icon

Môže mať dieťa trvalý pobyt na Slovensku aj v zahraničí?

27. jan 2022

Ahojte žienky svetaznalé. Domotaná situácia, tak sa snáď vymotám, aby ste to pochopili a poradili. Manžel Nemec, ja Slovenka. Zoznámili sme sa na SVK, on tu pracoval. Časom svadba. Požiadal o TP, na Slovensku, v Nemecku sa nikde neodhlasoval, čo viem. Narodilo sa nám bábätko. Automaticky malo TP ako ja na Slovensku. Teraz sme však už rok v Nemecku. Staviame dom a manžel bol malému vybaviť TP v Nemecku, kvôli škôlke, pediatrovi a nejakému príspevku, ktorý dostáva v práci. Ja, aj manžel máme stále TP na Slovensku. Čo je teraz mojou povinnosťou? Koho informovať o zmene? Vďaka

anjelicek26
27. jan 2022

Ak zijete uz rok trvalo v nemecku a staviate dom, je vam trvaly pobyt na slovensku zbytocny, nie? Ono to bude problem v momente, ked dieta dosiahne vek - predskolak... vtedy to zacnu riesit, ze preco a kde je, kvoli povinnej predskolskej a skolskej dochadzke... ale ked je muz nemec, bude to jednoduchsie obijst. Posledne roky sa toho dost menilo. Normalne sa na matrike odhlaste...je to jeden papier...ani adresu nemusis novu davat, das len krajinu... co sa tyka inych poisteni, tak to iste, nezabudnut odhlasit zdravotku a podobne veci... vsetko prehlaste pod manzela do nemecka...

autor
27. jan 2022

@anjelicek26 Dakujem za odpoved. Ja si musim ponechat TP na Slovensku kvoli praci. Chodim tu na tyzdnovky, mam tu vsetkych lekarov, takze aj zdravotku. Tak ak spravne rozumiem, staci ak odhlasim manzela, aj dieta z TP na Slovensku?

popoluska139
27. jan 2022

Neviem ako to je v nemecku ale my zijeme v rakusku stale mame trvaly pobyt na slovensku a tu mame hlavny pobyt. Ked zrusis pobyt na sk musis odovzdat OP. So skolou vobec nemame problem ak dietatu ostane pobyt na SK nahlasis ho do skoly na SK ako zahranicneho studenta a podla noveho je uz na rodicovi ci chces aby bol preskusavany aj na SK aj to podla dohody ako casto chces a z akych predmetov chces alebo nechces. Podla toho ci chces aby mal absolvovanu skolu aj na SK

f333
27. jan 2022

Autorka, obcan eu nemoze mat dva trvale pobyty. Alo tu uz bolo pisane od
@popoluska139 ,tak ak zrusis tp svoj na sk,musis odovzdat svoj OP a v de sa budes preukazovat pasom.. A poziadas ale predtym o trvaly pobyt na uzemi de.... S yym dokladom o udeleni tp na uzemi de pojdes na sk a zrusis tp tam a odnimu ti OP.
Tvoj manzel zrejme na sk poziadal bud o prechodny pobyt na sk alebo o udelenie pobytu na uzemi sk ako cudzincovi..to ani neviss,aky status mal na uzemi sk? ..Takze treba zistit,ako to je... doikedy ma ten tp na sk.. . a podla toho potom mal aj konat... bud zrusit tp na uzemi de pokoila bol v tp na uzemi sk,alebo prcehdnom na sk a mohol mat tp na uzemi de doteraz...
Takze dieta zrejme kedze stale ma tp a malo na uzemi sk, manzel ako otec de prihlasil na svoj tp v de... na uzemi sk ale musi dieta z tp odhlasit.A ty sa mozes rozhodnut,ked si tp ponechas. Ci na uzemi sk ci v de on poziadas....

cawes
27. jan 2022

Maleho mozes odhlasit. Ja zijem 18rokov v zahranici. Maly ma 9rokov ked mal nastupit do skoly na SK podla veku odhlasila som nam vtedy obom trvaly pobyt.

kiki68
28. jan 2022

Ja zijem v Rakusku a pobyt som odhlasila. Vraj nemaju byt dva. Asi je to ok , kym to niekde nenarazi na legislativu. Kamos musel prave v Nemecku odhlasit ten slovensky, bol tam iba na dva roky na uni a trvali na tom na urade. Ze to byt nesmie. Poznam vela ludi, co to stale maju a asi by mat nemali. Rovnako netusim ci podavaju potom aj danove v dvoch krajinach. Pretoze to je tiez povinnost. Je ine ked si naozaj takto pendlujuca a je ine, ked to mas iba tak akoze

popoluska139
29. jan 2022

@kiki68 ak pracuješ cely rok v zahranici a odvadzas dane v zahranici a mas cely rok ak aj s uradom prace a marodkou riesene v zahranici na slovensku nemas preco podavat danove. Ziadaju to napr rakusania ked nemas vydokladovany cely rok u nich. Aj my sme v rakusku a mame tu hlavny pobyt nie trvaly takze trvaly moze ostat na SK. Tu trvaly pobyt mozes ziadat po 5 rokoch aj to su dake podmienky na to.