icon

Narodenie dieťaťa v UK, slovenský rodný list a príspevky na Slovensku

mrk11
18. jan 2010

Ahojte, viem, ze sa asi toho popisalo dost, ale nikde som nenasla suhrnne info, takze chcem sa s vami podelit o to, co som zhromazdila a co mam uz overene na uradoch. V praxi som to este nevyskusala.

Ak v UK nepracujete a nezijete viac ako 5 rokov, vase dieta nema narok na britske obcianstvo. Upozornujem, ze netusim, co vsetko naviac potrebuju vybavit mamicky, ktore sa rozhodli na Slovensko vratit. Toto je pre ludi, ktori pracuju v UK, maju narok na matersku v UK, maju trvaly pobyt na Slovensku.

Co vsetko potrebujete vybavit?

1. UK Birth Certificate - Register Office, prikladam linku, najdete si podla toho, kde sa dieta narodilo. Vacsinou si viete vygooglit ich vlastnu webstranku. Odporucam, kazdy moze mat trochu ine pravidla na vybavenie. Podla toho, ako vam to ponahla, da sa to vybavit aj cez internet. Pozor, pre pouzitie je potrebny full birth certificate s udajmi rodicov. Odporucam rovno poziadat o kopie, aspon 2.
http://ukbmd.org.uk/genuki/reg/regoff.html

2. Appostille - Foreign and Commonwealth Office - Milton Keynes
http://www.fco.gov.uk/en/about-us/what-we-do/se...

velmi dobre vsetko vysvetlene, precitajte si. Appostille je vlastne uradne overena pravost rodneho listu.

3. Child benefit - pridavok na dieta
www.child-benefit.org.uk

4. preklad rodneho listu - overeny - najlepsie je poziadat o overenie na velvyslanectve, tu su kontakty na Velvyslanectvo SR.

http://www.slovakembassy.co.uk/

5. Zapis dietata do osobitnej matriky - slovensky rodny list.
Potrebujete: britsky rodny list, appostillu, tlacivo: Zapis o narodeni dietata, obciansky preukaz (alebo iny doklad o tom, ze ste obcanom SR), sobasny list
ako na to:
a) poziadat cez velvyslanectvo - trva 3-4 mesiace
b) vybavi to za vas splnomocnena osoba - splnomocnenie vam overia na velvyslanectve, splnomocnena osoba poda ziadost na matrike v mieste vasho trvaleho bydliska
c) vycestovat na Slovensko, podat si ziadost na matrike v mieste trvaleho bydliska - POZOR, kym nemate slovensky rodny list, nemozete si dat zapisat dieta do pasu, takze ak s nim vycestujete na jednorazovy cestovny doklad, ktory vam vystavi velvyslanectvo, treba ratat s tym, ze zo Slovenska vas s dietatom nepustia spat, kym ho nevybavite (pocitajte, ze sa na Slovensku zdrzite cca 3-4 mesiace).

6. Prispevok pri narodeni dietata:
uplatnenie naroku do 6 mesiacov od narodenia dietata
potrebujete:
prefoteny OP (cize musite mat trvaly pobyt na uzemi SR)
slovensky rodny list - ak ho este nemate vybaveny a bojite sa, aby ste to vsetko v termine stihli, staci uradny preklad britskeho rodneho listu
potvrdenie o tom, ze vam takyto prispevok nevyplatili v UK (zamietnuty Sure start maternity grant - ziadost si stiahnete zo stranok job centra, da sa ziadat o tento grant uz 11 tyzdnov pred narodenim dietata, vacinou sa poskytuje len osobam v hmotnej nudzi)

7. priplatok k prispevku pri narodeni dietata
uplatnenie naroku do 6 mesiacov od narodenia dietata maximalne do tretieho dietata v poradi, ktore sa dozilo 28 dni.
V ziadosti v casti C vam midwife potvrdi, ze ste sa zucastnovali pravidelnych preventivnych prehliadok a o ktore dieta v poradi ide, kludne si k tomu este napiste list, kde bude toto vsetko spisane a potvrdi vam ho midwife, ale potrebujete este preklad tohto potvrdenia. Dieta sa musi dozit 28 dni a na to je zvlast potvrdenie: Potvrdenie osetrujuceho lekara na ucely naroku na priplatok k prispevku - lekar vam optvrdi, kedy sa dieta dozilo 28 dni.

8. Rodicovsky prispevok
V UK poberate matersku, ale ta je spolu len 9 mesiacov. Podla platnej legislativy mate narok az na 52 tyzdnov, ale platenych je len prvych 39 tyzdnov (6 tyzdnov 90 percent z vasej mzdy, 33 tyzdnov 123.06 libier)

Narok za kalendarny mesiac zanika uplynutim 6 mesiacov od posledneho dna v mesiaci, za ktory patril

co potrebujete k vybaveniu prispevku:
a) trvaly pobyt na Slovensku - prefoteny OP
b) doklad o tom, dokedy vam bolo vyplacane materske v zahranici
c) doklad od zamestnavatela, ze ste po ukonceni poberania materskeho prispevku este nenastupili do zamestnania
d) potvrdenie od zamestnavatela, ktorym dnom sa vraciate spat do zamestnania
e) toto je nepotvrdena informacia, ale pokial este nemate slovensky rodny list, tak na matrike je potrebne vyziadat doklad, ze ste podali ziadost o slovensky rodny list a ze dieta bude mat trvaly pobyt na Slovensku

Vsetky prispevky vam mozu byt vyplatene na ucet v banke v SR (staci okopirovat doklad s cislom uctu.

9. trvaly pobyt dietata - v mieste trvaleho pobytu matky, potrebujete na to rodny list a obciansky preukaz.

Dufam, ze som nezabudla na nic, pokial som nieco nespravne uviedla, tak ma, prosim, opravte.

mrk11
autor
27. apr 2012

@elixia som ta zabudla tagnut-kukni o odpoved vyssie🙂

jaroslav1990
4. júl 2012

prosim niekoho chto bi mi poradil ze dieta sa narodilo v uk a ci bi sme mali narok na matersky prispevok ked dieta ma us 8 mesiacov..na slovensku...

andy1909
10. júl 2012

@jaroslav1990 musis si o neho zaziadat do pol roka dietata, takze nie, uz na neho narok nemate

ivet17
20. júl 2012

@andy1909 ahoj, mohla by si aj mne poslat prelozene formulare, ktore su potrebne pri ziadani o prispevok pri narodeni dietata? velmi by si mi s tym pomohla 🙂

mirasierra26
21. aug 2012

Ahojte, tak ako je to s tym rodicovskym prispevkom na SK ked zijete v zahranici ale ked v zahranici nic od statu nepoberate, ziadne davky ? Dakujem za odpovede.

mrk11
autor
21. aug 2012

@mirasierra26 skus si zavolat na SK, ale pokial este plati vyhlaska z 1.5.2010 a pokial to nebolo zmenene, tak nan nemas narok pokial nezijes na SK, ked si precitas diskusiu, tak myslim, ze to niekto hned na prvej strane spomina, ze jej ho odobrali. Ale samozrejme plati: vsetko si prever.

evca80
7. okt 2012

Ahojte.

Pred tyzdnom sa nam narodila dcerka v UK. Zijeme tu nieco vyse 4 rokov takze narok na uk pas nema. Snazime sa pomaly vybavit papiere potrebne na SVK(chystame sa tam niekedy vo februari,marci). Prvy krok uk rodny list uz bude mat. Viem ze to musim poslat na apostillu. Vie mi niekto poradit kde najdem potvrdenie pre GP alebo midwife o doziti dietata 28 dni? Bud link alebo priklad ako to ma vyzerat.
Bolo tu toho vela popisane co vsetko treba vybavit ale kedze je tu vela prispevkov,otazok, odpovedi na ne,da sa v tom stratit🙂
Poslem moj mail kto by bol taky ochotny mi poradit.

Dakujem.

delfin0203
16. okt 2012

ahojte potrebujem poradit mam anglicky rodny list a chcela by som ho vyapostilovat ak ma niekto adrusu do miltonu alebo tel .cislo . mozte mi to napisat dakujem

dejka77
25. dec 2012

Baby a je tu niekto kto ziadal o porodne pre druhe alebo tretie dieta? Mne totiz health visitor nechcela dat potvrdenie na SSMT lebo na druhe dieta sa to neziada.

dedenini
25. dec 2012

ja by som sa chcela spytat..ak by ste mi vedeli niekto poradit budem moc rada... ja som momentalne uz na neplatenej materskej v UK.. a mame poziadanyo haus benefit. ktory nam dali..a vrajmozem ist aj na job centrum ze by mi mohli prispiet nieco, ze to je vraj okolo 150 lib za dva tyzdne..no neviem ze ak by som tam sla, a mala narok na ten pripevok, ci by nam nestrhli zase haus benefit..bo vela ludi mi vravi ze vsetko je prepojene..ak ti niekde daju,inde ti zase daju menej..tak neviem, ci to radsej nenecham tak.lebo haus benefit nam dali dobry..a staci mi to..mam to asi jak matersku..dakujem za rady

kvietocek7
26. dec 2012

@dedenini isto ze to je poprepajane, teda by som povedala,ze je v systeme co poberate, a zo skusenosti kamosiek by som bola naozaj opatrna lebo ony su taky opacny, ze daju benefity a podobne pomahaju, ale stane sa, ze daju a potom pytaju many spat. Ony su tak trochu naopak, niekde sa aj zabudnu v niecom overit a spatne pytaju peniaze tvz overpayment
Kamoska tiez mala HB a po nejakom case jej spatne prislo ze musi vratit nejaku cast spat co bolo okolo 5tisic, takze mala co robit chuda....

wewus1234
31. dec 2012

@dejka77 mne dala HV potvrdenie aj pri druhom dietati,ked som si ziadala o SSMG.,skus jej vysvetlit,ze ty to potrebujes na slovensko.,vela stastia

za_mia
8. jan 2013

@mrk11
PROSIM... Vedela by si mi poradit ako by malo vyzerat potvrdenie:
- od GP o narodeni dietata a doziti 28 dni a
- od midwife o pravidelnych kontrolach pocas tehotenstva???
Alebo poslat text co by tam malo byt a ako to vyzerat.
Velmi pekne dakujem za skoru odpoved.

laura44
14. jan 2013

@za_mia ak chces posli mi mail na teba a ja ti tie formulare preposlem 🙂

evelenka
17. jan 2013

Dobry den drahe mamicky.Potrebovala by som od vas radu.v Uk mi zamietli prispevok pri narodeni dietata.Chcela by som ho vybavit na SVK ale neviem ake doklady presne potrebujem.vcera sme boli vybavovat rodny list na ambasade takze anglicky original rodneho listu aj s appostilou mam.Prelozila som si papiere ze sa maly dozil 28 dni a ze som pravidelne navstevovala lekara.Podpisala a vypisala mi ich ale health visitor.Musi to byt podpisane GP alebo midwife?pocula som ze ten anglicky rodny list musi byt prelozeny a overeny.Nestaci ak si ho iba ja prelozim?ake doklady musia byt este overene a prelozene sudnym prekladatelom.Kde tu v UK mi to mozu prelozit a overit viete o niekom?budem vam drahe moje velmi vdacna ak mi poradite.dakujem

marika2010
6. mar 2013

Ahojte baby , chcela by som sa spytat ci mi niekto vie poradit . Pred mesiacom sa mi narodlia dcerka v Anglicku a chcem jej vybavit slovensky rodny list aby som mohla pozidat o porodne , oco je anglican . Da sa to vybavit v UK alebo musim ist na SK , ja som Namestova nepozna tam niekto niekoho kto moze oficialne prekladat dokumenty lebo mi tiez treba si vybavit mo sobasny list. Neviem co ma s tymto niekto nejake skusenosti moc by ste mi pomohly . dakujem baby. Maria

dejka77
16. mar 2013

@marika2010 Na vybavenie slov.rod.listu potrebujes anglicky rod.list apostilovat, prelozit do slovenciny (to ti moze dat hocikto na sr prelozit) a dat ziadost na matrike. Moze to urobit za teba aj splnomocnena osoba, na niektorych matrikach zevraj ani netreba splnomocnenie. Mne to uz 2x vybavil brat, jeho som splnomocnila. Rod.list sa da vybavit aj cez amasadu, ale to trva dost dlho takze ak by si si vybrala tuto moznost treba hned konat.

zuzicka322
Odpoveď bola odstránená
mrk11
autor
30. apr 2013

@marika2010 Marika, ak je otec Aglican, vybavila by som na tvojom mieste malej anglicky pas. Usetris si kopu papierovaciek a aj dieta to bude mat s anglickym pasom jednoduchsie. Ale to je len moj osobny nazot. My sme o anglicky pas nemohli poziadat, lebo sme tu este nezili 5 rokov, ale urcite by som pre dieta ziadala o britske obcianstvo, pokial sa nechcete natrvalo prestahovat na SK. Bude to jednoduchsie aj z toho dovodu, ze nebude musiet absolvovat skolsku dochadzku na SK (alebo teda, ze bude musiet robit kazdy rok skusky z predmetov, ktore su urcene). Este som toto nezistovala blizsie, takze neviem k tomu ani nic blizsie povedat.

mitina01
12. máj 2013

andy1909 ahoj moja 🙂 nahodou som natrafila na toto stare forum o pridavkoch a teba v nom. prepac ze ta otravujem, ale neviem na koho sa otocit. momentalne totiz vybavujem vsetky tieto formulare, co baby spominaju na prispevky na slovensku lebo sa tam chystam onedlho a nemam este nic vybavene a som troche v casovej tiesni. bola by som ti velmi vdacna ak by si mi mohla poslat ich prelozenie, ak by ta to neotravovala?+ nevies nahodou ci ich musim dat este overit niekomu po ich prelozeni do angliny, bo som si neni ista ci to moj gp zoberie...on je dost nedovercivy totizto 😖 .dakujem ti a pekny den prajem 🙂

mitina01
12. máj 2013

andy1909 ja trubka, zabudla som ti napisat moju e-mailovu adresu 😝 😀

drobcek11
12. máj 2013

super tema 🙂 zienky chcela by som sa vas opytat ak ste niektora mala svadbu tu v uk a aj vas mm je slovak je nutne zapisat manzelstvo na ambasade? ja som sa kratko po sobasi docitala ze to neni nutne ze staci sa zapisat do matriky v danom meste (uk) kde zijem tak som sa tym nestresovala ale teraz sa nam ma narodit co chvila mala a ja som zistila ze na rodny list je potrebny sobasny list ale ja mam k dispozicii akurat uk sobasny list viem ze apostila atd je potrebna tiez plus preklad ale ak by sme museli cakat na svk sobasny list (3-4mes) plus dalsie cakanie na rodny list po tom ako obdrzime svk sobasny no to je viac ako pol roka a to je akoze sakra dlha doba, neviete ci je naozaj nutne hlasit manzelstvo na osobitnej matrike a ci sa to neda vyriesit len prelozenym sobasnym s apostilou? s ambasadou budeme v kontakte po prvy raz a ja mam posledne dni fakt stres nakolko sme chceli ist v lete na svk no nemozeme kvoli dokladom pre malu, dakujem za kazdu reakciu

mitina01
13. máj 2013

ahojte🙂 je tu niekto??potrebujem poradit ohladom prispevkov....ups, mam kopu otazok 😅

lubina
13. máj 2013

@drobcek11 sobase, narodenia aumrtia slovenskych obcanov by sa mali registrovat na Osobitnej matrike v BA, ak sa uskutocnili ci stali v zahranici, inak nemas slovensky dokument. Mam sa narodila dcerka v zahranici, vybavovala som jej slovensky rodny list cez velvyslanectvo, trvalo to asi 3 mesiace. Ale taka je lehota podla zakona. Sobasny list si si mohla vybavit aj hned po svadbe. Mala by si sa co najskor skontaktovat s velvyslanectvom, lebo dietatko ti bude potrebovat uz vlastny pas. Uz sa neda dieta zapisat do pasu rodicov a kym nemas cestovny doklad pre dieta, tak nemozes vlastne cestovat......

mitina01
13. máj 2013

stiahla som si tie formulare na prispevky z internetu a akurat sa ich snazim vyplnat a som narazila na tom formulari- ziadost o priplatok k prispevku pri narodeni dietata v sekcii B na dilemu...pytaju sa ma na rodne cislo dietata...to co, ako to NHS no. tam mam dat? a este v tej ziadosti o prispevok pri narodeni dietata v sekcii G (vyplni matricny urad podla miesta narodenia dietata?) cize tu v uk, kde sa mi mala narodila...to mam ako ist tu na matriku aj s anglickym prekladom toho bodu G,ci?a budu mi to akceptovat, ak len ja prelozim, mate s tym skusenosti

drobcek11
13. máj 2013

@lubina dik za info, mne len slo o to ze ako dlho budem asi cakat na svk sobasny list ale tak to je asi to iste ako s rodym listom,

lubina
14. máj 2013

@drobcek11 ano tie lehoty su rovnake. mozno ti to pride o tyzden dva skor, ale treba ratat ze 3 mesiace viacmenej to trva.......

zuzicka322
Odpoveď bola odstránená
ninka87
22. máj 2013

Ahojte, chystam sa domov s Irska..na sk.. potrebujem si dat prelozit jej rodny list do slovenciny...ako dlho ten preklad trva a kolko to stoji ?