Nárok na byt
Ahojte prosím vás keď si žena zoberie hypotéku na byt a jej manžel tam figuruje ako spoludlžník (bolo to pred sobášom zobrate) a nedajbože by sa mu niečo stalo tak má jeho dcéra nárok na ten byt? (je to totižto dcéra ktorá nemá o neho absolútne žiadny záujem odmieta sa s ním stretávať a aj komunikovať) ďakujem
Dôležité je to, kto je zapísaný na liste vlastníctve, teda kto je vlastníkom bytu, ak je to aj manžel, tak vtedy v prípade jeho smrti bude dediť aj jeho dcéra..
@fallon1 dá sa s tým niečo spraviť aby to tak nebolo?
@lucylaw Je tam žena napísaná ako vlastnicka
@fallon1 ďakujem moc
@fallon1 žiadnu polovicu nededí. Pokiaľ bola hypo a byt kúpený PRED manželstvom - kedy manžel bol len priateľ - dcéra by dedila časť zo zaplatenej hypo a to len časť z polovice tých splátok. Zaplatená časť hypo už spadá do BSM - byt ako taký nie. A tiež si pozri zákon o vydedení - nezáujem dcéry ako taký nestačí - poručiteľ ho musí preukázať (najčastejšie tým, že ak pomoc dcéru požiada a ona odmietne. Môj manžel otca videl naposledy ako 2-ročný a na súde vydedenie neprešlo - normálne dedil s ostatnými nevlastnými súrodencami, na dedičské ani volaný nebol - napadol to).
Ak je len žena vlastníčkou nehnuteľnosti, tak jeho dcéra nemá čo dediť, keďže on nie je vlastníkom. A za ďalšie dceru nie je jednoduché len tak vydeliť. Iba prepisom majetku za života na niekoho iného
@alenah31 áno dcéra jej manžela.. A ďakujem
Ak žena ktorá kupovala byt pred manželstvom je jedinou vlastnickou bytu. Tak dcéra terajšieho manžela nededi nič.
@fallon1 V tejto diskusii rasdíš zle a okrem toho ešte minimálne v tejto:
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/moze-moj-otec-rucit-mojou-nehnutelnostou/
Ďalej sa mi nechce hľadať, lebo dve sú splnením podmienky, že to nie je teraz prvý raz. Čiže nezavádzam, je to tak.