Na čo si dať pozor pri podnájme?
Ahojte, chystáme sa s priateľom do podnájmu. Mame v blízkej dobe podpisovať zmluvu. Na čo by ste si vy ako podnajomnici dali pozor? Skladáme samozrejme nájom,depozit a realitke tak ako to je všade, je však normálne ze to chcú na ruku všetko? Nebudú s tým problémy pre nás v budúcnosti ze všetko bude na ruku?
Tak isto na čo by ste si vy dali pozor pri zmluve, resp.čo by mala taka zmluva obnasat? Ideme do podnájmu prvý krát a naozaj sa nechceme nechať niečím prekvapit ani oklamať.
Ďakujem za každý komentár
jaj este ma napadlo poplatok za smeti.... Mestsky urad to vyrubuje mne, ale ja dokladam info ze mam najomnikov (cize ja moje smeti platim tam kde mam trvale bydlisko) a najomnik sa musi prihlasit.... toto si zisti ci mas v najomnom aj smeti alebo sa musis prihlasit a platit ich zvlast
Ahojte, ďakujem ešte raz za všetky komentáre. Dostala sa k nám už aj zmluva a musím povedať je v nej naozaj všetko o čom ste mi tu písali, rozpísaný nájom, energie, čo je zahrnuté v energiách, čo s preplatkom či nedoplatkom, rozpísané kedy ako sa platí, koľko teraz platíme naraz vopred, čo v prípade poškodenia, vady ktoré momentalne už su v byte sa zapíšu, čo so škodami ktoré nastanu počas toho ked budeme prenajímat, aj preberaci protokol v tom bude vodomer/plynomer bude vpísaný, všetko krasne rozpísané takže sme spokojný a myslím si že môžeme s kludným svedomím tento týžden podpísať zmluvu a nastahovat sa 🙂 ešte raz diki, naozaj ste nam pomohli
Ozaj, este taka malickost: umyvanie spolocnych priestorov..( ak vam neumyva firma)..my sme to do zmluvy nedali najomnikom, len sme im dali rozpis,,kedy maju sluzbu a mali na haku...potom sa ostatni majitelia.bytov stazovali, ze.neudrzuju cistotu.
Baby, votriem sa sem s otázkou. Tie, čo prenajímate, máte tie byty zariadené? Dávajú sa do prenájmu na Slovensku aj nezaradené byty?
@namornicka my prenajimame zariadeny
Popravde, ja osobne som sa nestretla s tym, ze by prenajimali nezariadeny. Teda zariadenie.myslim: nabytok, pracka, umyvacka,,susicka,,tv, chladnicka, sporak.....nemyslim taniere,,pribory, matrace, obliecky, uteraky. Lebo ja som,jednu taku poziadavku uz mala, ze ked,zariadeny, tak pomaly so zubnou kefkou...🙂
@namornicka dávajú, ale je ich fakt málo. Treba skôr rátať, že sa jedná o skupinu obyvateľov, s ktorými môžeš mať väčšie problémy a tiež veľa rozumu a vystupovania nepobralili.
@namornicka no takto, moja odpoveď ťa prekvapí (aj mňa prekvapila, keď som sa snažila prvýkrát prenajať komplet zariadenú garsónku), ale záujemkyna mala svoj nábytok po babke, ďalšia si chcela kúpiť svoj veľký rohový gauč a aktuálny nemôže spať na gauči (mohol si ho odkúpiť od predošlej podnajomkyne), ale on potrebuje posteľ a nie gauč (starší pán). Takže za mňa nábytok je super (sama som kedysi zháňala zariadený podnájom), ale s prípadmi sa môžeš stretnúť rôznymi 😄
Nech je v zmluve presne rozpisana suma na najom, vodu, kurenie, plyn, elektrinu. Ako sa budu riesit preplatky a nedoplatky. Nie raz tu bola tema, kedy prenajimatel platil minimalne sumy a potom ziadal od najomnikov zaplatit vysoke nedoplatky. Alebo bola stanovena len celkova suma, co sa ma mesacne platit a opat to skoncilo len vysokymi nedoplatkami.
@zuzanaete my máme presne opačný problém, prenajímame byt.Platby za energie sme nechali tak,ako keď sme tam bývali 4,prave kvôli tomu,aby nájomníci nemali nedoplatky.V byte bývajú dvaja a majú väčšiu spotrebu,ako keď sme tam bývali my štyria
@zuzanaete my máme presne opačný problém, prenajímame byt.Platby za energie sme nechali tak,ako keď sme tam bývali 4,prave kvôli tomu,aby nájomníci nemali nedoplatky.V byte bývajú dvaja a majú väčšiu spotrebu,ako keď sme tam bývali my štyria
@1stanulka1 Ano, niektori ludia maju nadspotrebu. Ale v takychto pripadoch je uplne ok nedoplatok. Ja to vidim najma na plyne (byt s vlastnym kotlom, ktorym sa aj kuri). A to porovnavam spotrebu a nie sumu, lebo ceny sa rokmi navysuju. Jedna baba sialene prekurovala, tam spotreba vvyskocila dvojnasobne oproti rodine s dietatom. Nebola nadsena z nedoplatku. Ale bola jedina, co mala kedy nedoplatok na plyne. Takze zalohy su nastavene ok.
My sme platili depozit na účet. Každý jeden mesačný nájom takisto. Nemala by som problém depozit zaplatiť aj v hotovosti, ale proti dokladu určite. Depozit je totižto suma ktorá sa používa na krytie škôd ktoré spôsobíte. Ak nemáte doklad že ste to vyplatili tak to je naša smola…. prečítala by som si riadne zmluvu, začo všetko ručíte , aká dlhá je výpovedná doba a potom čo sa týka zvýšovania nájomného. S elektrárňami a plynárnami mate napriamo zmluvy vy, alebo majiteľ bytu?
@1stanulka1 Ano, niektori ludia maju nadspotrebu. Ale v takychto pripadoch je uplne ok nedoplatok. Ja to vidim najma na plyne (byt s vlastnym kotlom, ktorym sa aj kuri). A to porovnavam spotrebu a nie sumu, lebo ceny sa rokmi navysuju. Jedna baba sialene prekurovala, tam spotreba vvyskocila dvojnasobne oproti rodine s dietatom. Nebola nadsena z nedoplatku. Ale bola jedina, co mala kedy nedoplatok na plyne. Takze zalohy su nastavene ok.
@zuzanaete Presne ak my kontrolujeme spotrepu.Dokonca aj nájomníci boli prekvapení z toho, akú majú veľkú spotrebu vody, preto sme dali preveriť, či je vodomer v poriadku.A čo sa týka kúrenia, skoro ma vykotilo, keď sme tam boli v čase, keď bolo vonku 27 stupňov a oni zapnuté kúrenie a okná otvorené.Yz v minulosti som ich upozorňovala, že keď budú takto plytvať, že budú mať nedoplatky.Preto som sa na poslednej návšteve rozčúlila a už to zo mňa išlo.Vzdy som s nimi jednala slušne a prízvukovala som, že to myslím v dobrom,aby nemali zbytočné nedoplatky.A čo sa tyka vody, keď sme to spriemerovali,tak majú dennú spotrebu 650 litrov,a to mi povedali, že sú skoro stále v práci,na čo som im povedala, že o to horšie,že nechápem, čo s tou vodou robia.
Ja som,raz prisla do bytu na kontrolu. Najomnicka akuat vyberala pradlo z pracky. A tam jedna ciapocka a jedno detske body a pyzamko. Na otazku, preco nepocka, kym sa jej pradlo nahromadi, odpovedala, ved mam pracku a bolo to spinave.........skoro som odpadla.
Ja som,raz prisla do bytu na kontrolu. Najomnicka akuat vyberala pradlo z pracky. A tam jedna ciapocka a jedno detske body a pyzamko. Na otazku, preco nepocka, kym sa jej pradlo nahromadi, odpovedala, ved mam pracku a bolo to spinave.........skoro som odpadla.
@snowflakenel takto asi perú aj naši podnajomnici, inak si neviem vysvetliť tú spotrebu
@snowflakenel takto asi perú aj naši podnajomnici, inak si neviem vysvetliť tú spotrebu
@1stanulka1 kamaratka tiez prenajima byt, maju tam rodinu.s. rocnym dietatom. Vravela mi, ze zas oni nechaju aj 2 plne odpadkove vrecia poizitycj plienok pred dverami, smrad sa siri po celom schodisku. Spotreba vody enormna, ked otvoria.dvere na.byte, vlhoba.akoby.zo sauny...taka spara az.....nedoplatky vysoke.
Ja som mala.tiez podnajomnikov,,ktori mali vysoke nedoplatky hlavne na vode,pritom boli v praci od.8 do 16.00. A to fakt.viem,,kde.pracuju,,takze.naozaj v tej robote boli skoro cely.den. mame.len sprchac, vanu nie,.....takze netusim,,kde sa podela.ta.voda, kedze ani cistotni moc neboli.......( ked som prisla.pptpm do bytu.....).
@snowflakenel tak nám prišlo vyúčtovanie za plyn.Skoro som zinfarktovala.Nedoplatok skoro 500 eúr,a ešte sme zistili, že sa im narodilodieťa, ktoré nám zatancovali.Lebo vedeli, že nechceme rodinu s deťmi.

Vypovednu lehotu este......