Meno po otcovi, ktorý žije v zahraničí

iviku26
17. dec 2016

Ahojte, chcela by som poradiť. S otcom môjho dieťaťa sme sa rozišli hneď ako som zistila, ze som tehotná. Teda on nás nechal. Ak chcem aby sa dieťatko volala po ňom, viem, ze sa musí podpísať papier o priznaní otcovstva a o súhlase aby dieťa malo jeho priezvisko. Lenže problém je v tom, ze otec dieťaťa žije v Austrálii a neviem, ci by prišiel iba kvôli podpisu. Dá sa to aj inou cestou, napr. ze sa mu pošlú papiere poštou, internetom??

maria584
17. dec 2016

A preco chces, aby malo dieta po nom priezvisko?

iviku26
autor
17. dec 2016

on chce byt zapísaný ako otec dieťaťa v RL, a chcem keď sa malé narodí aby sa mu vybavilo hneď aj austrálske občianstvo po ňom.

maria584
17. dec 2016

Vsak ako otca dietata ho zapis do rodneho listu, ale priezvisko daj svoje.

silaviat
17. dec 2016

@iviku26 zapisany v RL moze byt i obcianstvo po nom...ale meno daj svoje.. ak budes mat dalsie dieta s inym muzom chces aby sa volalalo inak ako ty? dieta ma mat meno po matke ...ty s nim budes chodit po doktoroch do skoly etc... mala by sis a tak volat.. kazdopadne neporadim ci ma al nema daco podppisat

iviku26
autor
17. dec 2016

Ale ak ho zapíšem do RL ako otca tak aj tak musí podpísať otcovstvo, to nemôžem len tak napísať hocijaké meno ci??

silaviat
17. dec 2016

@iviku26 musi suhlasit..mozno by stacilo cestne prehlasenie... ale to len tipujem.. najlepsie je zajst na matriku a popytat sa tam skor ako porodis nech mas vsetko nachystane...

silaviat
17. dec 2016

btwak ta opustil este ako tehotnu si si ista ze ho chces udat ako otca? mate natolko dobry vztah ze mu doverujes? si zvaz ci to obcianstvo a pridavky na dietata za to stoja... lebo tym,ze bude v RL ma rovnake pravo na dieta ako ty.. ma pravo sa s nim stretavat neskor si ho bravat k sebe... skor zvaz aj tu moznost ked uz v RL bude aby si mala vyhradne pravo na dieta ty... neviem ako sa to na sk vola..ale existuje to...

sibalka21
17. dec 2016

ak spolu nieste a ani neplanuje sa k vam vratit, tak nedavaj jeho priezvisko... Planujes ostat tu s dietatom nie? Budes mat lahsie vybavovanie aj cestovanie ak bude mat tvoje priezvisko.... To, ze bude zapisany v RL, neznamena, ze musi mat dieta jeho priezvisko....

henikav
17. dec 2016

@iviku26 to otcovstvo si mozes dat podpisat ale priezvisko po nom ti aj dietatku prinesie len viac komplikacii a vyhody ziadne. Otcom bude bez ohladu na to ake priezvisko dietatko nosi. Ja by som urcite neodmenila chlapa tym ze ho poctim tym ze dietatko bude nosit jeho meno, keby sa na mna ako tehotnu vykaslal, no ale to je na tebe. Nemusi kvoli jednemu podpisu urcite cestovat na sk z australie, vsetko sa da vybavit cez ambasadu.

3009
17. dec 2016

@iviku26 nepozeraj sa na to len z toho hľadiska, že aby dieťa malo austrálske občianstvo a nárok na rodinné prídavky. Ak je niekto tak ďaleko, ak nebude chcieť platiť, tak ho ťažko k niečomu prinútiš, ak tak na dlhé lakte. Ale tu je jedna veľmi podstatná vec, ak on bude uznaný ako otec a dáš ho zapísať do RL, tak sa ti ľahko môže stať, že po čase sa na niečom nezhodnete - tak na diaľku a jedného pekného dňa si pre dieťa príde - akože ide k nemu do Austrálie a viac ho neuvidíš. Čo nečítaš ako to chodí? Potom tu budeš za nejakých pár rokov vyplakávať.

iviku26
autor
17. dec 2016

Dakujem za príspevky, este mam pekných pár mesiacov cas, tak nad tým pekne porozmýšľam ;)

akronop
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
n0mi
17. dec 2016

Treba davat na to pozor, bud sa urci takto vyhlasenim alebo cez sud. Ale tym ze bude v rl ma rovnake prava ako ty. Cize to co ty riesis teraz sama v buducnosti budete spolu. To je kde bude dieta zit,chodit do skoly,kludne si ho moze brat so sebou a ked uz bude mat obcianstvo maly australske (co vlastne patri pod Britaniu) tak nevies ako funguju sudy tam aby sa nestalo nieco co nechces.

mima4
17. dec 2016

@silaviat mozno chce len coooool priezvisko pre dieta 😉 a obcianstvo Australie 😉

silaviat
17. dec 2016

@mima4 zial ja mam tiez ten pocit... kedze pridavky z neho dostat ak nebude chciet platit je na dlhe sudenie... ale tak ona vie co chce len zial az bude zle bude smutna

saurian
17. dec 2016

no ak chce byt otec v RL, tak ho poziadaj nech pride na SK, a vybavte papiere tu na matrike "klasickym" sposobom.
ak na SK nebude chciet prist, a bude chciet on aj ty aby v RL bol, tak je cesta zlozitejsia. neviem presne ake vyhlasenie on tam musi urobit a co vsetko obsahuje - ale urobi tam vyhlasenie, ktore tam uradne overi, samozrejme to bude v cudzom jazyku, a posle an SK.
potom ty potrebujes aby ten dokument - jeho pravost bola uradne overena na SK. takze potrebujes uradny preklad - nie od hocijakeho prekladatela, ale takeho ktory ma tu peciatku ze moze urobit uradny preklad. potom das ten dokument (povodny + ten preklad) overit na SK - tu presne neviem ci sa to da urobit vsade ale zda sa mi ze su len konkretne pracoviska kde takyto dokument overit mozu. tento dokument by mal obsahovat to, ze uznava otcovstvo, a ze a na akom priezvisku dietata ste sa dohodli.
a potom na zaklade tohoto dokumentu este pripojis tvoje vyhlasenie vratane dohody/suhlasu o priezvisku, a s takymito papiermi by mali zapis do RL vykonat.
toto vsetko za predpokladu, ze to chcete vybavit pred porodom, jednoduchsia cesta.
ak by ste to nevybavili, tak do RL ho zapisat len tak nemozu, a potom by musel sudne priznat otcovsto a az potom by bol do RL zapisany.
obcianstvo sa nevztahuje na priezvisko, ale na otca.
moj nazor - ak mu zalezi na tom, ze chce byt v RL, tak na SK pricestuje.co sa tyka vyberu priezviska - ak bude dieta zit tu s tebou, daj mu svoje priezvisko, pripadne obe priezviska.

hivanik
17. dec 2016

@iviku26 Ak sa otec dietata vzda po splodeni teda este pred narodenim tak mi pride divne mu davat priezvisko. Kvoli obcianstvu uz vobec, jedine ak ma otec nieco za lubom. Ale na matrike budu mudrejsie si myslim.

henikav
17. dec 2016

Ako som uz pisala, obcianstvo a vyzivne a ine "bonusy" sa vobec neviazu na priezvisko. Tie vyplyvaju len z toho ci bol alebo nebol urceny otec ci uz dobrovolne, alebo sudne. Zaroven ako baby pisali, nie su len bonusy a vyhody ale aj povinnosti, pretoze otec je rovnaky rodic ako matka, takze aj ked je velka pravdepodobnost ked je tak daleko ze sa na dieta vykasle, moze sa tiez stat ze si bude narokovat a chciet rozhodovat. A ak tvrdi ze nemoze podpisat otcovstvo lebo nemoze prist na sk, tak to je blbost, lebo vsetky tieto veci sa ozaj jednoducho vybavuju na nasej ambasade, len to trva trosku dlhsie.

guineverebeck
29. dec 2021

@iviku26 praktickejsie je aby malo dieta meno po tebe.

vroni
29. dec 2021

@guineverebeck, myslím, že to zakladateľka už za tých 5 rokov od založenia diskusie vyriešila 😉

guineverebeck
29. dec 2021

@vroni ja som si nevsimla datum 😂 a mne to vyskocilo v aktualnych. 😂😂😂