icon

Môžem zrušiť vyhlásenie o priezvisku dieťaťa?

25. okt 2024

Ženy zrejme ma tu vysmejete ale som tehotná a bola som s priateľom na úrade podpísať papier aby dieťa po narodení malo jeho priezvisko ,ja som si to však rozmyslela pretože chcem aby ss dieťa volalo po mne a keďže svadba nehrozi nechcem aa volať inak ako moje dieťa ,môžem to ešte zrušiť ?

Strana
z2
doriiis
25. okt 2024

Ak chces aby bol v RL tak musíte vybaviť nový papier aj s novým priezviskom
Alebo ho neuviest do RL a potom ma automaticky dieťa tvoje priezvisko.

liz_lemon
25. okt 2024

nezoberies si do porodnice ten papier z matriky

autor
25. okt 2024

@liz_lemon aj to ma napadlo ale čo keď potom pôjde na matriku on a napíše malú na seba keďže som mu podpísala že súhlasím s jeho priezviskom

anjelicek26
25. okt 2024

Ja by som sa sla spytat na tu matriku, kde som to podpisala, ze co s tym robit. A ano je blby napad, aby sa dieta volalo po nom, ked sa brat nikdy nebudete...

koniarova
25. okt 2024

Tiež by som dala priezvisko po sebe.

autor
25. okt 2024

@anjelicek26 pochybujem že sa to na matrike bude dať zrušiť jedine do nemocnice nedoniest ten papier a potom mu nedať do rúk papiere o narodeni 🤷‍♀️

koniarova
25. okt 2024

Je tu skupina Právne poradenstvo. Skús tam.

autor
25. okt 2024

@koniarova ďakujem

anjelicek26
25. okt 2024

Len ta cesta je spojena s tym, ze sa s nim do krvi pohada... ja by som to riesila s matrikou, ze nech to tam vyskrtnu, ako neplatne, urcite na to maju nejake tlacivo. Aspon skus.

autor
25. okt 2024

@anjelicek26 dakujem skúsim

janage
25. okt 2024

Obrat sa na matriku. Povedz to im ako si tu napísala a spytaj sa ako máš postupovať.

maranco
25. okt 2024

@anjelicek26 keď to vyškrtnú ako neplatné tak budú znovu na začiatku

nemôže mu dať ona určiť priezvisko bez súhlasu otca, takže musia ísť znovu podpísať na matriku že priezvisko bude po matke alebo to vyplniť cez internet
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

druhá možnosť že otec nebude uvedený v RL, tak vtedy nepotrebuje jeho súhlas s priezviskom, ale už priznal otcovstvo tak pravdepodobne bez neho to nezruší

anjelicek26
25. okt 2024

@maranco dieta ma automaticky priezvisko po matke, ine mu v porodnici bez papiera nedaju. Na to nic vybavovat nemusi. Potom pojde na matriku a bude riesit urcenie otcovstva... ale to ma cas...

colsami
25. okt 2024

@maranco priezvisko po matke ma dieta automaticky. Bez hocijakych suhlasov otca atd. Proste automaticky. A po otcovi sa dava iba v tom pripade, ak donesu papier, ze chcu po otcovi.

Osobne si myslim ze ked ho proste nevezmu do nemocnice, dieta bude mat automaticky priezvisko po matke a nemusia nikde nic ine riesit. Ale ano urcite by som si to poistila a spytala sa na matrike na spravny postup.

ibrunova
25. okt 2024

@colsami a otec myslíš, že nezistí, že sa dieťa volá inak a v rodnom liste nie je zapísaný?

ibrunova
25. okt 2024

Zrušiť otcovstvo bude problém.. To nie je len tak. Otecko vie, že to chceš zmeniť? Súhlasí s tým?

colsami
25. okt 2024

@ibrunova ale ved otec to moze zistit. Logicky to bude vediet. Preco by to vediet nemal, to co je za otazka? Ved nech vie, ze dieta ma priezvisko po svojej matke. (Navyse ked mu nie je hodna aby si ju vzal za zenu)
Navyse uz sa rozisli, takze by bolo totalne smiesne a absurdne keby matka svojmu nenarosenemu dietatu necha priezvisko rozdieneho frajera.

A autorka nehovori ze ho nechce zapisat do RL. Hovori ze nechce dat jeho priezvisko. To je dost podstatny rozdiel.

koniarova
25. okt 2024

@ibrunova aké ona nikde nepíše,že chce zrušiť otcovstvo.

lienka.7
25. okt 2024

@autorka pokial mas raz podpísané určenie otcovstva, nemôžeš to iba tak zatajiť. Musíte to opat zrušiť spoločne na matrike.
To by potom aj chlap si to mohol hocikedy "rozmysliet" a žena by bola "v prdeli".

maranco
25. okt 2024

@colsami ak je otec známy a uvedený na RL, musia obaja súhlasiť s priezviskom dieťaťa, preto na matrike podpísali "Dohoda o mene a priezvisku dieťaťa" a to už eviduje matrika, jedno čo v nemocnici ukáže/neukáže.
Akurát tak môžu znovu ísť na matriku a podpísať novú Dohodu o mene a priezvisku dieťaťa.

ibrunova
25. okt 2024

V pôrodnici môže uviesť hocičo, rodný list vydáva matrika a tá má to ich vyhlásenie o otcovstve a priezvisku

danica2711
26. okt 2024

keď budúci otecko tak veľmi chce, aby dieťa malo jeho priezvisko, prečo nedá svoje priezvisko aj mamičke? Mala si ho aj s jeho priezviskom poslať do riti. Za mňa sa deti rodia len manželovi

colsami
26. okt 2024

@danica2711 oni uz sa rozisli.

slavomira236
27. okt 2024

Treba ist znovu ns matriku sj s otcom dietata a spisat novu dohodu..inak matrika da to co ste im podpisali...

autor
27. okt 2024

@koniarova veď ja ani nechcem zrušiť otcovtvso len by som chcela aby malo moje dieťa moje priezvisko keďže sa brat nejdeme

koniarova
27. okt 2024

Chápem autorka.

mk1111111111
27. okt 2024

Zavolaj na matriku, myslim, ze to bude najrozumnejsie. Je z toho kopia na matrike? Ci mas ten dokument len Ty?
Ak je aj na matrike, tak len tam ho mozu zrusit. Nespoliehaj sa na to, ze ho len do porodnoce neprinesies, lebonpriatel pojde na matriku a kopiu si tam zoberie.

ronie338
29. okt 2024

Na matrike to majú zaregistrované. Nam pri narodení zmenili krstné meno syna a volali z matriky a musel ísť priateľ osobne na matriku. Čiže musíš ísť na matriku a spýtať sa ako zmeníš priezvisko keď chceš aby malo po tebe. Nakolko už máte podpísané jeho priezvisko. To ze nevezmes papier nestačí.

autor
29. okt 2024

Baby už som to vyriešila dalujem

maranco
29. okt 2024

Boli ste znovu obaja na matrike alebo ako?

Strana
z2