Neopomenuteľný dedič
Ahojte, poprosím Vás o radu ak s tým má niekto bližšiu skúsenosť, prípadne znalosti. V prípade, že je spísaný závet v ktorom je majetok odkázaný partnerovi/druhovi sú do úvahy braný aj neopomenuteľný dediči ktorými sú potomkovia. Spadajú do tejto sféry aj rodičia? Jedná sa mi o to, že by som chcela spísať závet v ktorom odkážem majetok partnerovi (deti zatiaľ nemáme) ale nechcem aby k majetku mali prístup moji rodičia. Spadajú aj oni do skupiny neopomenuteľných dedičov alebo sa tento paragraf vzťahuje len na deti? Ďakujem
@renatik91 deti zosnulého potomka - čiže vnuci poručiteľa, áno? A si si istá, že to tak je na 100%?
@andrej1018 @renatik91 je právnička - tak zrejme vie čo píše🙂
@alenah31 Ďakujem, to som nevedel. Pýtam sa preto, lebo som to hľadal v googli a nikde sa to presne neuvádza, že či sa neopomenuteľný dedič presúva na vnúčatá (ak potomok poručiteľa už nežije) alebo ako to vlastne funguje.
@andrej1018 Neopomenuteľnými dedičmi sú potomkovia poručiteľa a v prípade, ak sa niektorý z potomkov smrti poručiteľa nedožil, stávajú sa neopomenuteľnými dedičmi jeho deti. V závete nie je možné právo potomkov v prvom rade na povinný podiel (tých, ktorí sa dožili smrti poručiteľa) obísť tým, že namiesto svojho dieťaťa poručiteľ ustanoví za dediča jeho potomkov (napr. namiesto dcéry vnúčatá).
@renatik91 ahoj a ako je to v pripade, ze ostala neplnoleta vnucka, stara mama zomrela ( jej syn - vnuckin otec davnejsie pred nou zomrel). Stara mama napise zavet, ze svoj podiel nechava len svojmu druhemu zijucemu potomkovi. Patri vnucka medzi neopomenutelnych dedicov, ma na nieco narok po starej mame? dakujem

@andrej1018 Jeho deti.