Nárok na byt
Ahojte prosím vás keď si žena zoberie hypotéku na byt a jej manžel tam figuruje ako spoludlžník (bolo to pred sobášom zobrate) a nedajbože by sa mu niečo stalo tak má jeho dcéra nárok na ten byt? (je to totižto dcéra ktorá nemá o neho absolútne žiadny záujem odmieta sa s ním stretávať a aj komunikovať) ďakujem
Dôležité je to, kto je zapísaný na liste vlastníctve, teda kto je vlastníkom bytu, ak je to aj manžel, tak vtedy v prípade jeho smrti bude dediť aj jeho dcéra..
@fallon1 žiadnu polovicu nededí. Pokiaľ bola hypo a byt kúpený PRED manželstvom - kedy manžel bol len priateľ - dcéra by dedila časť zo zaplatenej hypo a to len časť z polovice tých splátok. Zaplatená časť hypo už spadá do BSM - byt ako taký nie. A tiež si pozri zákon o vydedení - nezáujem dcéry ako taký nestačí - poručiteľ ho musí preukázať (najčastejšie tým, že ak pomoc dcéru požiada a ona odmietne. Môj manžel otca videl naposledy ako 2-ročný a na súde vydedenie neprešlo - normálne dedil s ostatnými nevlastnými súrodencami, na dedičské ani volaný nebol - napadol to).
Ak je len žena vlastníčkou nehnuteľnosti, tak jeho dcéra nemá čo dediť, keďže on nie je vlastníkom. A za ďalšie dceru nie je jednoduché len tak vydeliť. Iba prepisom majetku za života na niekoho iného
Ak žena ktorá kupovala byt pred manželstvom je jedinou vlastnickou bytu. Tak dcéra terajšieho manžela nededi nič.
@fallon1 V tejto diskusii rasdíš zle a okrem toho ešte minimálne v tejto:
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/moze-moj-otec-rucit-mojou-nehnutelnostou/
Ďalej sa mi nechce hľadať, lebo dve sú splnením podmienky, že to nie je teraz prvý raz. Čiže nezavádzam, je to tak.