Môže starosta nariadiť učiteľkám MŠ, aby zametali ulice?
Dnes mi volala byvala spoluziacka. MŠ maju v dedine zatvorene - boli na 60% /dovolenka... a od stredy chce starosta aby v ramci svojho prac. času kazdy den 3 hodiny upratovali mesto (vyzdoba, odpadky, sneh...) a okolitu romsku osadu na kopci.... no a potom pracovali ako "zapisovacky" pri testovani... je to OK? Čo ak odmietnu mrznut vonku 5 hodin denne? Moze ich vyhodit? 😒
PS: Uradne hodiny su obmedzene na minimum ale oni na urade si dali vsetci HOME OFFICE v teple domova a 100% plat. :(
Vdaka
@anjetta nie, nemaju to v naplni prace. Cerpaju si dovolenku alebo idu na 80% platu. Starosta chciet moze.
Ako píšu dievčatá hore, nemusia. Ale napr u nás by to učiteľky robili 🙂 Nie preto, že musia, ale preto, že chcú! Chcú, aby ich okolie, okolie obce bolo čisté a čo najviac bezpečné pre občanov a deti 🙂
Fuha. Keď už teda chcú také práce, tak nech idú všetci z miestneho úradu príkladom a vyberú sa do ulíc a osady všetci, odfotia sa a dajú na facebook. Nech ich aj o 4 roky zvolia
Tak učiteľky by mali ísť vzorom, v rámci brigády by sa mohli zapojiť potom ale všetci , nie len oni.
Ale zas nie, aby vonku makali potom deň čo deň. To by som určite odmietla.
@zajinkakoni To je jedna stranka veci, ked sa tam niektora na zladovatelom chodniku smykne a zlomi si ruku, starosta by mal celkom slusny problem. Neverim, ze tam nema nikoho na verejnoprospesne prace.
@vilma7 preco by mali ist ucitelky vzorom, z akeho dovodu? Ak by starosta zorganizoval brigadu - dobrovolnu, ktorej cielom by bolo upratanie verejneho priestranstva a isiel by aj on, ak by som tam bola ucitelkou, idem kludne aj v sobotu. Ale nie ze on je v teple domova a caka, ze ucitelky upracu to, co on nedokaze zabezpecit inac.
nie nemusia... nieco sa stane a ak to nemaju ako naprn prace moze mat obec problem .. tiez sa moze stat ze poprechladaju a az sa skoly otvoria nebude mat kto ucit ... ak chce starosta mat upratane nech ide aj so sekretarkou a spolkom okolo neho pratat sam ..
@anjetta starosta im môže len veľmi milo navrhnúť, ci by sa niekto nechcel dobrovoľne zúčastniť tých spomínaných aktivít. V rozsahu v akom im to vyhovuje. Ak povedia ze nechcú, starosta im môže akurát tak veľmi pekne poďakovať za to ze si jeho návrh vypočuli a popriať im pekný deň.
Odpratavat sneh a odpadky ucitelka fakt nemusi, na to ma predsa kazda obec rozpocet a ludi aj bez nich. Aktivity ako pomahat pri testovani, zapisovat - to su veci, ktore su teraz nad ramec beznych aktivit a pomoct by mohli. Nemusia - ale mohli by. Keby mam moznost, idem tiez, prijde mi to dolezite sa trochu angazovat, pre mna je ucitelka povolanie rovnakej urovne ako lekar, policajt, proste vzor pre cele okolie. Co sa tyka narazky na home office - tak ja ho mam viac-menej od marca a teda neflakam sa...cez den sice viac-menej nahanam deti a home schooling, ale vecer dotahujem veci do prace. Mam nastastie zamestnavatela, ktoremu je uplne jedno, ze kedy si svoje veci spravim, hlavne, ze spravim... home office neni automaticky flakanie. Maily funguju normalne, telefon tiez.
podla mna co nema v zmluve, ako napln prace, tak to podla mna robit nemusi, no je to tazko. ale co sa mna tyka, isto by som sa voci tomu ohradila
@elizabet173 a kto má byť vzorom pre deti ak nie učiteľky? Ja nemám problém ísť zbierať smeti na ulicu, veď výplatu dostávate, alebo?
Veď to robíte aj sami pre seba, pre váš lepší život a aj vašich detí, rodiny. A čerstvý vzduch ešte nikomu neublížil.
jasné, on si bude sedieť v teple a ženy budú robiť s ťažkým snehom. To nie že odhrabať sneh spred domu za pár minút ,ale on to asi myslí z celej dediny.... Poslala by som ho do kelu...
@vilma7 čo má už len vzor učiteľky s odpratávaním snehu... 🙄
tu nejde či to niekomu robí problém alebo nie, ale tu ide o princíp.... ak si počas odpratávania zlomí nohu tak má problém...
Zbierať odpadky v lete po meste a odhrňať kopy snehu celý deň v mraze je sakra rozdiel...😉
@vilma7 ucitelka, ktora nezameta ulici vzorom nie je? Miesas hrusky s jablkami. Opakujem, ak je v dedine brigada, je fajn, ak ucitelka ide, ale nemusi. Vo svojom osobnom volne si moze robit, co chce. Ak sama zorganizuje napr. na jar cistenie parku od odpadkov, vyborne, ale zase je to jej slobodna vola. Ale v ziadnom pripade nemusi miesto ucenia deti v skolke zametat odpadky, ak si to pan starosta zmysli, lebo to nema v pracovnej naplni. Ak sa nemylim, skolky su otvorene pre deti zdravotnikov, hasicov, policajtov a rodicov, ktori nemozu pracovat z domu. Ak su niektore triedy zatvorene, a akehokolvek dovodu, ucitelky nedostavaju predsa plny plat. Nie su doma z vlastnej vole, dostavaju kompenzaciu, teraz neviem ci 60 alebo 80% platu, nech ma niekto opravi. Tak isto, ako ju dostavaju ludia na pandemickej OCR, tak isto, ako dostavaju urcite kompenzacie napr. kadernicky, majitelia restauracii, fit centier a pod.
@anjetta Pripadá mi to blbé, ale realita v niektorých obciach je na neuverenie. A učitelia robia všetko, čo sa nakáže od zriaďovateľa, len aby mali ešte miesto. A keby som na ich mieste, tak ok, upracem, zapíšem, ale upratovať okolie osady? To teda nie. Osadníci to majú robiť v iných obciach.
Urcite nie...toto nie je v nalpni prace uciteliek. Ani zo zakona.
nuž učiteľky spolu s riaditeľkou nech zájdu za starostom a dohodnú sa na kompromise.....právo nariadiť im to nemá, ok tým že sú doma vedia vypomôcť napr pri celoplošnom testovaní - zapisovať údaje....vedia vypomôcť pri upratovaní okolia škôlky, ale obec má kopec ľudí čo sú na sociálnych dávkach treba sa dohodnúť s UP aby tí čo sú na sociálnych dávkach robili aktivačné práce - upratovanie dediny a snehu - to naozaj nie je práca pre učiteľky ale to sú aktivačné práce pre dlhodobo nezamestnaných čo poberajú soc.dávky(a tej osade je takých určite veľa)

Treba si precitat napln prace. Pokial to nema v naplni prace a nepodpisovala dodatok k zmluve ohl tycho cinnosti tak dovi dopo ☝️