Môžem odísť do zahraničia s dcérou bez vedomia otca?

katarinasifrova
30. júl 2011

Chcela by som odist na jeden rok do Anglicka aj s dcerou, ktora mi bola po rozvode zverena do opatery. Potrebujem suhlas jej otca?

martina2001
30. júl 2011

podľa toho ako má určený styk, a na takú dobu áno, nemôžeš mu brániť v styku a tým by si to porušila. skús sa s ním dohodnúť a chci to ad neho aj písomne preistotu, lebo reči sa hovoria ......

hameeda
30. júl 2011

nepotrebujes suhlas otca,,,to viem na 100 % pretoze mam taku istu situacii,,mam dceru z prveho manzelstva a tiez mi bola zverena do opatery, cetujem s nou v pohode, 3 roky bola so mnou v Syrii,,pol roka v Taliansku, na dovolenke v Grecku, a v Tunisku,,nikde sme nemali ziaden problem, ale pre istotu si daj oficialne prelozit jej rodny list a papier od sudu ze je ti zverena do opatery do anglictiny, ale nas sa nikde nepytali a to sme autom cestovali do Syrie tak to mas zopar hranic, a vsetko v pohode, tiez dlhodoby pobyt v Syrii ma automaticky preto ak ho ma matka tak automaticky aj dieta,,suhlas otca sme nepotrebovali,,ani jeho sme nepotrebovali,,ha,ha,,ha 🙂

lenka311
30. júl 2011

Tak ako Ti radia v druhom príspevku - pokiaľ má súdom určené návštevy v ktoré mu dieťa musíš odovzdať, tak určite hej, inak je to marenie súdneho rozhodnutia a je to trestne stíhateľné.
Teraba sa s ním dohodnúť a písomne to mať potvrdené pre istotu.
Ak návštevy určené nemá, tak pokojne choď tak ako Ti radia v prvom príspevku.

jonas17
30. júl 2011

môj brat má dcéru s exmanželkou. súdom má určené návštevy každý druhý víkend. dieťa mu nedáva. sociálka s tým nič nerobí, má chodiť pre dcéru s policajtom. ak nechce dieťa stresovať, tak ju nevidí.neviem, čo je horšie, či dieťa nevidí otca už tretí rok, alebo každú druhú sobotu za asistencie policajtov opustiť byt matky, ktorá ju nepripraví na stretnutie s otcom. prekérna situácia...preto si myslím, že môžeš cestovať s dieťaťom bez vedomia otca..môjho brata sa nikto nikdy nepýtal, či môže dcéra vycestovať z krajiny.práva otca sú v našom štáte úplne, ale úplne na konci...

macik27
30. júl 2011

Presun dieťaťa do cudziny
Ak sa chystáte s dieťaťom odísť do zahraničia, nemali by ste zabudnúť, že:
- obaja rodičia majú rovnaké právo rozhodovať o mieste pobytu dieťaťa.
- aj v prípade, ak vám súd zveril dieťa do starostlivosti, je na premiestnenie potrebný súhlas druhého rodiča.
- súd v krajine, do ktorej dieťa neoprávnene premiestnite, môže začať súdne konanie o návrat dieťaťa na územie SR.
- súd v krajine, do ktorej ste dieťa neoprávnene premiestnili, sa nebude zaoberať vecou výživy a starostlivosti o dieťa, na to je príslušný súd v mieste obvyklého pobytu dieťaťa.
- je možné, že vám odoberú cestovné doklady a zabránia vycestovať až do skončenia konania o návrat dieťaťa.
- ak sa chcete s dieťaťom premiestniť z územia SR do zahraničia a druhý rodič s tým nesúhlasí, podajte na okresnom súde v mieste bydliska dieťaťa návrh na udelenie súhlasu na vycestovanie dieťaťa a zmenu jeho obvyklého pobytu.

čerpané z http://www.tvtip.sk/zaujimave/tema/4164-ke-deti...

nedávno to dávali v telke len som si nebola istá

anjelicek26
30. júl 2011

Odstahovat sa mozes v ramci slovenska bez jeho suhlasu, na stahovanie mimo republiky - pokial nebudes mat suhlas otca - je to branenie styku otca s dietatom a za to ta moze hnat na sud.

Neviem ako by som sa citila z druhej strany, ako otec, keby mi exmanzelka chce odviezt dcerku 1300km daleko na ROK a ja do toho akoze nemam co kecat? Ved sanca ju vidiet je potom minimalna :(

Kto bude platit naklady na cestovanie do anglicka za dcerou - jeho naklady? Pretoze v tomto pripade ak sa odstahujes vyse 200km daleko - znasas ich ty ako matka s polovice. Tak si toto tiez dobre premysli. A ty budes platit malej letenky k otcovi?

danach29
8. jan 2012

ahojte ja mam problem skoro podobny mam zverenu dceru do opatery ale som v uk a otec je anglican a chcem sa vratit domov zit a neviem ci potrebujem jeho suhlas ci nie....uz som z toho zufala lebo ked ma zacne vlacit po sudoch tak sa zblaznim....

betqa
28. jan 2017

Ahojte kcem sa opytat ci mozem odist na par dni do zahranicia bez mojho syna ktory ma 2,5 roka ..ked jeho otec sa mi vyhraza stim ze mi ho zoberie ked maleho necham pri mojich rodicoch ..kcem sa takto spytat ci ma na to pravo kedze ide len o par dni

draik
28. jan 2017

@betqa
Môžte.

lucygin
5. aug 2017

Ja mam ten isty problem chcem odist so synom z Francuzska na Slovensko. Syn bol narodeny vo Francuzsku.Manzel je Francuz. Mam na to pravo? Je rozdiel v tom ci sme rozvedeni alebo este stale manzelia? A co v takom pripade ak nie sme manzelia? Dakujem za radu!

draik
5. aug 2017

@lucygin
Je úplne jedno, či ste manželmi. Na zmenu obvyklého pobytu dieťaťa, ktorým je FR, potrebujete súhlas otca resp. jeho nahradenie príslušným orgánom.

prokopad
30. okt 2017

Ahojte, prosím vás o radu... Môj priateľ má dcéru, s expriatelkou neboli zosobaseni, je uvedený ako otec v rodnom liste, platí alimeny, s dcérkou sa stretáva... Expriatelka sa vydala a ma ďalšie dieťa, no s terajším manželom chcú odísť do Anglicka. Môže to urobiť bez súhlasu otca? Je z toho zúfalý.... Ďakujem

draik
30. okt 2017

@prokopad
Nie. Môže ale podať návrh na súd, ktorý pri vhodnom odôvodnení vyhovie. V takom prípade je potrebné zabezpečiť úpravu styku a krytie nákladov na cestu na SK.

prokopad
8. nov 2017

@draik ďakujeme🙂

andrbeata
8. nov 2017

@prokopad To sa takto jednoznačne na základe týchto informácií povedať nedá. Zato, že je otec uvedený v RL ešte neznamená, že má súdom aj určený styk s maloletým dieťaťom.

prokopad
13. nov 2017

@andrbeata priateľ má neobmedzený styk 🙂

timka3504
1. okt 2020

Ahojte. Chcem od sťahovať cca220 km.Moj ex stým.nesuhlasi aby som malého zobrala preč.Maly ma 6 rokov .Potrebujem.suhlas od neho,aby som mohla odísť.Vskole chcú odomna podpis že môj ex stým.suhlasi.Ale on my to nechce podpísať,tak teraz čo mám robiť celý život nemôže presťahovať.Ako mám.podat na súd aby mu to prikázali aby to podpísal.prosim pomôžte mi.

veronikaszabova
1. okt 2020

@timka3504 sud ti to moze odobrit, ak je stahovanie v zaujme dietata. Ak sa vsak otec zaujiima, berie si dieta v stanoveny cas, tak ti to pravdepodobne neschvalia.
Plus aj keby ti to schvalili, mozu ti nariadit, aby si mu vozila dieta v jeho cas.

timka3504
1. okt 2020

@veronikaszabova tak nikdy nemôžem odsťahovať či ako