Musí byť otec, ktorý je vo výkone trestu, zapísaný v rodnom liste?
Ahojte, som tehotná a bohužiaľ otec dieťaťa je momentálne vo výkone trestu.
Bol to skôr omyl, ale tak, stalo sa a na bábätko sa veľmi teším… len mám strach, aby som mu tým nejako neskomplikovala život alebo mu nedala do začiatku otca, ktorý by mu skôr uškodil než pomohol.
Neviete mi poradiť, ako to funguje – musím ho zapísať do rodného listu, alebo je aj iná možnosť? Máte s tým niektorá skúsenosť?
Budem rada za každú radu. Ďakujem.
Predpokladam, ze nie ste s otcom dietata manzelia. V tom pripade ho do rodneho listu uviest nemusis. Ale potom nepocitaj ani s pripadnym vyzivnym, ak by bol schopny platit.
Zapisovat ho nemusis, bohuzial o to zapisanie a testy DNA moze neskor sudne poziadat on, ked sa dozvie, ze si porodila... takze to az take uplne jednoduche nie je, uplne ho vymazat z vasho zivota.
Zapisovat ho nemusis, bohuzial o to zapisanie a testy DNA moze neskor sudne poziadat on, ked sa dozvie, ze si porodila... takze to az take uplne jednoduche nie je, uplne ho vymazat z vasho zivota.
@anjelicek26 ak sa medzitým vydať, žiť s iným muzom a ten si môže dieťa osvojiť
@anonym_2694ae neviem, ci to celkom tak funguje.
Za aký čin sedí ? Je to partner do budúcna alebo len omyl?
Pri pôrode aj všade povieš že otec dieťaťa nie je, do rodného listu napíšu otec neznámy. Nebudeš mať nárok na výživné, on ani nemusí vedieť že sa stal otcom, keby ťa aj oslovil môžeš tvrdiť že je to dieťa iného muža. Nebude mať ani práva na dieťa, vidieť ho, stretávať sa, ale zase môže podať návrh na súd vo veci určenia otcovstva. My nevieme aký je to týpek.
Ak by sa po výkone trestu javil ako inak normálny chlap, ( napr. trest za nehodu, niečo menej závažné ), môžete poriešiť otcovstvo aj neskôr.
A o bábätko sa neboj, bude vyrastať bez otca ako tisícky iných deti, lásku a starostlivosť mu dáš ty a tvoji blízki. Možno časom nájdeš partnera, ktorý mu bude príkladom lepším ako biootec
@anonym_b86459 môže, ľahšie ako keď má dieťa otca zapísaného v rl.
@anonym_b86459 môže, ľahšie ako keď má dieťa otca zapísaného v rl.
@cacianka myslela som, ak by si narokoval bio otec, nevieme, ci vie, ze je tehotna
No super. Chudák dieťa, ešte sa ani ne narodilo, a už ma otca v base 🙄
To bude mať život.....
To bude mať život.....
@bielasovicka môj otec bol taký istý a našťastie som bez následkov. Aspoň dúfam 😁
To bude mať život.....
@bielasovicka čo ťa to trápi ? Matka môže vytvoriť dieťaťu pekný život
@pytame_sa_za_teba pokiaľ nie ste manželia a nepôjdete na matriku spolu podpísať súhlasné vyjadrenie o otcovstve, tak nemá ako v rodnom liste byť.
@anonym_b86459 funguje. Pokial nie je zapísaný v rodnom liste, tak vlastne neexistuje
@pytame_sa_za_teba nemusíš ho uviesť....to však neznamená že si nemôže neskôr nárokovať na práva rodiča súdnou cestou....teda dokázanie otcovstva a styk s dieťaťom.....
Zapisat ho nemusis, pokial s nim neplanujes udrziavat ziadne vztahy, nechces , aby ti platil vyzivne atd.
@anonym_b86459 pokiaľ nebude mať bio otca uvedeného v RL, tak to takto fungovať môže bez najmenších problémov. Je to pomerne jednoduchý proces, ktorý prebehne na matrike.
@pytame_sa_za_teba nemusis uviest... neznamena to vsak, ze sa ho takto zbavis... moze poziadat o DNA testy, bude zapisany a bude mat aj pravo stretavat sa aj povinnost platit... cize ano -nemusis uviest, ale otazne je ci tym docielis to, co chces
@anonym_2694ae ak otec dietata o dietati vie... a bude trvat na zapise do RL, manzel si ho bez jeho suhlasu osvojit nemoze... ak o dietati nevie, lebo si mu to zamlcala.. tak moze... s dobrym pravnikom by ta ale mohol namocit do podvodu, pretoze si mu vedome zamlcala a odoprela jeho rodicovske prava, aj ked sud by uz toho casu prihladal na zivot dietata v stabilnej rodine...
@pytame_sa_za_teba pokiaľ nie ste manželia a nepôjdete na matriku spolu podpísať súhlasné vyjadrenie o otcovstve, tak nemá ako v rodnom liste byť.
@letfenixa samozrejme ze ma... poziada sud o urcenie otcovstva DNA testami a je tam
@bielasovicka čo ťa to trápi ? Matka môže vytvoriť dieťaťu pekný život
@cacianka ako som písala vyššie, môj otec bol tiež podobný prípad, drogy, alkohol, pohlavné choroby, no matka tiež nebola úplny príklad do života a teraz je z nej de facto bezdomovec. Napriek týmto mu ja so súrodencom sme si spravili školy, máme rodiny, prácu, vlastné bývanie. Takže snáď máš pravdu a v tomto prípade bude mať dieťa oporu aspoň v matke. A bude mať dosť rozumu aj dieťa, že sa v živote vyberie správnym smerom a nepôjde v stopách otca.
@anonym_b86459 pokiaľ nebude mať bio otca uvedeného v RL, tak to takto fungovať môže bez najmenších problémov. Je to pomerne jednoduchý proces, ktorý prebehne na matrike.
@tiezjedna len ja piseem o tom, ze sa moze fomahat svojich prav, aj ked len na truc

Nemusíš ho uviesť do rodného listu. Keď sa opytaju na meno otca, tak povieš, že nebudeš uvádzať.
Je to tvoja vec. Nedaj sa ukecal na výživné, lebo to je smiešna suma a on by tým získal rodičovské práva
Jednoducho ho neuvedies a hotovo