Musí sa hlásiť skutočný počet osôb v byte?
Ahoj zienky, ja a dcerka mame trvaly pobyt na byte kde nebyvame. Dcera tam nikdy ani nebola. Teraz v tom byte byva 1 osoba a aj dlhodobo to tak planujeme. Musi byt na bytovom druzstve zahlaseny pocet osob 2 a teda platit za dvoch a vyssiu sumu aj ked realne tam byva len 1 osoba (ta tam nema trvaly pobyt). My si platime s dcerkou nase naklady, odpad atd v inom byte.
Nemusi, Ty tam mozes mat nahlasenych kolko chces osob. Len podla toho platis potom zalohove platby.
Ak napr budes mat nahlasene dve osoby a byvat bude jedna, budes platit vyssie ciastku ale dostanes tym padom aj vyssi preplatok, takze je to jedno. Ak teda ta osoba nebude minat za dvoch. A naopak mozes mat nahlasenu 1, byvate tam traja, je to jedno... Len platis zalohu vypocitanu na jednu osobu a pocitaj s moznymi nedoplatkami.
Podla poctu nahlasenych osob sa nastavuju zalohy, niekde sa podla poctu osob uctuju platby za vytah, v konecnom dosledku co zaplatis viac na zalohach, to sa ti vrati v preplatkoch. Dnes uz je tato informacia nepodstatna, niekedy sa podla poctu osob uctovala voda, stocne a TUV, ale toto je zrusene pouzivanim meracov.
Presne ako píšu v vyššie trvalý pobyt nesúvisí s počtom nahlásených osôb správcovi.
Zahlasila som 2 osoby ma bytovom druzstve a teraz neviem ci to zrusit. Vyssie zalohy by ani tak nevadili ak to vratia ale ak zaratavaju za vytah, svetlo, kurenie v chodbach a odpady tak to ak nemusim platit x2 tak asi lepsie zrusit
Podla mna sa podla poctu osob urcuju platby napriklad za smeti (aspon niekde) a tie sa urcite nezuctovavaju... takze ak platis smeti takto, tak o tie peniaze prichadzas...
@viestta no a to presne nech si pozrie. V BA co mam byty, vsade je to platene spravcovi a presne zalezi od poctu osob. Je pravda, ze v poslednej dobe sa spravca pyta aj pred zuctovanim na pocet osob za jednotlive mesiace, takze by som to mohol zmenit... ale urcite by to bola polozka, ktoru by mi "nevratili".
@zic Ano, v ba sa nieco pocita za m2 nieco za osobomesiace. U nas minimalne v kazdom byte musi byt kazdy mesiac aspon 1 osoba nahlasena, aj ked sa v byte nebyva. A teda u nas by sa ti oplatilo zavolat spravcovi a opravit pocet osobomesiacov za rok 2024, aby si neplatila zbytocne - u nas sa plati za smeti, upratovanie, spolcnu elektrinu. Takze z toho by ti preplatky neprisli.
Smeti platim spravcovi toho bytu kde je TP, ale byvame v inom byte kde platim najom prenajimatelovi, a v tom nemam uvedeny rozpis za smeti atd. Ale preco by som mala platit za dvoch elektrinu v spolocnych miestnostiach a vytah, fond ked tam vzdy byvala len jedna osoba
@yanabella FO sa plati podla plochy bytu, nie podla poctu nahlasenych osob. U nas je vytah na byt, aj spolocne priestory, upratovanie bez ohladu na to aky pocet ludi v byte byva. Podla pctu osob je vypocitana len zaloha na vodu, stocne a TUV. Aj spotreba tepla je vypocitana podla vykurovanej plochy a polohy bytu.
Takze si pozri rozpis zaloh, tam to mas presne uvedene za co platis a ako sa k sume dopracovali. My tu budeme uplne zbytocne hadat, ked ty mas ten papier.
@yanabella zaujimave. U nas od toho zaviseli platby za odvoz smeti..Bratislava
@zuzinabila a platis za smeti spravcovi alebo priamo mestu?
My máme byt, nájomníci odišli, teraz v ňom nebyva. Na bytovom som nahlásila 0 bývajúcich. U nás sa naviac platí cca 20 eur za osobu bytovemu družstvu, takže teraz to mame mesačne mínus cca 60 eur.
@zuzinabila Bratislava ma inac riesene platenie smeti ako zbytok SK.
@zuzanaete aha,nevedela som

Nie, jedna osoba staci ked bude nahlasena.