icon

Môže byť napadnutá darovacia zmluva?

9. máj 2026

Ak ako mama darujem za život jednému dieťaťu moj byt, aby ho nededil aj druhý, môže to ten druhý napadnúť? Druhé dieta dostalo byt po babke a ústna dohoda bola, ze tým pádom moj byt zdedí ten, co nic nedostal.
Ak by som spisala iba zavet, muselo byt dieta 1 vyplatiť dieta 2 ako neopomenutelneho dediča ale nebolo by to spravodlivé, lebo dieta 2 dostalo veľký byt po babke.
Bola by to darovacia zmluva u notára.
Vie niekto poradit prosim?

minenkaa
9. máj 2026

@anonym_autor všetko sa dá napadnúť

andreakotesova
9. máj 2026

@anonym_autor dá, ale s takmer nulovým úspechom. Počkaj na novelu občianskeho zákonníka (buduci rok by sa mal meniť, musi prejsť este parlamentom), nastanú významné zmeny aj v časti dedenie.

rachel36a
9. máj 2026

Napadnúť sada, ale musi mat vážne dôvody, napríklad, že si to urobila pod nátlakom, alebo si bola dementna a pod...kludne byt daruj, napadnúť darovaciu zmluvu nemá takmer ziaden uspech

janinah
9. máj 2026

Daruj byt teraz s vecnym bremenom dožitia v ňom. Najjednoduchsia moznosť.

anonym_43390a
9. máj 2026

Ja som raz toto riešila ale vraj napadnúť to môže len ten, kto daroval. Ale sú to už roky, možno sa to zmenilo. My sme to nakoniec pre istotu poriešili kúpnou zmluvou, keďže nešlo o darovanie od rodiča a báli sme sa, že sa niečo zmení a prídeme o nehnutelosnost, ktorú si medzitým zrekonštruujeme. Asi najlepšie spýtať sa právnika, na FB je tuším aj skupina Opýtaj sa právnika alebo tak nejak

anonym_63072b
9. máj 2026

Žiadať vrátenie daru môže len darca a aj to len za presne stanovených podmienok. Stretla som sa so situáciou, kedy po smrti darcu napadli zmluvu príbuzní v tom zmysle, že v čase uzatvorenia zmluvy bol darca nespôsobily na tento právny úkon; samozrejme dokazovanie po smrti už bolo mimoriadne obtiažne a spor nakoniec prehrali. Pri darovaní treba myslieť aj na to, že ak máš ešte nejaký majetok, tak v prípade jeho dedenia sa dar započíta na dedičský podiel. Ďalšou možnosťou okrem darovania je kúpna zmluva. Obrat sa na advokáta - lepšie ti poradí ako notár a rovno ti aj spise zmluvu, pre ktorú sa rozhodneš.

anonym_8445e4
9. máj 2026
@anonym_63072b

Žiadať vrátenie daru môže len darca a aj to len za presne stanovených podmienok. Stretla som sa so situáciou, kedy po smrti darcu napadli zmluvu príbuzní v tom zmysle, že v čase uzatvorenia zmluvy bol darca nespôsobily na tento právny úkon; samozrejme dokazovanie po smrti už bolo mimoriadne obtiažne a spor nakoniec prehrali. Pri darovaní treba myslieť aj na to, že ak máš ešte nejaký majetok, tak v prípade jeho dedenia sa dar započíta na dedičský podiel. Ďalšou možnosťou okrem darovania je kúpna zmluva. Obrat sa na advokáta - lepšie ti poradí ako notár a rovno ti aj spise zmluvu, pre ktorú sa rozhodneš.

Dedič môže po tvojej smrti napadnúť darovaciu zmluvu, ale musel by dokázať že si bola zmanipulovaná do darovania, alebo podvedená, alebo si nebola pri zmysloch.

Akým spôsobom dostalo dieťa byt po babke?
Tú ústnu dohodu dajte radšej na papier a všetci traja podpíšte s overeným podpisom.

@anonym_63072b Zastierať právny úkon fiktívnou kúpnou zmluvou môže byť viac na škodu ako úžitok.