icon

Mám nárok na polovicu rodičovského domu?

31. dec 2024

Ahojte, som zvedava na vas nazor. Nerozpravala som sa o tom zatial s nikym. Ani s bratom.. Mamou...

Ja zijem s manzelom a detickami uz cca 8 rokov daleko od mojej rodiny.
Moji rodicia + brat ziju spolu v rodinnom lukrativnom dome.
Maju 60 rokov a brat 35. Ked som bola doma minuly rok s rodinou u nich mi bolo oznamene, ze tento dom bude patrit IBA mojmu bratovi. To ze nie som doma, ked potrebuju pomoc, samozrejme beriem. Tu to aj zhaslo. Neriesila som, ved nech je jeho, len ma ro prekvapilo.
Vcera som sa ale dozvedela, ani nie od mojich rodicov, ze moj brat plati dlh mojmu otcovi a ze aj bude dost dlho....... Kboli tomu si nevie zobrat ani hypoteku.......

Tym pravom ten dom patri plne jemu, ze?

Strana
z2
beata_k
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
31. dec 2024

@beata_k čo má hypotéka s dlhom jeho otca? Skôr nemá zárobok, že nedostane hypotéku.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
31. dec 2024

@beata_k nie, nechytám sa slamky. Dlh je možno 30 000 eur a dom má možno hodnotu 400 000 eur. Tak aký nárok vzniká na celý dom, lebo platí za otca dlh?

beata_k
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
31. dec 2024

@beata_k aký chladnokrvný kalkul? Veď sa autorka pýta, tak sa jej tu normálne odpovedá tak ako to je, okrem teba. A predstav si bývame sami od začiatku. Dopriali sme svokrovcom aj rodičom ich súkromie

beata_k
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
31. dec 2024

@beata_k jej brat mohol kľudne bývať sám, keby chcel, keby na to mal. Tak ako každý mladý slobodný človek.
A to, že bývame sami ešte neznamená, že sa o rodičov či svokrovcov nepostaráme. Akurát to bude nezištne a nie len za nejaký dom alebo len za to, že som nebola schopná si obstarať vlastné bývanie

katkaseiner
31. dec 2024

vidim ze sa to tu zvrhava....
za mna aj lukrativny dom moze byt potrebne renovovat - minimalne kupelne, kuchynu, vonkajsie omietky, kurenie, cokolvek.
Autorka, skus tipnut cenu domu...lebo pre niekoho je lukrativny aj dom 100km od Ba v dedine s 5tis obyvatelmi za 100tis € , pripadne som na Slavine za 500tis €. a potom prosim napíš ked budes vediet kolko bol dlh
Ak vzal brat uver a nevyjde mu hypo, tak ten uver nebude maly...mna ako sestru by zaujimal aj dovod dlhu.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
31. dec 2024

@beata_k si predstav áno.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
31. dec 2024

@beata_k hlúpu rob zo seba. Áno doopatrovala si predstav

beata_k
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
31. dec 2024

@beata_k viem, preto som to robila nezištne. A hlavne mala som kde bývať. Tu je skôr problém u mladého, že keby mal kde bývať, možno by ani neopatroval a neplatil dlh. Okrem toho tu ide o 60-ročných ľudí, mladí ľudia, ktorých opatrovať iste ešte netreba

beata_k
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
31. dec 2024

@beata_k má 35 rokov, nemá na hypotéku. Tak zjavne nemá kde bývať, keď býva u rodičov.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
31. dec 2024

@beata_k a ty čo o tom vieš, keď autorke rovno napíšeš, že on sa stará a patrí dom jemu? Si si vydedukovala kde, že sa stará o nich? Ani o opatrovaní sa autorka nezmienila. Akurát platí dlh, nič viac. To stačí na to, aby mal nárok na celý dom?

beata_k
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
31. dec 2024

@beata_k pretože si napísala totálnu blbosť

beata_k
Autor odpoveď zmazal
marca12
31. dec 2024

@zuzinka888 Ja pisem o dedicstve. Co uz spravia s domom rodicia za zivota,to uz je ina vec a len ich vec

aduskatt
31. dec 2024

@beata_k aj ja tu mám s tým problém, akurát sa mi nechce zapájať do nezmyselnej debaty s Tebou, ideš si svoje úplne mimo otázku autorky

betulinka1
31. dec 2024

Ak je dom napisany na rodicov v case smrti, tak budes dediť aj ty. Brat si moze prihlasit potom pohladavku do dedičstva, co su mu rodicia dlzny. Teda nie len brat ale vsetci veritelia, komu boli rodicia dlžní. Z toho sa bude odvíjať hodnota dedičstva, ktora by pripadla tebe, resp. zdedis nie len majetok ale aj vsetky dlhy spolu s bratom, aby som sa spravne vyjadrila. Ak je uz prepísaný na brata, tak dom uz nebude predmetom dedičstva. No tvoj brat je chudak, lebo spláca dlhy rodicov, stara sa o nich, nevie si tym padom zobrat hypo, lebo mu financne nevychádza a k majetku sa dostane po smrti rodicov, co moze byt kludne aj za 20 rokov. Je to tazke ak sa niektore dieta takto obetuje.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
dismonika
31. dec 2024

autorka, asi chcela vedieť niečo v tom zmysle, či ju môžu vydediť, ak by sa už ináč nedalo. Vraj nemôžu. A ak by aj chceli, bude jej (alebo jej dietaťu) patriť nejaká čiastka. Mohla by to v budúcnosti napadnúť, ak sa bude schyľovať k dedeniu a budú ju chcieť vydediť. Ak sa mýlim, opravte ma.

petulda333
31. dec 2024

Ak mu ho daruju,predaju je jeho. Ak sa tak za zivota nestane,dedite obaja. Ja by som vsak za tychto okolnosti nechala bratovi

earlgrey
31. dec 2024

@sasa1310 Ja mám 37 rokov a nemám hypotéku 😀 to je niečo trestné? divné? nezákonné? alebo to každý musí mať hypotéku? 🤔

dominikakoll
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2