka ale znie: budem mat vôbec nárok na podporu, ked som pred druhou MD nepracovala celé dva roky? resp. bude sa do nároku na podporu rátať aj obdobie ked som bola 1x na rodicovskej dovolenke? dakujem za pomoc