icon

Matka a dcéra - odmietnutie testovania

24. okt 2020

Ahojte prosim neukamenujte ma. Poprosim o radu. Som sama matka s dcerou. Nad 10r. Nemame nikoho. Kazdy je vzdialeny. Obe nas nechcem dat testovat. Nie toto testovanie ale na buduci tyzden. Moja otazka je. Ked nebudeme mat tie testy tak do obchodu prip. lekarne sa nedostanem vsak? Vdaka .

amienne
24. okt 2020

@tajy suhlas. Ja tiez nejdem na testovanie. Od marca sme doma, deti nenavstevuju kolektiv takze pre mna obmedzenie pohybu vlastne az take obmedzenie nie je. Rozmyslame ked tak ist si dat spravit PCR na vlastne naklady kvoli detom aby sme mohli potom aj na prechadzky do lesa a tak, nielen po dvore. Ale ak aj tam bude vela ludi, no tak to nejak vydrzime.

sapetka
24. okt 2020

A nema to byt tak , teda nemyslel to Matelko tak, ze ak sa odmietne testovanie tak automaticky je nariadena karantena. A karantena predsa znamena ze nemozes chosit nikam. Osoba sa teda berie ako pozitivna. Cize ziadny obchod posta lekar nic. Sediet doma. Inak to nema vyznam a slovo karantena uz vobec nie

avril299
24. okt 2020

@sapetka nie, nie je nariadena karantena, plati iba zakaz vychadzania (https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/566696-k...)

sapetka
24. okt 2020

@avril299 na hlavu cele toto testovanie🤦‍♀️

avril299
24. okt 2020

@sapetka to ano, hrozny bordel, chaos a menenie pravidiel kazdych 5 minut 😠

tajy
24. okt 2020

tak ak si zhrnieme info, ktore mame :
-nepojdes na test - sedis doma, lebo co ak si chora
-pojdes na test - pozitiv. - sedis doma
-pojdes na test - negat. - netes sa, odporuca sa sediet doma, lebo mozno si pozit.
🙄

dzina007
24. okt 2020

@tajy ano ale tiez plati a na to treba tiez mysliet
Nejdes na testy - nemozes pracovat pokial nemas HO = platis za seba odvody a nepoberas plat
Pojdes na test a si pozitivna - si bud HO alebo poberas PN alebo OCR
Pojdes na testy a si negat - mas moznost dalej pracovat

sapetka
24. okt 2020

@avril299 a este aj vo vnutri testuju 🤦‍♀️🤦‍♀️Total na hlavu

dzina007
24. okt 2020

Ale ak je rodic na rodicovskej a nema deti na 1. stupni tak mu to moze byt jedno az na tie prechadzky v prirode. 🤷‍♀️

dzina007
24. okt 2020

@sapetka napr nas primatoe robi vsetko preto aby vsetky odberne miesta boli vonku. Nechce testovanie vonvnutri aby znizil riziko.

lulua777
24. okt 2020

Takto po lopate je to vysvetlene u nas 🙄

tajy
24. okt 2020

@dzina007 no s tou moznostou pracovat - pokial boli na test vsetci clenovia spolocnej domacnosti a vsetci boli negat. Nestaci, ze ide manzel a manzelka napr.nie (lebo napr.tehotna na rizikovom, imobilna, onkopacient atd...) - cize bud pojdu vsetci, alebo ostavas doma tak ci tak. Ci si sa tam nakazila sa dozvies neskor (takze chodis do prace do vypuknutia priznakov, alebo dalsieho testovania, ktore uz budes mat pozitiv.). Resp.ako uz bolo spominane aj tvoj negat.test este neznamena ze niesi pozitivna, len ti to dava lepsi pocit a slobodu volneho pohybu - koho kazdeho takato osoba nakazi mozme len hadat.

mrkvicka060
24. okt 2020

Este mi niekto povedzte, ze ak nepojdem na testovanie, kto mi potom zakaze chodit do prace? Akoze zamestnavatel? 😂

noemikatka
24. okt 2020

@mrkvicka060 to by aj mňa zaujimalo😁

sapetka
24. okt 2020

@dzina007 ale ved tak by to malo byt. Nariadili nieco na co nie su absolutne pripraveni. Otras !

ibrunova
24. okt 2020

@mrkvicka060 niekde som to v tých pokynoch čítala, že teraz je jedna z výnimiek na cestu do práce, potom už bude výnimka na cestu do práce len s negatívnym testom.

mrkvicka060
24. okt 2020

@ibrunova ale cestu do prace iba co sa tyka prechodu do ineho okresu nie? A druha vec, kym ma teda nikto nezastavi na ceste do prace, mozem spokojne pracovat...?

oliviabb
24. okt 2020

@atika11 ja mam karantenu do 1.11., na celoplosne tym padom nejdem, kedze teraz som pozitivna. Ak mi uz bude dobre, do prace by som mala nastupit 2.11. a neriesim pohyb ani dalsiu karantenu. Vsak ked ma niekto zastavi viem sa preukazat, kedy mi bol doruceny vysledok testu, tiez z hygieny zapisnica o karantene

ibrunova
24. okt 2020

@mrkvicka060 o okresoch sa tam nehovorí, čo sa týka práce. Pracuj spokojne, čo ti na to povedať.. Ak sa neotestuješ, mala by si ostať doma.. My ideme kolegovia všetci, aspoň budeme vedieť.

ibrunova
24. okt 2020

@oliviabb to by malo byť ok.

mimkao
24. okt 2020

@sapetka určite môžu ísť netestovaní ľudia k lekárovi. Také neexistuje, že by nemohli.

mrkvicka060
24. okt 2020

@ibrunova no nehovori, prave tomu nerozumiem. Cize akukolvek cestu do prace. V kazdom pripade, kym ma niekto na ceste do prace nezastavi, je to v najvacsom poriadku. Kedze zamestnavatel je cely rad, ze pracujeme a nevidim dovod preco by mi mal zrazu zo dna na den povedat, ze nemam chodit do prace, ked doteraz to nikto neriesil aj ked ludia neboli testovani.

ibrunova
24. okt 2020

@mrkvicka060 to je už na tvojom svedomí. A aký máš problém s tým testovaním?

viera
Autor odpoveď zmazal
mrkvicka060
24. okt 2020

@ibrunova ze je uplne irelevantne, ked sa dnes otestujem a este tyzden sa budem preukazovat testom, ktory (okrem toho, ze o 4dni uz mozem byt infekcna a napriek tomu budem vsade ukazovat negat test) nic neznamena, pretoze mam ist este o tyzden na dalsie testovanie, lebo vlastne ten vysledok je vydany tak s 30% spolahlivostou 😁 = je to debilina na minutie nespolahlivych testov, kopec prachov, ktore mohli byt vyuzite inak (napr. v tych nemocniciach) a nema to ziadnu vypovednu hodnotu ( vzhladom na spolahlivost testov) takze je to nakoniec uplne zbytocne.Ale aspon policajti a vojaci maju co robit raz za rok....

ibrunova
24. okt 2020

@mrkvicka060 tak zjavne o robote policajtov vieš prd, ale v poho, aj to je názor. Ja idem, príde mi to férové voči ostatným v práci. Ale každý urobí, ako pokladá za vhodné 🙂

sapetka
24. okt 2020

@mimkao no a podla mna by nemali ist. Mozu byt pozitiv. Ale v podstate v tomto kocurkove je to mozne . Preto to tam aj tak vyzera

mrkvicka060
24. okt 2020

@ibrunova v praci mam za sebou uz niekolko testov, kedze som zdravotnik, a neplanujem sa chodit testovat znovu len preto, ze nejaky panacik si za to, ze tam niekto nepojde vymysli rozne protiustavne sankcie, ktorych sa ludia boja ako koza noža. Nesla by som tam uz len z principu, a nech ma skusi niekto na ulici zastavit, aby som mu ukazala doklad o mojom zdravotnom stave (okrem ineho).

ibrunova
24. okt 2020

@mrkvicka060 veď ok, urob, ako chceš.

mrkvicka060
24. okt 2020

@ibrunova dovolis mi? 😂 🤦‍♀️