icon

Mám nárok na podporu po rodičovskej?

silviasestakova
20. aug 2012

V novembri som nastupovala na MD.Na upsvr. mi dve uradničky s troch povedali ,že mam narok na podporu po troch rokoch RD.Jedna mi povedala,že nemam narok lebo sa beru posledne tri roky a to som a ešte stale doma a do novembra 2014 budem.Tak mi kočky prosim vas porate či mam narok na podporu DAKUJEM

evita68
8. jan 2013

@majka35 ak si to nechceš komplikovať prepisom RP na manžela, stačí, keď počkáš na skončenie rodičovskej dovolenky a potom, ako píšeš, jeden deň čerpať dovolenku, ostatnú preplatiť, pri tvojom príjme podľa prac. zmluvy ti to spraví max. podporu..

gapa
9. jan 2013

@majka35
súhlasím s evita, jedine, že by si mala novú prácu, tak skôr a prepísať to na manžela alebo ak by sa mal meniť zákon, čo radšej treba sledovať a ak by mali podmienky nejako nevýhodne meniť, tak skončiť pp a ísť na up. Teraz je už max. podpora menej ako pri zaevidovaní na up do konca roku 2012, mesačne je myslím cca 770eur maximu pri zaevidovaní po 31.12.2012

majka35
9. jan 2013

@gapa
@evita68 ďakujem za radu, neviem prečo som sa obávala, že po troch rokoch na MD mi zaniká nárok na podporu v nezamestnanosti

inffinity
15. jan 2013

@gapa ahoj prosím te jen o radu ja se v tom vubec nevyznam. V juni 2012 mi skončila RD, pak jsem mela neplacenou RD, od 24.9.2012 sem delala pro jednu firmu na živnost a ted 15.1.2013 jsem živnosti zrušila..mám na nějakou podporu nárok nebo to byla velmi krátká doba? děkuji za info..

annae.
16. jan 2013

Ahoje dievčatá, som v rovnakej situácii. Skúsite mi poradiť. Ja som bola zamestnaná u zamestnávateľa od r.1996. V 03/2006 som nastúpila na PN - rizikové tehotenstvo
09/2006 materská dovolenka, následne rodičovská
08/2009 druhá materská, následne rodičovská
od 09/2012 do 31.12.2012 som bola späť u zamestnávateľa, ale PP sa skončil dohodou k 31.12.2012
ešte v decembri (28.12) som nastúpila na PN, na ktorej budem určite do konca januára 2013.
Mám nárok na podporu, keď sa pôjde od 1.2.2013 nahlásiť na UP?
Skončila som v práci dohodou, s tým, že som mala od februára 2013 nastúpiť do iného zamestnania - čo mi bohužiaľ nevyšlo. Čiže teraz som ostala bez práce a len dúfam, že nie aspoň bez podpory. Potešíte ma?
Ďakujem

gapa
16. jan 2013

@inffinity
ak si bola v čase do 24.9.2012 zamestnaná aspon 2 roky, tak nárok máš.

nicuska
20. jan 2013

Ahojte, prosim o radu, nastupovala som na MD ako zamestnanec, ale zmluvu som mala len na dobu urcitu, cize mi skoncila. O dva mesiace bude mat dcerka 3 roky. Myslela som si, ze budem mat narok na podporu, ale ako teraz citam, uz si nie som taka ista..

akrim75
21. feb 2013

aj ja mam otazku ohladom podpory po rodicovskej dovolenke: od marca 2005 som zamestana ,poslednych 5 rokov som na RD t.j do marca2013 .pocas cerpania RD som sa zamestnala na dobu urcitu od septembra 2012 do marca 2013.Mam narok na podporu ked mi aj pracovna zmluva zo zamestnania cislo 1 aj RD a aj prac zmluva cislo 2 konci v jeden a ten isty den 28.2. 2013? (dobrovolne poistenie pocas RD som neplatila) Ďakujem

akrim75
22. feb 2013

ahojte..dnes som bola na socialnom zistit ci mam narok na podporu-tak hurá mám 😀 : moj pribeh je pisany vyssie,tak ked som bola zamestnana a z tejto prace som poslednych 5 rokov na RD a popri RD som odrobila v inej praci na riadnu zmluvu 1/2 roka ,tak mam narok na podporu v trvani 6mesiacov a bude sa mi ratať z hrubeho zarobku co som ziskala v druhej praci za pol rok............

evita68
22. feb 2013

@akrim75 no síce hurá, máš nárok, ale mohla si mať maximálnu podporu /až 800 eur/, keby si nepracovala v tej druhej práci.. oplatilo sa ti tam aspon pracovať, z hľadiska prijmu?

akrim75
23. feb 2013

no mne sa to oplatilo robit pocas RD 🙂 ...prijem z prace bol cca 500 €v cistom,´+gastra,+rodicak....tak ked sa to zratalo vysla z toho celkom slusna suma....keby som nerobila tak by sa mi podpora ratala z vyplaty ktoru som mala pred RD a vtedy bola este mensia minimalna mzda ako teraz,tak neviem ci by bola podpora aspon 100€ (ja som pred materskou robila este za koruny...cca 200€ na dnesnu menu).. 😵

evita68
23. feb 2013

@akrim75 keby si nemala druhú prac. zmluvu,tak keby tvoj prac. pomer skončil jeden deň po skončení RD a bola by ti preplatená dovolenka, bola by si mala max. podporu.. teraz to bude ale len zo mzdy z druhého prac. pomeru..

akrim75
1. mar 2013

dovolenku som mala pred materskou vycerpanu a na dalsiu som nemala narok z dvôvodu 5 mesacnej marodky tak mi nemali teraz co preplatit..dnes som sa bola pre istotu este raz spytat a tiez mi povedali v praci ze nemam ziadnu dovolenku na preplatenie a ani narok na odstupne ked som dala sama vypoved z dvovodu prestahovania.....tak podpora mi bude ratana len z prace cislo 2, kde som robila pocas RD

evita68
1. mar 2013

@akrim75 ak to chceš prerátať, uveď presné dátumy trvania PN, MD, nástup na RD

lotalujza
1. mar 2013

ahojte babulky potrebovala by som poradit:
pred RD som bola zivnostnicka, od 12/07 do teraz som na RD, kedze skolka asi na buduci rok nehrozi a zatial nie je ani robota, este pojdem s detmi na liecenie, potrebovala by som sa poistit keby nic nevyslo, tak by som sa rada opytala, co by som mohla urobit aby som dostala podporu od 12/2013:
mam si najst kratkodobu dohodu povedzme na jeden mesiac, co vsetko musim ja urobit, okrem toho ze do SP sa musim ist odhlasit a potom zas prihlasit, do ZP netreba nic? a po skonceni roka co musim urobit? podat aj Danove priznanie? musim sa rozhodnut ci to zobrat alebo nie, ale keby z toho bolo vela vybavovaciek tak radsej to necham tak
a teraz zamestnavatel by za mna platil odvody ako keby to bol normalny zamestnanec?
ako dlho budem mat podporu? a v akej vyske?
dakujem krasne

silviasestakova
autor
2. mar 2013

Tak v tomto ti neporadim ale odporučam všetko obehat po uradoch a pitat sa na všetko načo maš narok.Ja som zatial na podpore a pitala som sa UP aj na dohody ake maju byt a načo mam narok.Do dôchodku sa rata dohoda ale narok na podporu nemam po odpracovani troch rokou.Všetko zaleži od zamestnavatela kde odvedie a zaplati za teba.Na našich uradoch nemaju ešte nič doriešene.Nech si najprv tam spravia poriadok :I :I

anic1
23. apr 2013

Čaute baby, prosím vás ak viete poradte mi, v septembri mi končí RD, zamestnávateľ mi asi dá výpoveď z dôvodu zrušenia prevádzky. Do odstupného sa započíta aj zvyšná dovolenka čo mi ostala? Z akej sumy sa počíta odstupné keď som dostávala základnú mzdu + odmeny za obrat? Dostanem potom podporu? Pracovala som nepretržite od r. 2005. Ďakujem za odpoveď

gapa
25. apr 2013

@lotalujza
potrebovala by si, aby ti poistenie v nezam. trvalo aspon 730dní, až potom je nárok na podporu 6mesiacov. Ty si poberala rodič.príspevok, ale podla zákona si nečerpala rodič.dovolenku, lebo RD je ospravedlnené volno v práci=zamestnaní a ty si/si bola živnostník, nie zamestnanec. A živnsotníci ani povinne neplatia poistenie v nezam, len dobrovolne.

gatmicka
29. apr 2013

Ahojte babenky mam narok na podporu v nezamestnanosti ak od marca 2008 som zamestnana na dobu neurcitu od marca 2010 som bola na rizikovom teda na Pn-ke maly sa narodil july 2010. teraz v july mi bude koncit rd, ale do prace sa vratit uz nechcem. mam este aj dovolenku cca 18 dni. Ci mi teda viete poradit ako postupovat ci dovolenku vycerpat potom dat vypoved dohodou alebo si ju nechat preplatit a ci mam narok na podporu a s coho sa mi bude vypocitavat Dakujem

zuzana909
1. máj 2013

@gatmicka určite si daj výpoveď dohodou a dovolenku preplatiť, pozor si daj aby to bolo prvý pracovný deň, teda jeden deň budeš dovolenku čerpať a ostatné preplatíš, keďže ti pracovný pomer trvá od roku 2008 tak z pohľadu nároku na dávku v nezamestnanosti si splnila podmienku a nárok na podporu budeš mať.
ak si vyčerpáš deň dovolenky a budeš mať preplatenú zvyšnú dovolenku tak dávka v nezamestnanosti bude max. teda cca 775-801,- € podľa počtu dní v mesiaci.

gatmicka
1. máj 2013

@zuzana909 A s coho sa potom vypocitava ta podpora ja som v hrubo mala cca 750 eu matersku som mala okolo 420 eu zda sa mi vela to co si mi napisala. Len si nepamatam ci mam 18 alebo 13 dni je v tom rozdiel? Ci to sa potom vypocitava s preplatenej dovolenky?

zuzana909
1. máj 2013

@gatmicka keďže si bola na materskej a potom rodičovskej, podpora sa ti bude počítať z tej preplatenej dovolenky, teda budeš mať vysoký denní vymeriavací základ a z toho dôvodu ti vyjde max. podpora tak ako som napísala.
takto to funguje len ak dostane mamička výpoveď hneď po nástupe, preto je pre teba výhodnejšie dať si preplatiť dovolenku v jeden deň ako ju čerpať.

slavka1307
10. máj 2013

Dobrý deň. Prosím o radu ako získať čo najviac peňazí 🙂
Dňa 31.08.2013 dieťa dovŕši 3 roky. Mala by som nastúpiť do práce, ale ... bola som sa pýtať vo firme, kde som zamestnaná na dobu neurčitú, ale nechcú ma zobrať späť, lebo sú spokojný s tým zamestnancom, ktorý išiel namiesto mňa.
Viem, že mi musia držať miesto z dôvodu ochrannej lehoty. Ale pani mi povedala, že 02.09.2013 ma môžu zobrať, ale 03.09.2013 mi dajú výpoveď pre nedostatok miesta.
Prosím o radu ako mám postupovať ? Alebo mám ešte čas to riešiť ? Idem si hľadať prácu, hoci radšej by som bola doma, ale ... potrebujem peniaze.
Alebo ešte som tu kdesi vyčítala info, že napr. 02.09.2013 by som čerpala jeden deň dovolenky a 03.09.2013 by som dostala maximálnu podporu ? Koľko by to vyšlo ? Alebo radšej hľadať prácu ? Radšej by som bola doma, lebo ak mi deti v škôlke ochorejú nemám ich kam dať a ten pol roka podpory by mi padol vhod 🙂
Ďakujem za všetky rady !!!!!!!!!!!

linda96
28. máj 2013

Ahoj.Idem sa pytat maly bude mat 9.7.2013 tri roky.Vcera som bola dat vypoved Od 1.6 my bude plynut dvoj mesacna vypoved.Vypoved som dala podla paragrafu 67 urobila som dobre budem mat narok na podporu?

ivus32
8. jan 2014

ahojte,chcem sa spytať,či mam narok na podporu ked som bola 6 rokov na RD a hned po jej skončeni som išla do prace,ale robim iba 16 mesiacov ,nakolko našu prevadzku zajtra asi zrušia.

gapa
9. jan 2014

@silviasestakova nárok na podporu budeš mať, aj dni RD sa dárajú akoby ti trvalo poistenie v nezam. Podpora sa ti bude rátať z vym.základu v obodbí dva roky pred zaevidovaním, teda z tých 16mesiacov.

silviasestakova
autor
9. jan 2014

@gapa ale to by som musela bit aj počas RD zaevidovana na UP a chodit tam na kontakt každy mesiac.Ked som sa davala minuly rok vyradit tak mi povedala že nemam narok na nič,až ked sa zamestnam a odpracujem 2roky s troch rokou.A chcem sa spýtat ked budem poberat ešte 1rok RD a zamestnam sa na dohodu mam sa nahlasit niekde na UP alebo na SOC.poist.A vôbec môžem pracovat aj na dohodu počas RD.DAKUJEM

gapa
9. jan 2014

@silviasestakova jejda, ja som klikla nejako vedla!!!!!!!!, chcela som odpovedať ivus32 a nie tebe.Dni RD sa rátajú len ak prac.pomer trvá.
Predpokladám po pôrode si si dala prihlášku na soc.poistovnu, aby si bola dôch.poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov. Ak začneš pracovať na dohodu, tak ti vznikne dôch.poistenie zamestnanaca a z toho dôvodu sa musíš do 8dní odhlásiť v soc.poistovni ako poistenec štátu, lebo nie je povolené aby obe tieto dôch.poistenia trvali súbežne.

gapa
9. jan 2014

@ivus32 ak ti trval prac.pomer a teraz po ukončení Rd pracuješ 16mesiacov, tak nárok na podporu budeš mať a bude sa rátať z vym.základu v období dva roky pred zaevidovaním, tj. z tých 16mesiacov.

dany80
15. jan 2014

Ahojte dievcata, mam tiez jednu otazku.
Od 1.7 1998 do mája 2004 som bola zamestnana na ministerstve.
Od mája 2004 do decembra 2009 som pracovala vo vub, kde som stihla MD aj RD.
Od 10/2009 do 6/2010 som bola som bola SZCO s DNP
Od 1.7.2010 do 30.6.2011 som bola zamestnana na dobu urcitú ale kedže som otehotnela zmluvu mi nepredlzili a dali mi ukoncenie PP. Do apríla 2014 som na RD.
Budem mat nárok na nejaku podporu?
Manzel ma firmu, na aku dobu by ma musel zamestnat aby mi vznikol narok na podporu. Dakujem