Môže ma zamestnávateľ po oznámení tehotenstva vyhodiť z práce?
Ahojte potrebujem radu .Pracujem vo firme na dobu neurčitú 3roky.Zistila som že som tehotná momentálne som v 10týždni ...zamestnavateľovi som chcem oznámiť na začiatku 12týždňa písomne s tým že si to dám podpisať a dohodnuť sa s ním ze este dva tyždne odrobim a potom bud hned na pn alebo vycerpat zvyšnu dovolenku a až potom na pn ...chcem sa opýtať môže ma potom vyhodiť?budem mať nárok na tu novú dávku tehotenské ak keby som nastupila na pn v 12týždni ?dakujem za rady .
@maminka19 Uz to tu bolo napisane: oznamis posomne PN a rovnako pisomne poziadas o upravu pracovnych podmienok. Zamestnavatel ti na to musi dat odpoved - bud podmienky upravi a ak sa to neda, tak ostavas doma na prekazke, robis si co chces bez obmedzeni a kontrol a dostavas plat.
@whitejasmin to nie je o závisti, ale otoč si to opačne, keby si bola ty ten zamestnávateľ. Potom sa niektoré ženy čudujú, že zamestnávateľ dá prednosť z dvoch uchádzačov o prácu mužovi pred ženou.
@maminka19 ak mu to oznamis, vyhodiť ťa nemôže. Na tehotenské máš nárok aj počas pn, pretože si stále zamestnec a od 11. dňa Pnky za teba nemocenské plati štát. Podmienky splnas. Ze plánuješ ísť na pn zamestnávateľovi nemusíš oznamovať, jednoducho ta lekár vypíše a do prace donesieš Pnku. Ja som planovanu pnku však oznámila, keďže so zamestnávateľom mam nadštandardny vzťah. Záleží, akého máš zamestnávateľa a aký ma k tebe prístup. Ak zly, nehovor mu nič, ak dobrý, priprav ho na to. Ale pnku mu vôbec nemusíš vopred oznámiť, ak nechceš. Ja som teraz ešte len v 6tt a plánujem zotrvať v práci tiež do cca 12tt. Mam veľa starej dovolenky, tu budem čerpať a potom pn. Zamestnávateľovi tehotenstvo aj odchod na on oznámim tak v 10 tt cca.
To co sa tu iné pytaju, ci máš relevantný dôvod na pn, to je tvoja vec, keď ťa lekár vypíše, viac nikoho do toho nič.

@sissy27 ďakujem za radu 😉