icon

Nárok na byt

5. sep 2023

Ahojte prosím vás keď si žena zoberie hypotéku na byt a jej manžel tam figuruje ako spoludlžník (bolo to pred sobášom zobrate) a nedajbože by sa mu niečo stalo tak má jeho dcéra nárok na ten byt? (je to totižto dcéra ktorá nemá o neho absolútne žiadny záujem odmieta sa s ním stretávať a aj komunikovať) ďakujem

Strana
z5
fallon1
Odpoveď bola odstránená
lucylaw
5. sep 2023

Dôležité je to, kto je zapísaný na liste vlastníctve, teda kto je vlastníkom bytu, ak je to aj manžel, tak vtedy v prípade jeho smrti bude dediť aj jeho dcéra..

autor
5. sep 2023

@fallon1 dá sa s tým niečo spraviť aby to tak nebolo?

autor
5. sep 2023

@lucylaw Je tam žena napísaná ako vlastnicka

fallon1
Odpoveď bola odstránená
autor
5. sep 2023

@fallon1 ďakujem moc

alenah31
5. sep 2023

@fallon1 žiadnu polovicu nededí. Pokiaľ bola hypo a byt kúpený PRED manželstvom - kedy manžel bol len priateľ - dcéra by dedila časť zo zaplatenej hypo a to len časť z polovice tých splátok. Zaplatená časť hypo už spadá do BSM - byt ako taký nie. A tiež si pozri zákon o vydedení - nezáujem dcéry ako taký nestačí - poručiteľ ho musí preukázať (najčastejšie tým, že ak pomoc dcéru požiada a ona odmietne. Môj manžel otca videl naposledy ako 2-ročný a na súde vydedenie neprešlo - normálne dedil s ostatnými nevlastnými súrodencami, na dedičské ani volaný nebol - napadol to).

fallon1
Odpoveď bola odstránená
sasa1310
5. sep 2023

@alenah31 pýta sa na dedenie dcéry a nie manželky.

alenah31
5. sep 2023

@sasa1310 ja viem - ale dcéry už jej manžela - nie jej dcéry - aspoň som to tak pochopila.

sasa1310
5. sep 2023

Ak je len žena vlastníčkou nehnuteľnosti, tak jeho dcéra nemá čo dediť, keďže on nie je vlastníkom. A za ďalšie dceru nie je jednoduché len tak vydeliť. Iba prepisom majetku za života na niekoho iného

autor
5. sep 2023

@alenah31 áno dcéra jej manžela.. A ďakujem

h2
5. sep 2023

@fallon1 Nie prvý raz na tomto fóre radíš úplne zle. Poradím teda ja tebe: ak sa niečomu nerozumieš, nezapájaj sa do debaty.

alenah31
5. sep 2023

@fallon1 ja som vlastník domu - som zapísaná v LV ako jediný vlastník hoci sme dom nadobudli počas manželstva. V prípade smrti ale dedí aj mm hoci na LV nie je a to podielom ako v BSM.

fallon1
Odpoveď bola odstránená
fallon1
Odpoveď bola odstránená
sense
5. sep 2023

Ak žena ktorá kupovala byt pred manželstvom je jedinou vlastnickou bytu. Tak dcéra terajšieho manžela nededi nič.

alenah31
5. sep 2023

@fallon1 @h2 s tým pracuje - vie čo radí.

fallon1
Odpoveď bola odstránená
sasa1310
5. sep 2023

@fallon1 pri prípadnom vlastníctve jej manžela, dcéra dedí len svoju časť spolu s manželkou a ďalšími prípadnými deťmi. Do dedičstva by išla samozrejme iba jeho časť, takže dcéra nemôže dediť polovicu bytu

alenah31
5. sep 2023

@fallon1 jej manžel bol v čase brania hypotéky a kúpy bytu iba jej priateľom - aj to tam píše. Spoludlžníka mi pri kúpe bytu môže robiť aj sused - nemá ale právo na byt.

fallon1
Odpoveď bola odstránená
h2
5. sep 2023

@fallon1 V tejto diskusii rasdíš zle a okrem toho ešte minimálne v tejto:
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/moze-moj-otec-rucit-mojou-nehnutelnostou/
Ďalej sa mi nechce hľadať, lebo dve sú splnením podmienky, že to nie je teraz prvý raz. Čiže nezavádzam, je to tak.

fallon1
Odpoveď bola odstránená
sasa1310
5. sep 2023

@fallon1 len reagujem na prvý komentár, čo radíš zle, že dcéra zdedí polovicu bytu. Aj keby bol spolumajiteľ. Nikdy by nezdedila celú polovicu

h2
5. sep 2023

@fallon1 Od začiatku vieme, na koho je byt napísaný: len na autorku. Tak nezavádzaj a neklam. 😉

fallon1
Odpoveď bola odstránená
alenah31
5. sep 2023

@fallon1 vieme - píše, že byt je napísaný na ňu.

h2
5. sep 2023

@fallon1 Sranda, že bol zmätočný len pre teba. Všetky ostatné sme to pochopili.

joannita
5. sep 2023

@alenah31 ked ste dom nadobudli pocas manzelstva a ty si jediny vlastnik domu, tak ale musite mat oddelene bsm, inak to nejde.

Strana
z5