icon

Mám nárok na podporu po rodičovskej?

silviasestakova
20. aug 2012

V novembri som nastupovala na MD.Na upsvr. mi dve uradničky s troch povedali ,že mam narok na podporu po troch rokoch RD.Jedna mi povedala,že nemam narok lebo sa beru posledne tri roky a to som a ešte stale doma a do novembra 2014 budem.Tak mi kočky prosim vas porate či mam narok na podporu DAKUJEM

nikus84
11. máj 2018

Ahojte. Vedel by mi niekto priamo povedať, či sa do DVZ alebo do VVZ(všeobecného vymeriavacieho základu) započítavajú aj dni v období dobrovoľnej nezamestnanosti ( bez zaplatených soc.poistení, iba ZP), keďže som po 4 ročnej platenej RD vyčerpala 2 dni dovolenky, len som sa nezaevidovanie do tých 7mich dní od ukončenia PP dohodou? ( z rodinných dôvodov)
MD od jún 2014
RD od 18.12.2014 do 30.4.2018
Nástup do práce 1.5.(zaplatený neodpracovaný sviatok)
Dovolenka 2.5 a 3.5
Nezamestnaná od 4.5.
Zaevidovaná až 11.5 (9ty deň od ukončenia PP)
Ďakujem pekne.

nikus84
11. máj 2018

@nikus84
OPRAVA V POSLEDNOM RIADKU... zaevidovana až 8 deň (nie 9 ty)od dobrovoľnej povinnosti zaevidovania na UPSVaRe, čiže najneskôr do 7meho dňa

1katusik1
19. máj 2018

@evittam ak sa môžem aj ja opýtať. Tiež idem riešiť ukončenie RD. Priateľ pôjde na MD a ja by som išla na UPSVR. To stou dovolenkou som pochopila, len ste spomínala v predchádzajúcich komentároch ak nebol za 2roky iný príjem. Ak som po skončení RD mala 3 mes. Pracovný pomer na polovičný úväzok započítava sa aj ten tam?

evittam
19. máj 2018

@1katusik1 Ides riešiť skončenie RD a mala si po skončení RD tri mesiace príjem?🤔
K veci-pocita sa kazdy zdanitelny prijem,z ktorého sa odvadzali odvody na PvN za posledné dva roky pred žiadosťou o podporu.

1katusik1
19. máj 2018

@evittam to znamená ze do teho 1 dňa dovolenky co by som čerpala sa započíta ten 3 mes. Príjem plus ta dovolenka a nebude to delené 1den ale 3mes a 1 deň? Dobre som to pochopila.

1katusik1
19. máj 2018

@evittam prepáč chyba moja v mojej otázke. Idem riešiť skončenie RD. Ale po skončení MD som 3MESIACE BOLA NA Polovičný prác pomer, ale nestihala som to.

evittam
19. máj 2018

@1katusik1 Presne ako pises.

katufrost
20. máj 2018

Dobry den, mozem poprosit o radu, 3.11.2018 dovrsi syncek 3roky. Mam pracovny pomer na dobu neurcitu(od r.2010), no nechcem sa uz vratit do povodnej prace. Akou formou mam ukoncit PP aby som mala narok na odstupne a nasledne max.podporu. Viem, ze je potrebne cerpat aspon 1 den dovolenky, resp.nastupit do prace. Ked vychadza 3.11.na piatok, tak pondelok budem cerpat dovolenku a v utorok ukoncenie PP, predpokladam. Mam 38 dni dovolenky, cize budem ziadat aj o preplatenie dovolenky. Ovplyvnuje max.podporu predosli prijem? dakujem

evittam
20. máj 2018

@katufrost VZ pre podporu je zdanitelny príjem z ktorého sa platilo PvN za posledné dva roky. Ak ukoncis PP dohodou tak nemas narok na odstupné. Iba v istych prípadoch, ktoré upravuje ZP. Btw.staci si to tu prečítať a nedavat stale dookola tie iste otazky.😉

luliu
20. máj 2018

@katufrost na odstupné nemáš narok to by ta museli prepustiť oni

evittam
20. máj 2018

@luliu V urcitych prípadoch vznika narok na odstupné aj pri dohode o skonceni PP.😉

katufrost
20. máj 2018

@evittam, luliu velmi radi ma prepustia😉, sudila som sa s nimi, bohuzial dohnali ma k tomu oni, sikana na pracovisku a to vsetko kvoli tomu, ze som si dovolila povedat, ked som sa vratila po prvej mat.dovolenke, ze mam narok na povodnu prac. poziciu, nakolko mi neumoznili sa na nu vratit.Ich vyjadrenie," na povodnej pozicii si bola velmi dobra, no nema nam kto robit tento novy projekt"( problem bol ten, ze projekt bol na 1,5r. a moje povod.miesto bolo stale). Zacala sikana, znizili mi plat na min. mzdu(mam vysokoskolske.vzdelanie, zmenili prac.dobu pri maloletom dietati do 19.30hod. z povodnej 16.00 a pod.prijemne veci. Po 3rocnom natahovani na sude, rozsudok znel, ze "skutok sa nestal", robim to iste vraj, aj ked som ako dokaz predlozila z nasej odbornej komory, ze to tak nie je, uslu mzdu mi museli uhradit. Preto ma zaujimalo, ci sa berie do uvahy pri tejto "finte", ked sa na 1den obnovi prac.pomer, predosli prijem, lebo oni mi tam urcite uvedu min.mzdu pre vypocet podpory, aj ked ja by som sa nasledne odvolala na zaklade rozsudku, ze mi min.mzdu dali neopravnene. Mala som vdaka nim min. vysku materskeho, ktore sa nedalo po 3rokoch ani na zaklade rozsudku doplatit, tak som chcela aspon tu max.podporu, kym nenajdem novu pracu. ☺vdaka

luliu
20. máj 2018

@katufrost len oni ti musia vyjsť v ústrety s tým 1 dňom. Ak to nespravia a dajú ti 2 mesačnú výpovednú lehotu, prídeš o max podporu

katufrost
20. máj 2018

@luliu ano to mi je jasne, ked nebudu ochotni, mam nejake paky na nich, boja sa medializacie, kedze sme velmi zname obc.zdruzenie. Pozerala som presne do kalendara 3.11. je sobota(vtedy ma syncek 3r.), cize pondelok nastupim a v utorok ukoncenie? Pracovnu dobu sme mali od po-pia, nepracovali sme vikendy...vdaka

evittam
21. máj 2018

@katufrost Tak potom tak ako píšeš. Len pozor, do dohody o skonceni PP uviesť aj to,ze ste sa dohodli na odstupnom a v akej výške.

katufrost
21. máj 2018

@evittam ok, dakujem velmi pekne

petrolejka82
30. máj 2018

@zalka pred mesiacom si mi vysvetlovala a pomahala nastavit max. podporu z UP (otec dietata isiel od 1.5. na materske a ja idem cerpat podporu). Zistila som, ze som tehotna, nastup na materske na prelome rokov. Ako to vyriesit co najefektivnejsie, prosim? V roku 2018 som mala prerusenu RD na dva dni z dovodu vysokeho prijmu koli UP, v roku 2017 bola aj PN. Neviem, ake info su klucove 🙂, neviem co vsetko ti mam uviest. Dakujem velmi pekne.

kejtka87
30. máj 2018

@evittam v akych prípadoch napr?

evittam
30. máj 2018
zalka
30. máj 2018

@petrolejka82 fúha blbé ... otehotnela si op skončení PP? ..

petrolejka82
30. máj 2018

@zalka ano, ale je to v priatelovej firme, existuje moznost, ze by sme ju skusili stornovat

zalka
30. máj 2018

@petrolejka82 hm... to je jedno, lebo aj keby ste vystornovali a ty si v roku 2017bola na pn A MD a RD predpokladám a nič si nepracovala, takže by ti dali MD z minima ...
riešením je vyčerpať 3 mesiace podporu .. potom sa znova zamestnať a odpracovať 90 dní ... a tak bude PN rátaná z toho zamestnania posledného ..

petrolejka82
31. máj 2018

@zalka dobre dakujem a nebola by ina situacia, ak by som na MD teraz nastupila po 1.1.2019? myslim, nejaka ochranna letoha by sa na mna nevztahovala napriklad?

zalka
31. máj 2018

@petrolejka82 ide o OL? alebo ti ide aj o výšku MD .. ako píšem tak by si mala z minima ... a vystornovať po mesiaci odhlášku a evidenciu na UP .. no to by si si narobila viac problémov ako úžitku, riešenie som ti napísala

petrolejka82
31. máj 2018

@zalka OK, vdaka, na UP este nie som registrovana, povodne som mala ist az 1.7.. budem sa teda riadit tvojimi radami, dakujem velmi pekne

zalka
31. máj 2018

@petrolejka82 možno niekto príde na lepšie riešenie ako reálne odpracovať 90 dní a potom riešiť PN a MD ... a neukončovať ten PP

petrolejka82
31. máj 2018

@zalka 🙂, asi to inak nepojde, dakujem za rady a pekny vecer 🙂

livia211
13. jún 2018

@zalka chcem ta poprosit a pomoc,,,skusim popisat co by som potrebovala vediet 🙂
V robote mam zmluvu na dobu neurcitu. Od roku 2014 doma lebo 2x som rodila a mensie bude mat teraz v lete 2roky,, je mozne ze by som dala v robote vypoved a isla na podporu na 6mesiacov? A zrusila rodicak? Lebo od januara chcem dat malu do jasliciek a potom uz ist naspet do roboty,,,samozrejme sa dohodnem so sefom,aby ma potom znova zobral naspet na zmluvu
Dakujem kraaaaasne

zalka
13. jún 2018

@livia211 máš na koho prepísať RP? ak nemáš tak moc šanca nebude ... otec dieťaťa?

livia211
13. jún 2018

@zalka na manzela sa to dá prepisat?