icon

Môže teta zrušiť darovaciu zmluvu?

matusontekkk
1. feb 2023

Dobrý deň,
pred 4 rokmi som dostal od tety darovacou zmluvou starší rodinný dom. Do darovacej zmluvy sme uviedli, že hodnota darovaného majetku je v hodnote 80 000eur. Notár nám radil dať nižšiu sumu, ale nechali sme to tak, ako chcela teta. Teraz v januári 2023 som spomínaný dom predal za 45 000eur. S tetou som vždy dobre vychádzal, ale po predaji sa veľmi zmenila, pýta odomňa peniaze. Chce dať návrh na súd na zrušenie darovacej zmluvy a pýta odomňa peniaze vo výške 80 000eur. Čo mám robiť, obávam sa toho. Keď mi teta darovala ten dom, tak mi vravela, že si môžem s ním robiť čo chcem, aj predať, keďže nemá deti. Ale teraz je na mňa útočná, agresívna a pýta peniaze vo výške 80 000eur, ktoré som ani za predaj nedostal. Čo mám robiť? Je šanca, že jej budem musieť platiť? Ďakujem veľmi pekne.

matusontekkk
autor
2. feb 2023

@kaktusik007 teta ma 53 rokov. Ona uviedla v darovacej zmluve, že darované nehnutelnosti majú hodnotu 80 000e

matusontekkk
autor
2. feb 2023

@nelinka888 to neviem, z ničoho nič. Rok som predával dom, bol na inzerátoch, vedela o tom, bola v pohode s tým. A teraz, keď sa predal to začalo.

kaktusik007
2. feb 2023

@matusontekkk fuuuu, ty si podpisal darovaciu zmluvu s 53 rocnou zenou? tak.... si to uzi. A nezabudni sa o nu postarat, kedze nema deti.

matusontekkk
autor
2. feb 2023

@kaktusik007 prečo by som sa mal o ňu starať? Z akého dôvodu?

kaktusik007
2. feb 2023

@matusontekkk slusnost?

ahaaa, pardon,.. to sa nenosi,,,

matusontekkk
autor
2. feb 2023

@kaktusik007 a 10 000eur som jej aj tak dal, len nemám svedka na to.

kaktusik007
2. feb 2023

@matusontekkk tak asi ocakavala ze tie peniaze od teba dostane.

fakt ti pride v poriadku mat zisk od zeny s financnymi problemami cez 35000? ak teda vezmeme ze tych 10 si jej fakt dal - tvarme sa ze ano

matusontekkk
autor
2. feb 2023

@kaktusik007 ale ten dom mi dala sama, ona ma oslovila. Chodil dom tam, staral som sa o dom. Bolo to jej rozhodnutie.
Keď mi ho nechcela dávať, tak si ho mala nechať a nie sa mi teraz vyhrážať.

kaktusik007
2. feb 2023

@matusontekkk budem sa opakovat - fakt ti pride v poriadku mat zist od zeny s financnymi problemami cez 35 tisic eur?

lenjaona
2. feb 2023

@kaktusik007 veď to darovala, mala rozmýšľať skôr
On neni povinný sa o na starať neni jej syn, môže ju navštevovať pomôcť ale tam to končí
A to že nemá deti je jej vec ale nech neočakáva od iných že sa budú starať
Mne príde tetuška dobre vypočítava

luliu
2. feb 2023

@kaktusik007 aký zisk? Ona mu byt darovala, ten byt je už jeho, môže s ním nakladať ako chce. Bodka

oliva276
2. feb 2023

Pravdupovediac, nemala by som dobrý pocit z peňazí získaných takýmto predajom. Aký majú názor tvoji rodičia, schvaľujú tvoj predaj?

Teta je v stredných rokoch, je predpoklad, že bude žiť ešte dlho, vzťahy budete mať narušené.

Ak by som bola na tvojom mieste a vedela by som, že má finančné problémy, iniciatívne by som za ňou zašla a nejaké jej darovala. Ty ovšem asi čakáš, že ťa pokorne príde žiadať o pôžičku... ak má trocha hrdosti, za tebou nepríde, je znechutená.

marsmykkok
2. feb 2023

@oliva276
@kaktusik007 tu je problém hlavne to, že darcovia berú dar ako niečo, za čo im má byť človek zaviazaný a čo môžu kedykoľvek vziať späť. Ale právne nemusíš darcu ani kontaktovať, nie mu byť vďačná a vrátiť dar ľahké nie je. Darcovia často naliehaju a darujú dobrovoľne s tým, že majú z toho dobrý pocit. Ale potom sa im niečo pretoci v hlave a je problém. A zase obdarovaný tiež peniaze doma netlačí,.je ťažká doba, nik sa nevzdá majetku alebo peňazí z predaja, ktoré mu výrazne pomôžu v neľahkej situácii.

oliva276
2. feb 2023

Áno, dar je dobrovoľný úkon, avšak medzi blízkymi príbuznými sa zvykne prihliadať i na morálnu stránku.

Je možné, že teta bude do smrti ľutovať svoj čin a poznačí to vzťahy v rodine. Nedivila by som sa, ak by v prípade vlastníctva ešte iného majetku (dom či byt , v ktorom býva, príp. iný majetok) odkázala vzdialenejším príbuzným, či známym.

marsmykkok
2. feb 2023

@oliva276 Len 10 000 jej vraj dali, teda majú zisk 35 000. Dajú jej teraz 5 000, budú mať 30 000. Teta má 53, v aktívnom veku a už má finančné problémy. Potom čo bude na dôchodku, ak bude mať nízky dôchodok nevyžije z neho asi. Potom jej zase 30 rokov budú prispievať napríklad po 200 eur mesačne a nakoniec budú v mínuse? Teta bola v najlepšom veku, mala si zistiť čo robí a aké to má dôsledky a nie urobiť niečo pekné a myslieť si, že teraz do smrti jej budú bozkávať ruky a nohy a pomôžu jej niekoľkonásobne. Iné je to, ak ide o staršiu, dementnú osobu, kde príbuzní ju zmanipuluje a využije, iné ak darca ponúkne darovanie a je v produktívnom veku, kedy by si mal uvedomiť všetky riziká.

kaktusik007
2. feb 2023

@marsmykkok ale ja suhlasim - povodne som fakt bola v tom ze ide o staru osobu, kedze ma 53 - tak to bud nedomyslela, alebo sa prepocitala alebo ja neviem... a ano, tie vztahy su uz mimo. Lenze s tymto mal ratat aj obdarovany - ze teta ma iba 53 a teda bude zit este dlho.

vies, moralne mi to proste rozum neberie --- nepise co sa stalo, len ze sa po predaji zmenila. Fakt by ma zaujimalo preco asi - a nech si vravi kto chce co chce - darovala dom a mozno az teraz jej doslo, ze ho mohla predat a mat peniaze.... Hold, za blbost sa plati a moze byt akurat tak nahnevana sama na seba. To vsak nemeni moj nazor na obdarovaneho, ze je z neho pekny vychcalek a hajzlik --- lebo to vidis aj akym stylom pise ze ved teta mala prist za mnou a POZICAL by som jej.

ale tak - karma je svina, my to sudit nemusime, kazdemu tolko co si zasluzi.

matusontekkk
autor
2. feb 2023

@kaktusik007 Dnes poobede som išiel za tetou s tým, aby sme sa porozprávali, vyjasnili si situáciu. Povedal som jej, že dostala uz odomna 10000eur, ona prišla s tým, že mi daruje dom a že sama mi povedala, že s ním môžem robiť, čo chcem. Ale keď potrebuje peniaze, som jej ochotný nejakú čiastku aj dat ešte z predaja, nie požičať. Povedal som jej, že jej dám ešte 12500eur s tým, že mi podpíše papier, že preberá tie peniaze odomna a že aj v minulosti dostala odomna ďalších 10 000eur a že do papiera sa uvedie, že sa vzdáva práva niečo ďalšie odomna žiadať. Že z domu profitovala rovnako, ako ja. Chcel by som, aby sme vychádzali spolu dobre, ako predtým. Každý z nás by mal z predaja 22 500eur. Ja som ešte aj nejaké peniaze za tie roky do údržby investoval + platil som bežne výdavky na dom, energie, poistku.
Ale nepochodil som, vykričila sa na mňa, že ona chce svojich 80 000eur. Tak som od zlosti buchol päsťou po stole a odišiel so slovami, že s ňou končím. A zaroven ona reagovala, že to aj tak bude riešiť cez súd, ona chce svojich 80 000 a o žiadnych prijatých 10000eur nevie.

Co s tým? Uspeje na súde? Ma ta suma na darovacej zmluve vo výške 80 000eur veľký význam?
@draik viete mi poradiť? Ďakujem.

draik
2. feb 2023

@matusontekkk
Suma význam má, ak by uspela, čo sa tak zatiaľ nejaví.
Už nikdy nikde neuvádzajte, že ste jej dali peniaze za dar.

matusontekkk
autor
2. feb 2023

@draik tak je reálna možnosť, žeby som jej musel zaplatiť 80 000eur?
Prečo? Ona tých 10 000eur pýtala odomna na ruku a chcela mi to dat darovacou zmluvou. Kupnopredajnu nechcela robiť. Ja som bol mladší, neriešil som to, bol som rád, že niečo dostanem.

matusontekkk
autor
2. feb 2023

@draik ešte by som sa opýtal. Budem musieť ešte platiť daň z predaja? Predal som dom po 4 rokoch. Musím si ku výške dane vyhotoviť znalecky posudok? Alebo sa berie hodnota uvedená na darovacej zmluvy?

gabriel11122
2. feb 2023

@draik keďže on tej tete zaplatil koľko chcela, nemala byť vyhotovená kúpna zmluva?
Nedá sa zmeniť charakter zmluvy? Keďže kúpna zmluva sa napadnúť nedá a mal by vyhraté.

didi35
3. feb 2023

@matusontekkk Dan z predaja aj odvody do zdravotnej poisťovne

lenjaona
Autor odpoveď zmazal
matusontekkk
autor
3. feb 2023

Nema nikto ešte nejaké rady, ako riešiť túto situáciu. Teta nemá vôbec záujem sa zmieriť a dohodnúť a pýta odomna tých 80 000e.Co myslíte, čo mam robit? Nemôžem v noci z tejto situácie pokojne spať.

draik
3. feb 2023

@matusontekkk
Ak by došlo na povinnosť vrátenia daru a už to fyzicky nie je možné, pretože bol napríklad predaný, tak sa vracia jeho hodnota v čase darovania.
Darovanie je bezodplatné a bezpodmienečné. Ak by sa preukázalo, že vôľa bola predať a bolo aj zaplatené, tak si narobíte veľký problém, ktorý môže vyústiť až do zrušenia darovacej zmluvy.

@gabriel11122
Nedá a práveže ten rozpor by mohol pre zadávateľa otázky dopadnú zle.

matusontekkk
autor
3. feb 2023

@draik ďakujem. Ešte sa opýtam
1. Musel by som vrátiť tých 80 000eur tete, čo uviedla v darovacej zmluve, alebo by som mohol dať spraviť znalcovi posudok a podla toho by sa určila skutočná hodnota? Lebo ja som to predal za 45000eur. Tak pevne verím, žeby som nemusel ešte zo svojich peňazí platiť tete, čo som reálne ani nedostal. Ta suma sa mi zdá prehnaná, tých 80 000na darovacej zmluve.

2.ak by sa zrušila darovacia zmluva, čo by to znamenalo? Ja som dal tete 10 000 a predal som ho za 45 000 eur. Aké by bolo vysporiadanie?
....
Nedá a práveže ten rozpor by mohol pre zadávateľa otázky dopadnú zle.
...
V akom zmysle by to mohlo dopadnut zle?

matusontekkk
autor
3. feb 2023

@draik prečítal som si teraz ešte všetke odpovede v diskusii, tak rozmýšľam, ak sa s tetou nebudem už o tom baviť, nebudem s nou v kontakte, tak by nemala mať šancu uspieť na súde, keďže som neporušil žiadne dobre mravy voči nej, ani slovné a ani fyzické. Je to tak? Ďakujem všetkým za pomoc. Dúfam, že táto nepríjemná situácia dopadne dobre vyrieši sa čím skôr.

cacianka
3. feb 2023

Je to nepríjemný stav, ale veľmi sa netráp.
Teta nech si trepe, ak ty máš doklady že ti
A) dom darovala - máš platnú darovaciu zmluvu, spisanu a overenú notárom
B) kúpno-predajnú vo výške 45 000 plus odložené inzeráty že aj tak bol dom ťažko predajný,
prípadne nejaké vyjadrenie od realiťákov že dom bol v takom stave ,že nemal určite vyššiu hodnotu, prípadne vyjadrenie kupca/popis domu v akom ho predavaš a on kupuje , prípadne ak si vieš osloviť svedkov tvojej pomoci tete a to že si v dome pomáhal ho trochu zveľadiť, prípadne svedkov o tvojom slušnom a ústretovom chovanie k tete, o pomoci a morálnom vzťahu, tak nevidím dôvod že by vyhrala.
Čo zo spomenutých dôkazov nemáš poruke, so zaobstaraj. Tým ľuďom vysvetli o čo ide a požiadaj o pomoc/ napr. čestné prehlásenie vo veci,alebo v prípade súdneho sporu či ti dosvedčia.