Neplatný závet. Ako sa dedí po zmenách v živote?
Ahojte taká bizarná situácia.
Chcem sa spýtať ako by to bolo s mojim majetkom v tomto pripade: moja mama tvrdi, že som spisala závet pred rokmi. Ja si tuto udalosť absolutne, ale že absolutne nepamätám. Ak sa to aj stalo, muselo to byt dobré roky dozadu, keď som bola mlada a keď rodičia povedali, tak som urobila.. Ale teraz naozaj neviem, či naozaj existuje nejaky môj zavet, alebo si ma mama pomýlila so sestrou. Mna tato informácia dost prekvapila, ale nechcem sa na to asi viac pýtať.
Ak by aj náhodou existoval- a odvtedy sa zmenili u mna významne skutočnosti - vydala som sa, mame malé deti. Dedilo by sa zo zákona, alebo ak by vytiahli nejaky stary zavet s dátumom, kedy manzel ani deti neexistovali, bol by platný ten?
Informujem sa či pre istotu nespisat nejaky závet naozaj…
@ewwe Je to bizár, ale áno. Povedala to dost presvedčivo, že som zostala pochybovať aj o sebe. Doma som potom nad tým premýšľala že či je možné že by som si nieco take nepamätala. Ani neviem komu by som to napisala, preto som o tom začala pochybovať, či si ma nepomýlila.
Ale pre istotu, zaujíma ma, či ak by nakoniec existoval- bol by vôbec platný? Ak mám od vtedy manžela a deti.
@ewwe Je to bizár, ale áno. Povedala to dost presvedčivo, že som zostala pochybovať aj o sebe. Doma som potom nad tým premýšľala že či je možné že by som si nieco take nepamätala. Ani neviem komu by som to napisala, preto som o tom začala pochybovať, či si ma nepomýlila.
Ale pre istotu, zaujíma ma, či ak by nakoniec existoval- bol by vôbec platný? Ak mám od vtedy manžela a deti.
@anonym_autor a dala si si ten závet u notára potvrdiť? Lebo len tak napísať závet na papier a niekam odložiť také nefunguje
@anonym_autor skoc k notárovi a on ti povie ci mas závet v registri. Ak nie, tak mozno ma mama nieco v sufliku. Ale to vies vyriesit novym závetom u notara, ktory das zapisat do registra. Ja som robila pred nedávnom závet, suma u notara aj so zápisom v registri bola 170€. Mozem ho kedykolvek zmenit alebo zrusit.
@anonym_autor a dala si si ten závet u notára potvrdiť? Lebo len tak napísať závet na papier a niekam odložiť také nefunguje
@anonym_e3a417 Moze byt platny aj zavet vytiahnuty zo suflika, ktory nebol overeny a ani nikde zaevidovany.
@anonym_e3a417 Ja ho nemám 😄 ak existuje, tak ho majú rodičia niekde odložený. Ak existuje. Ale prisaham, že si takúto udalost nepamätám, že by som nieco take písala alebo podpísala. U notára som nebola určite, to by som si musela pamätať, že som sa niekde trepala k notárovi a tam sa nieco robilo. Jedine čo prichádza do úvahy je doma napísaný “na kolene”. Ale vravím, ak sa nieco take udialo, tak to muselo byt velmi dávno. Ale aj tak si myslím, že si ma pomýlila so sestrou. 🤦🏽♀️
@anonym_e3a417 Moze byt platny aj zavet vytiahnuty zo suflika, ktory nebol overeny a ani nikde zaevidovany.
@zuzanaete No veď tohto sa obavám, lebo pokial by spĺňal právne náležitosti, mohol by byt platný aj doma odložený. Preto rozmýšľam, či by bol vôbec platný, keď moje deti ani neboli na svete. Muselo by sa dediť zo zákona nie?
A mozes sa spytat sestry, ci ona riesila zavet a ci o tom vedia rodicia? Aky mal byt dovod, aby si napisala zavet? Ak si v tom case nemala vlastnu rodinu, tak by aj tak dedili rodicia.
@zuzanaete presne tak, závet napísaný a podpísaný vlastnou rukou je platný, ak spĺňa potrebné náležitosti, ale je ľahšie spochybniteľný, preto u notára je to istejšia varianta.
Autorka - najlepšie urobíš ak spíšeš nový závet u notára.
Prečo ti rodičia ten závet neukážu? Prečo si nesadnete a nepovieš im, že situácia sa zmenila a že si nepraješ aby dedil niekto iný ako tvoj manžel, deti.
@zuzanaete No veď tohto sa obavám, lebo pokial by spĺňal právne náležitosti, mohol by byt platný aj doma odložený. Preto rozmýšľam, či by bol vôbec platný, keď moje deti ani neboli na svete. Muselo by sa dediť zo zákona nie?
@anonym_autor Deti su neopomenutelni dedici. Ale ako laik si netrufam povedat, ako by sa presne rozdelil majetok. Mozno by sa mohol vyjadrit @draik .
Závet je platný, takže teoreticky v ňom všetko odkazuješ sestre.
Ak by tvoje deti boli v čase tvojej smrti dospelé tak musia dostať minimálne polovicu dedičstva čo by dostali pri dedení zo zákona a zvyšok by dostala sestra. Manžel by dostal len polovicu z BSM, iné nič.
Vyriešiš to novým závetom a daj ho zapísať do centrálneho registra závetov
@anonym_autor pozri, kasli na to. Chod k notarovi a spis novy zavet. Stary prestane platit (respektive ak bol prvy spisany u notara, tak ten ti povie, ci take je niekde ulozene) a mas po probleme...
@anonym_e3a417 samozrejme funguje
@anonym_e3a417 samozrejme funguje
@anonym_7631cc nevedela som, som si myslela že to treba nejak právne u notára ošetriť
@anonym_7631cc nevedela som, som si myslela že to treba nejak právne u notára ošetriť
@anonym_e3a417 su 2 moznosti... rukou pisany s dalsimi povinnymi nalezitostami... plati aj taky... ale osobne si myslim, ze je lepsi u notara (lepsie to spise a ulozi)... zavet sa nestrati, nezhori... notar poradi...
@anonym_autor koľko máš rokov, 90?
V prvom rade sa dedí zo závetu. Neopomenuteľní dedičia sa však môžu domáhať jeho neplatnosti, ak by nedostali zákonom určený minimálny podiel z dedičstva (ten sa bude podľa návrhu nového Občianskeho zákonníka výrazne znižovať).
Spísaný závet možno tiež odvolať (nie je nevyhnutne nutné spísať závet nový).
Keď mama spomína závet veď si ho pýtaj od mamy nech ti ho ukáže a odfoť si ho. Aj tak závet by mal byť vo viacerých kópiách.
Tu budu evidentne vyborne rodinne vztahy, ak Ti rodicia tvrdia ze mas spisany zavet ale neukazu Ti ho, Ty o nom netusis a normalne sa na to ich (alebo tej sestry) ani nespytas. Akoze uplne absurdna situacia z ktorej prameni uplne absurdna otazka.
Takze vzhladom na tieto skutocnosti by som si to poistila, tak ako Ti radia....
Keby si spisala zavet, tak si to pamatas.
Ja mam spisany zavet, bol to pin pong medzi mnou a pravnikom, trvalo to mesiace, aby bol pravne dobre urobeny.
Kazdy zavet musi but zaregistrovany. Ja mam kopiu doma.
V prvom rade sa dedí zo závetu. Neopomenuteľní dedičia sa však môžu domáhať jeho neplatnosti, ak by nedostali zákonom určený minimálny podiel z dedičstva (ten sa bude podľa návrhu nového Občianskeho zákonníka výrazne znižovať).
Spísaný závet možno tiež odvolať (nie je nevyhnutne nutné spísať závet nový).
@draik a ako odvola? Ked nevie, ci spisala. Ide notarovi a ten to sformuluje? To by ma fakt zaujimalo
Ja mam spisany zavet, bol to pin pong medzi mnou a pravnikom, trvalo to mesiace, aby bol pravne dobre urobeny.
@oslo1 na Slovensku môžeš mať závet aj doma v šuplíku a záleží od pozostalých či ho donesú ukázať na dedičské alebo ho zataja
preto je istejšie ho uložiť do centrálneho registra závetov
@oslo1 Na Slovensku naozaj nemusi byt závet nikde u notara zaevidovany.
@anonym_e3a417 Píšeš anonymne a ešte aj blbosti. Závet nemusí byť notársky overený. Prečítaj si OZ § 476
§ 476
(1) Poručiteľ môže závet buď napísať vlastnou rukou, alebo ho zriadiť v inej písomnej forme za účasti svedkov alebo vo forme notárskej zápisnice.
(2) V každom závete musí byť uvedený deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný, inak je neplatný.
(3) Spoločný závet viacerých poručiteľov je neplatný.
§ 476a
Vlastnoručný závet musí byť napísaný a podpísaný vlastnou rukou, inak je neplatný.
§ 476b
Závet, ktorý poručiteľ nenapísal vlastnou rukou, musí vlastnou rukou podpísať a pred dvoma svedkami súčasne prítomnými výslovne prejaviť, že listina obsahuje jeho poslednú vôľu. Svedkovia sa musia na závet podpísať.
Závet môže byť napísaný a uložený aj u notára, vtedy je evidovaný v centrálnom registri závetov.
@anonym_e3a417 Píšeš anonymne a ešte aj blbosti. Závet nemusí byť notársky overený. Prečítaj si OZ § 476
§ 476
(1) Poručiteľ môže závet buď napísať vlastnou rukou, alebo ho zriadiť v inej písomnej forme za účasti svedkov alebo vo forme notárskej zápisnice.
(2) V každom závete musí byť uvedený deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný, inak je neplatný.
(3) Spoločný závet viacerých poručiteľov je neplatný.
§ 476a
Vlastnoručný závet musí byť napísaný a podpísaný vlastnou rukou, inak je neplatný.
§ 476b
Závet, ktorý poručiteľ nenapísal vlastnou rukou, musí vlastnou rukou podpísať a pred dvoma svedkami súčasne prítomnými výslovne prejaviť, že listina obsahuje jeho poslednú vôľu. Svedkovia sa musia na závet podpísať.
Závet môže byť napísaný a uložený aj u notára, vtedy je evidovaný v centrálnom registri závetov.
@chrobak7 keby si bol čítal moju ďalšiu odpoveď by si sa bol dozvedel že som o tom nevedela a nemusel by si na mna takým tónom
@anonym_e3a417 Ale aspoň si anonymná a vyhla si sa trapasu.
@chrobak7 nie nevyhla, nie každý musí o všetkom vediet 😉
@anonym_autor Je to čudné, že si to nepamätáš. Keby si to spisovala, asi by si si to pamätala. Zhrniem postup:
- spýtaj sa sestry, či to nebola ona.
- spýtaj sa mamy, kde si ho teda uložila.
- u notára asi nebude, ale pre istotu si môžeš preveriť, či ho nemáš v centrálnom registri závetov.
Odvolať (zrušiť) závet sa dá nasledovne:
- jeho fyzickým zničením.
- spísaním závetu s neskorším dátumom
Ak ho teda nevieš nájsť, nevieš či vôbec existuje a neveríš, že existuje, tak to nemusíš riešiť. Ak by mohol existovať, tak spíš u notára nový.
Bohužiaľ vydajom alebo narodením detí závet nestráca platnosť. Akurát v prípade tých detí by bol závet neplatný, lebo maloleté deti by museli dostať zákonný nárok a dospelé aspoň polovicu zákonného nároku. Ostatné by sa dedilo v zmysle závetu.
Je na tebe, ako sa rozhodneš.
Spis novy zavet 😉