Môže sa neplnoleté dieťa vzdať dedičstva?
Dobrý deň chcem sa opýtať keď som mala 17 tokov mi umrel otec bol zobraty s mojou matkou ona ma 3 deti starsie s prveho manzelstva 4 izbový byt bol napísaný na ňu. Matka ma dovliekla ako neplnoletu na dedičské konanie donutila ma podpísať papiere u notára ze sa mam vzdať dedičského práva po otcovi. Obhajila si to tým ze si otec este za života zobral úver 20 000 euro ktorý by som automaticky musela dediť po ňom a kedze som len v tej sobe študovala tak sa ma narovinu opýtala či to mam s coho platiť ja že ne tak mi povedala nech to podpíšem. Podpisala som a dnes mam 28 rokov a moja matka si veselo píše závet na brata. Neviem ako či sa toto dá nejako pravne napadnúť.
@petushkaa kašli na odborníčky na MK a rieš s právnikom. Ja si myslím že vlastníš 1/6 bytu po otcovi( 1/2 zdedila mama a druhú polovicu ty,brat a mama každý 1/3)
@dusankomoj podla všetkého otec vlastníkom nebol, cize po nom nema aky podiel dedit
@suzitok a na toto si prišla ako?
@dusankomoj pise v uvodnom prispevku, ze byt 4izbovy vlastnila iba mama
@petushkaa dieťa je neopomenuteľným dedičom. Pokiaľ mama spíše závet a teba zo závetu vynechá - to síce môže no ty môžeš závet napadnúť a ako neopomenuteľný plnoletý dediť ti zo zákona patrí polovica toho čo by si dedila keby závet neexistoval. Ak mala matka byt pred manželstvom - čo píšeš, že bol byt jej - otec nemal na byt nárok - nespadá do BSM.
@dusankomoj a ako sa mohla vzdať dedičstva pokiaľ otec - poručiteľ žil. Nie je poručiteľ - nie je dedičstvo - nemá sa čoho vzdávať. Okrem toho - ak ide o neplnoletú osobu - žiadny notár by neoveril podpis neplnoletého - je to právny úkon, o ktorom vie, že je neplatný a nenechá sa vylúčiť z advokátskej komory. Dokladáš OP - automaticky takú listinu notár odmietne. A ona píše - aspoň som to tak pochopila (pokiaľ to tak nie je tak to samozrejme neplatí) , že matka si vzala jej otca pričom ten byt bol napísanú na matku - majetok nadobudnutý PRED manželstvom patrí matke - ona po otcovi nemá prečo z bytu po otcovi dediť - veď nebol vlastníkom.
Čo sa týka vzdania sa dedičstva na dedičskom konaní a tvojej neplnoletosti - žiadny notár by takúto zápisnicu nenapísal. Keďže si bola neplnoletá súd by to vrátil a nenastala by na LV ani nikde žiadna zmena. Ak poručiteľ nezanechal žiadny majetok, nenastupuje dedenie a nedochádza k prejednaniu dedičstva. V takomto prípade by malo dôjsť k zastaveniu dedičského konania. K zastaveniu dedičského konania by malo dôjsť aj vtedy, ak po zosnulom zostane len tzv. nepatrný majetok.
@alenah31 veď to som napísala😉 ako neplnoletá sa nemohla ničoho vzdať.
@dusankomoj ja som si tým prešla keď môj syn dedil po starom otcovi pričom otec môjho syna bo z dedičstva vylúčený - tiež sa dedilo zo závetu a nie zo zákona - po ex svokrovi (zákonný dôvod). Ex to dal na súd no nepochodil - súd priznal synovi dedičstvo v plnom rozsahu - ja som síce majetok spravovala, no na nehnuteľnosti som siahnuť nemohla - musela by som žiadať o súhlas s predajom súd a muselo by to byť v prospech syna. Syn mal vtedy 9 rokov, za finančnú hotovosť som na jeho meno kúpila 2-izbový byt a výnos z prenájmu išiel na synov účet. No nehnuteľnosti ostali nedotknuté kým nemal 18 rokov a neriešil si to sám.
jedine co si tak u notara mohla podpisat je plna moc za teba na tvoju mamu
@sherynkamalinka neplnoletá osoba nemôže podpísať plnú moc - nie je spôsobilá na právne úkony. Preto máš do 18 rokov zákonného zástupcu - priamo rodiča alebo ti ho určí súd.
@alenah31 ja som to isté napísala v prvom príspevku. Neplnoletého dediča nemôžu vynechať a ani sa nemôže ničoho vzdať.
Na tvojom mieste by som našla právnika nech zistí čo si vtedy zdedila. Keďže ty tomu nerozumieš. Vzdať si sa ako dieťa ničoho nemohla. Vysvetlí ti aj ako sa bude riešiť majetok po matke.
Ako 17 ročná si nič nemohla podpísať. Nájdi si právnika, lebo tu pleties jedno cez druhé.
Su dve veci dedicstvo po otcovi - co boli zrejme iba dlhy. A dedenie po matke niekedy v buducnosti.
Pises, ze v case smrti otca bol byt pisany na matku. Dedicstva po nom ste sa zrejme zriekli vsetci. Ak by mal nejaky iny majetok, bol by pouzity na splatenie dlhov. Neda sa zriect len casti dedicstva, napriklad ze len dlhov, ktore sa mi nehodia sa zriekam a majetok si necham... Proste ak ma clovek dlhy, zrieknes sa celeho dedicstva a tym padom dlhy nemusis splacat.
Cize z tohoto pohladu bud rada, ako tvoja mama v dedicskom konani po otcovi konala, po otcovi nebol ziaden majetok iba dlhy a ochranila ta pred ich splacanim. A pravdepodobne nielen teba, ale aj seba.
Byt patri matke a bude sa detit po jej smrti, blizsie k dedeniu a moznosti vylucit niekoho v zavete z dedenia - to ti vysvetlia pravnici - na MK je tu skupina. Predpokladam, ze sa to neda. Mama moze len darovacou zmluvou ten byt previest za svojoho zivota napriklad na brata. Myslim, ze takato odpoved sa tu opakuje v otazkach o dedicstve casto - daj si to niekomu vysvetlit.
A naozaj dedenie po mame a po otcovi spolu nesuvisia, pokial sa jedna iba o ten byt. Ak bol byt pisany len na nu, mozno prave preto bol vynaty z bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov, ze otec robil dlhy? Alebo to bol byt z povodnej rodiny tvojej mamy, ked este zila s otcom ostatnych surodencov? Zabezpecili si ho oni spolu a ona ho ziskala? Ten nevlasny otec zije, ci nie?
@petushkaa
Píšete tu o dvoch navzájom nesúvisiacich veciach.
Jedna vec je dedenie po otcovi - napr. odmietnutie dedičstva za maloletého musí schváliť súd. Ak však poručiteľ nemal žiaden majetok, len dlhy, tak konanie bolo zastavené. Najskôr si teda zistite, ako bolo vlastne rozhodnuté.
Dedenie po matke - ak nebudete vydedená, máte pri dedení zo závetu nárok na aspoň polovičný podiel, ktorý by Vám inak pripadol, ak by sa dedilo podľa zákona. Ak tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, čoho sa môžte dovolať. Dedí sa samozrejme len to, čo poručiteľ zanechal a vlastnil ku dňu smrti.
@petushkaa pokial ta chce matka "obrat" o byt, musí ho synovi darovat/odpredať a pod. Závetom to nevyrieši len tak, ze napise ze byt dedi len on. Takýto závet by bol neplatný, lebo ty si neopomutelny dedič. Teba moze ovšem vydedit, to však nie je take jednoduché a musia byť k tomu vážne dôvody.

@dusankomoj 😳😳😳 v 17 rokoch si môže u notára akurát tak podpísať zošit do školy 😉