icon

Nemôžem sa stretávať s mojou dcérou

markkio
9. feb 2012

Ahoj vsetci kto tu je.mam taky problem a nviem si dat sam uz rady.nevim proste co mam robit aby som uvidel moju dceru.ked sme sa s priatelkou rozisli tak dcerku prisudili jej a ja som bol zaviazany vyzivovacou povinnostou ktoru som aj splnal.po nejakom case som stratil pracu a som nezamestnany a aj tak sa snazim splacat svoju povinnost voci dcerke.ked som nemal a dostal som sa do dlhu vysky 100eur tak ma moja expriatelka dala k sudu ze neplatim atd. ja mam takisto od suu papiere kde mam dovolene mat dcerku kazde dva roky na vianoce,kazde dva roky na velku noc a letne prazdniny a jej narodeniny.Byvam v anglicku a kedze som daleko tak nieje jednoduche stale prist kedy by som si to zelal.no to az taky problem nieje , ale najviac ma trapi ze moja ex m nechce dcerku ani ukazat.ked bola malicka tak ex chodievala na slovensko a ja som ostaval s trojmesacnym dietatom doma sam a som sa o nu velmi dobre postaral.teraz mi ju nechce co i len ukazat na skype a ona ma uz aj ineho priatela v cesku a aj bez mojho vedomia ma dcerku tam a ked ju poziadam aby mi priniesla co i len na den dcerku na urcene miesto kde je to napisane a kde sme sa dohodli na sude ze mi ju privedie tak stale dopadnem zle.stale sa vyhovara a je to uz viac ako rok.som z toho velmi smutny pretoze dcerku velmi milujem.bol som aj pri porode a proste ja uz neviem co mam robit kedze som tu v anglicku.aj teraz som nedavno bol doma a ziadal som ju uz o to aby mi dcerku priniesla aspon ukazat lebo vraj bola za psychologickou a ze oona neodporuca aby som ju mal na dlhsi ako jeden den a bez matky.a aj to neviem ci je pravda.tak som pristupil aj na to ze obetujem cestu na svk hoci ju len uvidim aspon na par hodin a budem ju moct objat a .... ale nie proste to nejde.chcem aj podat na to trestne oznamenie ale sam neviem ako.potrebujem poradit.som velmi bezradny a smutny.mam aj novu priatelku , ktora je ceskej narodnosti a ked som spomenul mojej ex ze by som si velmi prial aby moja priatelka ju poznala a mohla ju aj ona vidiet tak to sa nedalo ani cotat co mi pisala.prosim ak si to niekto precita a vie mi poradit ako mam dosiahnut svoje pravo ktore na dcerku mam tak prosim napiste mi.ja to naozaj potrebujem.nechcem aby dcerka nevedela kto je jej otec len kvoli jej matke.uz som zo zufalstva aj prestal platit vyzivne lebo ani dcerku neviim a ani neviem o nej nic.iba mi ex napisala ze ona ide zit do ciech a tam ostane.moze to spravit?kedze sudu nakecala ze byva u rodicov a prispieva im.to nieje nic pravda co na tom sude povedala.mam aj kazdu jednu spravu v ktorej je odmietnutie sa stretnut ci dceru mi dat na par dni ako to mam sudom urcene.prosim pomozte mi.dakujem Vam.som milujuci otec a potrebujem dcerku. :(

angua27
9. feb 2012

@markkio, skús sa obrátiť na Ligu otcov www.ligaotcov.sk tam Ti poradia určite ako postupovať. ale výživné určite plať, mohlo by Ti to priťažiť, že si neplatil, keby ste sa dostali znova na súd. držím palce, aby si dcéru znova vídaval.

vefi89
9. feb 2012

@markkio súhlasím s vyššie napísaným... rozhodne plať naďalej, dorovnaj ak sa dá, čím skôr výživné na dcérku, lebo tým si môžeš len a len priťažiť..
tu by som sa obrátila na súd, pretože ona porušuje rozhodnutie súdu.. Zaskoč za právnikom, a spíšte niečo, na dcérku máš, a vždy budeš mať nárok, pokiaľ sa jej nezriekneš, alebo kým si ju nejaký iný neosvojí... čo sa deje len v prípadoch, ak sa otec nezaujíma o dieťa..

markkio
autor
9. feb 2012

Dakujem mile mamicky.kazda rada mi pomaha 🙂 cenim si Vas.dakuejm

tea333
9. feb 2012

@markkio neplatenie vyzivneho moze naozaj celu situaciu len skomplikovat. obrat sa na pravnika a daj to na sud. je to tvoje pravo a ty sa ho mozes domahat. urcite ti pomoze aj liga otcov ktora bola spomenuta vyssie

vefi89
9. feb 2012

@markkio ešte ak smiem vedieť, koľko má dcérka rokov?

a ešte rozmýšlam nad jednou vecou, ale to si nie som moc istá tým, čo napíšem, a či vôbec rozmýšlam správne...
ak ti súd určil, kedy môžeš byť s malou, a ex ti ju nechce z nejakého dôvodu dať, možno by stačilo, ak by si s rozhodnutím súdu išiel alebo na kuratelu, alebo na PZ, predložil to, a možno by ti pomohli s tým, aby si ju dostal v stanovenom čase..
a keď som spomenula tú sociálnu kuratelu, možno by ti aj tam vedeli poradiť... určite sa bude dať aj cez internet niečo vyriešiť, stačí ak si vyhladáš úrad práce, soc. vecí a rodiny a tam sekciu kurately a nejaký kontakt... 😉

nelinka0401
9. feb 2012

@markkio si jeden s mála otcov,čo prejavujú takýto záujem o svoje deti.len sa nevzdávaj a bojuj za ňu.všetko si od bývalej odkladaj.všetky maily,správy aspoň budeš mať na súde dôkazy.držím palce 🙂

anjelicek26
9. feb 2012

No ona povinnost letiet s malym dietatom do anglicka, aby ti ukazala malu - nema. Ty mas povinnost chodit po malu. A znasat naklady za letenky, stres s cestovania s malym dietatom, ani sa ex priatelke necudujem, ze sa jej nechce. Povinnost prijst mas ty.

S manzelom zijeme v anglicku, ma dcerky s prveho manzelstva v nemecku (14&16 rovne), navstevovat ich chodi raz do mesiaca na vikend. Vsetko sa da, ak sa chce. U nas boli za tie dva roky, co se tu len 2x. Nemozeme po nich chciet ist cez dve letiska len kvoli tomu, ze ich chce vidiet. Tu povinnost ma ich tatino, ze ano.

Nestazuj si to a plat vyzivne, take vysoke zasa nebude, aby si to neuplatil. To je najdolezitejsie. Ex ma skutocne povinnost ti malu davat, ak to neurobi - sla by som na to sudne. Mala ma pravo vediet, kto je jej otec. Ale ak planujes fakt byt tatino 2x do roka, no ja ti neviem... mozno by stalo za to sa vratit na slovensko a byt pri malej blizsie. Ja viem, ze sa to lahko povie, ale deti mame male len raz. Ak je mala uz dost velka, skuste aspon video-telefonovat, SKYPE je na toto skvely, aj sa uvidite, ukaze ti, co nakreslila, pokecate, aspon budete mat aky-taky kontakt a to sa da kludne dohodnut aj kazdy tyzden.

markkio
autor
9. feb 2012

pre anjelicek26 to ja viem ja si ju nechcem zobrat do anglicka a ani nemozem.ja si k nej chodim a mam ju dovolenu mat na svk.uz som obetoval 3 dovolenky a nikdy som ani nevedel ci ona tam vobec je a nakoniec po patrani som zistil ze je v cesku a malicku neuviim.

anjelicek26
9. feb 2012

@markkio - tak to je zle, pozri posli jej mail, sms, neviem aky mate kontakt, daj si vytlacit potvrdenie o doruceni - to sa da aj pri maily, oznam jej, kedy prijdes, ak ti neodpovie resp. ten termin nepotvrdi, urob si o tom zaznam. Toto vsetko budes pri sude potrebovat, aby si dokazal, ze ona zamedzuje styku s dcerou. Kazdy mail, kazdy telefonat si znac, zapisuj,co bolo predmetom, ako ste sa dohodli - dolezite je hlavne, ak napr. prave tie prazdniny, dovolenky ti dceru nevyda aj ked si na Slovensku. Odlozit si letenky, uctenku za hotel, ze si tam skutocne bol a oni tam neboli - napriek tomu, ze si oznamil, ze tam budes a mas zaujem dceru vidiet. Nech vidia, ze sa snazis, ze chces - a ona ti to nedovoli. Sud potrebuje aj nejaky dokaz, lebo v dnesnej dobe automaticky sa priklanaju na stranu zien (takych chlapov ako ty je po certoch malo).

Ak budes mat rozhodnutie sudu, resp. ona sa bude musiet dostavit na pojednavanie a vysvetlit, preco ti malu nedala. A nabuduce rovnako - budes mat pravo zavolat policiu, ak ti malu nevyda, ked budes mat v ruke pravoplatny rozsudok, ktory tento styk upravuje. Mas na tu malu pravo, rovnako ako ma ona.

bodka70
9. feb 2012

@markkio , pokiaľ viem, teraz nedávno bol zmenený zákon ohľadom stretávania sa rodičov s deťmi po rozvode. Viem, že žena môže dostať mastnú pokutu, ak preukázateľne bezdôvodne zamedzuje styk dieťaťa s druhým rodičom. Dokonca sa môže stať, že pri opakovaných obštrukciách môže byť dieťa zverené do starostlivosti druhému rodičovi. Isteže, palica má dve konce, takže určité typy rodičov môže toto zneužívať.
Ale ak si úprimný a máš naozaj záujem len o dobro dieťaťa a o tvoje stretávanie s ním, tak choď za tým, máš oporu aj v práve a zákone. držím palce

markkio
autor
9. feb 2012

@bodka70 dakujem pekne.budem hladat o tom viac informacii.velmi pekne dakujem 🙂 mam dost dokazov na to aby som to dokazal.najmenej 4-krat mi to zakazala.dakujem este raz a prajem vela zdravicka babatku ktore cakas 🙂

bodka70
9. feb 2012

http://www.justice.gov.sk/Stranky/aktualitadeta...
@markkio , tu je o tej novele občianskeho zákonníka 😉

lili_mia
9. feb 2012

@markkio ja ešte pridám k@anjelicek26 aby si sám navrhol, že budeš s malou v prítomnosti matky, faktom je že ste už dlho neboli spolu, ktovie ako bude na teba reagovať, tak nech má tam mamu ako záchrannú kotvu, keby niečo nešlo podľa plánu .. môže sa stať, že po 5tich minútach spustí riadny plač a nič z toho, ale aspoň niečo .. nevidím problém v tom, ak chce ísť bývať do Čiech, pokiaľ ti dovolí malú vídať, ide len o to, či ochotný takto letieť na otočku z UK do Čiech a vzápätí naspäť,v tejto situácii by som skôr išla cez tie stretnutia aspoň raz cez víkend, možno na veľkú noc o rok bude mama ochotnejšia, ked sa už budete s malou lepšie poznať,

lenka311
9. feb 2012

@markkio Na Tvojom maily ma hlavne udivil ten záver - tak Ty si jej zo zúfalstva prestal platiť výživné...
Na dcérku máš nárok, ale uvedom si že si ďaleko. Veľmi ďaleko a ona Ťa tak často nevidí, pre ňu si už cudzí človek. Takže ak by sa to dalo stretni sa s ňou za prítomnosti matky, len to obaja musíte tie nervy hodiť za hlavu... Ja si osobne myslím, že Tvoja ex keď už má partnera chce aby dcérka z toho nemala guláš... a hlavne stres! Jeden tatino ktorý sa stará a jeden ktorý príde raz za pol roka a vezme ju do neznáma...
Môj ex si pre malú chodí každý druhý víkend - aby sa dostatočne spoznali, chápeš? A predtým tu bol za ňou každý týždeň...
Nedočítala som sa koľko má malá rokov, ale ak si s ňou neni v kontakte tak dlho a má do 4roch rokov, pravdepodobne už ani nevie kto si, chápeš?
Takže rada - stretávanie v prítomnosti matky, keď tak choď najskôr na sociálku, odtiaľ bývalej zavolaj, prídeš vtedy a vtedy a potom sa s tým dá už niečo robiť... ale s tým výživným čo jej neposielaš si moc nepomôžeš, hlavne ako to dáš na súd...

markkio
autor
10. feb 2012

@lili_mia ahoj.ja som to uz sam aj navrhol.mal som si ju zobrat na dva tyzdne ale namiesto toho som jej povedal ze mi staci ak by sme sa aspon stretli v jej pritomnosti. odpoved bola stale nie nie nie.ja uz som kusil vsetko mozne len aby som uvidel dcerku a nemozem.peto mi uz nic ine neostava len to nejako poriesit cez sud.:(

markkio
autor
10. feb 2012

@lenka311 ja som to uz skusal aj nab=vrhoval.nie proste nie.ani fotku mi neposle.:( ani posratu fotku. :(

sisaha
10. feb 2012

@markkio vyzivovaciu povinnosti si pln, lebo to moze byt pouzite proti tebe. Smola je, ze si tak velmi daleko. Asi ina moznost ako to riesit cez sud ti nepomoze. V kazdom pripade, by som zasla za soc. pracovnickami a spisala zapisnicu, ze ti neumoznila stretnut sa s dcerou. Skus si zabezpecit svedkov. Vies kde byva? Prid v danu den a hodinu pre dceru, zavolaj policajtov, ze ti ju odmieta dat napriek rozhodnutiu. Spisete spolu zaznam, toto vsetko ti moze pomoct. Ona bude predvolana, pohrozia jej pokutou, potom ju moze dostat. Povedz jej, ze ked ti neumozni sa s nou stretavat, poziadas o zverenie do svojej starostlivosti. Mozno jej to pomoze otvorit oci. Drzim ti palce. Kiez by kazdy otec bol taky ako ty a prejavoval zaujem.

lili_mia
10. feb 2012

@markkio
@sisaha pokiaľ sa dá dať telefón na hlasný odposluch, tak na ísť na sociálku a tam v kancelárii pred pracovníčkou zavolať ex, pokiaľ normálne povie že sa nedá a dá rozumný dôvod, tak tvoja smola, ale ak na teba vyskočí a podobne, tak sa s tým dá niečo robiť, len jej nerob také veci aký si ty chudáčik, že sa snažíš a ona nič, naozaj bud pokojný, inak si poškodíš a doplať jej to výživné ..len sa spýtaj na sociálke, že ako to spraviť, ja som sa dopočula o jednom chlapovi, čo nemohol platiť asi tak 3mesiace, potom zaplatil naraz počas 4tého mesiaca, ale aj tak mu na to súde priťažilo, bralo sa to ako prilepšenie k výživnému za ten jeden mesiac, aj tak musel doplatiť tie 3mesiace, tak si zisti na sociálke či už u právnika že ako to urobiť, či bude stačiť ex o tom informovať mailom, že to je za také obdobie, alebo poslať poštou a tam napísať info do správy pre prijímateľa

lili_mia
10. feb 2012

a ešte, všetko závisí od postoja sudcu, niekomu priklepnú na ročné dieťa aj 150eur a niekomu iba 50eur, dosť robia aj finančné pomery otca a či ich matka vie dokázať, ak vie o nepriznanom príjme