icon

Manželovi zadržali vodičský preukaz

fireheart
9. mar 2025

Ahojte,

dnes manžela odchytila ráno polícia a mal v dychu zvyškový alkohol - 0,15 ktoré kleslo v priebehu 10 minút na 0,10. Vodičský preukaz mu len zadržali a vraj sa mu úrady ozvú od jedného do dvoch dní. Nemal doteraz žiadne priestupky, bola to len hlúpa náhoda a aj policajti boli ústretový, no vraj museli spraviť záznam. Keďže potrebujeme auto a ja nemám vodičský preukaz, život nám to veľmi skomplikuje - vraj by za to mala byť len pokuta, nič viac. No chcem sa uistiť, či to tak skutočne je, alebo nie. Som vystresovaná a potrebujem nejaké istoty...

Strana
z4
tairyx
9. mar 2025

No ak mu zadržali VP za zvyškový alkohol tak mu ho tak skoro nevrátia.

fireheart
autor
9. mar 2025

@tairyx no počula som, že môže byť za to len pokuta, ak je to prvý priestupok a namerané hodnoty boli nízke

tairyx
9. mar 2025

Treba čakať na papiere potom z okresného riaditeľstva PZ, tam bude napísané čo všetko má absolvovať aby mu VP vrátili. Zvyčajne je to na pol roka, dá sa požiadať v polovici o vrátenie ale bude musieť mať všetko obehané, lekárov, prípade dopravného psychológa, potom musí spraviť testy (ako v autoškole) a až tak mu vrátia vp.

tairyx
9. mar 2025

@fireheart neviem o tom, no možno áno, nestretla som sa s tým, že by to bolo na pokutu, hlavne keď zadržali vodičák. Ak by to bolo na pokutu tak by mu ju vyrúbili hneď a vp mu nechali.. ale možno sa mýlim

fireheart
autor
9. mar 2025

@tairyx a prečo je písané, že odňatie VP môže byť od 0 do 3 roky, ak je zaplatená pokuta? máte skúsenosť od príbuzných/priateľov ktorým sa to stalo?

fireheart
autor
9. mar 2025

@tairyx policajti mu povedali, že ho môžu vydať naspäť a kamarátka spomínala, že záznam sa robí za to, aby sa mohol udeliť väčší trest ak sa to stane znova

petronelag
9. mar 2025

Aj ja som to tak sledovala u muža v práci jednému namerali zvyškový alkohol a bolo to s ním tak ako píše tairyx. Trvalo to dosť dlho.

kiki68
9. mar 2025

0,15 je velmi malo, to clovek nafuka po nejakom kolaci a pod. Ked jedno pivo je v AT povolenea to nema spravit viac ako pol promile

bosorkabb
9. mar 2025

@fireheart kolega je rovnaký prípad. Pokutu platil aj VP zadržaný na rok. Po pol roku požiadal o vrátenie. Musel ísť k psychologovi, lekár a skúšky. Tie má mať teraz. Čiže ešte VP vrátený nemá a to bude o chvíľu 7 mesiacov čo mu ho odobrali.

tairyx
9. mar 2025

@fireheart áno mám skúsenosť, išlo konkrétne o zvyškový alkohol 0,23, VP zadržaný na 8 mesiacov, obvodný lekár, psychiater, dopravný psychológ, pokuta 300eur, testy na polícii, až po všetkých týchto úkonoch bol vrátený VP

janai1
9. mar 2025

@fireheart
e) ako vodič počas vedenia vozidla požije alkohol alebo vedie vozidlo v takom čase po jeho požití, keď sa na základe vykonaného vyšetrenia podľa osobitného predpisu alkohol ešte nachádza v jeho organizme, okrem cyklistu, vodiča kolobežky s pomocným motorčekom a vodiča samovyvažovacieho vozidla jazdiacich v obci a cyklistu, vodiča kolobežky s pomocným motorčekom a vodiča samovyvažovacieho vozidla jazdiacich po cestičke pre cyklistov, ak množstvo alkoholu v jeho organizme nepresiahne hodnotu 0,24 miligramu etanolu na liter vydýchnutého vzduchu pri vyšetrení dychovou skúškou prístrojom alebo 0,5 gramu etanolu na kilogram hmotnosti vyšetrovanej osoby pri lekárskom vyšetrení zo vzorky krvi plynovou chromatografiou,..."

e) možno uložiť pokutu od 150 eur do 800 eur a zákaz činnosti vedenia motorového vozidla do troch rokov.

tairyx
9. mar 2025

@kiki68 Na Slovensku platí nulová tolerancia alkoholu za volantom. To znamená, že jediná akceptovateľná hodnota pri vykonaní dychovej skúšky počas jazdy autom je 0,00‰. Ďalšie hodnoty pri ktorých treba rozlišovať sú na pomedzí priestupku a trestného činu. Rozprávame o hodnotách pod 1,00 ‰ a hodnotami nad 1,00 ‰.

luliu
9. mar 2025

@fireheart pár mesiacov bude isto bez VP, určite mu ho nevrátia hned

ivik4
9. mar 2025

Moj muz vravi zvycajne 2 mesiace zakaz cinnosti ( ale po polovicke moze poziadat o vratenie),pokuta 300e cca . Vraj to ma hranicne, 0,14 je tolerancia a 0,15 beru papiere. Este spominal psychologa

fireheart
autor
9. mar 2025

Neviem čo budeme robiť. Je to otrasná situácia. Nevzali mu žiadne papiere a aj mu nechal žiadosť o nový VP, lebo stratil peňaženku... takmer ho pustili, no vraj už to museli zadať, neviem prečo.

tairyx
9. mar 2025

@fireheart stratil peňaženku? Takže im VP neodovzdal? Oni to majú aj tak v systéme, čiže ak chcel s nimi vybabrať, tak sa mu to nijako nepodarí.. ak by jazdil ďalej, teda že by tú peňaženku našiel zázrakom, a ukázal by nejakému policajtovi ten vodičák, tak ten si to preverí a zistí že je zadržaný.

ivik4
9. mar 2025

Takze fiktivne zadrzanie vodicskeho preukazu .
Co uz, stalo sa. Nabuduce si treba davat lepsi pozor

tairyx
9. mar 2025

@fireheart a on sadol do auta bez dokladov a ešte mal aj zostatkový alkohol? Či kde stratil peňaženku, v aute počas jazdy?

zic
9. mar 2025

Mal ist na odber krvi... Nez by ho tam dopravili, mozno by to ma este nizsie (teda idealne nemal mat vobec co zostatkovy alkohol...)
A teda zvaz si rychlo spravit ty vodicak...

kiki68
9. mar 2025

@tairyx ja viem, ale potom si ludia musia davat extremny pozor, lebo vzdy mozu po niecom malinko nafukat. Ja na SK nezijem, viem ze toto tam mate, len je mi ho luto, ze ho riesia ako keby vypil toho o dost viac

fireheart
autor
9. mar 2025

stratil peňaženku davno, mal potvrdenie na papieri, že na to čaka, takže mal všetky doklady, len mu nebolo nič odobrane... ale jasne, že je tam zaznam, hovorim chceli ho pustiť, no vraj to museli zadať...

fireheart
autor
Odpoveď bola odstránená
tairyx
9. mar 2025

@kiki68 ak zješ koláč rovno pred policajtom a počkáš 5-10min tak nenafúkaš.. musela by si ich zjesť naraz 20. Vraveli mi známi policajti, že to skúšali sami na sebe, presne pre toto, lebo sa snažili ich ľudia oklamať, že veď jedol som Milu, jedol som pralinky, ústna voda, a neviem čo všetko.. a že keď aj zjedli 5 keksíkov alkoholových tak po 5 minútach už nefukli nič.. preto sa aj dvakrát fúka.. lebo tam to pekne vidno o čo sa jedná

luliu
9. mar 2025

@fireheart mal zostatkovy alkohol? Mal. Spravil chybu? Spravil. Dostane trest. Nemal čo sadať za volant.

fireheart
autor
9. mar 2025

@tairyx kleslo mu to rapidne za par minut...

kiki68
9. mar 2025

@tairyx to nejedli babkin puncak 😂

tiezjedna
9. mar 2025

@fireheart akože nebudem sa vyjadrovať k zbytkáču tvojho muža, ani k jeho elementárnej nevedomosti (keď už vie, že má niečo v krvi, byť minimum, tak VŽDY odmietnuť fúkať a naťahovať čo najdlhšie k odberu krvi, aby hladina klesla), ale prečo nemáš vodičák ty? Veď takáto komplikácia by mohla prísť kedykoľvek... zlomená noha, ruka a pod. a pokiaľ máte život nastavený tak, že je pre vás auto nutnosť, tak tá druhá nezodpovedná si ty.

tairyx
9. mar 2025

@fireheart áno ale bohužial nie na nulu. Zákon je taký, ak si večer pil, ráno nesadaj do auta. Inak riskuješ toto.

sasa1310
9. mar 2025

@fireheart sorry, ale jebnutý tvoj chlap a nie krajina. To, že niekto niekoho zrazí ešte neznamená, že je vinný. Väčšia vina je sadať za volant s alkoholom. Ty buď len rada, že ste nikoho nezrazili. To je úplne normálne tuším nadávať na všetkých na okolo a manžel neviniatko

janinah
9. mar 2025

Bolimsme na svadbe a po nej sme spali v hoteli,znamy tam sa zdrziaval do obedu,lebo mal nejaky pristroj,ktorym si kontroloval zbytkovy alkohol...tak cakal,kym to bude ok....neviete akybto bol pristroj?
Len ma to zaujima a myslim,ze by sa zisiel hocikomu a bolo by po problemoch zbytocnych

Strana
z4