Môže dediť syn žijúci v USA, ktorý nemá na Slovensku trvalý pobyt?
Dobrý deň prajem potrebujem sa informovať či ste sa s tým stretli niekedy moja teta vlastní dom má jediného syna ktorý 26 rokov žije v Amerike na Slovensku nemá trvalý pobyt a ani občianstvo .... Môže on dediť ten dom aj keď dlhodobo žije v Amerike? ďakujem
@dusankomoj Týmto sa autorke ospravedlňujem, že som si dovolila opýtať sa, či si myslí, že bude dediť a to spôsobom, navodzujúcim dojem, že je chamtivá a robí si na dom zálusk. Priznávam svoju chybu.
@rihana12331 je to jej vec. Ale napíšem ti čo sa stalo u nás v rodine.
Moja svokra mala bezdetnu tetu. Byt vo Vysokých Tatrach. Teta plna života, nepotrebovala pomoc a akúkoľvek odmietala. Ale nosili sme jej zemiaky, svokor s mužom jej chodili vymaľovať. Proste pár krát do roka nejaká pomoc bola.
Chodila k nej jedna pani zo západu a suseda. Kvázi kamošky. Cely život, že sú ako sestry bla bla.
Teta šla na rutinnú operáciu, zomrela než stihli začať operovať. A vieš čo ? Z nemocnice volali na číslo ktoré mala pri sebe, susede. Ta povedala, že nech ju pochová ten komu prepísala byt. Takze take boli kamošky. Našťastie, pani z matriky poznala svokru a konktaktovali ju. Inak hrozil štátny pohreb a nevedeli by sme že zomrela.
Doma v jej byte bola nasackovana ta druha kamoska, akoby sa nechumelilo. Bol tam telefónny zoznam a prvé meno mojej svokry. Nezavolali a nemocnici tvrdili že nikoho z rodiny nepoznajú.
O tom aký bol cirkus na pohrebe a po nom ani písať nebudem. Teta mala na účte našetrené len na pohreb, ktorý sme my ako rodina zaplatili.
Tým chcem len povedať, že ak by to tvoja teta chcela urobiť ošetrí si to dávno. Alebo sa môže stať, že umrie náhle. Je to v jej rukách.
Naša teta nechcela byt prepísať na nikoho. Čakala že bude umierať pomaly, neraz nám povedala že byt predá a za peniaze si zaplatí domov dôchodcov kde ju dochovajú a nebude nikomu na obtiaž.
@h2 super! Len nabudúce označ autorku a nie mňa😉
@rihana12331 samozrejme, je to uplne jedno, kde byva
@rihana12331 ak by aj prepisala, je to pravne napadnutelne. Akykolvek zavet, ktory vyluci prvostupnoveho dedica je lahko napadnutelny. Dedenie potomkov je nadradene zavetu. Ine by nolo, ak by dom darovala, este pocas jej zivota. Ale aj to sa da asi napadnutm
@rihana12331 A nie je to jedno, či ten dom dá tomu v USA, ktorý tu nežije (a po jej smrti ho len predá) alebo susedke, ktorú má rada? 😀 O čo je v tomto prípade suseda kamarátka horšia?
Je len na majiteľovi domu, komu ho odkáže. V dediť potomka sa nedá úplne.. Ale teta môže kľudne dom prepísať na konci svojho života na susedu, napr za to, že ju dochová.
@lenkakravcova nie je to jedno ta suseda má 5 domov spisanych na seba lebo akože sa starala do smrti o ľudí v dedine čo nemajú deti a tak a keď zistila že teta má dom a syn sa jej nechce vrátiť s USA tak sa vtrela k nej vie dobre že teta má prísnu diétu a aj tak jej nosí poza nás chrbát také jedla len aby sa jej pritazilo ja mám tri deti s dcérou chodím na onko do Košíc syn je epileptik a ak môžem chodím k tete jej nakúpiť a navariť ... Aj to som rozmýšľala že si ju vezmem k sebe domov aby ju ta suseda ešte viac nezmanipulovala a aby krstný mal ten dom po svojej mamke predsa je to jej jediný syn a má na to právo a ta suseda jej povedala že nemôže dediť jej syn pretože na SK neplatí nič a ani občianstvo nemá ... Preto ma to tak hnevá ako v dnešnej dobe môžu byť taký ľudia zlý
@lenkakravcova To vážne sa toto pýtaš? Ty by si to svojim deťom urobila?
@rihana12331 jej jediný právoplatný dedič je jej syn. A hlavne NEOPOMENUTEĽNÝ. To znamená, že keby aj spísala závet v prospech susedky a synovi by v ňom nič neodkázala, závet by bol neplatný. Jediným spôsobom, ktorým môže jej syn prísť o dedičstvo, je darovanie nehnuteľnosti susedke, poprípade predaj susedke. Ani závetom neuspeje
@rihana12331 Fu tak to je teda úplne iná situácia. To chápem.
@h2 Čo akože? Sú prípady, kedy rodič nevidí dieťa 30 rokov, dieťa má vlastný majetok a o nejaký dom v hornej dolnej ani nestojí. Ale to, čo napísala autorka vyššie je evidentne úplná iná situácia.
Tu to vyzerá na prefíkaný susedu..
@lenkakravcova No ale tu sa nepíše nič o tom, že by syn s mamou nejako nevychádzal, alebo že by sa celý ten čas nevideli. Určite nie sú spolu často, kvôli tej vzdialenosti, ale stále je to jej syn a ona jeho matka. A to, že sa nevráti bývať naspäť a teda nepotrebuje ten dom, neznamená, že ona ho má prepísať na cudziu využívačnú osobu. Vždy ho môže predať a použiť tie peniaze.
@lenkakravcova Pochopiteľne on nemusí mať záujem o samotnú nehnuteľnosť ako takú, čiže z toho pohľadu je to možno aj jemu jedno, kto ju vlasti ALE ak by prišiel o potenciálne dedičstvo, príde najmä o hodnotu tej nehnuteľnosti. Je rozdiel zdediť dom a ponechať si ho, alebo zdediť a predať a ponechať si peniaze z jeho predaja.
@rihana12331 nedá sa spojiť so synom a dohodnúť sa ohľadom závetu?
Inak, ak poznáte takéto pohnútky prefíkanej susedy (píšem prefikanej, lebo teda ak je to pravda, že pomáha vždy len bezdetným…), šla by som aj na políciu, neurobia asi nič, vstup jej nezakážu ak jej to stará pani dovolí, ale aspoň by bol záznam do budúcna.

@akje ale ona sa nepýta, či je to ťažké, o c píšeš ty. Ona sa pýta, či,, môže". Na to ozaj netreba študovať právo. Syn žije a je úplne jedno kde a ako. Basta.