icon

Musím nahlásiť manželstvo na matrike?

8. apr 2024

Ahojte.
Prosím viete mi povedať. Ak som sa vydávala v Afrike teda mimo eu za obyvateľa mimo eu. A prijala som jeho priezvisko. Je nutné oznámiť to matrike na sk a zmeniť si doklady ohľadne mena či nemusím?
Viem že by sa to malo, ale nejak na to nemám práve chuť. Je to na dlhé vybavovanie a nechce sa mi do toho plus skúšam či manželstvo vydrží aspoň rok dva. Zit na sk ani v eú nebudeme. Ďakujem pekne

moninah
8. apr 2024

Zavolaj si na zastupitelsky urad, pod ktory spada "tvoja" krajina a popytaj sa priamo tam.

kiki68
8. apr 2024

Nie som si ista, co to manzelstvo je vobec platne ako take ( je uzavrete mimo EU a nie je uznane na matrike u nas na Slovensku), pretoze co ja viem, tak kamosi mali svadby na Hawaii, Maldives a kade tade a kym to nepreslo matrikou ( tam sa dava nejaka ziadost a predlozenie sobasneho listu a dokladov z napr tej Afriky), tak to nebolo platne. Cize meno by tiez na dokladoch nezmenili. Este asi by da dalo toto uznat cez konzulat. Ale Ty to asi me he’s este vobec legalizovat pre EU. Tiez on nemusi automaticky manzelstvom nadobudnut pravo na pobyt, to riesi zase cudzinecka policia. Co tiez trva

kiki68
8. apr 2024

@h2 ano, ak teraz je stale slobodna. Aj keby je manzel Slovak a vzali sa v Afrike na plazi, tak to musi nechat uznat na Slovensku v EU. Inak je to iba taky zart a teda nie je to platne

autor
8. apr 2024

@kiki68 nebudeme zit v europe,
my budeme zit tu. v afrike prve dva tri roky, tak sme sa dohodli.
cize meno mi aj tak musi zmenit LEN slovenska ambasada, ak spravne chapem, a az po legalizovani na matrike na slovensku. Lenze ked ja si to zlegalizovat nedam, tak tym padom si na dokladoch a ani na pase nemam ako zmenit meno. rozumiem spravne?
takze dievcenske meno mi stale zostane. a teda- nemozem nikde pouzivat meno manzela, a teda ani v jeho krajine.

ak tomu celemu spravne chapem.

a svadba je len oficialne platna vramci hranic tejto krajiny nikde inde.

lenze ja mam cuzinca, nie slovaka, zart to nie je, ale zas chcem pockat s legalizaciou, ako sa bude chovat po svadbe. co je logicke.
@moninah to prave nechcem riesit cez zastupitelske urady.

martinkatinka
8. apr 2024

A ty tam mas vizum, ci vlastne aky tam mas status, ako cudzinka?

kiki68
8. apr 2024

Ano je to tak, mozes pouzivat iba platne meno z dokladov, kym to nenechas uznat cez ambasadu tam, nikto meno nezmeni na dokladoch ako napr cestovny pas.

mclissa
8. apr 2024

Ja mam manzela zo zahranicia. A ano je povinnost oznamit svadbu, a aj zmenu priezviska a musis si mat vsetky osobne doklady up to date. Tak isto som ja musela urobit na Slovensku a aj on vo svojej krajine. Plus zijeme mimo rodnych krajin a aj tu sme si museli vsetko dat do poriadku.

autor
8. apr 2024

@mclissa akoze musim, citam na nete, ze "mala by som", ak to ale neurobim hned udajne, neplynu z toho dosledky ani pokuty nic.

@martinkatinka no tak ja ano, manzelske vizum sa bude dat riesit, ale to je jedno, mne meno len tak nezmenia bez slovenskej ambasady, ktora najprv mu toto vyriesit. takze meno mi zostane dievcenske.

@kiki68 hej, cize pouzivat budem aj dva tri roky svoje dievcenske.

autor
8. apr 2024

@mclissa zatial to oznamit neplanujem nikomu, len rodicom.

vevesh
8. apr 2024

Skusenost - no, nam trvalo uznat na sk manzelstvo rok-rok a pol a v muzovej krajine 7 rokov. A ano, pre europske urady si slobodna a tvoj muz nema narok na rodinne viza do eu. Takisto nebude mat narok na nejake prednostne veci ako muz europanky (zdravotne poistenie, spolocny majetok, vdovske ma na rychlo napada). A ano, v krajine, kde ste sa sobasili mozes pouzivat jeho meno, ale pre vsetky ostatne medzinarodne svoje dievcenske. O pokutach neviem- kedze vela krat v niektorych krajinach uznavanie stoji 10tisic€ plus a na cudzineckej policii nie su zhavi davat povolenia cudzincom na zaklade sobasa, tak to nejako neriesia (myslim neuznanie a pokuty)....🤔🤔🤔

beloved
8. apr 2024

Na toto su aj telenovely kratke 😂

sono2
8. apr 2024

Ja toto nechápem. Je ti to tri, či to je na sk platné, v podstate ani nevieš, či ti to manželstvo vydrží, tak načo pútať vášne??

tiezjedna
8. apr 2024

@autorka prakticky je jedno aké meno máš v pase, pretože prakticky podľa zákonov SR vydatá nie si. Takže nemusíš riešiť nič.

sono2
8. apr 2024

Tak, ja myslím, že s menom nastane problém v prípade, keď budeš čakať niečo od štátu. Prídu deti atď. Materská
Všade uvádzaš stav, deti atď neskôr. Dovtedy v pohode s tým pasom. No a v Afrike sa dá zostať len tak? To mi tiež neni jasne. Dôvod pobytu neskôr?

vevesh
8. apr 2024

@sono2 vobec nepride problem s menom, ak porodi v afrike, tak porodi so slovenskymi dokladmi. Ak bude daco ziadat v afrike, ma predsa platny sobasny list. Ak na sk, tak ich absolutne nezaujima stav (a napise slobodna a dohodu o mene), ak bude vobec narok na nieco. Stav bude mat stale do uznania sobasu na sk slobodna a deti si normalnw vie zapisat, kdekolvek ich porodi a s akymkolvek menom.

sono2
8. apr 2024

A získaš obecenstvo v Afrike?
Lebo veď, pripadne tehotenstvo, deti, všade sa udáva stav, meno, poistenie atď, budeš mat na základe pasu s dievčenským menom?
Na základe čoho budeš ďalej v Afrike? Da sa tam zostať len tak?

sono2
8. apr 2024

@vevesh aha ok

tiezjedna
8. apr 2024

@sono2 kým preložený originál sobášneho listu neprebehne špeciálnou matrikou v Bratislave, tak vydatá (na SK) nie je. Svadba nie je divadlo a aj tá v zahraničí má svoje podmienky na to, aby bola právne platná. A otázka je, či jej to uznajú až po, my sme museli dosť lajstier nechať preložiť a poslať na ministerstvo danej krajiny vopred.

vevesh
8. apr 2024

@tiezjedna ono si to vela ludi veeeelmi jednoducho predstavuje, ze len doda nejaky preklad papiera a je to. Ale pri niektorych krajinach chcu takeee lajstre a este kazdy k tomu legalizovany a superlegalizovany a ked je nahodou a jazyk nie zvycajny....🙄 a este ked najblizsia ambasada niekde s prepaceni v tramtarii v tretom state alebo na ceskom zastupitelstve vybavovat - to ide do penazi, casu a neeeervov🫣🫣🫣🫣🫣

namornicka
8. apr 2024

Autorka a načo si si menila pri sobáši meno? Mohla si si nechať dievčenské. Či lepšie bude teraz vysvetľovať mužovi, že ho používať nebudeš?

zeldia
8. apr 2024

@namornicka písala že podľa krajiny v ktorej je musela prijať manželove priezvisko automaticky.

autor
8. apr 2024

@vevesh cize vlastne suma sumarum- nemusim si dat zmenit meno v pase, ani na mojich dokladoch, ani ked budem na sk na navsteve, mozem cestovat s pasom normalne s dievcenskym priezviskom, nema kto ako kedy vediet, ze som sa zosobasila v afrike. vie to len stat africky, kde zijem s muzom. priezvisko jeho mam len tu.
muz nema pravo kedze je to zatial nelegalizovany sobas vstupit do eu. nie siu za to pokuty, ak by som to dala na sk zlegalizovat za dva tri roky.... a mozem este aj pouzivat pasove meno, cize dievcenske.
a vlastne svadbu dat zlegalnit na sk nemusim. Mala by som ale nemusim. cize na slovensku som prakticky slobodna a medzinarodne .
chapem to spravne vsetko?🙂))

vevesh
8. apr 2024

Ano.

vevesh
8. apr 2024

Len jednu vec- muz moze ist do eu na turisticke/studentske etc. viza, nie na manzelske (pravne sa to vola "viza za ucelom zlucenia rodiny") a nedostane len tak povolenie k pobytu na sk ci eu.

tiezjedna
8. apr 2024

@autorka no, chápeš to tak trochu ako Hurvínek válku. Neviem aké máš zámery, ale mala by si vedieť, že ak budeš v budúcnosti riešiť rozvod, tak pokiaľ svadbu nezlegalizuješ na SK, šancu podať návrh na rozvod budeš mať len v Afrike, resp. v mieste, kde máte spoločné bydlisko.

ailiba
8. apr 2024

Len jedno mi nesedi, co si potvrdzujes. V krajine, kde si vydata budes pouzivat muzovo meno... Ale mas predsa svoje dievcenske doklady, ktore ti zostavaju. Tak ako mozes pouzivat jeho meno a mat povodne doklady? To predsa nesedi...

sense
8. apr 2024

@zeldia slobodná bude len pre slovenské úrady. V danej krajine nie.

vevesh
8. apr 2024

@ailiba mozes mat, krajiny mimo eu nemenia doklady na pase ako u nas - na preukazanie jej staci platny pas+ svadobne osvedcenie a je pre urady vydata (a ci a s akym menom ich trapit absolutne nebude....)

tiezjedna
8. apr 2024

@vevesh u nás tieto starosti prevzala agentúra, ale aj tak sme museli dodať a nechať úradne preložiť originály RL a žiadosť o uzavretie manželstva a potom sme tam na ministerstve ešte pred svadbou riešili majetkové záležitosti, meno atď. Po svadbe som originál RL musela nechať zase úradne preložiť a poslať na špeciálnu matriku v BA, kde mi vystavili slovenský oddací list (jediný platný doklad o sobáši), na základe ktorého som potom menila doklady, poisťovne, katastre atď. Manžel to isté absolvoval v ČR, cez matriku v Brne (je Čech, brali sme sa na Mauríciu).