Mám nárok na podporu po rodičovskej?
V novembri som nastupovala na MD.Na upsvr. mi dve uradničky s troch povedali ,že mam narok na podporu po troch rokoch RD.Jedna mi povedala,že nemam narok lebo sa beru posledne tri roky a to som a ešte stale doma a do novembra 2014 budem.Tak mi kočky prosim vas porate či mam narok na podporu DAKUJEM
@iljanka ešte teraz pozerám, že tvoj syn nemá 3roky 30.12.2014 (čo som myslela), tj. možno si pani na soc.poistovni myslela, že RD treba ukončiť vždy ku koncu mesiaca, lebo sa tak obvykle robí a v Zákonníku práce je uvedené, že sa čerpá spravidla najmenej lebo v zákone je uvedené, že spravidla sa čerpá najmenej na jeden mesiac???? no nie je tam uvedené, že musíš čerpať celý mesiac. vid kopírovaný § 166 ods.2
zdroj:: http://www.employment.gov.sk/sk/praca-zamestnan...
Materská dovolenka a rodičovská dovolenka
§ 166
(1) V súvislosti s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa patrí žene
materská dovolenka v trvaní 34 týždňov. Osamelej žene patrí materská dovolenka
v trvaní 37 týždňov a žene, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí, patrí materská
dovolenka v trvaní 43 týždňov. V súvislosti so starostlivosťou o narodené dieťa patrí
aj mužovi od narodenia dieťaťa rodičovská dovolenka v rovnakom rozsahu, ak sa
stará o narodené dieťa.
(2) Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť
žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa
dovŕši tri roky veku. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa
vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a
mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši
šesť rokov veku. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla
však najmenej na jeden mesiac.
(3) Žena a muž písomne oznámia zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac
vopred predpokladaný deň nástupu na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku,
predpokladaný deň ich prerušenia, skončenia a zmeny týkajúce sa nástupu, prerušenia
a skončenia materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky.
(4) Zamestnávateľ sa môže so zamestnancom dohodnúť, že rodičovskú
dovolenku podľa odseku 2 možno poskytnúť najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši
päť rokov veku, a ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom
vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši osem
rokov veku, a to najviac v rozsahu, v ktorom sa táto dovolenka v období podľa odseku
2 nečerpala.
@martinkatinka RP poberaš tri roky... a RD možeš mať aj do 5rokov, ale nie vkuse... Prerušiť RP a vybrať neskor sa zatial neda.. A tam nastava problem. .ja možem RD čerpať do 8,a le RP len do 6 a tie dva roky by mi nemal kto platiť zdravotku...... bohužial.... 😖 😖 😖
Proste RP sa RD sa riadia inými predpismi a nie su spolu zavisle na sebe v podstate... 😔
Dobrý deň! Potrebovala by som poradiť 🙂 V apríli mi skončila rodičovská dovolenka, malý mal 3 roky. Pred nástupom na materskú a rodičovskú som nemala uzatvorený pracovný pomer, ale počas rodičovskej dovolenky som od 19. do 30. marca pracovala na prac. zmluvu. Je možné, že by mi tam vznikol nárok na podporu? Ak áno, tak z akého vymeriavacieho základu mi ju budú rátať. Ďakujem, ala
@gapa Ahoj prosím ta velmi o pomoc......čitala som tu tvoje rady a dočítala som sa o nejakej odhláške zo soc. poistovne.....a trochu nechápem tomu.....
.... včera 26.4 mi skončila RD ( dcera mala 3 roky), dneska 27.4 mám v práci jeden den dovolenky a potom dávam dohodu o ukončení PP k dnešnému dnu čiže 27.4. Poobede idem podpisat tu dohodu a čo mám ja robit potom.....zajtra pojdem s potvrdenou dohodou na UP ?? Čo teda s tou soc. poistovnou?? Dakujem
@ivanazv zajtra zober kopiu rodného listu dieťaťa a asi radšej ozaj aj tú dohodu o ukončení pp a zájdeš na soc.poistovnu, kde vypíšeš odhlášku (na tlačive RLFO=registračný list fyzickej odoby) ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov s dátumom odhlásenia 26.4.2015 a nanovo prihlášku (na tlačive RLFO) s dátumom prihlásenia 28.4.2015 + kopia RL+ prehlásenie o riadnej starostlivosti. Velmi odporúčam urobiť si s oboch kopie f(resp. vypísať si z RLFO 2x, jedno pre nich a jedno pre teba, na ktoré si daj potvrdiť prevzatie pečiatkou od soc.poistovne. Inak nemáš v budúcnosti dôkaz, že si toto spravila, ak by niekto pochybil (stáva sa) a tieto veci, teda prihláška sa nedá vybaviť spätne. Jedna mamička mi písala, že jej toto nechceli pri ukončení prac.pomeru urobiť (lebo mzdárka má na to dlhšiu lehotu, môže to nahlásiť do 8dní) ale ty samozrejme nemôžeš podať prihlášku 8dní dozadu (odhlášku áno), tj. by si mala zbytočne obdobie bez poistenia. Toto nie je nejako doriešené systémovo. Nedaj sa odbyť, daj im telefonický kontak, ak bude problém, nech ti zavolajú.
ahojte, potrebujem poradit ako najlepsie postupovat 🙂 - po ukonceni RP asi dostanem vypoved,lebo nase oddelenie prevzala ina firma a adekvatnu pracu nemaju :(
od r. 2000-20009 -zamestnana....r.2010 nezamestnana.......zamestnana som od 1.11.2010-1.7.2012
od 1.7.2012 - nastup na rizikove tehu MD - a do 4.9. 2015 budem poberat RP, pricom nasledne mala dovrsi 3r a nastup do skolky.
Snazime sa o druhe babatko, ak sa dovtedy postasti🙂
Ak sa postasti, tak je pre mna najlepsie poziadat gynekologa o PN? vzhladom na predchadzajuce komplikovane tehu? alebo?
ak by sa nepostastilo dalsie tehu? mam narok na podporu v nezamestnanosti?
dakujem krasne za radu a prajem pekny den 🙂
ahojte potrebujem poradiť v novembri 2011 som po 9 rokoch skončila pracovný pomer,počas výpovednej doby som sa dala na PN,neskôr som podpísala výpoveď..v októbri 2012 som porodila a teraz som na rod.príspevku.v oktobri bude mať malá 3 roky, a mňa by zaujímalo,či po skončení RP mám nárok na podporu alebo nejakú dávku,nakolko podporu som si nikdy nevybrala a počas tých 9 rokov som nikdy nebola ani PN.a ako sa to dá vybaviť?Ďakujem za všetky rady
Ahoj, toto je podľa mňa otázka na právnika. Skús sa s nejakým poradiť a popýtať sa. Na nete nájdeš veľa online bezplatných aj platených poradní. Ak sa ti hladať ale nechce, tento pomohol mne - https://www.linkedin.com/in/tomaskorcek 🙂 veľa šťastia
Mamičky viete mi prosím povedať,poradit..či mám nárok na podporu?od roku 2007 som pracovala u zamestnávateľa..od 2010-marec 2012 som bola szco..a od apríla 2012 som nastúpila na rizikové tehotenstvo..a od januára 2013som na materskej..teraz január 2016mi rodičovský končí..a neviem či mám na niečo nárok..ďakujem krásne..
Pekny vecer. Mam otazku. Do decembra 2015 som na RD. Avsak od septembra 2015 som znova nastupila do prace, z ktorej planujem dat vypoved. Mam narok na podporu? Dakujem ☺
Ahojte chcem sa opytat ked mi skonci RP mam na nieco narok? Mam 20 r a syncek bude mat v marci 3r byvame v podnajme ktory platim 175.55€ budem mat narok na nieco zo socialky? Urcene mam vyzivne 30€ aj to mam nepravidelne. Dakujem
Ahojte zienky.Pracovala som na dobu urcitu do septembra 2014. Vznika mi este narok na podporu v nezamestnanosti? Na stranke upsvar som sa docitala ze pri dobe urcitej musim byt poistena v nezamestnanosti 2 roky v priebehu 4 rokov.Mozem potom rodicovsky prispevok previest na partnera aj ked niesme zosobaseni ale v rodnom liste je a zijeme spolu? Dakujem za kazdu radu.Neviem sa dopatrat k tomu ci mi este vznika narok na podporu a mam si to zacat vybavovat.Vdaka
@janulina.k dobry den, chcem sa spytat, ci ste dala tu vypoved a ci mate nejaku podporu...kamoska toto prave riesi. Dakujem
@jankaviktorko nakoniec som vypoved nedala, takze vam nepomozem. Strach z neistoty bez prace bol vacsi ako nelubiva praca 😀
@jankaviktorko ak trvá prac.pomer, aj doba čerpania RD v zamestnaní sa ráta do potrebného počtu dní pre nárok na podporu (v posledných 3rokoch aspon 2roky%730dní), tj. nárok na podporu vznikne
Prosím o radu v júni mi končí RP respektíve RD syn bude mať 3 roky a keďže zamestnavatel ukončil so ňou pracovný pomer v októbri 2014 budem mať nárok na dávku v nezamestnanosti. Ďakujem
@gapa potrebuje sa opytať...po RD idem dať vypoved-poradili ste mi-čerpať jeden-dva dni dovolenky,zbytok preplatiť,a mohla by vyjsť max.podpora....tomu všetkemu rozumiem,ale zamestnavatel mi chce dať dovolenku čerpať cely týžden-že aby to nebolo okate.... čo v takomto pripade,aky to bude mať dopad na vyratanie podpory? vdaka 🙂
Mozte mi poradit? RP prepisujem na manzela...na upsvar mi povedali ze sa to da len vzdy k 1. dnu v mesiaci, takze k 1.5 takze k tomu dnu mam odhlasku a zaroven k 1.5 ma manzel ziadost o RP...je to ale nedela.ja by som potrebovala vediet ako dalej nastupit do prace teda 1.5 a hned ten den cerpat aj dovolenku a dat vypoved dohodou alebo nastupit do prace az 2.5 a postupovat ...dovolenka a vypoved....su pre mna dolezity ten datum....v mojej praci sa robi aj vikend...prosim viete mi niekto poradit?
gapa ...citam ze tu dost viete poradit mozte aj mne 🙂 dakujem

@iljanka teda vôbec nerozumiem. Vieš iste, že zamestnávatel ukončil čerpanie rodičovskej dovolenky aj prerušenie poistenia z dôvodu čerpania RD dnom 30.12.2014 a nie už 30.11.2014??? lebo to tak vyzerá, podla toho čo píšeš. Dá sa tam aj zavolať, nech ti povedia, kedy máš ukončenú RD a prerušenie poistenia zamestnca z dôvodu čerpania RD. Predpokladám, že si písomne oznámila ukončenie RD dnom 30.12.2014.
Ak zistíš, že ti ukončili RD skôr alebo napr. 31.12.2014, reklamuj u mzdárky (musí ukončiť prerušenie dnom 30.12.2014, aj ukončiť RD).
Ak zistíš, že mzdárka uviedla ukončenie rd správne 30.12.2015 (zistením cez soc.poistovnu), tak na tvojom mieste napíšem presné údaje aj s uvedením rodného čisla na sociálnu poistovnu cez poradnu. Nie je mi nič známe o tom, že musíš poderať rodič.príspevok počas RD (to je podstatné pre uplatnenie si odpočtu na manželku, to si za december uplatniť nemôžeš, myslím, len počas poberania RP). Na druhej strane v tom zákone vôbec nie je ani uvedené, že sa do dní nerátajú dni RD, no to nebudem rozmazávať.
Tu je link, kam napíš otázku cez formulár (dalsie informácie, iné informácie)
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s
som velmi zvedavá, kde sa stala chyba 😖
Aha a ešte mi napadá, výplatnú pásku za december máš, tak aké tam máš uvedené odvody, resp. vym.základ pre odvody do sociálnej poistovne?????