Mám nárok na podporu po rodičovskej?
V novembri som nastupovala na MD.Na upsvr. mi dve uradničky s troch povedali ,že mam narok na podporu po troch rokoch RD.Jedna mi povedala,že nemam narok lebo sa beru posledne tri roky a to som a ešte stale doma a do novembra 2014 budem.Tak mi kočky prosim vas porate či mam narok na podporu DAKUJEM
Ahojte baby,
chcela by som sa opytat, ci mi niektora vie poradit... Skoncila mi RD a chcem sa hlasit na urade prace... Pise sa tu, ze staci si po RD cerpat 1 den dovolenky a ostatnu dovolenku si dat preplatit (kvoli podpore). Ked sa ale zamestnam na par dni a celu dovolenku si dam preplatit jej to to iste? Nejako sa v tom vsetkom uz "stracam"... 🙂. Dakujem.
@gapa Ahoj prosím Ta poraď mi: od10.2.2013 som poberala 34 týždnov materské potom rok som bola na RD - predtým som normálne pracovala, takže spolu som nebola v práci cca rok a pol, teraz som sa vrátila do pôvodného zamestnania od 16.9.2014 , teraz dostanem výplatu za polku septembra, z akého vymeriavaceho základu - za ktoré obdobie by sa mi vyrátala podpora v nezamestnanosti ak by som teraz dala v práci výpoved?Ďakujem vemi pekne.
@gapa ahoj gapa, obraciam sa na teba, lebo už si mi raz dobre poradila 🙂 O rok mi končí RD, mám síce prácu kam sa mozem vrátit, no prestahovali sme sa a mám to teraz daleko dochádzať, nestíhala by som malu brat zo skolky a tak....moja otázka : má vplyv na podporu po RD sposob ukončenia prac pomeru ( výpoved alebo dohoda) ?
@maruska123 z obdobia po ukončení RD do ukončenia prac.pomeru.
@gapa dakujem velmi pekne
@maruska123 prepáč, až teraz pozerám, že som nepozerala tvoje dátumy pozorne!!! ak by si sa zaregistrovala do evidencie uchádzačov o zamestnanie napr. teraz, teda ešte v r.2014, že do obdobia dva roky pred zaevidovaním spadá aj obdobie pred nástupom na md (u teba je nástup 20.2.2013). Ak by si napr. teraz 31.10.2014 ukončila prac.pomer dohodou a od 1.11.2014 bola v evidencii uchádzačov o zam, tak vzhladom na to, že sa podpora ráta z obdobia dva roky pred zaevidovaním, tak u teba v tomto konkrétnom prípade by to bolo z obdobia 1.11.2012-9.2.2013 plus 16.9.2014-31.10.2014.
Ak by končil pp výpovedou, tak tam plynie výpovedná lehota, tj. neskončí pp hned, ale uplynutím výp. lehoty. V takom prípade sa to obdobie dva roky pred zaevidovaním samozrejme posunie.
Ak chceš získať nárok na podporu, tak sa treba zaevidovať do 1roku od ukončenia pp.
@gapa čiže ak som správne pochopila vždy sa ráta 2 roky pred zaradením do evidencie- z toho nejaký priemer na deň? keby som aj teraz dala výpoved mám 3 mesačnú výpovednú takže cca najskôr v januári by som sa zaevidovala, 2 roky predtým je 1.1.2013 až 1.1.2015, to jest by sa mi počítala podpora z platu od septembra 2014 do januára 2015 a z toho nejaký priemer? a mám vôbec na podporu nárok, ked som 2 roky pred zaradením do evidencie nepracovala resp. som bola na MD a potom RD? započítava sa obdobie RD do obdobia, ktoré je potrebné na získanie nároku na podporu? Ďakujem.
@maruska123, všeobecne áno, 2roky pred zaevidovaním (až na výnimku, ak končí pp posledným dnom RD, tam sú dva spôsoby a vyšší vym.základ sa berie) md a rd počas trvania pp sa ráta do potrebných dní pre nárok na podporu. ak zaevidovanie presne 1.1.2015, tak sa ráta z obd. 1.1.2013-31.12.2014, ak napr. ti rd končila 10.9.2014, tak z obdobia 11.9.2014-31.12.2014 a ano, je to priemer na 1kalend.den. tj. zrátajú sa vymeriavacie základy a vydelia sa počtom kalned.dní. Dni pn, očr z tohoto obdobia sa vynímajú
@gapa ahoj, chcela by som sa aj ja nieco spytat, ak by si bola taka mila a poradila mi 🙂 18.10.2010 som nastupila na MD s prvym dietatom. Potom na RD. Pracovala som na dohodu od 3.10.2011 do 30.3.2012. Nastup na druhu MD 11.4.2012 do 4.12.2012. Teraz som na RD do 30.5.2015. Zamestnana som stale od februara 2008 na dobu neurcitu. Zamestnavatel rusi firmu a od noveho roku rozbieha novu. Momentalne rusi prac. miesta, takze musi zrusit aj to moje. Mam tiez narok na odstupne, aj ked som na RD? A ak ukoncim prac. pomer, s akym datumom by to bolo najlepsie pre mna ? (ide mi o ziskanie max. podpory) A ako by som to mala urobit? Zrejme odhlasit sa z RD, v ten den si zobrat 1 den dovolenky, na druhy den vypoved, RP prehlasit na manzela, dat si preplatit zostavajucu dovolenku, aj tu ktora mi vznikla z materskych dovoleniek ??? Este otazocka, ak by som chcela vyplacanie podpory od januara 2015, je tom mozne, ze budem mat vypoved teraz napr. k 1.novembru 2014 ? Alebo musim poberat tu max. podporu hned ako mi skonci parc. pomer ? Dakujem krasne za odpoved 🙂
samozrejme nárok na odstupné máš, len musí byť uvedené vo výpovedi resp. dohode organizačné ukončenie prac.pomeru, tj. ak by si podpísala dohodu o ukončení pp, kde nebude uvedený dôvod organizačný, že sa ruší firma, tak nárok zo zákona na odstupné nemáš (len ak by to v dohode uviedli). Môže to byť ako píšeš, ukončenie rodičovskej dovolenky (malo by sa žiadať písomne aspon mesiac popredu, zo zákona), čerpať aspon 1den riadnej dovolenky, aby sa ti obnovilo poistenie v sociál.poistovni (preto treba aj odhlášku v soc.poistovni z dôch.poistenia štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, vybavuješ si to sama a odporúšam urobiť si kopiu a nechať opečiatkovať soc.poistovnou) a ukončenie prac.pomeru dohodou z organizač. dôvodov (pri výpovedi plynie výpovedná lehota a prac.pomer končí koncom mesiaca, nie konkrétnym dnom). Na úrad práce stačí sa zaevidovať do 1roku od ukončenia prac.pomeru, ale sá sa aj skôr zaevidovať a bud prehodiť RP na manžela alebo by začala poberať podporu až od 1.6.2015 po dobu 6mesiacov.
@gapa môžem mať aj ja otázočku? chcem sa spýtať na moju konkrétnu vec, nech tu čítam ako čítam sú tu odlišné otázky tak sa v tom strácam. Momentálne som na RD, ktorá mi končí keď malá bude mať 3 roky(február 2015). Zamestnaná som od 9teho mesiaca 2010,kde už ale nenastúpim, pretože to mám ďaleko dochádzať. Moja otázka teda znie, či po RD a následnej výpovedi v práci budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti. Alebo tam treba, ako som čítala, pozastaviť RD aby som na to mala nárok? Vopred ďakujem za ujasnenie.
@bobbena nerozumiem otázke, píšeš o ukončení Rd a potom sa pýtaš, či treba ukončiť RD. Ale ak poberáš rodičovský príspevok ty, tak ty nemáš nárok na vyplácanie podpory (ak ti nárok vznikne, tak sa pozastaví počas poberania RP a začne sa vyplácať po ukončení poberania), no teraz sa to rieši prehodením RP na manžela.
@bobbena nie presunúť RD(RD je volno v práci za účelom starostlivosti o dieťa), ale poberanie rodič.príspevku, ale bude treba predpokladám aj doklad, že nemá nárok na materské (či také dačo, ti povedia na upsvar, nemám skúsenost), lebo ak by nepracoval ale čerpal RD a splnal podmienky (trvajúce nem.poistenie+aspon 270dní poistenia v 2rokoc spät) tak aj materské by mohol poberať.
Chcem sa opytat takto, Som zamestnany na neurcito a pojdem na matersku ako otec s tym ze matersku mozem poberat len 28 tyzdnov (7 mesiacov cca), po skonceni dam vypoved a pojdem sa zaevidovat na urad... mam tympadom narok na podporu? kedze z poslednych troch rokov dva budem mat odpracovane a nebudem mat len tych 7 mesiacov tak ano ne? vyska davky bude potom vypocitana z vymeriavacieho zakladu ktory som mal pocas prace alebo bude uz aj zohladnene to, ze som poberal matersku? vdaka dufam ze ste ma pochopili 🙂
@gapa dakujem za predchadzajuci prispevok. Teraz je to uz aktualne, PP ukoncim k 31.12.2014 dohodou. V januari mi bude vyplatene 3mesacne odstupne plus preplatena dovolenka. Na urad prace by som sa isla zaevidovat hned v januari. Vies mi, prosim povedat z coho mi vyrataju podporu ? V pripade ak uz nenastupim do prace ani na jeden den? A ak by som si v decembri este zobrala jeden den dovolenky, bol by v tom rozdiel ? Dakujem za odpoved...
@iljanka ak si bola na MD1 18.10.2010 do cca 6/2011, potom hned RD1, potom bez prerušenia a čerpania riadnej dovolenky alebo pn (to je podstatné, že to všetko za sebou nasledovalo) či očr MD2: 11.4.2012-4.12.2012 a RD2: 5.12.2012-31.12.2014 a týmto dnom aj končí prac.pomer, tj. všetko len preplatia bez platenia odvodov na poistenie v nezam. Ak ťa zaevidujú od 1.1.2015 a v obodbí 2013-2014 si nemala žiadny vym.základ, len!!!! RD, tak sa ráta podpora z obdobia dva roky pred nástupom na RD, ak ide o nepretržité čerpanie md1rd1md2rd2, tak by sa malo rátať z obdobia dva roky pred RD1, tj. cca 6/2009-6/2011. Ak by si mala vym.základ za ten 1den napr.31.12.2014, tj. RD si skončila 30.12.2014, tak z vym.základu za ten 1den
@gapa dakujem. Rozumiem. Len otazocka. Mne RD oficialne ma skoncit 30.5.2015, ale vypoved budem mat k 31.12.2014. Ak sa da predcasne RD ukoncit (kde a co k tomu treba?) bude platit to iste co si mi napisala ? Mam moznost si vziat jeden den dovolenky v decembri. Staci to k ukonceniu RD? Teda staci, ak budu mat na socialke potvrdene od zamestnavatela, ze som nastupila 31.12. 2014 na jeden den do prace ?
@iljanka treba rozlišovať, o čo ide, či o:
1. čerpanie RD v zamestnaní - upravuje to Zákonník práce § tuším 166-... a týka sa to ospravedlneného volna v zamestnaní, ktoré je zamestnávatel povinný poskytnúť (ak si nezamestnaná, tak podla zákona nečerpáš RD, ani szčo nečerpá Rd, aj ked sa tomu tak hovorí, no ak ide o zákon, tam je to jednoznačné, čerpa ju len zaemstnaný)
2. poberanie RP z upsvar - upravuje to Zákon o rodič.príspevku
3. dôchodkové poistenie osoby riadne a tuším osobne sa starajúcej o dieťa do 6rokov, upravuje to Zákon o sociálnom poistení cca § 15 + dalšie a v definícii riadnej starostl. sa odvoláva na Zákon o rodič.príspevku, Odhlášku treba do 8dní od zmeny a odhlášku môžeš dať bez toho, že by si niečo preukazovala, nemôžeš byť dôch.poistená ak ti trvá povinné dôch. poistenie zamestnanca alebo szčo, tj. preto musíš dať odhlášku, ak budeš čerpať riadnu dovolenku v zamestnaní, tj. bude ti 1den trvať poistenie zamestnanca dôchodkové (inak by si odhlášku nemusela dávať) a zase môžeš aj prihlášku nanovo podať (no nedá sa ani den pozadu tj. ak chceš byť prihlásená od 1.1. a to je sviatok, tak prihlášku musíš dať skôr a to napr. 30.12 dáš naraz odhlášku aj prihlšku+kopia RL, odporúčam si urobiť z oboch kopie a dať potvrdiť pečiatkou socpoistovne a založiť do dôchodku k zápočtovým listom, inak nemáš o tom dôkaz),
4. príp. zdravotné poistenie ako osoby riadne celodenne a osobne sa starajúcej o dieťa do 6rokov - to upravuje Zákon o zdr.poistení
5. príp. tiež možnosť si uplatniť odpočet na manželku v danovom priznaní či ročnom zúčtovaní dane, to upravuje Zákon o dani z príjmov.
Ty sa pýtaš na 1 a RD ti končí dnom, kedy požiadaš o ukončenie, no Zákon hovorí oznámiť mesiac popredu a zväčša sa poskytuje na celý mesiac, ale nie je vylúčené, že skončíš RD aj 30.12, zákon to nezakazuje.
A ešte tolko, že na úradoch nehovor, že výpoved je 31.12.2014 ale ukončenie prac.pomeru je dnom 31.12.2014, lebo výpoved je jedným zo spôsobou ukončenia pp, no u teba pôjde predpokladám o dohodu z organizačných dôvodov, asi zrušenie firmy, tj. § 63 ods.1 písm. a) ZP.
@gapa prosim, vidim, ze sa vyznas, mozem otazku? Snazila som sa vypocitat si narok na dovolenku po retazovej md a moj vypocet nesedi s nasim personalnym. 🙂 Oni mi tvrdia, ze mam 23 dni, ale mne to vychadza 23 dni len z poslednej MD a potom este 18 dni z predoslej. Pridam moje vypocty : 1.MD 2.7.2006 - 14.1.2007, 2.MD 20.1.2009 - 4.8.2009 a 3.MD 1.12.2011 - 26.7.2012. Za 2006 som si vycerpala pred MD a za 2007 som neodpracovala 60 dni - takze nic, za 2009 je odpracovanych 141 dni a neodpracovanych 120 cize po krateni mi vychadza 18 dni dovolenky. Za 2011 nic (nie je 60 dni) a za 2012 (kedze uz je narok na 25 dni) po krateni (odprac.149 a neodprac.112 dni) mi vychadza 23 dni. Cize spolu 41 dni. Alebo sa mylim? Prosim, prosim o nazor. Vdaka.
@chaine tvoje výpočty zdá sa sú právne, nevidím chybu (aj ked dni nerátam). Ak si čerpala súvisle md rd md rd md rd, tj. si nepracovala v tvojom prac.pomere, tak ti dovolenka z roku 2009 neprepadla. predpokladám, že dieťa je narodené až v r.2012, ak by bolo v r2011, tak by mohli byť problémy s dovolenkou po 31.12.2014 (zákon nie je velmi jednoznačný)
@chaine to len ak by si končila rd v jednom roku, tak podla zákona, ak nevyčerpáš dovolenku staršiu ako z roku 2014, tak ti prepadne. Další § hovorí, že si máš dovolenku vyčerpať po ukončení Rd, tj. dalo by sa povedať, že by ti teoreticky mohli ak by skončila tvoja RD dajmetomu 8.12.2014 a čo si si nevyčerpala do 31.12.14, že by ti prepadla, lebo tie zákony sú klukaté!!! Ale rozumná mzdárka by to myslím nespravila, ak od ukončenia RD mamička permanentne čerpala dovolenku (teda nepracovala alebo nebola na očr)
Prosím o radu z dôvodu otehotnenia som si v práci musela sama dať výpoveď, pretože firma sa v dohľadnej dobe mala zrušiť (aj sa potom zrušila). Takže som bola od 21.06.2011 na PN do vypísania na materskú dovolenku s tým som sa prihlásila na Úrad práce. Potom som poberala rodičovský príspevok , ktorí mi končí 30.12.2014.Chcem sa spýtať či mám nárok na podporu v nezamestnanosti,. Pred materskou som bola zamestnaná približne 3,5 roka. Zatiaľ nemám prácu. Úradníčka na úrade práce mi navrhovala predľženú neplatenú materskú.
@klaudiakytosova ak si nezamestrnaná od 2011, tak nárok na podoru určite nemáš, lebo podmienkou nároku na podporu je mať aspon 730dní poistenia v nezam. v období 3roky pred zaevodovaním (ak pp na dobu určitú v 4roch), čo nesplnaš. Ak sa nezaeviduješ, tak tvoj manžel nebude mať nárok na odpočet na teba ako manželku v danovom priznaí /ročnom zúčtovaní (ak však dane neplatí, nie je to pre teba výhoda).
Lebo tiež som uvažovala, že ked mi malú nezobrali do škôlky, že by som sa nezaevidovala, no ten odpočet je dosť. Ale malú zobrali do škôlky, t.j. som na up. Ak nebudeš evodovaná 1.1.2015, tak nárok na odpočet za január mať nebudeš, tj. ak sa rozhodneš evidovať, tak lepšie toho 30.12.

@gapa a este otazocka,konci mi rodicak 6.9.,to je sobota,mozem prist 8.9. ukoncit pracovny pomer a dat si vyplatit dovolenku? Nebude mi tam ten datum 7.9. chybat niekde? Ci musim si zobrat ten den dovolenku a vypoved dat v pondelok?
Bola som na pracovno-pravnom poradenstve a ten nevedel ani tolko co ja od teba 🙂