Neviem nájsť doklad o kúpe bytu

1. jún 2021

Ahojte, pred rokom som predala byt ktorý som vlastnila 5 rokov, mám taký problém že neviem nájsť doklad o kúpe bytu , keď sa predal o tom mám papier. Riešime otázku daňového, nevedeli by ste mi poradiť ako sa dá takýto papier zohnať?

liljana
1. jún 2021

Vypis z uctu, vypis z katastra?

nafka0483
1. jún 2021

Nemas ani oznamenie z katastra, ze povoluju vkladna tvoje meno? Tam je datum... alebo vytlaceny povodny list vlastnictva este ked tam bolo tvoje meno... alebo vypis z uctu ked si za byt platila - nemas vobec zmluvu?

autor
1. jún 2021

@liljana tam ale bude suma za koľko sa kúpil ? Na katastri ?

liljana
1. jún 2021

Suma by mala byt na vypise z uctu. Kataster pri vklade dostava kupnu zmluvu, ale ci ju poskytne po poziadanie ...

nafka0483
1. jún 2021

Naco riesis cenu ked si byt vlastnila 5 rokov, tak neplatis dan zo zisku. Ide ti len o to zdokladovat, ze si ho vlastnila dlhsie a nemusis teda platit dan, nie?

autor
1. jún 2021

@nafka0483 vlastnila som to 3 roky len som sa pomýlila a už mi to nešlo zmeniť

panelacikova
1. jún 2021

@liljana + autorka. presne ako píše
@nafka0483 ak vlastníš byt viac ako 5 rokov, nemusíš riešiť jeho nadobúdaciu hodnotu. ak potrebuješ doklad o tom, kedy si ho nadobudla (termín), vo výpise z katastra je uvedené, na základe čoho si si nehnuteľnosť nadobudla. či už kúpna zmluva, darovacia zmluva a podobne. a je tam aj termín.

panelacikova
1. jún 2021

autorka: medzitým si napísala, že vlastníš byt tri roky. OK. v tom prípade opäť výpis z katastra, kde je uvedený dátum a potom výpis z účtu, či úveru-hypotéky, kde máš uvedené, koľko si zaň zaplatila. to by mohlo byť postačujúce.

nafka0483
1. jún 2021

Presne tak... ako si ho vlastnila 3 roky a nemas uz zmluvu, tak vypis z uctu a z katastra - lenze teraz uz kataster pise noveho majitela, nie teba, cize musis najst stary LV, alebo info z katastra o povoleni vkladu. Pripadne si na katastri specialne doziadat potvrdenie - neviem ci to bezne robia.

autor
1. jún 2021

@panelacikova aký je pre nich dôkaz že som vybrala x tisíc z účtu, cez hypotéku ani úver sa to neriešilo

panelacikova
1. jún 2021

to si platila v hotovosti? v tejto dobe??

panelacikova
1. jún 2021

prípadne vyhľadaj predávajúceho a popros ho, že si potrebuješ prefotiť KZ alebo nech ti pošle mailom naskenovanú... v KZ bude predsa suma, ktorú si zaplatila...

autor
1. jún 2021

@nafka0483 načo mi je výpis z účtu keď nemám dôkaz o sume za koľko sa ten byt kúpil, ja mám len doklad o tom že som vyberala peniaze a tie sa dávali na ruku predávajúcemu ale to bol maly byt na dedine za 20 000 to uveria že práve to išlo na ten byť ?

autor
1. jún 2021

@panelacikova ten žije v zahraničí a s ním sa nedá spojiť

nafka0483
1. jún 2021

No lebo byt vacsinou nestoji 3000, takze prevody nad istu sumu sa nesmu robit inak ako bezhotovostne - cize keby si urobila riadne prevod cez ucet, tak je tam predsa poznamka ze platba za byt.
Takto ti to samozrejme neuveria, ale 20 000 si ako mohla platit na ruku v hotovosti??

nafka0483
1. jún 2021

Ja ani nechapem ako je mozne nemat zmluvu od bytu, prijmovy doklad, potvrdenie z katastra, list vlastnictva... a plus davat 20 000 na ruku, no ale dobre, stalo sa.
Tak ak to nebudes vediet zdokladovat, tak zaplatit riadne velku dan asi...

Skus este oslovit kataster, oni maju zavkladovanu zmluvu ked sa robil vklad na tvoje meno, mozno by ti vedeli poskytnut kopiu.

autor
1. jún 2021

@nafka0483 áno muselo sa to takto lebo pani nemala účet tak sa to muselo spraviť takto.. následne ona si spravila účet pretože to bolo na rýchlo a peniažky si dala na účet

vikusjk
1. jún 2021

Na kataster pri navrhu na vklad musis davat aj original notarom overenu kupnu zmluvu (alebo darovaciu, proste cim si to nadobudla). Vyziadaj si z katastra kopiu, ale cim skor, chvilu im to tam trva, kym ti to poslu. Neviem, ci maju za to aj nejaky spravny poplatok, ale ak ano, nebude vysoky. Ja som tak riesila kupnu zmluvu na byt pred par rokmi.

autor
1. jún 2021

@vikusjk a myslite ze mi to budú vedieť povedať na hocijakom katastri ? Alebo sa to musí v tom príslušnom okrese ?

vikusjk
1. jún 2021

fuh ozaj neviem, ci na hociktorom, ja som to ziadala priamo od toho katastra, kam sme davali navrh na vklad, lebo oni to maju zarchivovane. Ale jeden telefonat a mate istotu ;) Asi to ozaj budu mat len tam, kam to miestne prislucha a kam isiel ten navrh na vklad aj s tou zmluvou

n_i_ka
1. jún 2021

Len na príslušnom katastrálnom odbore.

autor
1. jún 2021

@vikusjk ďakujem za pomoc ste zlate

draik
1. jún 2021

Ku kópii zmluvy sa dostanete na príslušnom okresnom úrade, katastrálnom odbore, ktorý o vklade rozhodoval. Samotnú zmluvu k DP neprikladáte. Pri kontrole musíte preukázať, že ste kúpnu cenu uhradili, ak ju započítate ako výdavok v DP - na to nemusí stačiť ani kúpna zmluva, ak neobsahuje ustanovenie o potvrdení prevzatia kúpnej ceny predávajúcim.Odhliadnuc od obmedzenia hotovostných platieb.

nafka0483
1. jún 2021

Cize pani si nemohla tvorit ucet o par dni skor aby si peniaze poslala tam, jej si dala peniaze do ruky a ona si nasledne otvorila ucet. Plati zakon o tom do akej sumy mozu byt urobene hotovostne platby, ona musela v banke dokladovat povod penazi... nesedi to teda, no ale dobre, uz sa neodstane.

Vidis, pisu ti aj ostatni ze na katastri by ti mohli dat kopiu, tak ries cez prislusny kataster. Ale zas - to ze na zmluve je nejaka suma este neznamena, ze bola naozaj zaplatena, cize podla mna ti stale bude chybat doklad - prijmovy.

aknamorka22
1. jún 2021

Ahoj, my sme si boli vypýtať kopiu zmluvy na kastri. Bez problémov nám ju dali. Tiež sme to pri predaji bytu nevedeli nájsť. Takže zájdi na kataster s tam ti ju dajú na počkanie 🙂

autor
1. jún 2021

@aknamorka22 volala som na kataster lebo to je úplne v inom kraji ako bývam teraz a povedali že uchovávali takéto veci do 2 rokov že skúsi ten pán zavolať do Bratislavy že tam sú ostatné všetky veci archivovane a že na konci týždňa sa mám ozvať, ďakujem vám 😊

autor
1. jún 2021

@nafka0483 to až o pár mesiacov nie pár dni po tom veď to by bolo aj mne divne to bola staršia pani proste

malva123
1. jún 2021

Ale to je problem v hotovosti sa nesmie platit takato suma

aknamorka22
1. jún 2021

Zaujímavé, my sme o to žiadali po 4,5 roku a mali to tam a dali nám to na počkanie. Asi to má každé mesto inak 🙂

simca06022011
1. jún 2021

A obmedzenia platieb v hotovosti ti nič nehovoria? Nuž, budeš musieť zohnať doklad. Možno predavajuca by tiež Mohl pomoct pri najhoršom. Naozaj k takýmto dôležitým veciam treba podklady riadne uchovávať.. Inak na katastri ako si zistovala majú úplne zmluvy, len presne to vyťahovanie z archívu... No držím palce.