icon

Môže teta zrušiť darovaciu zmluvu?

matusontekkk
1. feb 2023

Dobrý deň,
pred 4 rokmi som dostal od tety darovacou zmluvou starší rodinný dom. Do darovacej zmluvy sme uviedli, že hodnota darovaného majetku je v hodnote 80 000eur. Notár nám radil dať nižšiu sumu, ale nechali sme to tak, ako chcela teta. Teraz v januári 2023 som spomínaný dom predal za 45 000eur. S tetou som vždy dobre vychádzal, ale po predaji sa veľmi zmenila, pýta odomňa peniaze. Chce dať návrh na súd na zrušenie darovacej zmluvy a pýta odomňa peniaze vo výške 80 000eur. Čo mám robiť, obávam sa toho. Keď mi teta darovala ten dom, tak mi vravela, že si môžem s ním robiť čo chcem, aj predať, keďže nemá deti. Ale teraz je na mňa útočná, agresívna a pýta peniaze vo výške 80 000eur, ktoré som ani za predaj nedostal. Čo mám robiť? Je šanca, že jej budem musieť platiť? Ďakujem veľmi pekne.

draik
1. feb 2023

@cecilia29
Je tu x tém, kde stačí vyjadriť svoj názor. Táto debata takou nie je, pretože ide o fakty, nie dojmy. Nie je potrebné za každú cenu písať svoj názor, ktorý je, mimochodom, vo Vašom prípade úplne nesprávny.

cacianka
1. feb 2023

@lenjaona aj tu poradia právnici, napr draik hneď na začiatku je top právnik a radi maximálne odborne.
Len tu sa zlietli baby a '' oni si myslia"....
Tu na koni je super skupina, Právne poradenstvo ( pozor, nie poradňa), kde radia odborne, prísne selektuju nevhodné odpovede. Presne takto ako draik, ja a niektoré ženy, by napísali aj tam.
Teta by musela dokázať amoralny prístup obdarovaného, zaplatiť súdny poplatok z hodnoty domu, čiže z 80 000e, niekoľko % a je to riadna pálka, čo teta nemá. Ani nemá istotu, že vyhrá, blíži sa k nule.

lenjaona
1. feb 2023

@cacianka aj na fb su pravnici a rôzne stránky

cecilia29
1. feb 2023

@draik akože ja som to nepísala ako sveto svetu pravdu a odporučila som kontaktoval originál poradňu, čiže takto sa do mňa púšťať je fakt divne. Nejde o môj názor. Riešili sme teraz nejaké veci ohľadom pozemkov , a tam sa ku mne dostala informácia ze je možné darovacu zmluvu do určitého času napadnúť. Preto som to tu spomenula, aby si to autor príspevku radšej skontroloval. V našom prípade bola napadnutá darovacia zmluva treťou osobou, a do určitého momentu sme netušili ze je niečo také možné.

draik
1. feb 2023

@cecilia29
Je nepochopím, prečo majú ľudia pocit, že sa musia vyjadriť k všetkému, aj k tomu, do čoho sa vôbec nerozumejú. Napríklad ja sa nevyjadrujem k tomu, ako si myslím, že by mohol fungovať fúzny reaktor.
Budete možno prekvapená, ale domáhať sa platne vrátenia daru možno nielen do 4 rokov, ale dokonca aj o 50 rokov, ak v tom čase nastanú okolnosti, pre ktoré tak možno urobiť. Rozhodne však nejde o jednoduché "zrušenie" darovacej zmluvy.

cecilia29
1. feb 2023

@draik uGoogle ju dal tuto odpoveď "Právo domáhať sa vrátenia daru sa premlčuje vo všeobecnej trojročnej premlčacej lehote, ktorá začína plynúť v deň kedy sa mohlo toto právo po prvý raz uplatniť. Nie je teda nevyhnutné aby stav porušovania dobrých mravov pretrvával v čase kedy sa darca bude domáhať vrátenia daru." Tak som zle uviedla roky. Ani nejdem viacej pátrať ako to je. Mala som jednoducho informáciu,, keďže to veľmi okrajovo zasahovalo nás prípad ze je to kožné zrušiť. Nikde som nepísala ze je.to "LAHKO". Tu sa autor pýta v diskusii na MK - čiže sa môže.docitat skúsenosti, názory, aj fakty. Ak by nás tu pár nenapísali názor alebo , skúsenosť tak by diskusia mohla ostať mŕtva a nepočítal by sa o nej niekto kto vie fakty.

cacianka
1. feb 2023

@lenjaona viem, som v jednej dobrej.

kaktusik007
1. feb 2023

@cecilia29 pleties hrusky s jablkami - poslednym vyjadrenim o premlcani si to zaklincovala.
@draik fuzny reaktor pobavil

paciko9
2. feb 2023

A ty mas doklad o tom,ze si ho predal za 45tisic a nie 80. Mozno si ju urazil tym,ze si to predal a ona ti to dala. Vlastne predala,ale ty namas ziaden doklad o kupe.

matusontekkk
autor
2. feb 2023

@paciko9 samozrejme, v kupnopredajnej zmluve je uvedená suma 45000e. A toľko mi prišlo aj na účet.
Ona prvá ma oslovila s tou ponukou, že mi to daruje za symbolické peniaze, tých 10 000. Ale nemám to na papieri nikde a nemá mi to ani kto dosvedcit.

matusontekkk
autor
2. feb 2023

@paciko9 tých 80 000 ona uviedla v darovacej zmluve, že to na takú hodnotu. Neviem, či takýto údaj je tam podstatny. Notár navrhoval 30 000, ona mu kázala napísať 80 000.

Ako je to vlastne s tým, človek si tám môže uviesť sumu, akú chce? Naco je dobre tam uvádzať hodnotu darovaneho majetku? Ma to nejaký význam?

zuzkaa1991
2. feb 2023

@matusontekkk ne nemusíte a je vasa vec co s majetkom spravite foter predal pozemky za 200tis polovicu a sestre kedze sa budovala vedla nas rozviedla sa ma smiesnu 60tis možno menej hypo zvysok vyplatil foter us financuju stavbu dokonclvanie my mame cez 140tis hypo plus dokončujeme co usetrime z muzovej vyplaty tiez som chcela ziskat naspat svoj majetok bohužiaľ neda sa s darovacou zmluvou nic..od zlosti som chcela ho nahlasit na financnu spravu kedz predal do 5r od prijata daru a tam sa plati cca 40% zo sumy statu ;) (dan odvod SP odvod ZP) ale verim ze dostane rozum a aspon na svoji vnučku prepise daco co ju vidi max cez plot a to ma uz 5r smutine ale realita a ja ze nasa rodina sa nebude nasperit na majetku jak babka umrela koniec kedze vdaka nej ma to co ma vsetko a nie male hokdnott kedze si chodia na drahe dovolenky po celom svete

maminkadeticiek
2. feb 2023

Toto nebude vsetko skostolnym poriadkom tu.Len idiot by predal dom.v hodnote 80000 za 45000.Neverim ze vieme celu pravdu.

zuzkaa1991
2. feb 2023

@modrykonik33 tam boli ine dôvody ale ide o princíp ze zakony su take ze neda sa ziskat naspäť

luliu
Autor odpoveď zmazal
matusontekkk
autor
2. feb 2023

@maminkadeticiek predával som to vyše roka, je to dosť starý dom. 45000 bola najvyššia ponuka. Tu hodnotu 80 si do zmluvy uviedla teta. Ona si ten dom asi na toľko cenila.

matusontekkk
autor
2. feb 2023

Ďakujem za rady. V podstate to nebudem riešiť a zaťažovať sa tým. Nech už robí teta, čo chce, ja sa ku nej zle nesprávam.
Tak dúfam, že nebude mať šancu uspieť, ak by ma dala na súd.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
matusontekkk
autor
2. feb 2023

@miriam11 celá naša rodina vie, že ona sa zmenila. Napísala ten dom na mňa a sama mi vravela, že si môžem s ním robiť čo chcem, aj predať, ak by som potreboval peniaze. Aj mňa to veľmi mrzí, ale keby prišla za mnou, že ma finančné problémy, že potrebuje peniaze, bez problémov by som jej požičal, dohodli by sme sa. Ale nie tak, že chce odomna, že jej mam poslať na účet 80 000, ak nie, tak ma dá na súd. A pritom dom sa predal za 45000. Je to trochu postavené na hlavu, choré.

didi35
2. feb 2023

Teta by musela dať žalobu na sud.

Darca môže žiadať vrátenie daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy. Môže ísť napríklad o fyzické násilie, slovné útoky vo forme nadávok, neposkytnutie pomoci a podobne. V praxi sa často rieši, ktorý úkon je možné považovať za taký, ktorý hrubo porušuje dobré mravy. Takýto úkon musí v zmysle zákona smerovať buď voči obdarovanému alebo členom jeho rodiny. Preto vrátenie daru nebude možné požadovať, ak obdarovaný vedie neusporiadaný život alebo naložil s darom proti vôli darcu.

Takze teta neuspeje.

liljana
2. feb 2023

Uprimne, to nastve, ak ma dom hodnotu 80 tis eur a niekto z pribuzenstva ho preda pod cenou za polovicu, lebo sa nan nenarobil a dostal ho len tak. Nezavidim tu situaciu. Nemal si predavat ten dom, kym teta este zije. Neda sa ta transakcia vratit spat? Asi nie.

liljana
2. feb 2023

V rodine bola podobna situacia. Rodicia darovali dcere svoj byt. Dcera s muzom chceli kupit stary dom. Zatko vymyslel, ze rychlo predaju byt pod cenu a predajcovia si to potom s domom rozmysleli. Rodicia mysleli, ze ho prizabiju. Nakoniec to dobre dopadlo, dali dalsie peniaze dokopy a nakoniec postavili novy. Ale je to priklad zo zivota, ze co lahko prislo, to lahko odide.

tiezjedna
2. feb 2023

@matusontekkk môže to chcieť späť, ale na to musia byť splnené zákonné podmienky. Nie iba to, že sa teta dostala do finančnej tiesne a chce to riešiť takto

tiezjedna
2. feb 2023

@matusontekkk no choré je aj to, že si podpísal darovaciu zmluvu na dom, ktorý reálne hodnotu 80k nemal... To ste vôbec ako k tej sume prišli? A prečo ste ju tam vôbec udávali? Keď mi naši darovali byt, tak sa nikde suma neuvádzala, a to nám zmluvu spisovala notárka...

marsmykkok
2. feb 2023

Ako radil aj @draik , žiadať nehnuteľnosť späť môže len súdnou cestou. A šancu na úspech vidím ak by si napríklad na ňu zaútočila a bola za to odsúdená, pokúsila si sa ju zabiť a tak... Musí tam byť HRUBE porušenie dobrých mravov, ktoré treba dokázať. Nie jedna pani povedala, keby má aj svedka akože. Je to vážny krok a sudca potrebuje relevantné dôkazy, aby rozhodol o vrátení daru. Nestačí, že ste dom predali, nezaujímate sa o ňu, máte bežné výmeny názorov a tak.

tiezjedna
2. feb 2023

@liljana nemyslím, že by bol niekto tak sprostý, aby predával dom v hodnote údajných 80k za polovicu... Otázka je, kde teta prišla k sume 80k, to si mohla vycucať z prsta, autor nepíše nič o spracovanom odhade. Nechápem, že to vôbec podpísal

zuzkaa1991
2. feb 2023

@stanulienkat tam boli ine veci preco nedobrovoľne ale cp uz..
Bola som mlada nevyznala som sa az tak do toho

matusontekkk
autor
2. feb 2023

@tiezjedna notár sa pýtal, akú sumu uvedieme, teta mu povedala 80 000, on jej vravel, že sa mu to vidí veľa. Ale ona na tom trvala. Ja som to neriešil. To bolo všetko.

nelinka888
2. feb 2023

Ale to je podľa mňa úplne jedno. Dom ti darovala a dom už nemáš. Prepisom sa podľa mňa vzdala akého koľvek nároku na niečo. No čo sa takého stalo, že sa takto voči vám otočila

kaktusik007
2. feb 2023

@matusontekkk ja nerozumiem... teta mala k domu isto citovy vztah. Darovala Ti ho. Ma 80. Fakt bolo nutne ten dom predat? Ja jej uplne rozumiem - dala Ti dom, asi nieco ocakavala, pises ze ma financne tazkosti... Samozrejme ze ju hneva ze ty si sa na jej ukor obohatil - lebo nic ine to nie je. Ak by si sa o ten dom staral, je to uplne ine ze ona je bez penazi, ako takto, ked vidi ze ty mas z neho peniaze. Je ale nahnevana viac sama na seba ze bola taka hlupa.

Ja som od tety a uja /rovnako 80tnici/ kupila rodinny dom. Tetin rodny. Nikdy by ma nenapadlo ho predavat ci burat pocas jej zivota. Uz len z ucty k nej.