icon

Môže štát začať búrať panelové byty, ktorým "končí" životnosť?

18. máj 2023

uz sa o tom pise dlhsie, niejtori developeri tvrdia, ze ano, niektori, ze nie...ze vzdy sa da bytovym domom predlzit zivotnost, no dokedy? a v pripade, ak sa mozno budu burat, ma stat povinnost zabezpecit vlastne byvanie, napr byvanie s hypotekou, pripadne bez, ak je hypoteka splatena?

autor
18. máj 2023

@matabb73 a co tie skladackove domy, co len poskladaju a posadia do zeme? pri tej cene to nie je velka strata, na druhej strane, nieco to vydrzat musi, nie?

matabb73
18. máj 2023

Zateplenie chráni obvodové panely a tým sa predĺži životnosť. Všimni si staršie paneláky bez zateplenia. Mávajú popraskané povrchy panelu. Tak sa môže dostať k výstuži voda a panel staticky poškodiť. Alebo staré balkóny na murovaných domoch. Odspodu vidieť výstuž. Tá môže korodovať a strácať únosnosť. Keď zateplíš, odtrániš všetky tieto vady.

matabb73
18. máj 2023

Neviem čo máš na mysli. Aké skladačkové domy?

bambulka79
18. máj 2023

Prepáč,ale z papiera paneláky nestavali. Panelák je materiálovo stabilnejší,ako kameň samotný. Problém paneláku je v armatúrach (železné prepojenie), ktoré je náchylné ku oxidácii (koroduje), ale na toto je už xyz technologických postupov,ako tomu zamedziť. A ako tu už bolo spomenuté, panelák bol projektovaný nielen ako rýchle a lacné riešenie bytovej výstavby,ale dokonca musel spĺňať aj požiadavky odolnosti voči jadrovému výbuchu. To, že na východnom Slovensku žije skupina obyvateľstva, ktorá okrem radiátorov vytrháva aj roxory z betónu a následne bytový dom je pred kolapsom, neznamená, že toto je bežný stav panelákov na Slovensku. A mimochodom,na tom škaredom západe sa stavali (a stále stavajú) paneláky, ešte skôr ako to urobili komunisti u nás a nikto tam nič nepotrebujete búrať... Nedôvera k panelákom pramení iba z našich zlých skúseností s dobou,kedy ich stavali a neboli sme schopní vtedy ani vyrobiť potrebné množstvo toaletného papiera...

zuzanka.zuzu
18. máj 2023

"hovorí sa o tom na webe" - áno, napríklad ako ty teraz založí niekto vymyslenú diskusiu a už to ide... túto si tiež nájde podobne jednoduchý človek a povie si "ale veď o tom písali na internete" 🙄🙈

sasitimi17
18. máj 2023

@zuzanka.zuzu ale o tom sa realne pisalo na nete bol o tom aj clanok, staci si to pohladat.. zas netreba zo vsetkeho robit vymyslenu diskusiu

alenka58
18. máj 2023

brat mal na novom dome kúpenom pred 2 rokmi v okolí BA dve vážne vady na ktoré prišiel po pol roku aj keď ich developer horko ťažko odstránil dom predal - toto sú tie úžasné projekty domov a paneláky nemá len SK sú všade vo svete a nebúrajú ich

matabb73
18. máj 2023

@sasitimi17 áno, písali sa o tom. Dokonca aj v televízii bola reportáž. Ale prisli s tým developeri. Prečo asi? Nevidela som ani jedno vyjadrenie statika čo by toto tvrdil. Ešte som videla vyjadrenie nejakej realitnej kancelárie. Tím tiež ide skôr o kšeft.

viestta
18. máj 2023

prosim ta dopln mi vedomosti, pretoze neviem ako suvisia zemetrasenia so zmenou klimy? Toto by ma naozaj zaujimalo.
A druha pripomienka: Vies aky rozdiel je medzi zelezobetonom a murivom, ci uz z tehal alebo kamena. Vies ake je najvacie riziko v pripade zelezobetonu? Napoviem ti. Voda, ktora sa dostava k ocelovym armaturam a spojom, ktore potom koroduju a voda, ktora sa dostane do betonu a tam zamrza. Ak zabezpecis aby sa voda nedostala ani k oceli ani nanasiakla do betonu (teda spravis kvalitnu fasadu), ked zabranis aby vlhol a premrzal beton (zateplis a posunies rosny bod z muru) tak v tom zelezebetone nema co degradovat. Vacsie nebezpecenstvo ako voda a mraz zvonka panelaku su neriadne strely v podobe vlastnikov, ktori robia diery do nosnych panelov ako im napadne.

saxana000
18. máj 2023

@matabb73 mysli asi tie montovane paprndekle popularne v Amerike

andreakotesova
18. máj 2023

To by najskôr museli začať búrať hrady, zámky, historické domy, Praha by ľahla... 😅 problém bol aj so zburanim paneláku v Prešove, nie to ešte s obyvanym panelakom.

andreakotesova
18. máj 2023

@saxana000 tie sú už populárne aj na Slovensku 😁

liljana
18. máj 2023

Ked sa dom udrzuje a rekonstruuje, ma de facto neobmedzenu zivotnost. Vid stare stredoveke domy v centrach miest, radnice,...

autor
18. máj 2023

@zuzanka.zuzu neurazaj. konkretna nie som, lebo nechcem pomenovavat konkretne media, preto som to napisala vseobecne.

autor
18. máj 2023

@saxana000 ano, tie

autor
18. máj 2023
autor
18. máj 2023

@viestta aj zmena klimy moze sposobit seizmicke pohyby

viestta
18. máj 2023

v oblastiach roztapajuceho sa permafrostu, tym budu ohrozene akurat panelaky na poloostorve Jamal a dalekej Sibiri

vulka
18. máj 2023

Ak rozhodne statik, že to musia strhnúť, tak strhnú. A tak ako to bol pred časom v Prešove, tak sa môže stať(dúfam, že sa nikde nestane), že si ani veci nezoberieš.

nepic
18. máj 2023

@autor
Prečo by mal štát niečo búrať,čo nie je jeho?všetko má svojho vlastníka,tak len nariadi a vlastník má povinnosť sa postarať aby stavba nikoho neohrozovala.
Ale je pravda,že panelákom plánovali životnosť sto rokov,len súdruhovia tam nezabudli dodať,že za ideálnych podmienok. V panelárnach väčšinou pracovali väzni,tak to veľa krát aj tak vyzeralo,snažili sa urobiť viac škody ako osohu-lialy do šutru naftu a podobné mastné veci,aby sa betón rozsýpal. Potom keď sa už narýchlo stavali,tak keď sa ukladali panel,tak sa navrchu zvárali tie roxori. Len švagor sa doteraz smeje a spomína,koľko z nich nie je privarených,len sa tak zahli a reku vidíš nepadlo to,ešte stále to stojí. Bývalý svokor sa večne chválil,že mal štyri dievky a každej postavil chalupu(čo aj bola pravda). V práci vozil väzňov a za fľašku a cigarety čo im nechal v autobuse dolu v kufroch oni mu tam nechali cement,celé dvere aj so zárubnou, káble,proste všetko čo potreboval. Tak to sa tiež muselo niekde odzrkadliť,že?
Ďalšia vec,tie paneláky boli projektované na umakartove jadro. Koľko ich ešte má?veľa určite nie. A keď si zratate to murované jadro,obklad, dlažba...a na desiatich poschodiach to už je celkom pekná váha,povedal by som aj na plný kamión. Na to určite neboli paneláky projektované. Nehovoriac o rôznych prerábkach čo som videl, určité oblúky,posúvanie stien a neviem čo ešte.
Jasné, každý je odborník na všetko,ale podľa mňa to je časovaná bomba tie paneláky,aspoň tu u nás v Československu,ako to fungovalo v zahraničí neviem.

matabb73
18. máj 2023

@nepic v niečom pravdu máš, ale v niečo preháňaš. Pri výmene umakartového jadra musíš mať statický posudok a nové nesmie zaťažiť panel viac ako pôvodné. Umakartové jadro držali oceľové profily, plus umakartové steny, to tiež nie je nízka váha. Nové jadrá sú z pórobetónu, čo je ľahký materiál. Takže ťažko môžu byť oveľa ťažšie ako tvrdíš. U nás v byte to bude skôr nižšia váha, pretože miesto ocele a umakartu máme len keramický obklad na troch stenách. Panely sa na stavbu nosilu hotové. U nás ich montovali normálni robotníci zo Stavoprojektu. Áno, niektoré oká neprevarili, preto je dôležité nerobiť do panelov diery keďže nikto nevie aký panel máš nad hlavou. Nemysli si, že teraz je tá výstavba všade kvalitná. Chodíme po stavbách a už som videla všeličo. Paneláky sú v pohode systém, ani ich kvalita nie je taká biedna, ale treba rešpektovať, že to je stenový systém a nesnažiť sa meniť dispozíciu za každú cenu keď to pre takúto konštrukciu nie je vhodné.

viestta
18. máj 2023

@nepic ta nafta v betone je len taka ludova povest neinformovanych. Ano, niektore panely su mastne a opadava z nich omietka, ale nie preto, ze by do betonu naliali naftu (blbi by boli, ked sa nafta, ktora sa "znarodnila" zo statneho dala dobre predat pod rukou) ale z toho, ze niekedy sa streklo viac lublikantu do formy pred odlievanim betonu.

matabb73
18. máj 2023

@viestta čo som počula, tak si tam niektorí robili ohník a mastné sú zo sadzí. Aspoň tak vraj vznikol mastný strop u mojich svokrovcov. My sme mali suché panely. Mali sme tapety a dávali sme ich dole v celom byte. Držali až moc.

viestta
18. máj 2023

@matabb73 nasim zo stropu v kuchyni spadla omietka, aj ta nova, aj potom dalsia. Nakoniec sa tam nahodil sadros priamo na panel. Na jednej stene bola tapeta mastna od nova, ale ako pises, v tych ostatnych drzali ako das

matabb73
18. máj 2023

@viestta možno aj tam si robili ohník. Svokrovci mali na tom mieste čierny očmudený strop.

nepic
18. máj 2023

@viestta
Tak práve vďaka tvojej "ľudovej povesti neinformovanych" som na vlastné oči videl padnúť strop na chalupe po odšalovaní,keď mu tam dobrý sused do šutru vylial 20litrov nafty. Že by to bolo mastné a nespojilo sa to s pieskom a cementom?
A nie,väzni nemali až také možnosti predávať niekde znárodnenú naftu a tomu autobusárovi určite nie. A vtedy ani naftu nikto nechcel,pretože jej bolo dosť.
Ale ako som napísal, slovák je jednoducho odborník na všetko,ty ľudová povesť neinformovaná 🤣

kamatopo
18. máj 2023

To mi príde ako ďalšia mediálna správa urobiť haló a byty pôjdu dole a budú sa kupovať predražené domy. Nebolo to aj s potravinami. Avízo že budú drahé a čo to spravilo s národom.

matabb73
18. máj 2023

@nepic panelák je od slova panel a panel je prefabrikát. Kde tam podľa teba používali naftu? Paneláky boli skladačka. Tam sa nešalovalo. To, že na stavbách domov ľudia robia rôzne hlúposti je pravda. Už som videla aj I profil položený na ležalo. Lebo ludia stavajú sami, nerozumejú tomu a s nikým sa neporadia. Ale pri panelákoch býval stavebný dozor. Zaujímal by ma dôvod liať tam tú naftu.

viestta
18. máj 2023

@matabb73 nie toto bol normalny sivy panel. Nam robotnici nechali iny poklad pod linom. Taky s kusom novin na vytretie 😀

viestta
18. máj 2023

@nepic joj, ale chlap v panelarni, ked usetril naftu v hunke ju nevylial do betonu, ale vykseftoval. Ze sused bol blby, to je ina vec, ale pracujuca trieda v narodnych podnikoch sa riadila heslom Kto nekradne okrada svoju rodinu. Verila by som, ze miesto 200 kil cementu do miesacky dofukli 150, ale aby tam naliali horko tazko nahonobenu naftu, to urcite nie.