icon

Kedy oznámiť zamestnávateľovi tehotenstvo v práci?

13. nov 2023

Dievčatá pracujem ako kuchárka ,kedy oznámiť zamestnávateľovi tehotenstvo? Momentálne som 4+2
Ďakujem

jj298
•
Odpoveď bola odstránená
•
autor
•
13. nov 2023

@jj298 akú prácu si vykonávala ?

pribinak
•
13. nov 2023

Keď dostaneš knizku. Odfotis prednú stranu a pošleš na personálne a šéfovi

autor
•
13. nov 2023

@pribinak a zatiaľ môžem dvyhat ťažké ?? Je to ok ?

jj298
•
Odpoveď bola odstránená
•
kate_cs
•
13. nov 2023

Až keď budeš mať tehotenskú knižku a oficiálne to oznámiš personálnemu. Si potom chránená zákonom a nemôžu ťa prepustiť. Keby si povedala skôr, riskuješ, že ťa prepustia. Ja som oznámila spolu s knižkou.

pribinak
•
13. nov 2023

Tak zatiaľ si vo veľmi skorom štádiu tehotenstva a pokial Nedvihas naozaj ťažké veci tak je to ok
Ak máš fyzicky náročnú prácu, tak požiadaj o knizku skôr s tým že máš fyzicky náročnú prácu alebo chod na čas na PN

sasesoe
•
13. nov 2023

Tehotenstvo oznamuj az s papierom/potvrdenim od lekara - zvycajne tehotenska kniha. Bez toho to "nema vahu"...

tradaaa
•
13. nov 2023

@pribinak isto by som knižku nedávala. Len potvrdenie od gynekológa - na požiadanie vystaví.

zuzinkka18
•
13. nov 2023

Ja som to oznámila písomne na personálnom s potvrdením, ktoré mi vypísal môj gynekológ, žiadnu knižku ani nič som nefotila...
Bolo ale "až" v 7 týždni...mala som rizikové zamestnanie

autor
•
13. nov 2023

@jj298 hej len ja nosím cez 3 poschodia tovar
To ma odrádza
Tiež mi nie je ľahko to vykvakat

anjelicek26
•
13. nov 2023

Tak pri tvojej praci hned...ja som to povedala v 15.tyzdni,ale ja mam uplne bezrizikovy typ prace.

autor
•
13. nov 2023

@pribinak na PN idem koncom decembra nemám už dovolenku 🤣
Ale aj to len na 2tyzdne .
Ale áno to je to že dvyham okolo 30kg niekedy aj viac inokedy menej
A to že to nosím po schodoch.
Je mi to proti srsti im hovoriť.
Išla som cez asistovanu reprodukciu
Čiže papier problém nie je .
Ale i tak

autor
•
13. nov 2023

@zuzinkka18 joj to ja na personálne ani nedám .
Lebo to bude vedieť okamžite každý . A na to je ozaj skoro .
Max teda oznámim ústne nadriadenemu
Že ako to je v začiatku .
A že o 2 týždne idem na sono
A potom donesiem papier

autor
•
13. nov 2023

@sasesoe u mňa to váhu má.

autor
•
13. nov 2023

@kate_cs mňa neprepustia 😁
Za mnou budú 3roky plakať

autor
•
13. nov 2023

@anjelicek26 diky
Ešte si to nechám prejsť hlavou

pribinak
•
13. nov 2023

Chod na PN, dvíhať ťažké keď si po asistovanej reprodukcii

autor
•
13. nov 2023

@pribinak nechcem ísť PN
Však nezarobim ani trt.
Nemali sme umelé oplodnenie,ale nám pomáhali s clostilbegytom a všetko čo k nemu patrí kôli pco.

pribinak
•
13. nov 2023

Však na PN zostaň len kým nebudeš mat potvrdenie od lekára že si tehotná

tradaaa
•
13. nov 2023

No veď ak ti po ústnom oznámení nadriadený vyjde v ústrety, ok. Ale ak nie, po predlozeni potvrdenia ti musia priradiť prácu podľa toho. Ak ťa prezradia na inú prácu a ty klesneš kvôli tomu na zárobku, máš nárok na vyrovnávaciu dávku zo SP + tieto výhody: https://www.mzdovecentrum.sk/clanok-z-titulky/t...
Ja by som to v tvojom prípade (teda ak máš rozumného šéfa - tak som ťa pochopila) oznámila šéfovi písomne - s dohodou, nech si to zatiaľ nechá pre seba.

sasesoe
•
13. nov 2023

Rob ako myslis, je pravda, ze nie vsade okamzite vyhodia tehotnu, ked sa to dozvedia neoficialne/bez papiera... ale zas viacere boli prekvapene, dokonca i od rodiny... držím palce a nech vsetko dobre dopadne

kate_cs
•
13. nov 2023

Ty musíš vedieť. Ja len viem ako to často chodí, že sa radšej zbavia tehotnej, lebo má potom veľa výnimiek a keď odíde na MD a nájdu za ňu človeka, musí mať zmluvu ako jej zástup a vela ďalšieho.
Ale keď si si istá, že ťa nevyhodia, povedz im to, hoci nič z toho nemas, keďže bez tehotenskej knižky ti v práci status tehotnej a teda všetky tie výnimky nepridelia.

dzejn80
•
13. nov 2023

Ked uz teda nechces ist na PN, alebo sa inak chranit, nevlac aspon 30 kg bremena … nie si povinna. Neviem co to mas za zamestnavatela …

titla
•
14. nov 2023

Ja som tehotenstvo oznamila riaditelke hned z organizacnych dvovodov. Napisala som oficialne oznamenie, pripojila potvrdenie od gynekologa (este som nemala knizku) a isla osobne za riaditelkou. Povedala som jej, ze som tehotna, poprosila ju, aby si to nechala pre seba a ona mi dala potvrdenie o prevzati oznamenia o tehotenstve.
Ona ocenila, ze som jej povedala o tehotenstve skoro a mohla sa zariadit a nikto v robote este niekolko tyzdnov netusil, ze som tehotna.

Na tvojom mieste, pre povahu tvojej prace, idem za nadriadenym co najskor. Oficialne oznamim tehotenstvo a zaroven poziadam o upravu pracovnej naplne. Ak je sef normalny/a poprosim o diskretnost. Ale urcite by som neriskovala. Takto budes zaroven zo zakona chranena - nemozu ta len tak prepustit. A ak aj pre Teba nemaju vhodnu pracu, stale mas narok na svoj plat, ci uz budes vykonavat inu pracovnu napln, alebo ostanes doma (ak nema pre Teba zamestnavatel ine vyuzitie)

muchotrafka298
•
14. nov 2023

Tehotenstvo oznam pisomne a s prefotenou prvo stranou tehotenskej knizky. Len tak si chranena zakonom a budu musiet Ti upravit pracovnu napln podla zakonnika prace. Neoznamuj to "len tak" bez akehokolvek potvrdenia, nemusia to akceptovat.

autor
•
14. nov 2023

@muchotrafka298 akceptovali to úplne v poriadku.
Už dnes som mala menej práce 🙂
Takže je to ok.
A dodatočné dodám tehotenskú knižku .
Ale samozrejme to potrvá keď že som len 4tt