icon

Návrh na výživné od otca a náhradné výživné na dieťa

16. jan 2020

Ahojte žienky.

Chcela by som vás poprosiť, ako má vyzerať návrh na výživné od otca, chcem to ísť podať na súd, aby platil na malú, keďže som sa do dnes nedočkala ani € a to už bude mať 6 mes.
A s náhradným výživným je to ako? To treba ísť potom na úrad práce, keď prebehne konanie? Alebo to súd pošle na UPSVaR?

Ďakujem.

tilko
17. jan 2020

@miriam1983 tak môjmu ex to tiež neprešlo, ale snažil sa urobiť pred súdom úplného chudáka zo seba...akoby som ho chcela ja o tie peniaze obrať pre seba...ja som na súde preukázala reálne výdavky na dieťa ročné aj mesačné (nájom za bývanie vydelený počtom osôb v domácnosti, komunálny odpad, škola, krúžky, lekárske výdavky...oblečenie...a to sa snažím syna viesť k takému normálnemu životu, nekupovať nič extra značkové, mobil dostal minulý rok na 10 narodeniny a aj to z toho dôvodu, že už chodí na krúžky sám, aby som ho odkontrolovala, inak ho nepoužíva), takže mne sudca nemal čo vytknúť, že by som preháňala...skôr sa prikláňal k tomu, že náklady budú stúpať a mám požiadať o zvýšenie keď pôjde dieťa na 2. stupeň a potom na strednú....syn je momentálne 5tak a verte či neverte mne sa do nových súdov nechce...aj keď som momentálne na rodičovskej, dokážeme všetko utiahnuť, muž vychováva môjho syna od 2,5 roka a nikdy ho nenapadlo povedať, že na toto alebo toto mu nedáme alebo, že nech mu zaplatí jeho biologický otec....a pomôže aj babka s dedkom...

tilko
17. jan 2020

A ešte mám takú pikošku k tomu čo si súd vyžiadal. Musela som ísť na MÚ vypísať papiere o dobrom mene občana, pani to tam potvrdila a zaslali to súdu...Pani mi povedala, že sa to stáva, že im toto súd nariadi. Bolo tam treba napísať či platím dane, či nemám podĺžnosti, či sa mravne správam....

maciatkolulu
17. jan 2020

@tilko to snáď nie😂

miiceencoovaa
17. jan 2020

@kikus985 ja som tam prišla, že ho idem udať za to, že mi doteraz nezaplatil nič...policajti úplne mimo a bola tam taká policajtka a ona povedala, že to mi musí aspoň to minimum platiť, ak je v rodnom liste. Ale policajti mimo a poslali má preč, nech si to riešim inde...tak mi suseda poradila, aby som im napísala list, že tak má odbiť nemôžu a musia sa na to pozrieť...teraz čakám na ich odpoved. Mozem ti potom dať vedieť, že čo mi odpísali ak chceš.

mondolina
17. jan 2020

@miiceencoovaa
Policajti nemajú čo riešiť ak nemáš súdom dané výživné. Už to pochop.
A ani s minimálnym výživným kým prebehne súd nič nemajú.

maciatkolulu
17. jan 2020

@miiceencoovaa máš dieťa zverené súdim, má urcene mesačne vyzivne? Ak nie, tak potom policajti nemaju na základe čoho konať. Ty tomu nerozumieš? Nemusí ti teraz nič platiť. Keď bude mať určené a aj spätne a nezaplatí a nebude platiť, vtedy môžeš konať a aj to ma svoju postupnosť. Skus pochopiť a nie suseda a kamoška povedali.... Ja naozaj ľutujem tých policajtov a úradníkov. Véd v tomto prípade stačí zapnúť iba trochu rozum. A chápem, že sú občas nepríjemný, keď tam riešia takéto veci a ešte to chcú písomne.... 😝

maciatkolulu
17. jan 2020

@maciatkolulu nepríjemni...

veronikaszabova
17. jan 2020

@miiceencoovaa preboha ty si riadne mimo 🙈
Ty ho nemozes udat len tak, ze ti nic neplati 🙈🤣 musis mat sudom stanovene vyzivne a az vtedy, ked ti neplati, to mozes riesit 👍
Policajti sa na tebe museli dobre zasmiat

miiceencoovaa
17. jan 2020

@veronikaszabova mimo si tu možno tak ty 😀 však ok, ja si robím podľa seba, viem, že na toto mám nárok a mozem to žiadať...treba si trosku veci naštudovať. A vlastne čo ja tu čosi vysvetľujem 😀 zisti si...ja som si takisto zisťovala 😉 proste musí platiť od narodenia dietata aj keď nebol ešte súd!

miriam1983
17. jan 2020

@miiceencoovaa drzim palce,aby si nieco vyriesila. Sle teda pytala som sa pravnika na co budem mat narok,sestra to riesila s jej byvalym a vzdy to iste. Ked nie je urcene,nemozes pytat nic,lebo ako mas dokazane,ze nieste spolu?

maciatkolulu
17. jan 2020

@miiceencoovaa hej? To je super, tak naozaj prilep sem nejaký link na zákon a pod, že musí platiť od narodenia, aj keď nemá súdom určené 😉😉😉😉. Véd sa trochu uvedom, že áno platiť musí, ale keď tak nerobí dobrovoľne , tak mu to musí určiť súd. A aj spätne a to máš vymozitelne. Skus pochopiť, že to tak je.... A nemáš nárok na nič, pokiaľ nemáš stempl zo súdu. Akurát sa môžeš skúsiť dohodnúť s ex. Máš ho vôbec v rodnom liste? Vieš ty, že on môže žiadať testy otcovstva a veľa iného. Ty miesto týchto úplných zbytočnosti, čím tak akurát zaťažujes políciu a iných si sa mala zamerať na predbežne, či ako sa to vola teraz a to by si mala veľmi rýchlo a potom by si mohla behať a udavat😉

veronikaszabova
17. jan 2020

@maciatkolulu ona si ide svoje a hotovo. 🙈🤣

tilko
17. jan 2020

@miiceencoovaa Iste máš pravdu, že otec je povinný platiť výživné na dieťa. Ak sú rodičia rozumní, tak sa dohodnú v rámci možností. Usudzujem z tvojich príspevkov, že otec dieťaťa je zapísaný v rodnom liste. A tiež, že ste sa asi na ničom nedohodli ako rodičia a teda otec na dieťa nič neprispieva. Na tvojom mieste by som to riešila trošku inak a možno sa aj dopracuješ k tomu, čo potrebuješ. To znamená spísať návrh na súd, aby súd reálne zhodnotil situáciu a určil pre tvoje dieťa výšku výživného. Tam sa už otec dieťaťa nebude môcť krútiť. Budeš mať v rukách papier - rozhodnutie súdu a ten niečo znamená a od toho papiera sa môžeš odraziť ďalej...teda ak si otec dieťaťa nebude naďalej plniť svoju vyživovaciu povinnosť....
Ešte trošku poučenia, možno ti pomôže:

1.Čo je náhradné výživné

Náhradným výživným sa prispieva na zabezpečenie výživy nezaopatreného dieťaťa v prípade:
ak si povinná osoba (rodič alebo iná fyzická osoba) neplní vyživovaciu povinnosť stanovenú právoplatným rozhodnutím súdu alebo súdom schválenou dohodou, alebo
ak nezaopatrenému dieťaťu nevznikol nárok na sirotský dôchodok, alebo výška sirotského dôchodku nedosahuje výšku minimálneho výživného ustanoveného zákonom o rodine.

2.Podmienky nároku na náhradné výživné

Nárok na náhradné výživné vznikne, ak sú splnené nasledovné podmienky:
neplnenie vyživovacej povinnosti povinnou osobou v plnej výške, v lehote a spôsobom určených právoplatným rozhodnutím súdu alebo súdom schválenou dohodou najmenej dva po sebe nasledujúce mesiace od splatnosti poslednej splátky výživného a ak exekučné konanie trvá najmenej dva mesiace od doručenia návrhu na vykonanie exekúcie na exekučný súd, alebo
oprávnenej osobe nevznikol nárok na sirotský dôchodok alebo sirotský výsluhový dôchodok, alebo suma sirotského dôchodku, alebo sirotského výsluhového dôchodku je nižšia ako suma minimálneho výživného ustanoveného zákonom o rodine.

3. Žiadateľ pred podaním žiadosti

za neplatené výživné sa musí najmenej dva mesiace (pred podaním žiadosti) domáhať platenia výživného prostredníctvom súdneho exekútora alebo prostredníctvom Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí, ak sa povinný zdržiava v cudzine,
za sirotský dôchodok musí Sociálna poisťovňa (útvar sociálneho zabezpečenia alebo Vojenský útvar sociálneho zabezpečenia) rozhodnúť o nepriznaní sirotského dôchodku (sirotského výsluhového dôchodku) alebo o priznaní sirotského dôchodku (sirotského výsluhového dôchodku) v nižšej sume ako je minimálne výživné.

tilko
17. jan 2020

@kindervajicko asi sme mysleli v rovnakom čase na to isté

miiceencoovaa
17. jan 2020

@miriam1983 iná adresa napr, kolízne opatrovníčky vedia, že sa nestretávame a pod...

miiceencoovaa
17. jan 2020

A už tu nebudem odpovedať na nič, keď mi príde papier od polície, tak Vám ho sem odfotím 😉

tilko
17. jan 2020

@miiceencoovaa možno si sa urazila, ale úplne chápem ráznejšiu rétoriku písaného slova ostatných maminiek hore vyššie....neobjasnila si svoju situáciu, hoci sa ťa na to pýtali, píšeš akoby útržkovo, takže je vcelku ťažké poskladať si to...nevieme, či si rozvedená, a máš dieťa zverené súdom a aj stanovené výživné, či máš len rodičovskú dohodu, na základe čoho si chcela podať trestné oznámenie na polícii, prečo vlastne chceš náhradné výživné, či len máš v RL zapísaného otca dieťaťa alebo nemáš, či máš teda testy otcovstva alebo z matriky papier, kde otec priznal otcovstvo....atď...preto sú tu len také odhady dohady ...nevieme, čo si písala na políciu v liste a ani to prečo má tvoje dieťa kolízne opatrovníčky...
Možno keby si objasnila situáciu, tak aj odpovede na tvoju adresu by boli iné...

kindervajicko
17. jan 2020

@tilko ano 🙂 len mne sa uz nechcelo rozpisovat, lebo castokrat sa mi stava, ze dam relevantnu odpoved, niekedy aj s presnym odkazom na pravny predpis a aj tak si tu laici idu svoje🤷‍♀️ (som pravnicka)

miriam1983
17. jan 2020

@miiceencoovaa tak nemas podane na sud a riesia vas kolizne opatrovnicky? Nehnevaj sa,ale ty tu strielas len co si niekde zapocula a snazis sa nas presvedcit o tom,na co mas narok a nechces si pripustit,ze ten narok nato nemas. Ked nie je podane na sude o vyzivne a zverenie do opatery,tak vas nemaju preco riesit kolizne opatrovnicky.

maciatkolulu
17. jan 2020

@tilko
@tilko a ja som jej poslala Lin iu na prvej strane😂😂😂😂a vraj píšem o úplne inom

siska803
19. jan 2020

Ahojte,prajem pekný deň.Ja by som sa chcela spýtať či náhodou neviete čo ma obsahovať žiadost na zníženie výživného,či na to nie je nejaký formulár,kto by mi s tým vedel pomôcť na koho sa obrátiť.Ďakujem za odpovede.

maciatkolulu
19. jan 2020

@siska803 právnik.... Keďže znižovanie vyžaduje dokazovanie a naozaj padne dovody

siska803
Autor odpoveď zmazal
siska803
19. jan 2020

@maciatkolulu To áno....na ÚP mi povedali,že najprv treba podať žiadosť na súd....potrebovala by som vedieť čo všetko treba do tej žiadosti napìsať a ako má vyzerať.

tilko
19. jan 2020

@siska803 jednoznačne rada s právnikom...treba v návrhu poriadne opísať Vašu životnú a finančnú situáciu, prečo vlastne chcete znížiť výživné a treba ako dôkazy doložiť všetko potrebné pre dokázanie, že je potrebné výživné znížiť...

siska803
19. jan 2020

@tilko Ďakujem pekne za imformáciu.

maciatkolulu
19. jan 2020

@siska803 a co s tým má úrad práce?

miiceencoovaa
29. jan 2020

No milé dámy, ktoré sa tu do mna obuvali...akurát mi volali z polície, zajtra idem na výsluch s tým, že milý pán policajt mi povedal, že môj ex partner mi musí platiť minimálne výživné po dobu, kým prebehne súd! Takze asi by ste si mali doštudovať pár základných veci a potom kritizovať a tvrdiť, že to sa vôbec nedá. 😉

tilko
29. jan 2020

@miiceencoovaa mala by si si prečítať môj posledný príspevok pre teba....tam ti vysvetľujem prečo došlo k niektorým ráznejším výrokom na tvoju adresu...a dodnes si nám to neobjasnila...držím palce zajtra, aby si vybavila čo potrebuješ...