icon

Narodenie dieťaťa v UK, slovenský rodný list a príspevky na Slovensku

mrk11
18. jan 2010

Ahojte, viem, ze sa asi toho popisalo dost, ale nikde som nenasla suhrnne info, takze chcem sa s vami podelit o to, co som zhromazdila a co mam uz overene na uradoch. V praxi som to este nevyskusala.

Ak v UK nepracujete a nezijete viac ako 5 rokov, vase dieta nema narok na britske obcianstvo. Upozornujem, ze netusim, co vsetko naviac potrebuju vybavit mamicky, ktore sa rozhodli na Slovensko vratit. Toto je pre ludi, ktori pracuju v UK, maju narok na matersku v UK, maju trvaly pobyt na Slovensku.

Co vsetko potrebujete vybavit?

1. UK Birth Certificate - Register Office, prikladam linku, najdete si podla toho, kde sa dieta narodilo. Vacsinou si viete vygooglit ich vlastnu webstranku. Odporucam, kazdy moze mat trochu ine pravidla na vybavenie. Podla toho, ako vam to ponahla, da sa to vybavit aj cez internet. Pozor, pre pouzitie je potrebny full birth certificate s udajmi rodicov. Odporucam rovno poziadat o kopie, aspon 2.
http://ukbmd.org.uk/genuki/reg/regoff.html

2. Appostille - Foreign and Commonwealth Office - Milton Keynes
http://www.fco.gov.uk/en/about-us/what-we-do/se...

velmi dobre vsetko vysvetlene, precitajte si. Appostille je vlastne uradne overena pravost rodneho listu.

3. Child benefit - pridavok na dieta
www.child-benefit.org.uk

4. preklad rodneho listu - overeny - najlepsie je poziadat o overenie na velvyslanectve, tu su kontakty na Velvyslanectvo SR.

http://www.slovakembassy.co.uk/

5. Zapis dietata do osobitnej matriky - slovensky rodny list.
Potrebujete: britsky rodny list, appostillu, tlacivo: Zapis o narodeni dietata, obciansky preukaz (alebo iny doklad o tom, ze ste obcanom SR), sobasny list
ako na to:
a) poziadat cez velvyslanectvo - trva 3-4 mesiace
b) vybavi to za vas splnomocnena osoba - splnomocnenie vam overia na velvyslanectve, splnomocnena osoba poda ziadost na matrike v mieste vasho trvaleho bydliska
c) vycestovat na Slovensko, podat si ziadost na matrike v mieste trvaleho bydliska - POZOR, kym nemate slovensky rodny list, nemozete si dat zapisat dieta do pasu, takze ak s nim vycestujete na jednorazovy cestovny doklad, ktory vam vystavi velvyslanectvo, treba ratat s tym, ze zo Slovenska vas s dietatom nepustia spat, kym ho nevybavite (pocitajte, ze sa na Slovensku zdrzite cca 3-4 mesiace).

6. Prispevok pri narodeni dietata:
uplatnenie naroku do 6 mesiacov od narodenia dietata
potrebujete:
prefoteny OP (cize musite mat trvaly pobyt na uzemi SR)
slovensky rodny list - ak ho este nemate vybaveny a bojite sa, aby ste to vsetko v termine stihli, staci uradny preklad britskeho rodneho listu
potvrdenie o tom, ze vam takyto prispevok nevyplatili v UK (zamietnuty Sure start maternity grant - ziadost si stiahnete zo stranok job centra, da sa ziadat o tento grant uz 11 tyzdnov pred narodenim dietata, vacinou sa poskytuje len osobam v hmotnej nudzi)

7. priplatok k prispevku pri narodeni dietata
uplatnenie naroku do 6 mesiacov od narodenia dietata maximalne do tretieho dietata v poradi, ktore sa dozilo 28 dni.
V ziadosti v casti C vam midwife potvrdi, ze ste sa zucastnovali pravidelnych preventivnych prehliadok a o ktore dieta v poradi ide, kludne si k tomu este napiste list, kde bude toto vsetko spisane a potvrdi vam ho midwife, ale potrebujete este preklad tohto potvrdenia. Dieta sa musi dozit 28 dni a na to je zvlast potvrdenie: Potvrdenie osetrujuceho lekara na ucely naroku na priplatok k prispevku - lekar vam optvrdi, kedy sa dieta dozilo 28 dni.

8. Rodicovsky prispevok
V UK poberate matersku, ale ta je spolu len 9 mesiacov. Podla platnej legislativy mate narok az na 52 tyzdnov, ale platenych je len prvych 39 tyzdnov (6 tyzdnov 90 percent z vasej mzdy, 33 tyzdnov 123.06 libier)

Narok za kalendarny mesiac zanika uplynutim 6 mesiacov od posledneho dna v mesiaci, za ktory patril

co potrebujete k vybaveniu prispevku:
a) trvaly pobyt na Slovensku - prefoteny OP
b) doklad o tom, dokedy vam bolo vyplacane materske v zahranici
c) doklad od zamestnavatela, ze ste po ukonceni poberania materskeho prispevku este nenastupili do zamestnania
d) potvrdenie od zamestnavatela, ktorym dnom sa vraciate spat do zamestnania
e) toto je nepotvrdena informacia, ale pokial este nemate slovensky rodny list, tak na matrike je potrebne vyziadat doklad, ze ste podali ziadost o slovensky rodny list a ze dieta bude mat trvaly pobyt na Slovensku

Vsetky prispevky vam mozu byt vyplatene na ucet v banke v SR (staci okopirovat doklad s cislom uctu.

9. trvaly pobyt dietata - v mieste trvaleho pobytu matky, potrebujete na to rodny list a obciansky preukaz.

Dufam, ze som nezabudla na nic, pokial som nieco nespravne uviedla, tak ma, prosim, opravte.

sandrika1208
25. nov 2013

ahojte,viete mi niektora poradit ci mi treba prelozeny slovensky rodny list malej, do anglictiny na vybavenie child benefitu?

stormie
25. nov 2013

@sandrika1208 A kde je dieta narodene?

anjelik0912
25. nov 2013

ludkovia co mi treba pripravit na vybavenie rodneho listu v UK

sandrika1208
26. nov 2013

Narodena je na Slovensku,ma 2 rocky a ideme byvat do UK.

smejkova22
6. jan 2014

ma niekto prosim vas prelozene zamietnutie sure maternity grant.. dakujem 🙂

polacka1979
22. jan 2014

ahojte , ja som v uk, aj syn sa narodil tu v uk, neviete ci moze splnomocnena osoba ( t.j stary rodicia mojho syna) vybavit rodny list na SK?

mrk11
autor
4. feb 2014

@polacka1979 ano, moze, musis mat pre nich splnomocnenie, ja som ho davala potvrdit na SK ambasade v Londyne.

mrk11
autor
4. feb 2014

@smejkova22 pokial si dobre pamatam, tak som to neprekladala vobec pre potreby SK, ale mala som to prilozene pri vybavovani

polacka1979
4. feb 2014

@smejkova22 hojky podarilo sa ti od niekoho zohnat prelozene zamietnutie toho maternity grant listu?? po mne ho chcu prelozeny xx

smejkova22
5. feb 2014

@polacka1979 nie ja nepotrebujem.. vraj oni maju svojich prekladatelov na urade takze netreba.. drzim ti palce aby si nasla

cinnamon75
6. mar 2014

Dobry den, prosim vas chcem sa opytat na to overenie rodneho listu. Idem to vybavit postou a akurat neviem ci mam posielat original rodny list alebo staci kopia. Za odpoved vopred dakujem Zuzana

cinnamon75
6. mar 2014

@smejkova22 Ano mne bol zamietnuty ☹ takze sa idem pokusit vybavit jednorazovy prispevok na SK

kvietocek7
10. mar 2014

@cinnamon75 mozno si uz poslala ale vzdy len original RL - ony ti to poslu spat 😉

hajanka
22. mar 2014

@kvietocek7 vzdy len originaly... a mne ho vratili dotrhany 😠

mamba222
22. mar 2014

chcela by som sa opytat mam kamaratku v UK, ktora tam porodila a chcela by sa vratit na SK aj s bábom a či by jej stačilo pri ceste ako doklad pre dieta len rodný list ??

kvietocek7
22. mar 2014

@hajanka no to je teda zla skusenost 😒
@mamba222 pri vycestovani von z krajiny nestaci len rodny list, aj ked dieta nema este vystaveny pas, ambasada moze vystavit jednorazovy cestovny doklad

mamba222
23. mar 2014

@kvietocek7 dakujem za info

zuzankaj
24. mar 2014

Ahojte, ja by som sa chcela opytat, lebo mi nebolo jasne potom ako som si citala vsetky zmeny od 1.5. Ze ako je to s jednorazovym prispevkov k narodeniu dietata (co je Sure start equivalent v Anglicku). Niekde som citala ak v tej krajine kde pracujem t.j. UK v mojom pripade, ak by som dotycny prispevok nedostala v UK (Sure start), ktory viem, ze nedostanem, lebo nie som socialny pripad, ze by ho Dali na Slovensku. Zmenilo sa toto od 1.5.? Nevedela som to tam najst. Alebo znamena to to, ze zijem v UK a nemam narok na ziadne platby zo SVK, a to je jedno, ci nieco dostanem v UK, alebo nie? Vie niekto na Toto odpovedat?

silaviat
24. mar 2014

@zuzankaj jednorazovy prispevok zo slovenska sa zmenil od 1.1.14 a pokial zijes a pracujes v UK tak nan narok zo slovenska nemas... jedine ze by si tam mala trvaly pobyt zaroven poistenie a chodis k doktorovi na kontrolu tam ....

zuzankaj
24. mar 2014

Chcela by som sa este opytat, obidvaja partnery (slovaci) zijeme v UK viac ako 5 rokov, ale nemame officialny status British citizens ani residents. Chcem vybavit Britsky pas pre moje dieta ked sa narodi, lebo sa mi to zda jednoduchsie a ovela rychlejsie ako vybavovat Slovensky pas cez ambasadu. Ale zaroven chcem registrovat dieta na svk cez "zapis do specialnej matriky" t.j. Slovensky rodny list. Je Toto mozne zo slovenskeho hladiska? Moze byt dieta svk obcan a mat British passport? vidim to tak, ze dieta by mdlo Slovensku narodnost, ale Britske obcianstvo... je Toto mozne? A tak isto ak by som vybavovala Britsky pas, sacia mi P60 ako doklad ze platim Dane v UK, alebo treba nejake oficialne potvrdenie, ze tu zijem viac ako 5 rokov? Dakujem.

silaviat
24. mar 2014

@zuzankaj https://www.modrykonik.sk/group/183/?q=anglicky... dieta narodene v uk ma automaticky dvojite obcianstvo do jeho plnoletosti potom sa ma rozhodnut kt. si ponecha... i ked sa mi zda ze sa to zas ma menit a i slovaci budu moct mat dvojite obcianstvo .. tj anglicky i slovensky rodny list

likolka
24. mar 2014

@zuzankaj ak prelozite obidvaja p60 za 5rokov nie je problém dostať britské občianstvo. A tak isto chcem žiadať aj SVK ale az neskôr lebo na SVK je platný pas pre deti tuším na 2roky. Britský 5rokov.

zuzankaj
25. mar 2014

@likolka dik za odpovede. Ja osobne nechcem Britske obcianstvo pre seba, iba vybavit pas pre dieta. Lebo je to jednoduchsie, rychlejsie a dik, ze si mi povedala, ze pas je aj na dlhsie.

aliza
25. mar 2014

@zuzankaj ak ma dieta britsky pas, tak to znamena, ze ma aj britske obcianstvo 😉. Ak sa narodilo v UK, tak moze mat dve obcianstva, slovenske, aj britske, pokial splnate podmienky.

likolka
25. mar 2014

@zuzankaj nie je zač. Treba ti este 2fotky overené môže byt aj lekárom. To asi vieš. Áno je na 5rokov. Na jednej strane super ale veď dieta sa na seba vôbec nepodobá.

kkatka78
1. máj 2014

Ahojte, my sme poziadali o British passport pre naseho maleho,kt.sa tu narodil. Ziadost som poslala 13.3. a stale cakame, nakolko mi dnes velmi ,,mila,, pani volala,ze este ani nerozhodli,ci ma na british passport narok. To,ze sa tu narodil vraj nic neznamena. My sme chceli ist domov 1.6. minuli sme asi £500 na letenky v domneni,ze angl.pas je rychlejsi...zial bohu nie je (ani nahodou). Ja tu zijem 11rokov, moj snubenec 8. V zivote sme nebrali ziadne benefity, vzdy sme poctivo platili dane, pracovali na miestach, kde by anglican v zivote nepracoval...a? Aj tak sme pre nich len zgerba z vychodnej Europy. Zial. Vsetkym prajeme vela,vela stastia pri vybavovani british passport.

kvietocek7
1. máj 2014

@kkatka78 ahoj,ved vy mozete poziadat na ambasade o jednorazovy vystup a na sk vybavite pas.
A - prosim, tak z ucty- ze netreba normalych,poctivych ludi (ku ktorym sa urcite hlasis aj ty) hoci z vychodu EU nazyvat zberbou(myslim to v dobrom lebo sa mi to cita s odporom).To uz neviem co potom opacna strana zemegule... 😝
My sme tu s muzom dokopy uz vyse stvrt storocie a britsky passport pre deti nam vobec nechyba.Ak budu chciet ony sami si o tom rozhodnu. Dostat ich pas nie je az take jednoduche ako sa na prvi pohlad zda.
Dokonca aj ked su splnene podmienky to nie je jednoznacne ak rodicia su rovnakej narodnosti napr.slovaci,cesi ci poliaci(aj preto nie je dostacujuce ze sa dieta narodi v UK,preto netreba od toho vela ocakavat hned na prvi pokus,prave naopak treba sa dozadovat a opakovane ziadat o upravu a pod Hovorim zo skusenosti, lebo znamy davali robit british passport a az na 3krat po upravach ho krkolomne ziskali). Lahsie to maju miesane manzelstva kde jeden z partnerov je brit.

bronia13
1. máj 2014

my sme v USA a vybavovali sme rodne papiere cez staru mamu na SK obom sme vybavili co je super len ja ho nemam - ony tu narodeny a maju ho a ja na SK a nemam 😒

kvietocek7
1. máj 2014

@bronia13 neviem ako to funguje v USA,ale v UK narodene deti pokial nemaju vybaveny uk passport tak vlastne zostavaju bez narodnosti lebo iba narodenim sa nevznika ''automaticke'' pravo na obcianstvo.

bronia13
1. máj 2014

@kvietocek7 tu je to ze automaticky su deti Americania to je jedno odkial si.... na SK (sorry hrozne mi blbne lavesnica) tak viem ze doma si narodenec od ial prisiel tvoj otec alebo mama