Môže štát začať búrať panelové byty, ktorým "končí" životnosť?
uz sa o tom pise dlhsie, niejtori developeri tvrdia, ze ano, niektori, ze nie...ze vzdy sa da bytovym domom predlzit zivotnost, no dokedy? a v pripade, ak sa mozno budu burat, ma stat povinnost zabezpecit vlastne byvanie, napr byvanie s hypotekou, pripadne bez, ak je hypoteka splatena?
@matabb73
A vieš že ten prefabrikát sa musel aj niekde vyrobiť? Áno a vyrábal sa práve v tých panelárnach,väčšinou boli v každom okrese. A nakoľko tam nikto nechcel pracovať,tak tam pracovali väzni,ktorý tam neboli dobrovoľne,ale pretože museli pracovať. A v takej panelárni boli aj rôzne nakladače a iné pracovné stroje,ktoré fungovali na naftu. Takže prístup k nafte tam bol. A mentalita bola taká,že keď musí pracovať,tak aspoň urobí nejakú škodu. V Púchove v Makyte keď väzni stavali poslednú budovu,tak ako odovzdali stavbu,tak sa všetky odpady sekali,nakoľko tam boli vysypane celé vrecia cementu,napchate montérky a podobné veci.
A áno,bol tam nejaký stavebný dozor,ale ten musí byť aj teraz a sami tu píšete ako nekvalitne sa stavaju teraz nové bytovky. Tak o čom to je?
@nepic prepáč,ale musím zareagovať. Koľko máš prosím ťa rokov? 30? Pretože každý,kto žil aspoň 2-desaťročie v ČSSR ,tak vie ako sa žilo a ako to chodilo....ako už bolo spomenuté, kšeftovalo sa so všetkými, čo nebolo v práci prizvárané. Heslo:kto nekradne, okráda vlastnú rodinu. Hneď po krádežiach na pracovisku,bola druhá najčastejšia disciplína: chlastanie na pracovisku! A bolo jedno, či si bol mukel na stavbe,alebo THP v kancli. To, že pri výstavbe panelákov mali chlapi v ruke fľašu častejšie ako vodováhu je holý fakt,no mohol si mať aj 3 promile,ale ak bola príležitosť niečo vykšeftovať (šlohnúť), tak si to urobil automaticky. Preto tesne po prevrate, keď ľudia išli do Rakúska na "nákup" videli po slovensky na dverách oznam "prosím nekradnite". Bohužiaľ taká bola doba,aj keď vtedy sa kradlo mydlo a dneska miliardy z fondov EÚ....
@bambulka79
Prosím ťa áno,mám už 30 rokov. Už dávno,pred vyše 20-rokmi som mal prosím ťa.. Tak myslím že mi nemusíš až tak vysvetľovať ako to bolo za ČSSR prosím ťa.. 😉
@jabadabadu ono stačí že niekto niečo vypustí a už sa to šíri. Paneláky majú väčšinou okolo 40 rokov predpokladám. Takže my dožijeme a možno aj naše deti.Okrem toho, budovy sa dajú rekonštruovať. Niektorí si to predstavujú tak, že 100 rokova ide sa na to. Hromadná demolácia 🙈
autorka - jáj v TV novinách ..... no comment
@nepic este mi tak napadlo k tej diskutabilnej kvalite panelakov. Urcite si uz stihol zachytit vybombardovane panelaky na Ukrajine. Kolkokrat su znacne poskodene, nemaju mnohe konstrukve prvky a napriek tomu stoja. Diera krizom cez cely dom, vidis z jednej strany na druhu a napriek tomu okolite panely drzia na mieste. Spadnuta cela sekcia od prizemia az po 12 poschodie a predsa okolite sekcie stale stoja a drzia. A nebudeme si nahovarat, v ZSSR sa tiez nikto prilis neondel s kvalitou, je dost pravdepodobne, ze to tam bolo aj horsie ako u nas a tie panelaky celkom statocne odolavaju aj bombardovaniu
Mne otec, co robil vo VSZ cely zivot vravel, ze do panelakov sli nekvalitne roxory, skorodovane. Nejako som to v tom case neriesila, ale kydal na tie panelaky a to sme byvali v panelaku. Nam tam praskol strop po celej dlzke obyvacky. To bolo pred 25 rokmi, sidlisko stavane 1980. Preto aj ja mam v hlave, ze kvalita je otazna a ked som kupovala prvy byt, bol tehlovy. A dom potom vlastny. Uplne chapem, ak ma clovek pochybnosti, ked ma kupit byt za 200 000 e, najistejsim riesenim vzdy bolo a bude urobit si sam 🙂 alebo minimalne nastudovat a dozerat
A este mi napadlo, co sa zateplenia tyka, tu sa tiez nazory lisia. Pokial nie je zateplenie spravene dobre, pod polystyrenom to plesnivie a zivotnosti to naopak ubera
Ako pise
@olivierko229 , problem nie je panel, ale tie spoje, slabe, skorodovane roxory a zelezo v spojoch a este aj v malom nedostatocmom mnozstve a v slabej kvalite. To je problem, nie panel. Zateplenie nepomoze, to je len kozmeticka uprava. Vkuse su tam otrasy z prerabok, tahania novych rozvodov, a to len tym spojom skodi. Preto uz teraz odpadavaju od stien napr. balkony Preto je lepsi tehlovy, tie preziju viac. O dnesnych stavbach sa radsej nebudem vyjadrovat.

@viestta keď zatepľovli panelák, kde býva kolega, našli pod obložením vo vestibule krabicu s ľudskou rokou. My sme mali na strope jadra len vedro so zabetónovanými monterkami. Všelijaké poklady nám tam robotníci nechali.