icon

Musí sa hlásiť skutočný počet osôb v byte?

yanabella
18. mar 2025

Ahoj zienky, ja a dcerka mame trvaly pobyt na byte kde nebyvame. Dcera tam nikdy ani nebola. Teraz v tom byte byva 1 osoba a aj dlhodobo to tak planujeme. Musi byt na bytovom druzstve zahlaseny pocet osob 2 a teda platit za dvoch a vyssiu sumu aj ked realne tam byva len 1 osoba (ta tam nema trvaly pobyt). My si platime s dcerkou nase naklady, odpad atd v inom byte.

dadis
18. mar 2025

Nie, jedna osoba staci ked bude nahlasena.

colsami
18. mar 2025

Nemusi, Ty tam mozes mat nahlasenych kolko chces osob. Len podla toho platis potom zalohove platby.

Ak napr budes mat nahlasene dve osoby a byvat bude jedna, budes platit vyssie ciastku ale dostanes tym padom aj vyssi preplatok, takze je to jedno. Ak teda ta osoba nebude minat za dvoch. A naopak mozes mat nahlasenu 1, byvate tam traja, je to jedno... Len platis zalohu vypocitanu na jednu osobu a pocitaj s moznymi nedoplatkami.

viestta
18. mar 2025

Podla poctu nahlasenych osob sa nastavuju zalohy, niekde sa podla poctu osob uctuju platby za vytah, v konecnom dosledku co zaplatis viac na zalohach, to sa ti vrati v preplatkoch. Dnes uz je tato informacia nepodstatna, niekedy sa podla poctu osob uctovala voda, stocne a TUV, ale toto je zrusene pouzivanim meracov.

patka06
18. mar 2025

Presne ako píšu v vyššie trvalý pobyt nesúvisí s počtom nahlásených osôb správcovi.

yanabella
autor
18. mar 2025

Zahlasila som 2 osoby ma bytovom druzstve a teraz neviem ci to zrusit. Vyssie zalohy by ani tak nevadili ak to vratia ale ak zaratavaju za vytah, svetlo, kurenie v chodbach a odpady tak to ak nemusim platit x2 tak asi lepsie zrusit

zic
18. mar 2025

Podla mna sa podla poctu osob urcuju platby napriklad za smeti (aspon niekde) a tie sa urcite nezuctovavaju... takze ak platis smeti takto, tak o tie peniaze prichadzas...

viestta
18. mar 2025

@yanabella vsak zober vymer zaloh a citaj co tam je. Tam je uvedene ci to pocitaju pausalne za byt alebo podla poctu osob. Vsade to je inac.

viestta
18. mar 2025

@zic smeti vobec nemusia byt v zalohach za byt. To tiez je obec od obec ine. U nas sa plati priamo mestu.

zic
18. mar 2025

@viestta no a to presne nech si pozrie. V BA co mam byty, vsade je to platene spravcovi a presne zalezi od poctu osob. Je pravda, ze v poslednej dobe sa spravca pyta aj pred zuctovanim na pocet osob za jednotlive mesiace, takze by som to mohol zmenit... ale urcite by to bola polozka, ktoru by mi "nevratili".

dadis
18. mar 2025

@zic Ano, v ba sa nieco pocita za m2 nieco za osobomesiace. U nas minimalne v kazdom byte musi byt kazdy mesiac aspon 1 osoba nahlasena, aj ked sa v byte nebyva. A teda u nas by sa ti oplatilo zavolat spravcovi a opravit pocet osobomesiacov za rok 2024, aby si neplatila zbytocne - u nas sa plati za smeti, upratovanie, spolcnu elektrinu. Takze z toho by ti preplatky neprisli.

yanabella
autor
18. mar 2025

Smeti platim spravcovi toho bytu kde je TP, ale byvame v inom byte kde platim najom prenajimatelovi, a v tom nemam uvedeny rozpis za smeti atd. Ale preco by som mala platit za dvoch elektrinu v spolocnych miestnostiach a vytah, fond ked tam vzdy byvala len jedna osoba

viestta
18. mar 2025

@yanabella FO sa plati podla plochy bytu, nie podla poctu nahlasenych osob. U nas je vytah na byt, aj spolocne priestory, upratovanie bez ohladu na to aky pocet ludi v byte byva. Podla pctu osob je vypocitana len zaloha na vodu, stocne a TUV. Aj spotreba tepla je vypocitana podla vykurovanej plochy a polohy bytu.
Takze si pozri rozpis zaloh, tam to mas presne uvedene za co platis a ako sa k sume dopracovali. My tu budeme uplne zbytocne hadat, ked ty mas ten papier.

zuzinabila
18. mar 2025

@yanabella zaujimave. U nas od toho zaviseli platby za odvoz smeti..Bratislava

viestta
18. mar 2025

@zuzinabila a platis za smeti spravcovi alebo priamo mestu?

andreakotesova
18. mar 2025

My máme byt, nájomníci odišli, teraz v ňom nebyva. Na bytovom som nahlásila 0 bývajúcich. U nás sa naviac platí cca 20 eur za osobu bytovemu družstvu, takže teraz to mame mesačne mínus cca 60 eur.

zuzanaete
18. mar 2025

@zuzinabila Bratislava ma inac riesene platenie smeti ako zbytok SK.

zuzanaete
18. mar 2025

@yanabella Ako uz bolo poradene, pozri si, podla coho mate rozpocitane jednotlive polozky. U nas napr. mozeme mat nahlaseny urcity pocet ludi, ale aj tak na zaciatku roka davame realne osobomesiace za predchadzajuci rok, aby to zohladnili vo vyuctovani.

gab1sol
18. mar 2025

@yanabella niektoré položky môžu byť hradené ako osobomesiace, teda sa rozpočítavajú podľa toho, koľko osôb v danom mesiaci býva v byte.

zuzinabila
19. mar 2025

@zuzanaete aha,nevedela som

pupava36
19. mar 2025

@yanabella tak si tam nahlas jednu osobu a vybavene. A ked tam nikto nebyva, nahlas 0