Mám nárok na podporu po rodičovskej?
V novembri som nastupovala na MD.Na upsvr. mi dve uradničky s troch povedali ,že mam narok na podporu po troch rokoch RD.Jedna mi povedala,že nemam narok lebo sa beru posledne tri roky a to som a ešte stale doma a do novembra 2014 budem.Tak mi kočky prosim vas porate či mam narok na podporu DAKUJEM
@gapa Ahoj, poprosím o radu. K 1.7. nastupuje manžel na rodičovskú s poberaním materského, ja by som sa dovtedy chcela zaevidovať na úrad práce. Môj pracovný pomer stále trvá (dala by som výpoveď), za posledné dva roky som bola na rodičovskej dovolenke a 2 mesiace z toho na materskej. Budem mať nárok na podporu a ako dlho? ďakujem pekne
@dobromila ak v posledných 2rokoch pred zaevidovaním nebudeš mať žIADNY vym.základ pre poistenie v nezam, len obdobie RD ale aj MD, tak by sa podpora rátala z minima. Ak tam máš nejaký vym.základ zo zamestnania (napr. budeš čerpať riadnu dovolenku pred ukončením prac.pomeru), tak sa bude rátať z toho vym.základu.
@dobromila asi si neuvedomili, že máš aj MD v období 2roky pred zaevidovaním. Ak by si mala len RD, je to iné, môže sa rátať aj z obdobia 2roky pred RD, ale ty píšeš, že tam máš aj obdobie md, tj. daj si na to bacha. Príp. napíš priamo na poradnu soc.poistovne cez ich formulár, nech to máš z prvej ruky. V soc.poistovni vždy záleží na koho narazíš, oni nemusia všetko ovládať do podrobností, lebo pri nemocenskom poistení môže byť aj md+rd, no pri poistení v nezam. je to rozdiel vid Zákon o sociálnom poistení § 108 ods.3
@gapa dobrý den, prosim vas,pytam sa za moju kamaratku,teraz v juni jej konči RD,bude davať vypoved-vyčerpa 1-2 dni dovolenky,zbytok si nechava preplatiť,aby jej vznikla vyššia podpora. Niekde sme ale čitali,že takto to bude len v tom pripade,ak počas tej RD nemala nejaky bočny prijem,brigadu,alebo dohodu-lebo že potom by sa jej podpore ratala z tej dohody...ide o to,že minuly rok nejak na jar ta kamoška vyhrala v suťaži 2500eur,musela zaplatiť z toho tušim dan a niečo do zdravotnej poisťovne- može byť aj toto prekažka ?(myslim tento "prijem") Ďakujem
@gapa prosim ta o radu... Pracujem od 2.9.2014 do 30.6.2016, kedy mi uz zamestnavatel nechce dat zmluvu na dobu neurcitu, teda koncim... Pred nastupom do prace som bola na materskej od aprila 2009 a potom na rodicovskej do 14.10.2014. Pocas materskej v juli 2009 mi skoncila doba urcita, teda som prisla o pracu. Moja otazka znie, ci budem mat narok na podporu v nezamestnanosti, ak sa mi nepodari najst si pracu... Dakujem ti za odpoved... Este doplnim, ze pred materskou som nepretrzite pracovala....
@katy2 ak si bolal poistená v nezam. do 7/2009 a potom v období 2.9.14-30.6.16a by si sa zaevidovala od 1.7.2016, tak bohužial nesplnaš podmienku mať aspon 730dní poistenia v nezam. v posledných 3rokoch (ani 4och rokoch) pred zaevidovaním, teda nárok na podporu bez nového poistenia, ktoré by trvalo aspon tolko kalen.dní, kolko ti chýba do 2rokov, teda do 730dní, teda približne 63dní, ak si nemala žiadne prerušenie počas vykonávania práce (napr. očr nad 10dní, neplat.volno, štrajk...)
Dobry den, prosím o radu. Konci mi rodicak a chcem sa prihlasit na urad prace. Kénci mi 21.7. Niekde som citala, ze sa staci na par dni vratit do prace a potom ist na urad prace. 21.7 je štvrtok.Moj zamestnavatel je v CR. KOlk dni musim odpracovat ak je v tom vikend, aby som mala maximalu vysku podpory? Zapocitava sa do toho aj vikend? Ako s ato pocita? Bude mi stacit plat v hrubom 2000 EUR a odpracovat napro od 21.7 - 26.7? Je v tom aj vikend? Ma to vplyv na denny vymeriavci zakld? Ci radsej sa zamestnat len na dva dni bez vikendu?
@gapa dobrý deň,už som sa viac krat pytala,naposledy pre kamaratku, a teraz opať,ale zisťujem,že sa to týka aj mna!!! nastupovali sme narovnako do zamestnania- jun 2011-zmluva na dobu neurčitu a rovnako (s odstupm jedneho mesiaca sme šli aj na MD),ale takisto sme aj rovnako boli na PN kvoli rizikovemu tehotenstvu.... takže-nastup do prace -jun 2011 až do konca roka 2012 ,potom hned začiatkom roka 2013-PN(rizikove tehotenstvo)do leta(čiže asi 6 mes) a potom nastupila na MD,nasledne na RD.... pracovny pomer stale trva,a ja som jej tak poradila,ako vy mne- ked skonči RD-nech si vyčerpa jeden den dovolenky a zbytok preplatiť(asi 20 dni tam ma) a bude mať vyššiu podporu....ale ona sa bola dačo pytať na socialnej pistovňi a padla reč aj na toto a ta pani jej povedala,že nebude mať narok na podporu-lebo treba mať 730 dni poistenia a ona tam mala dlhu PN-že to sa jej nazaratava...tak sme z toho teraz ako obarene.lebo ja to mam veeelmi podobne....myslela som,že aj obdobie RD sa započitava do rozhodujuceho obdobia... Ďakujem za nejake info 🙂
@lily39 to bude nejaká hlúposť. Ak trvá pp, tak aj pn sa ráta do dní poistenia v nezam., leda že by trvala pn dlhšie ako 52týždnov, vtedy nie. Ono vždy od velmi konkrétnych údajov treba postupovať. ale predpokladám v obodbí 2roky pred zaevidovaním na upsvar mala len dni RD + 1den čerpania riadnej dovolenky, žiadnu dohodu ani dobrovolné poistenie v nezam. Asi tá pani sa velmi nevyznala. netuším.
@gapa Ahoj, chcela by som sa spýtať, na čo mám nárok po RD? od 2011 som na materskej, potom na rodičovskej dovolenke vkuse s dvoma detmi. Prac.pomer nemám, lebo som mala na dobu určitú to skončilo ešte v r.2010, potom som bola PN potom materská. V roku 2009-2010 som bola nezamestnaná ale nevyčerpala som všetko, ostali tam ešte 3mesiace. No v soc.poistovni mi povedali, že už nemám nárok na nezamestnanecké, je to tak? A na nič iné nemám teraz nárok? mám sa prihlásiť v ÚPSVaR, ale nedostanem nič? 😒 dakujem
@fkristina ako je písané vyššie, nárok nemáš na podporu, lebo netrval pp. Tak isto som bola na tom. Tiež ako evidovaná aj z dôvodu, že dieťa bolo v škôlke viac ako 4hod., môžeš nejaké kurzy si cez úrad urobiť a ak manžel platí dane, tak vdaka evidovaniu má nárok na odpočet na teba aj po ukončení poberania RP.
@gapa Ahoj. Prosím ťa chcela by som sa spýtať či by mal nárok na podporu v nezamestnanosti aj manžel, keďže je teraz na RD (poberá materské na dcéru) a po skončení RD bude s ním asi rozviazaný pracovný pomer. Zamestnaný bol od 1.6.2013 u jedného zamestnávateľa a následne od 1.2.2016 u druhého zamestnávateľa bez prerušenia. Od mája 2016 je na RD. Mohol by tiež po skončení RD a nástupe do práce čerpať 1 deň dovolenku a zvyšnú si nechať preplatiť, aby bol jeho vymeriavací základ čo najvyšší? Ďakujem za pomoc.
@gapa Ďakujem, už som bola aj na Úrade pozisťovať. Tak keď malá dovrší 3 roky, môžem byť evidovaná na Úrade práce bez podpory, alebo môžem mať aj predľženú materskú. Musím doniesť zo Zdrav.poistovne potvrdenie /neviem aké/ a stím ísť na ÚPSVaR že chcem predľženú materskú, tiež bez nároku na podporu, ale aspoň nemusím chodiť na úrad podpisovať... ktoré sa oplatí? a dieťa môže ísť na celý den do škôlky?
@fkristina môže do škôlky max. na 4hod denne. Ak pôjdeš na tzv. "neplatenú rodičovskú", tak manžel nebude mať nárok na odpočet na teba v ročnom zúčtovaní/danovom priznaní za mesiace, v ktorých už nebudeš poberatelom rodič.príspevku alebo nebudeš evidovaná na úrade práce, to samozrejme je zaujímavé, ak platí dane. môže to byť myslím cca 60eur na mesiac.
@fkristina tie max. 4hodiny sú kvôli zdravotnému poisteniu, ak už nepoberáš RP a si zdr.poistená ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov.
Odmietnutie vhodnej práce je dôvodom k vyradeniu, ale to budeš potom riešiť. Alebo potom si platiť zdravotné poistenie.
@gapa prepáčte, chcela by som sa spýtať či budem mať po ukončení materskej nárok na podporu keď mam odpracované dva roky pred nástupom na md, či musím byť koli tomu zamestnaná aj počas celých troch rokov RD robím u rodičov a z ekonomických dôvodov musím dať výpoveď počas RD ale nechcem prísť o nárok na podporu... Dfm že ste ma pochopila 😀
@nicolkae ak trval pp aspon 2roky s trvaním poistenia (príp. doby rodič.dovolenky, tj. nie napr. neplatené volno, očr nad 10dní)a ide o pp na dobu neurčitú, tak nárok na podporu vznikne, ak sa zaeviduješ do 1roku od ukončenia prac.pomeru. Ak bude v období 2roky predtým vymeriavací základ, bude sa rátať z neho, inak je možné že z minima, príp. ak si mala menej, tak aj menej. Všetko záleží od konkrétnych vym.základov a iných údajov z obdobia 2roky pred zaevidovaním.
Prosim o radu ohladne naroku na podporu. Momentalne som na RD, vypoved od zamestnavatela som dostala v den nastupu na MD (12/2014). Teraz to bude cca 2 roky...este do 1.2.2018 budem na RD. Ak si nenajdem pracu, budem mat narok na podporu? U predosleho zamestnavatela som odpracovala necele 4 roky. Dakujem za odpoved.
@gapa Prosím, vedela by si mi pomôcť? Celý deň sedím na nete a neviem sa z toho vysomáriť.
19.1.2017 mi končí rodičovská dovolenka s druhým dieťaťom, 20.1. by som sa teda mala vrátiť do práce, ale keďže dieťa nevzali do škôlky, chcela by som dať výpoveď. Mala som reťazovú materskú - md, rd s prvou dcérou a hneď nadväzovala md, rd s mladšou dcérou. Volala som do SP, bolo mi povedané, že mám nárok na dávku v nezamestnanosti vo výške 200€, ale ak nastúpim aspoň na jeden deň do práce, resp. budem jeden deň čerpať starú dovolenku a až potom ukončím pracovný pomer dohodou, tak si dávku v nezamestnanosti zvýšim. Nedozvedela som sa však, o koľko. Viete mi to niekto prosím vyrátať, ak moja hrubá mzda pred nástupom na md bola 950€? ďakujem
@cottoncandy určite skus cerpat pred ukoncenim rodičovskej dovolenku a potom by si mala mat 50% z hrubej mzdy

no som na vaškach lebo dnes som sa dohodla na ukonpp dohodu a teraz neviem či my zvykne narok na davku v nezamestnanosti kedže som od roku 2008 pracovala v roku 2009 bola jedna materska aj rod. dovolenka potm som pracovala 18 m a zas som šla na matersku a rd do 3.6 a ukon.pp mam ku 7.6 co teraz ?