icon

Mám nárok na podporu po rodičovskej?

silviasestakova
20. aug 2012

V novembri som nastupovala na MD.Na upsvr. mi dve uradničky s troch povedali ,že mam narok na podporu po troch rokoch RD.Jedna mi povedala,že nemam narok lebo sa beru posledne tri roky a to som a ešte stale doma a do novembra 2014 budem.Tak mi kočky prosim vas porate či mam narok na podporu DAKUJEM

livia211
13. jún 2018

@zalka ani ma to nenapadla ze je taká moznost,to je super,,tak ja by som bola na podpore a manzel by dostal +RP

zalka
13. jún 2018

@livia211 samozrejme, môže čerpať RP manžel , aj počas zamestnania ... či je szčo? a platíá odvody aj MD môže mať

livia211
13. jún 2018

@zalka este by som potrebovala vediet, je moznost zistit na urade ze aku sumu by som dostavala na podporu? Samozrejme uz som tu citala ze jeden den dat dovolenku a potom vypoved,,a mam cca 35dni dovolenky to dam preplatit
To potrebujem vediet len preto,aby sa mi to cele oplatilo, v robote som mala vyplatu mesacne tak 550€

zalka
13. jún 2018

@livia211 podpora je 50% z VZ ... teda pri plate 550 by bola podpora 275e ,
ale ak sa čerpe den dva dovolenky , a zvyšok sa preplatí tak môže byť maximum cca 900e

livia211
13. jún 2018

@zalka jeej,okamzite otvaram sampus,,posielam velku pusu 🙂
Dufam ze sa mi podari dohodnut sa zo sefom a tento mesiac vsetko vybavim,,ak nohodou este nieco nebudem vediet,dufam nevadi ak napisem

livia211
13. jún 2018

@zalka manzel ma zmluvu na dobu neurcitu, firma odvody vsetko plati,,ale kebyze chce ist on na MD tak musel by tam nechat zamestnanie na 8mesiacov , a potom by uz nemal tam to super miesto,bohuzial on doma ostat nemoze,,alebo da so to aj tak ze pocas roboty by dostaval aj MD?

zalka
13. jún 2018

@livia211 no MD zo zamestnania, a na ten čas pol roka otvoriť živnosť napr. a pracovať na živnosť ...

livia211
13. jún 2018

@zalka cize ak dobre chapem: ostane v zamestnani, otvori si zivnost, a potom ako dalej?

zalka
13. jún 2018

@livia211 bude poberať MD, pracovať na živnosť, ty budeš poberať podporu a ked mu skončí MD, tak ukončí živnosť a vráti sa do práce, a ty sa vrátiš do práce, a bud on abo ty ešte požiadate o RP do veku 3r abo príspevok o starostlivosť ak bude mať jasle.

luliu
14. jún 2018

@livia211 alebo mu v práci dajú novú zmluvu s nejakou zmenou. Zo starej bude poberať materskú a na novu bude pracovať. A po vyčerpaní materskej sa znovu vráti pracovať na starú zmluvu

adusa9
14. jún 2018

@zalka ahoj uz som ta prosila o radu davnejsie a podporu dostavam...len sa ta chcem spytat ako sa to vlastne rata ked som mala ze zarabam 1000e a podporu dostavam 220e? pred MD som bola na pn to preto? dakujem za info 😉

majusqa77
14. jún 2018

@adusa9 nemala si pocas rd nejaku dohodu o vykonani prace / o pracovnej cinnosti?

adusa9
14. jún 2018

@majusqa77 mala ale zalka mi poradila ze ju mam ukoncit skor ako trvaly pracovny pomer a tak som aj urobila...ci aj tak mi to tam zasiahlo?

majusqa77
14. jún 2018

@adusa9 tak potom malo byt ratane 50% z prijmu pred RD. co presne mas v rozhodnuti - v odovodneni?

adusa9
14. jún 2018

@majusqa77 odfotim a poslem do ip?lebo sama sa v tom dako nevyznam

livia211
20. jún 2018

@zalka mozem ti napisat ip? Dakujem pekne 🙂

zalka
20. jún 2018

@livia211 samozrejme

cucoriedka81
23. jún 2018

Ahojte 😀 citam, citam a ked som dobre pochopila ked som na RD a chcem dat vypoved treba si zobrat aspon 1-2 dni dovolenky a tou dovolenkou ukoncim ten prac. pomer. Kedze mi pocas MD dovolenku postupne preplacali ( raz 10 dni, potom 5 ..... atd ) ( a to sami od seba ) tak mi ostalo 0,5 dna dovolenky. S tym mozem ist asi do ..... 😢???

evittam
23. jún 2018

@cucoriedka81 Zle si pochopila ak chces dať výpoveď tak tam mas vypovednu lehotu-vacsinou 2mesiace-cize 2dni dovolenky je malo, jedine dať vypoved este pocas RD. A ak nemáš dovolenku ako pises tak ano môžeš ísť....bohuzial.

cucoriedka81
23. jún 2018

@evittam Ahoj, takze aby som mohla vyuzit ten figel aby som mala väcsiu podporu tak mam ist este do prace? A ked tak na ako dlho? Skusis mi to vysvetlit ako na to 😉 co mam teda spravit aby som mala tu väcsiu podporu?

luliu
23. jún 2018

@cucoriedka81 keďže máš len 0.5 dňa dovolenky, tak väčšiu podporu nezískas, bohuzial

cucoriedka81
23. jún 2018

@luliu ahoj, ok nedam vypoved, vratim sa do prace a ako dlho mam byt v praci aby som mohla spravit ten figel?

luliu
23. jún 2018

@cucoriedka81 to sa už potom nedá, podpora sa ti bude rátať z platu

evittam
23. jún 2018

@cucoriedka81 Tak ako píše
@luliu

cucoriedka81
23. jún 2018

@evittam diky baby 😁 vobec ste ma ale nepotesili 😕 a ked sa v tom vyznate mozem este 2 otazky? Syn ma 23.1.2019 tri roky, kedy mam dat vypoved aby som sa mohla 24.1.2019 hlasit na UP? A druha otazka, dostanem potom aj podporu? Lebo kedysi to bolo tak ze ked vypoved podal zamestnanec tak narok na podporu nemal.

lucita79
3. aug 2018

Ahojte dufam že mi poradite.V 2011 som šla na matersku,potom na rodičak.2014 dalšie dieta,zas materka.2017 po skončeny rodičaku som si čerpala dovolenku 2,5mesiaca.Potom som znovu šla na rodičak pr nepriaznivy stav dcery.Teraz mam nastupit so prace 1.9.Ale nemožem nastupit,mam narok na podporu v nezamestnosti?Z čoho ju budu ratat.Ďakujem

luliu
3. aug 2018

@lucita79 ak si zamestnaná, tak máš nárok na podporu

evittam
3. aug 2018

@lucita79 PP trva?

lucijag
3. aug 2018

@evittam prosím vás ako to je s podporou keď pracujem od januára kedy najskôr mám na ňu nárok? ďakuje m

evittam
3. aug 2018

@lucijag Musis mat PvN aspon 730dni za posledne 4roky. Vid zakon.