icon

Môžem vydierať stavebnú firmu pre nedokončenú prácu?

3. dec 2024

Dievcata otazka. Nasu fasadu nam robi sused uz 1,5 roka. Je to nedorobene. On nam postavil takmer cely dom v podstate. Len sa vsetko priserne vlecie. Ta fasada by mala byt za par dni hotova a uz to trva ako pisem 1,5 roka. Na spravy neodpoveda. Najskor sluboval, ze to bude do prveho snehu, podotykam minulorocneho. Tento rok uz ziadne reakcie. Uz sme z toho zufali. Napadlo mi, ze mu nejako oficialne napisem, ze bud to urobi do nejakeho konkretneho datumu, alebo ho proste nevyplatim. Ja uz nechcem dlhsie cakat. Tie peniaze co by sme inak mali vyplatit jemu, tak cast z nich by som dala niekomu inemu uz len za to, ak bude ochotny prebrat taku rozbabranu robotu co viem ze oni neradi robia. Myslite, ze ho mozem takto "vydierat"? Ci co by ste robili vy?

Bonus: je to nas sused. Jeho syn sa u nas hrava denne niekolko hodin, s jeho manzelkou sme kamaratky a mame dobry vztah. Kym by som napisala takyto list, tak z ucty k nej by som jej povedala vopred ze o co ide. Doteraz som jej nehovorila vobec nic, lebo to nie je jej vec, su to s prepacenim sracky jej manzela a nechcela som ju do toho tahat. On nam este minuly rok povedal, ze ma super zakazky teraz z velkych firiem a ze mu to hodi pekne peniaze, takze dakuje nam za trpezlivost. Ale mna jeho zakazdy vobec nezaujimaju. Nech si dorobi co ma.

autor
3. dec 2024

@3petka no ved tak nejako to vlastne chcem urobit, len on si necita spravy na messengeri, tvari sa aj 3 mesiace ze to este neprecital :D. Preto mi napadlo ze ten list, ale to je asi zbytocne ked aj tak nemame zmluvu. Napisem mu a uvidim ako zareaguje ak vobec.

autor
3. dec 2024

@muchotrafka298 pozriem nejaku firmu s dobrymi recenziami a zacnem riesit.

muchotrafka298
3. dec 2024

On toto vsetko robi zamerne, ze sa zatajuje, necita spravy, nekomunikuje. Lebo si mysli, ze tym sa uchrani pred ludmi, ktorych podviedol, resp. im neurobil veci tak, ako mal. Ale to je velmi kratkozrake.

autor
3. dec 2024

@muchotrafka298 ano viem, uz ho poznam aky je. Len sa mi rozum zastavuje nad tykm jednanim, ved je to uplne detinske...

kiki68
3. dec 2024

Potom by som mu napisala sms, ze zaplatite to, co spravil a koniec

janka_266
3. dec 2024

poslala by som mu mail, kde mu oficiálne oznámite, že odstupujete od ústnej zmluvy ohľadom dokončenia fasády, uviesť dôvody prečo, koľko čakáte, a že na Vaše naliehanie nereaguje. uveďte do mailu, koľko ste mu vyplatili, koľko vyplatíte a za čo. ja som to tak riešila pri montáži žalúžií, keď nám síce prišli spraviť predprípravu, ale zrejme to bola ich prvá montáž (známa firma na žalúžie, žiadna garážová firma:D), tak som im napisala, že bohužial zvyšnú sumu im už nevyplatím, nakoľko to bolo treba nakomplet vytrhať a nalepiť nový polystyrén. najskôr skúšali ma presvedčiť, že je to v poriadku a každý to tak robí, ale nakoniec to akceptovali. mail si viete vytlačiť a preukázať doručenie, s listom to budete mať ťažšie.
a ináč nie je sused z okolia zlatých moraviec? aj naša firma sa nevedela dostať k fasáde, lebo si nabrali veľa veľkých domov, a potom nie a nie aby sme my prišli na rad, trvalo im to 1/2 rok

lucka_ke
3. dec 2024

ja by som nič nepísala, jednoducho si zavolám serióznu firmu, ktorá dostane zaplatené a hotová vec, ak by sa ozval kvôli nevyplateným peniazom tak by dostal krátené, nakoľko nedokončil a zrejme tí noví budú musieť prerábať

januska12323
3. dec 2024

Nečakaj už na nič, nedala si peniaze, nemáš zmluvu, on nerobí to je hotová vec. Rovno hľadaj novú firmu, firmu na zmluvu oficiálne lebo takýmto štýlom to nebudete mať hotové ani o tri roky. Ja sa vždy desím toho keď niečo treba majstrovať. Buď nemajú čas, majú čas ale len na obhliadku, práca o pár mesiacov, alebo robí po pár minútach po oficiálnej robote a samozrejme zmluvy aby si sa doprosovala.

modrykolibrik
3. dec 2024

Ja osobne by som mu nezaplatila. A este by som mu urobila skvelu recenziu nech ludia vedia aky to je hajzel. Peniaze nedostal tak nema dovod sa ponahlat

tiezjedna
3. dec 2024

veď sa s ním normálne dohodni, že to necháte dorobiť inú firmu a hotovo. Nič viac by osm mu neplatila. Toto by som netolerovala ani náhodou... To musí predsa aj jeho žena pochopiť, ja by som ju z toho asi nevynechávala, veď ak je normálna, pochopí.

3petka
3. dec 2024

A normálnu správu mu nevieš poslať? Však ako vravíš je to sused. Ale môžeš mu naozaj oficiálne poslať list ale v dobrom, nevyhrážaj sa. Len naozaj oznámiť že to čo neviemdokocitnon budemrobit niekto iný za jeho peniaze.

colsami
3. dec 2024

Ja nechapem jednu vec. Ked si taka kamoska s jeho zenou a su aj u vas x hodin denne, to nevies zazvonit pri ich branicke o 19:00 a povedat "Marika, mozem na 10minut dnu? Chceme sa s Ferom porozpravat a doriesit tu nasu fasadu".
A normalne si to 4 osoby (2x manzelia, kedze ste aj susedia, "kamarati") poviete bez urazok, bez invektiv, pekne vsetci 4 dospeli pokope, nech sa potom nikto na nikoho neuraza a nedomysla si a nevymysla, a nech ostanu vramci moznosti normalne susedske vztahy. A hotovo.
Tu listy a vydieracky a schovavacky - vsetci ako male deti.

martul
3. dec 2024

ja som celkom nepochopila, čo tu riešime už na dvoch stranách. Veď keď je to váš sused tak choď dnes večer k nim, zazvoň, ahoj Marika je Ferko doma, potrebujem sa s ním rozprávať. Veď hádem neujde cez okno a zatají sa aj vlastnej žene. Normálne mu povedz nech si ohodnotí doteraz vykonanú robotu, vyplať ho a dovi, dopo. Do jari nájdeš niekoh normálneho, s ktorým budeš mať aspoň objednávku alebo zmluvu.
Načo chceš preboha susedovi písať list a vyhrážať sa, veď ste dospelí ľudia panebože.

zuzanka.zuzu
3. dec 2024

a čo ty si nečítala? veď sme ti tu už viaceré napísali čo máš robiť 😂

autor
3. dec 2024

@3petka sprav som mu poslala uz veľmi vela. Ved my sme boli úplne v pohode. Už hádam 100x nám povedal ze na druhý deň už určite príde, nasluboval termínov a nič z toho. To normálnou komunikáciou nepôjde. Kúpim ešte s tou jeho ženou hodiť rec, možno predsalen mu dohovorí.

autor
3. dec 2024

@colsami ja som to tu už vyššie pisala. Už dávno by som to urobila ale môj je taky ze nieee ved počkajme ešte, on sa nechce hádať. Tiež ma to hneva ze to nechce riešiť. Sprav sme mu poslali XY.

autor
3. dec 2024

@martul už som to tu pisala ze kvôli priatelovi 🙂

autor
3. dec 2024

@zuzanka.zuzu nechapem o co ti ide ale daj si pohov ;). Ak nemáš co normalne napísať tak sa nevyjadruj. Dakujem.

zuzanka.zuzu
3. dec 2024

whaaat 😂😂😂 a tebe o čo ide? prišla si si sem pokecať či čo to tu riešiš na 2 stranách?

autor
3. dec 2024

@zuzanka.zuzu je to moja téma, takže je logické ze sem píšem nemyslis? Mnohé ženy tu napísali k veci, zatiaľ čo ty sa očividne len nudíš a máš potrebu rýpať. Na toto fakt nemám čas, nemám 15 rokov 🙂

rozculena
3. dec 2024

nič by som mu nehovorila a objednala normálnu firmu.Ani by som mu nič neplatila.

korra
3. dec 2024

snim uz vlastne nemusis komunikovat nic, kedze to co odviedol, vyplatene ma. Nie je tvoja povinnost ho nahanat ako soplaveho chlapca. Nemusis mu ani oznamovat dalsie pokracovanie prac (naco aj, casu mal neurekom). Firmu si zabesteluj uz teraz, minimalne koli vyberu, obhliadke, cene a na jar mozu nastupit.

autor
3. dec 2024

Ďakujem baby za normálne odpovede 🙂.

misanthropicdann
3. dec 2024

@januska12323 to ze nemajú zmluvu neznamená ze neexistuje dohoda. Hocijaká písomka komunikácia bude stačiť na potvrdenie ze mu napríklad dlhuje peniaze (ak by prácu dorobil).
Aktuálne však autorka je vo výhode pretože robota není dorobená a teda on by mohol vyžadovať zaplatit za zakúpený a použitý materiál

20mysicka12
4. dec 2024

Pozdravujem. Nám robili minulý rok fasádu firma no konečne ju dokončili,za pár mesiacov.Uz som bola na prášky všade na mali bordel.Nevadi ti bordel?My sme všade mali buď polystyrén, lepidlo, lešenie..To nie sme si povedali dosť a nech to dorobia.Dorobili a konečne pokoj .Nesurilo nám to ale nemala som nervy nato ako sa "flakali" v kuse niekto bol boli len buď 2 alebo 4 chlapi Žiadne súkromie ani nič, bolo mi blbé ísť s deťmi, mám malé bábätko vonku alebo do bazéna keď bolo leto sa kúpať a oni robili a pozerali na nás.

autor
4. dec 2024

@20mysicka12 vies co nemame tam bordel praveze. Je este troska materialu ktory ostal a ten sme schovali pod terasu aby na to neprsalo. Tam ostava uz len par m urobit, naozaj len maly kusok. Preto nechapem, ze to nepride dorobit. Ved by to mali za pol dna hotove keby prisiel s partiou. A potom este take detail co treba opravit lebo ked sa zblizka na to pozries tak je to strasne miestami....

beata_k
4. dec 2024

Rok a pol? Ved 3 spavy a dost. Nepochopila si. On to nechce dokoncit, ma to cele na haku. Najdi niekoho ineho a jemu daj pokoj.

janka_266
4. dec 2024

a už ste teda boli u suseda?:D či ako to skončí?:D

autor
4. dec 2024

@beata_k napisat jemu daj pokoj znie skoro akoze ja som ta co otravuje :D

beata_k
4. dec 2024

Nic mu nepis.Jasnejsie z jeho strany to uz ani nemoze byt. Nechce to dokoncit. Ano, mas s tym uz dat pokoj. Ma to to on povedat? Ved uz si sa za 1,5 roka mohla dovtipit aj sama.Najdi niekoho ineho.