Môj brat neuznal otcovstvo. Môže vidieť dieťa?
ahojte prosim o radu alebo skusenost.Moj brat mal priatelku narodil sa im syn ocovstvo neuznal lebo pracoval v zahranici ked sa male narodilo,Ked sa vratil isli spolu do podnajmu žili spolu ako druh a družka a nejako sa neponahlali na matriku,Teraz ona bez slova odisla do zahranicia aj s malim,chcem vediet ci ma moj brat nejake pravo na maleho alebo ci moze priznat ocovstvo ked ona odisla bez jeho vedomia a zobrala aj syna,ako ma postupovat alebo co ma robit aby mal pravo vidiet svoje dieta?
@karina79 položila si otázku, ktorá vyznela veľmi zúfalo... preto sa strhla diskusia, to sa dalo čakať... možno ste si to teda všetko mali najskôr vybaviť, vytelefonovať medzi sebou, v kruhu rodiny, predtým ako si žiadala pomoc u cudzích, neznalých pomerov.... teraz sa asi aj cítiš dotknutá, ako sa tu veci možno poprekrúcali, ale každý vychádzal len z toho mála informácií,,ktoré si poskytla.... každému nezaineteresovanému ten fakt "neuznania" otcovstva vŕtal v hlave
@sissy27 nezaprel otcovstvo a ona len teraz 2den co odisla,,a nie nerobim znej hnusobu to nikdy ,,,nepodal ziadost na sud lebo oni zili spolu,on pracuje stara sa onich,lenze ona bola vetcinou sama a preto odisla,dneska zavolala a vysvetlila nam vsetko,,ale ked necha pracu a bude doma tak co bude?kto im da? ona uz nato prisla,vyzera to dobre riesi sa to
@ikke
@wieruss
ja neviem prečo sa do "sestry" navážete?? Nechápem vás. Píše sem, lebo nad tým premýšla, lebo ju niečo trápi. Je to jej brat a synovec. Miesto doho sa do nej púštate, akoby ona mohla dirigitovat to ako ich vztah fungoval. Dobre, že nepoviete, že klame a celé si to vymyslela, prekrútila a zatajuje nejaké závažne skutočnosti. Chcela radu v nejakej záležitosti nie vyniest sud nad rodinnou situáciou, ktorej ani je priamy aktér. Chce len pomoct bratovi ked už sa to takto pohnojilo, je to tretia osoba. nehodnotte brata, poradte segre.
@sissy27 neviem, ja som čítala to isté a nikde som neprišla k tomu, že je cudzinka. A rovnako som čítala to čo ty a neprišlo mi že karin79 "vykreslila si situáciu tak, že ona dieťa uniesla nevedno kam". Rovnako neviem o akom prevolaní na sud, aby uviedla otca píšeš?!
Som rada , že mnohé z vás majú zjavne ideálne vztahy, manželstvá, že ich deti sa narodili 9 mesiacov po svadobnej noci a že nepoznáte zložité situácie, ktoré možu v živote nastat. Gratulujem, úprimne! Preto vám asi príde tento príbeh ako vymyslený, s trhlinami, nezmyselný, nepochopitelný .
Každá z nás si praje mat manžela a deti a nikto nechce byt slobodnou matkou, ani to aby sa rozviedli, ani sa vláčit po sudoch, aby otec priznal otcovstvo, alebo trávit tehotenstvo sama a pod. Hold život nie je čierno biely. Ludské pribehy su rozne.
@karina79
@korenbaba dakujem ti ze sa ma zastavas.. 🙂 ...neviem preco to nepochopili,,vsak je to moj jedini brat ktoreho lubim nadovsetko a stale mu pomozem ako aj on mne a to malinke je moje krsniatko,2dni co odisla s malim a mi sme stoho sniceni,nech sa uz vratia cim skor,,chvala bohu ze sa nam ozvala a su v poriadku 🙂
@karina79
Budem vám držat palce! 🙂 Nech to dopadne ideálne, nech je to len taká kríza medzi nimi, ktorá časom bude len obdobím, ktoré posilnilo ich vztah. Nech to však už dopadne hocijako, hlavne aby boli všetci spokojní a maličkého ste si užili do sýtosti.
Dufam, že krstňa budeš moct vystískat čím skor 🙂
@korenbaba "ona bez slova odisla do zahranicia aj s malim... odisla bez jeho vedomia a zobrala aj syna" ... neskôr ...chybali jej rodicia... - to že je cudzinka som samozrejme zle pochopila, ale tak keďže rodičov má v zahraničí, tak by to nebolo také nereálne, v ďalších príspevkoch to pisateľka objasnila... z jej prvých príspevkov to nie len pre mňa vyznelo tak, že oni nevedia kde je... a o tom predvolaní na súd ak neuvedieš meno otca - je to reálne, sama som to zažila, keď som svojho ex neuviedla do RL - normálne si ma predvolali na súd, pretože tým som pripravila dieťa o výživné atď., takže to je z vlastnej skúsenosti (a viem, že nie som jediná, ktorá toto zažila). Bolo to pár rokov dozadu, možno sa odvtedy niečo zmenilo...
neboj sa, nemáme všetky ideálne životy, ale pisateľka mohla najprv trošku porozmýšľať čo a ako napíše, aby to malo hlavu a pätu a nemusela potom dodatočne vysvetlovať, že to až tak hrozné nie je, ako to v úvodnom príspevku podala....
@hradnapani keď som porodila, prišli pracovníčky z matriky a jediné, čo po nás chceli, bol OP rodičky a údaje otca stačilo odovzdať na papieri, samozrejme predpokladám, že na matrike si dodatočne overovali tieto údaje. Ale viem, že netreba na to súhlas otca (je dosť takých, ktorí sa k svojmu potomkovi nehlásia), stačí normálne nahlásiť len základné údaje a potom sa mu už len ozvú zo súdu... aspoň teda pár rokov dozadu to tak bolo, mohlo sa niečo pomeniť....
@karina79 a v ktorom štate to pracuju ?
@karina79 myslím tí jej rodičia..
@korenbaba neviem sice kde sa navazam, ale ok... Mne sa to proste cele nezda, podla toho vsetkeho co pise... ako nech sa na mna nik nehneva, ale "uz je to 2 dni co su prec a oni su z toho ze nie su s malym zniceni" ?? 😕 to co sa vydaju kazdy den? Ja si teda neviem predstavit ze by som s niekym bola kazducky den, hned aj keby to bola moja sestra, takze mozno sa ani jej svagrinej necudujem ze odisla za rodicmi a chcela mat chvilu klud 😉 Ako jej svagrina nema pravo odist nikam s malym, je to jeho matka moze ist s nim kam chce, nie? Co keby odisla k rodicom tak na mesiac, potom by sa dotycna zblaznila ze nevidi mesiac svoje krsnatko? Je to trosku chore...
@wieruss podla mna je to choré viac nez dosť , ja mať taku svagrinu , tak si to s nou vyriešim raz dva hehe a to som priatelsky typ ,ale toto je aj na mna priveľa. aj tak tomu neverim aj keby sem napisala neviem čo , je to vymyslene alebo založene len na polopravdach. prečo sem nenapísala riadne celý pribeh..hm ? 😒
@blueberry21 vymyslené príbehy sa väčšinou riešia za pochodu, podĺa toho ako sa vyvíjaju otázky
@blueberry21 ako fakt to berem z toho hladiska, ze moja sestra je maleho krstna a byva od nas 10 minut pesi, ale aby sme sa videli kazdy den? Ved to by sme sa za chvilu zozrali 😅 😀 A tiez aj so svagrom maleho lubia... proste ked chcem denne vidiet nejake dieta, tak si spravim vlastne 😀 😎
A ako pises, zamotane, dorobene, dopisane atd...
@karina79 nečuduj sa niektorým reakciám od dievčat, lebo nie každý vie, že "uznanie/neuznanie otcovstva" je iba právny termín. Pochopia väčšinou iba tie, ktoré s tým majú osobnú skúsenosť. Tvoje vysvetlenie o pár strán ďalej, že otcovstvo vlastne iba nevybavili papierovo, ale inak otcom je, si už prečíta málokto, pretože 90% čitateliek si prečíta iba prvý príspevok a hneď s hrôzou v očiach reaguje....
Držím tvojmu bratovi palce, nech to dá čím skôr do poriadku a hlavne nech ho to dokope na tú matriku, aby bol otcom aj papierovo.
Inak do 3 rokov dieťaťa je možné súd požiadať o uznanie alebo zrušenie otcovstva, to len taká poznámka, lebo ktosi tu písal, že sa to nedá. Tri roky je premlčacia doba, tak preto....
@blueberry21 su v anglicku
@blueberry21 nemam dovod vymyšlat,preco?nenudim sa nie som 15rocna co nema co robit..a nemyslim ze je to chore ked mam rada svoju rodinu,,byvaju odomna 5min pesky takze kazdy den ona prisla kumne ked nevedela tak mi volala a isla som ja,,mame dobry vstah,ja sa nechcem donich starat ani ju preto neodsudzujem,,maleho milujem a ano mam svoje deti dokonca 3,dlho sme nemaly v rodine malinke a preto on je nas milacik,prečo je to chore?a ano som znicena ze 2dni som maleho nevidela a co preto som sibnuta?
@wieruss ma pravo odist ano,ale ked som tu pisala vten vecer sme nevedeli kde je a ci su v poriadku,na druhy den zavolala ze je u rodicou aj som to tu pisala,,ano vydame sa kazdy den,,sme blizko takze kazdy den prisla s malym,ked nie sla som ja lebo mi volala,co je vtom zle?
@karina79 vieš ono je to také zvláštne až neprirodzené, na jednej strane sa navštevujete každý deň , na druhej strane odíde bez slova do Anglicka, ani sa ti nezverí s tým . Aký bol toto teda vzťah ? Ty sama máš tri deti ale si schopná tam íst každý deň ... ja neviem ja mám tri deti a som rada ak svoje vlastné deti obskáčem, nieto aby som každý deň bola ešte aj so svojim synovcom a bol mojim pokladom.
Deti svojho brata mám veľmi rada, ale netužim ich vidiet každý deň a už vôbec nie som zničená ak ich nevidím dva dni.
Tej lásky je tu akosi priveľa , priveľa na normálny reálny život a ak aj to čo sa tu píše je normálny reálny život tak celý vztah ktorý tu prezentuješ nie je v poriadku a to obzvlášť z tvojej strany.
@maminuska myslim , že si mi prehovorila z duše, nemám čo dodať. 😉

@sissy27 @karina79 myslim, ze by ho nemohla v tej porodnicizapisat len tak do RL, tam vyzaduju bud sobasny list alebo prehlasenie z matriky, ktore sa urobi este pred porodom. udaje o otcovi nahlasit len tak nestaci...