icon

Moja 17 ročná dcéra porodí. Aké sú moje povinnosti?

sabekiin
12. jún 2015

Dobrý deň,moja dcéra mala v apríli 17 rokov a v auguste sa stane mamou. Keď som zistila,že vtedy 16 ročná dcéra je tehotná, som ju nenútila,ani nijak nevplývala na to či ísť alebo neísť na interupciu. Má 22 ročného partnera a po rozhovore s ním som ostala pokojná a prijala fakt,že budem stará mama celkom v pohode.Priznávam, bolo mi ľúto že tak skoro ide mať dcéra rodinu a mala aj troška obavy..No po dvoch mesiacoch a videní toho ako sa nezodpovedne správajú celkom nespím a trápim sa čo bude.Zohnala som jej partnerovi dobre platenú prácu, veď peniaze sa im zídu-jemu sa tam ani nechcelo chodiť, tak sa na to vykašľal a chodil na občasné brigády. Dcéra tá hrala, že chodí do školy, ja som jej robila každý deň desiatu a ona tam nechodila. Aj keď teda boli k nej nadmieru ústretoví. Keď jej vyložene nepoviem bež do poradne, tak ona zabudne, nezavolá si ani po výsledky - to všetko robím ja. Doma ani prstom nepohne, nič si ešte nekúpila, jáj kúpila cumlík, podbradník a mydlo. Keď sa dieťa narodí, čie bude právne? Ako mám postupovať? Vôbec neviem čo robiť? Neverím, že by sa dokázali postarať o bábätko. Ďakujem za každú radu.

janinah
12. jún 2015

mohla by si to zmeniť na diskusiu,takto každý môže napísať len raz....ja napíšem len,že ti nezávidím a ešte by ma zaujímalo ako sa k tomu stavajú budúci starí rodičia z druhej strany- chlapcovi rodičia...dieťa bude samozrejme svojich rodičov,nie tvoje

ruthike
12. jún 2015

Diskusia je na toto asi lepsia, na dieta legalne ziadne pravo nemas, nakolko je matka 17 rocna a otec 22 rocny. Vyzera to vsak nanestastie tak, ze dcera ti ho asi rada prenecha na vychovu a ona sa s nim bude len maznat. Neviem si predstavit, ze bude dobre znasat nocne budenie, plac a podobne, ale jeden nikdy nevie.

ynda
12. jún 2015

obdivujem, ako si sa k tomu postavila... nuž, nemáš právo... ako sa k tomu stavia dcéra? možno ti dovolí si ho osvojiť, nech si ona môže užívať ďalej mládi, a možno ak sa dieťatko narodí, tak sa bude starať na sto percent.... sú tu aj také maminky, ktoré rodili veľmi skoro a starajú sa vzorne 🙂

bonaqa2013
12. jún 2015

Tiež som mala decko ešte ako študentka. Dlho som tehu rodičom tajila, ale potom to raz prasklo a ...... no koniec sveta. Rodičia boli aj nahnevaní aj sklamaní všetko dokopy. Som ich jediná dcéra, mám len starších bratov o 10 rokov. Tí už boli dávno ženatí - tiež sa oženili v 20tke. Pre mňa mali už vysnívaného chlapa a ja som ich takto sklamala. Do poradne som chodila, to áno, ale tiež mi kamarátka dávala rôzne rady ako s tehu zatočiť. Skákala som z čerešne - nepomohlo, pili sme červené víno - celkom pekne sme sa pripili - tiež nepomohlo, kúpala som sa v horúcej vody - popálila som si celý zadok a nič. Mladosť pochabosť. Nákup pre dieťa sme robili týždeň pred pôrodom. Nejaké plienky a 2 oblečenia. Ostatné mama. Keby sa narodilo dieťa skôr tak nemáme nič. Celý čas mi bolo všetko jedno, aj to ako sa má bábo. Vôbec som sa s tým netrápila. Celá situácia sa zmenila po narodení. Keď som uvidela to malé bábo, niečo sa vo mne pohlo a odvtedy si neviem bez syna predstaviť život. V súčasnosti má 20 rokov, chodí na VŠ stroj. fak, ani neviem že ho mám, žiadne problémy, nefajčí, nepije, nenadáva, sporí si peniaze. Rodičia tú hanbu už dávno predýchali, vnuka veľmi majú radi, každý deň je u nich. S biol. otcom sa syn dlho nepoznal, rozviedli sme sa keď mal syn ani nie 2 roky a potom ho nevidel takmer 17 rokov. v súčasnosti nie sú spolu v žiadnom kontakte.
Situácia sa môže zmeniť po narodení dieťaťa, jednoducho zvíťazí materinský cit.

pribinak
12. jún 2015

No pozri sa, ak sa dcera "nezobudi" ani po narodeni babatka, tak mozes poziadat predbezkom o zverenie dietata - vnucata do svojej starostlivosti

Mizno dcra jednoducho caka, ze vsak ked to mamka cele zobrala uplne v pohode, tak aj vsetko zariadi, ved bude predsa babickou a tak musi byt nadsena

Ak dcere dieta "zoberies" tak Ludia budu 3 dni pozerat a klebetit, ale potom sa zas udeje nieco zaujimavejsie a hotovo

draik
12. jún 2015

Keďže matka nebude v čase pôrodu plnoletá, bolo by vhodné podať návrh na súd, aby jej priznal rodičovské práva. Tak by získala nárok na príspevky. Inak, ak by nebol otec určený, tak by bolo potrebné riešiť náhradnú osobnú starostlivosť, a to aj v prípade, že by súd matke rodičovské práva nepriznal.

tinni23
15. jún 2015

Ja som tiez rodila ako 17rocna ale vsetko som brala zodpovednejsie..nasi boli rozvedeny a patrila som pod mamu ktora to bohvie ako nezobrala...a na to aby mne ako neplnoletej priznali rodicovske prava som mamu potrebovala aj ako porucnicku a vobec sa nebral ohlad na to ze otec dietata je dospely a prejavuje zaujem, museli sme ist aj na sud a presvedcit mamu aby nam v tom pomohla, na nej to zaviselo a ked som porodila prisla za mnou pracovnicka zo socialky a musela som nahlasit adresu kam pojdeme s babom z nemocnice..boli u svokry a pytali sa ci sa o babo dokazeme postarat kontrolovali kocik postielku plienky a oblecenie...keby to nemame alebo by svokra povedala ze sa nepostarame nam maleho zoberu...je to velmi zlozite ale vzdy sa najde riesenie a mozno dcera ozaj zmeni postoj po narodeni babatka, mozno rozhovor by pomohol z vlastnej skusenosti viem ze vycitky ju akurat rozculia ale nejake neskodne rady alebo sa spytat aku maju predstavu vychovy ci vobec to babo chce...jednoducho si to vyjasnit

tomiking329
8. dec 2016

Prosiiiiiim pomoc Mám 16 rokov ked sa dieťa narodí budem mať 17 a priateľka má 17 a bude mať 18 ak sa dieťa narodí čo teraz ako to je s tými právami neviem no na dieťa sa teším som mladí no ťahá ma to počasie to zistím ako to ozaj je bolo to nečakane no obe rodiny pomerne fajn zareagovali môj otec to vedieť nesmie lebo 🚑 a koniec sama tma no to nič iba chcem vedieť či môže biť mama a ja otec chcem začať robiť ako brigádnyk mám cez známych 4,8na hodinu a do podnájmu len by ma zaujímalo či.ako.neplní letenku otcovu skočí sociálna na krk alebo či budú mať nijaké poležiačky moji rodičia . Ako to je malá rada by sa hodila . A rozoberajú me tu že sme mladý a malý sme si užívať už sa to stalo a nikto to nezmeny kto chce spomenúť interupciu nech hory v pekle . Ďakujem ľuďom ktorý odpovedia 😘

draik
9. dec 2016

@tomiking329
Priateľka bude mať rodičovské práva, keďže bude plnoletá. Vám ich môže priznať súd. Formálne sa môžte stať otcom (zapísaný v rodnom liste) v prípade, že sa dohodnete s priateľkou, pričom toto tzv. súhlasné vyhlásenie môžte urobiť len pred súdom.
Je pravdepodobné, že sa to Vaša rodina s ohľadom na vyššie uvedené dozvie.
Nič v zlom, ale okrem práce by bolo vhodné sa venovať aj škole, podľa príspevku hlavne gramatike.

tomiking329
9. dec 2016

@draik ďakujem za odpoveď nevyhovára sa no telefón opravuje na úplne iné slová a i/y mi nepôjde aj keby som pochodil strednú školu alebo vysokú som beznádejny prípad takže sociálka nebuďe vyžadovať nič od mojej mami? A mám požiadať o súd po narodení dieťaťa alebo ako to je chcem to pozistovat čo a ako nevadí že dieťa bolo splodene v neplnoletosti oboch rodičoch som zmätený prosím o radu gramatiku neriešte teraz 😘