Brat prišiel o prácu kvôli brigáde. Je to normálne?
Prosím o radu.
Brat prišiel o prácu v tejto neľahkej dobe.len preto že si vo voľnom čase privyrábal. Má dve malé deti švagrina je na RD.
Je to podľa vás normálne. V minulosti pracoval v zahraničí ako vodič MHD a keď .nešoferoval autobus tak chodil s taxíkom a nik do neho nešprtal.
Ale vrátil sa domov za kovidu lebo chcel vidieť vyrastať vlastne deti. Aj doma si našiel rovnakú prácu, samozrejme oproti zahraničiu horšie platenú, no keď si potrebujete privyrobiť tak vás vyhodia? Je podľa vás normálne? Nikde nemajú zakázané pracovať pre iného zamestnávateľa či podnikať. Platiť účty,hypo, živiť rodinu. Som smutná toho čo sa deje
Si si istá, že brigáda je skutočný dôvod výpovede?
@anonym_a08240 áno, niekto no bonzol, samozrejme oficiálne toto nemá uvedené vo výpovedi ale prepustili ďalšie osoby ktoré brigádovali, mám svoje zdroje
@anonym_autor a ako vies, ze sa to takto udialo? Brat vravel? Lebo si neviem predstavit, ze teda vodica autobusu / MHD kontroluju, ci taxikarci (ak nikoho nezrazil, nevzali mu policajti vodicak pocas taxikarcenia, lebo pil / sposobil nehodu atd)...
Takze ked tak rozpis trosku, ako to podla teba bolo (na zakade coho ho prepustili)...
Tak neviem ci by som chcela,aby moje deti viezol ráno do školy vodič MHD,ktorý celu noc taxikarčil.Mozno maju taketo pravidlá.
Tak nech si najde pracu,taku kde nebude musiet brat dalsiu brigadu,ak to nepojde zial bude musiet zase do zahranicia,aby rodinu uzivil,alebo teda aj manzelka do prace.Nech pomoze rod.rozpoctu.
Tak neviem ci by som chcela,aby moje deti viezol ráno do školy vodič MHD,ktorý celu noc taxikarčil.Mozno maju taketo pravidlá.
@anonym_9533a3 netaxikarčil celú noc, odkiaľ to máš?
Keď mal napr žiacke spoje tak si privyrábal cez víkend na SVK ani deň nepracoval ako taxikár.
Napr v zahraničí šiel so školským autobusom ráno zaviedol deti a do poobedia kým mal deti zaviesť domov tak cez deň mal voľno tak chodil s taxíkom, bez akejkoľvek nehody
Tak nech si najde pracu,taku kde nebude musiet brat dalsiu brigadu,ak to nepojde zial bude musiet zase do zahranicia,aby rodinu uzivil,alebo teda aj manzelka do prace.Nech pomoze rod.rozpoctu.
@anonym_74ce74 švagrina je na predĺženom kvôli diagnóze netere, nemajú to ľahké. Keby mohla, ale
momentálne to nie je možné.
Problém tam mohol byť v pracovnom čase. Ten nesmie presiahnuť 48 hodín týždenne v priemere vrátane oboch prac. A musí byť dodržaný 11 hod odpočinok. Ak sa toto nedodrží tak sa porusuje zákon o doprave
A toto si autobosuvy prepravca nemôže dovolit.A autobusari často majú zákaz konkurenčnej činnosti.
@anonym_autor
Je to normalne
Tieto pravidlá upravuje Zákon č. 462/2007 Z. z. o organizácii pracovného času v doprave.Kľúčové limity, ktoré musíte dodržaťPracovný čas zo všetkých vašich činností (MHD + taxi) sa na účely bezpečnosti sčítava. Nemôžete preto po 8-hodinovej šichte v autobuse odjazdiť ďalších 6 hodín v taxíku.
@anonym_autor to asi nebude kvoli brigade ale kvoli tomu ze nedodrziaval povinny cas na odpocinok nie? To je u soferov dolezite.
Co ma uvedene vo vypovedi?
Ak ide o vodiča, ktorý jazdí v režime pravidiel pre vodičov v cestnej doprave, bočný príjem je podstatne väčší problém než pri bežnom zamestnancovi. Nejde len o to, koľko hodín má odpracovaných u svojho hlavného zamestnávateľa, ale o to, aby bola zachovaná povinná doba odpočinku a aby súbežná práca neviedla k únave vodiča. Zákon č. 462/2007 Z. z. stanovuje pre zamestnancov v doprave minimálny denný odpočinok spravidla 11 po sebe nasledujúcich hodín za 24 hodín a minimálny týždenný odpočinok.
Dôležité je aj to, že pri vodičovi sa musí prihliadať na prácu vykonávanú u iného zamestnávateľa. Zákon výslovne počíta s tým, že zamestnávateľ si môže vyžiadať záznamy o pracovnom čase, čase jazdy a odpočinku vodiča u iného zamestnávateľa. Ak vodič skončí napríklad o 18:00 svoju hlavnú prácu a od 19:00 do 23:00 chodí na inú manuálnu prácu, nemôžeme týchto 4 hodiny jednoducho ignorovať a tvrdiť, že vodič mal od 18:00 voľno. Jeho reálny odpočinok sa začína až po skončení druhej práce. Ak má následne ráno o 6:00 nastúpiť ako vodič, zostáva mu iba 7 hodín odpočinku, čo môže byť v rozpore so zákonom. Pri vodičovi je to zároveň otázka bezpečnosti. Únava za volantom môže mať priamy vplyv na schopnosť bezpečne viesť vozidlo, preto sú pravidlá odpočinku nastavené prísnejšie.
@anonym_autor tak ti to tu vysvetlili, zamestnavatel sa prakticky len chrani pred prepracovanymi zamestnancami, u ktorych je vacsia pravdepodobnost sposobenia dopravnych nehod. A toto nikto nechce aby sa dialo.
Zial, u nas sa zaraba malo v beznych profesiach, potom su muzi nuteni hladat pracu v zahranici atd.
myslim, ze tebe moze byt uplne jedno preco ho vyhodili, a clovek moze povedat cokolvek... nevidim dovod v tom, aby si to rozoberala na MK.. nech si brat najde novu robotu
Vodičov hľadajú stále, aj taxikárov, takže miesto má.....a stačí sa spýtať v danej firme či je problém mať druhú prácu na čiastočný úväzok v rovnakom odbore....lebo väčšina zamestnávateľov nesúhlasí s tým aby ich zamestnanci pracovali u konkurencie, v inom odbore to problém nie je.....ale niektorí povolia aj v rovnakom odbore, pokiaľ o tom vedia....
Ak dostal platnu vypoved, je uplne jedno, co je za tym. Ako ti pisu ini, to jazdenie po hlavnej praci je problem.
áno, robí sa to častejšie, ako by ste si mysleli. Aj kamarátku a jej kolegyňu kvôli tomu prepustili. Oficiálny dôvod, je ich veľa. Ale vždy predtým prepúšťali tých čo tam robili najkratšie. Aj regionálna im to povedala, že majitelia si neželajú aby mali aj inú prácu ako u nich. Pritom predavačky za minimálnu mzdu.
Nikde nepíšem, že by mal problém nájsť si novú prácu. Tuto sa mu skonči výpovedná doba a začína inde. Už je prijatý.
Len ani inde neplatia toľko aby na tom boli finančne lepšie. Liečba netere je finančne náročná..
Mám dojem že v poslednom čase v každej diskusii chýba čítanie s porozumením.
Nikde nepíšem, že by mal problém nájsť si novú prácu. Tuto sa mu skonči výpovedná doba a začína inde. Už je prijatý.
Len ani inde neplatia toľko aby na tom boli finančne lepšie. Liečba netere je finančne náročná..
Mám dojem že v poslednom čase v každej diskusii chýba čítanie s porozumením.
@anonym_autor k citaniu s porozumenim... akykolvek dovod, dokonca aj nedovod moze viest ku skonceniu pracovneho pomeru... s najvacsou pravdepodobnostou v pripade tvojho brata islo o ludsky dopad a mozne nasledky brigadovania na jeho trvaly pomer... ak sa jednalo o sofera autobusu a taxikarcil, jednoducho sa zamestnavatel chranil, aby nepustil sofera s plnym autobusom a spankovou deprivaciou kvoli jazdeniu na taxiku... to je cele
Tak v tomto pripade, drzim palce zamestnavatelovi. Kolko uz bolo nehod kde bol dovod mikrospanok vodica. Dialkovi vodici maju systemy, ktore zaznamenavaju presne kolko hodin odsoferuju denne aj tyzdenne, ake oddychy si davaju. Ten vodic nesie zodpovednost za vela ludi a moze ohrozit vela ludi a kedze nie je mozne odkontrolovat kolko hodin travi za volnatom vo fuskach a ci dodrzuje predpisom stanovene oddychove casy, tak sa zamestnavatelovi necudujem, ze sa poistil
@anonym_autor k citaniu s porozumenim... akykolvek dovod, dokonca aj nedovod moze viest ku skonceniu pracovneho pomeru... s najvacsou pravdepodobnostou v pripade tvojho brata islo o ludsky dopad a mozne nasledky brigadovania na jeho trvaly pomer... ak sa jednalo o sofera autobusu a taxikarcil, jednoducho sa zamestnavatel chranil, aby nepustil sofera s plnym autobusom a spankovou deprivaciou kvoli jazdeniu na taxiku... to je cele
@anonym_8c69e0 ja už neviem v akom jazyku napísať že na SVK netaxikarčil ani jeden deň, ani len hodinu, nikam nejazdil ani taxíkom ani autobusom v rámci brigády v noci. To je tak ťažko pochopiteľné?
Robil v UK šoféra school bus iba ráno a poobede a medzitým v taxislužbe, potom pracoval v DE ako vodič MHD.
Vidím ho denne, viem koľko je doma, venuje sa rodine
@anonym_8c69e0 ja už neviem v akom jazyku napísať že na SVK netaxikarčil ani jeden deň, ani len hodinu, nikam nejazdil ani taxíkom ani autobusom v rámci brigády v noci. To je tak ťažko pochopiteľné?
Robil v UK šoféra school bus iba ráno a poobede a medzitým v taxislužbe, potom pracoval v DE ako vodič MHD.
@anonym_autor Pises, v zahranici robil sofera, u nas tiez. Aku brigadu robil u nas ? Skor ty pises chaoticky, nez my zle chapeme.
@anonym_autor pises tak, ze nikto tu tomu celemu nerozumie... a je nas tu takych viacej... tak my sme inde alebo ty? dostal vypoved? dostal... nemusi byt na to ziaden dovod...
"V minulosti pracoval v zahraničí ako vodič MHD a keď .nešoferoval autobus tak chodil s taxíkom "
" Aj doma si našiel rovnakú prácu!"
Tak neviem kto tu čomu akože nerozumie....
@anonym_autor Pila si? Alebo len chceš žobrať a zlyhala ti fantázia pri vymýšľaní príbehu? Ak nie, tak vysvetli, kde sa teraz, cez prázdniny jazdí so školským autobusom? Prečo raz spomínaš UK a potom Slovensko? To v UK odvezie deti a medzitým si odskočí zarobiť domov ako taxikár? A aké zvýšené výdavky majú na decko, keď poberajú predĺžený rodičák a liečba je u nás zadarmo?
@anonym_autor bol pekne nenazrany😎
Ja aj moj chlap pracujeme obaja v doprave a obaja mame v zmluve, že dalsi job musime konzultovat so zamestnavatelom. Kvoli hodinam, casu odpocinku atd. Ak to nebude konzultovat, jedna sa o hrube porusenie pracovnej discipliny. Nakolko obaja mame zodpovednost nielen za seba ale aj za druhych
Ja aj moj chlap pracujeme obaja v doprave a obaja mame v zmluve, že dalsi job musime konzultovat so zamestnavatelom. Kvoli hodinam, casu odpocinku atd. Ak to nebude konzultovat, jedna sa o hrube porusenie pracovnej discipliny. Nakolko obaja mame zodpovednost nielen za seba ale aj za druhych
@sense tak ale nevysvetlis, zly je zamstnavatel, ktory sa snazi aby jeho zamestnanci boli sposobili vykonavat si svoju pracu podla predpisov 🤷♀️
@anonym_autor najpravdepodobnejší dôvod tu už bol uvedený a aj ja si myslím, že to bolo kvôli tomu. Je jedno, či robil taxikára, alebo niečo iné. V čase odpočinku mal odpočívať.
A možno ho prepustil pre to, že znižujú stavy a brat má brigádu, teda nejaký príjem mu ostane. Alebo mal iný dôvod. V každom prípade, to, že to bolo kvôli brigáde, sú len vaše domnienky.
Pozri sa,ved este pracuje a hned si nasiel aj novu pracu,tak bez prace neni,ani nebude.Ano su tie platy niekde biedne,zial.Nech pracuje,aby mali co jest,kde byvat a nech skusi teda zbierku pre dceru.
Ved ma dalsiu pracu, nebude bez prijmu. Nech si zisti, ci moze este brigadovat, ci sa vojde do casu odpocinki. Ak chce viac zarabat, nech ide robit na kamion. Tam zarobi ako v zahranici

Si si istá, že brigáda je skutočný dôvod výpovede?