icon

Musím podať daňové priznanie, keď som odrobila iba 2 mesiace?

1. mar 2021

Prosím nevyznám sa v tom. Musím podať daňové priznanie FO,, ak som mala plat len prvé dva mesiace v roku 2020, potom som bola až do konca roku na PN-ke (z toho od septembra už mimo pracovný pomer).

aurorastone
•
1. mar 2021

toto mam od známej uctovnicky:

To či máte povinnosť podať daňové priznanie závisí od výšky Vášho príjmu v spomínanom roku. Ak bol Váš príjem do výšky 2.207,10 € (do tohto príjmu sa neráta PNka, dávka v nezamestnanosti a pod.) v takom prípade podávať daňové priznanie nemusíte ale môžete ak ste zo získaných príjmov platila daň - daň Vám bude vrtátená
Ak ste mala v roku 2020 príjem nad 2.207,10 € vtedy ste povinná daň zo štátom vysporiadať.

autor
•
1. mar 2021

@aurorastone Ďakujem, tak v tom prípade nemusím, lebo za tie dva mesiace boli zdaniteľné príjmy len 1500€. Potom len nemocenské dávky.

aurorastone
•
1. mar 2021

tak presne, ale ako tam píše keď si podas tak Ti bude keď tak vrátená daň co sa podľa mňa oplatí 🙂

simonah73
•
1. mar 2021

a mas na vyplatnych paskach aj zrazene preddavky na dan za tie dva mesiace? ak ano, tak je lepsie podat a bude Ti ta suma vratena na ucet.

autor
•
1. mar 2021

@aurorastone
@simonah73 Preddavky mám 98€. Len teraz mi muž volá, že si môže on uplatniť na mňa vrát. nezdanit. časť zákl. dane. Ja tomu naozaj nerozumiem. Čiže buď podám ja a vrátia mi preddavky, alebo ma uvedie v žiadosti on? Obaja súčasne asi nemôžeme? Pýtam sa nesúvislo asi....

aurorastone
•
1. mar 2021

tak toto už neviem, ale nech sa muž spýta účtovníčky v práci teda, ta mu to musí vedieť povedať 🙂

autor
•
1. mar 2021

@aurorastone To bude problém, oni majú exter. a akosi sa nemusia. Ale skúsim zavolať na DÚ, tam mám známu. Možno mi poradí. Aj tak ďakujem.

loginexistuje
•
1. mar 2021

urcite podaj aspon ti vratia tvoju zaplatenu dan a muz nech si tiez uplatni NZDC na manzelku

loginexistuje
•
1. mar 2021

oboje urobte

simonah73
•
1. mar 2021

uff, to ze zavolas znamej na DU este neznamena ze bude vediet. uz sa mi stalo, ze presviedcala klienta o nieco co nebola pravda. a mozete obaja, Ty si daj spravit za seba danove priznanie, z ktoreho Ti vratia tie preddavky a muz nech si Ta uplatni ak splna samozrejme podmienky, akurat ten Tvoj prijem si odpocita od nezdanitelnej ciastky na Teba.

simonah73
•
1. mar 2021

len nie som si ista, ci sa neodpocitava aj pn, viem ze materska urcite ano, ale kvoli pn ruku do ohna teraz nedam...

autor
•
1. mar 2021

@simonah73 Tak ja si podám. A môj si tiež uplatní na mňa, nech sa s tým už účt. ich popas.

autor
•
1. mar 2021

@loginexistuje Juj, ďakujem🙂 Podáme teda obaja

zalka
•
1. mar 2021

Ak tvoj príjem mzda - odvody + PN bolo viac ako 4414,20e tak si tvoj muž na teba nič neuplatní. A aj tak si nič neuplatní, lebo si nebola evidovaná na UP. Kedže si bola na PN nepretržite, a neevidovala si sa v septembri na UP.
Lebo NCZD za mng. si môže uplatniť len pri splnení podmienok, tj. príjem a tiež osoba evidovaná na UP, alebo osoba starajúca sa o dieťa a poberajúca štátne dávky, alebo osoba poberajúca dôchodok.
Ty si nebola nič z toho. Takže tvoj muž nárok nemá.

autor
•
1. mar 2021

@zalka Takže nakoniec sa tam PN ráta.

zalka
•
1. mar 2021

Je to vlastný príjem mng.
ale ty do svojho DP PN nedávaš

loginexistuje
•
1. mar 2021

uz ti zalka napisala do tvojho sa nerata tak ircite podaj vratia ti celu zaplatenu dan

autor
•
1. mar 2021

@zalka
@loginexistuje
Ano, už som pochopila

zalka
•
1. mar 2021

Ešte by som sa opravila ...tá suma nie je 4414,20e ale pri NCZD u mng. ide o sumu 4035,84 e

tosomja
•
1. mar 2021

A nemusím podávať dp, ak som k 31.12.2019 dala výpoveď, evidovala sa na úrade práce a následne išla na PN až do materskej? Dobre chápem, áno?

simonah73
•
1. mar 2021

@tosomja dobre chapes

tosomja
•
1. mar 2021

@simonah73 a úľavu na dieťa si môže dať priateľ čiže otec dieťaťa?