Nezamestnaný vysokoškolák, externé štúdium, menej ako 25 rokov
Zaujímalo by ma či má nejaký nárok na nejakú dávku, štipendium (obaja jeho rodičia pracuju)? Ak áno, koľko a kde by som to našla na internete?
@dioliana1 v prvom rade by sa mal/a zamestnat a potom si hladat studium. Toto je najhorsie mozne riesenie, ale samozrejme najvyhodnejsie pre mladeho cloveka. Nechat sa zivit rodicmi..
Ak nejde na denne studium, tak sup do prace a popri tom sa da krasne studovat, platit si poplatky, byvanie na private a aj stravu... 😉
čo sa týka sociálneho štipendia, treba sa spýtať na príslušnej vysokej škole - každá si určuje kritériá sama. A čo sa týka dávok...asi nič, do 25 rokov sa berie ako zaopatrené dieťa, takže jedine, že by si žiadala na súde o výživné od rodičov a potom by si mohla žiadať o dávky v hmotnej núdzi na ÚP
a akoze pocas denneho studia sa neda pracovat? mne to pride ako pohodlnost externistov, aby nemuseli chodit do skoly a odkrutia si to 1-2 vikendy v mesiaci (hovorim len o mladych, co idu na vysku hned po strednej skole...u pracujucich, co si neskor chcu/potrebuju doplnit studium, je to pochopitelne)...studovala som na dennej forme a popri tom som robila hostesku v divadle, co bola praca na 6 vecerov v tyzdni a ked bolo predstavenie pre deti, tak este aj doobeda...a to som mala dost tazku skolu, nikdy som nemala v rozvrhu viac ako 1 den volna pocas tyzdna a skuskove som vzdy koncila tak, ze dalsi tyzden zacinal novy semester, kedze sme mali naozaj vela predmetov a mnohe aj dost tazke, takze sa nedalo spravit 2-3 predmety behom tyzdna...zarobila som si velmi pekne peniaze za tie 4 roky (1.rocnik na VS som nepracovala) a nemusela som si nic od rodicov pytat...mam agenturu na opatrovanie deti a zamestnavam dost dievcat a vsetko su to studentky denneho studia...niektore nemaju problem odpracovat aj 50 hodin mesacne...cize ja to vidim tak, ze kto chce, ten si najde robotu a aj cas, kedy ju bude vykonavat...
tých víkendov má škola asi 12 za semester (i ja študujem) a pre moju finančnú situaciu je mi lacnejšie zaplatiť externé študium a nie denné(vyjde drahšie)... študium je v Levoči a myslím že tam si ako cudzia ťažko nájde prácu
som vysokoskolacka externeho studia a nemam na nic narok 🙂, no keby som bola slobodna isto by som isla studovat dennou formou . Studium na tej istej univezite ako v prvom rocniku denneho studiu (neskor som zacala externe) a mozem povedat, ze externe je lahsie studium . Ucivo mame rovnake ako denni studenti a aj skusku, no profesori povedia vopred co nam netreba a su k nam tolerantnejsi. .
@dioliana1 "Povinnosti študentov voči zdravotnej poisťovni: Od prvého mája 2011 sa zmenila legislatíva, ktorá upravovala platenie odvodov do verejného zdravotného poistenia. Vysokoškolskí študenti denného štúdia nemusia za seba platiť odvody do zdravotnej poisťovne až do veku 30 rokov. Za externých študentov vysokých škôl platí až do dovŕšenia 26 rokov veku poistné štát. V prípade študentov dennej formy štúdia je táto hranica stanovená do dovŕšenia 30 rokov veku."
takze ziadni studenti neplatia ziadne odvody do zdravotky...
a to, ze denni studenti maju tie iste predmety a skusky ako externi studenti, este neznamena, ze aj obtiaznost je ta ista...profaci velmi dobre vedia, ze 90% externistov su pracujuci a robia kvoli tomu ulavy...presne ako pisala @katymi ...
a preco by si nemohla najst v levoci brigadu? to je co za argument, ze je cudzia? ak ma 2 zdrave ruky a hlavu, tak nevidim dovod...vyhovorky...
@kathynka Ja som študovala externe a nie preto,že by som sa chcela ulievať,ale preto,že naši nemali financie,takže denné by som nemohla chodiť a nie vždy sa dá práca nájsť taká,aby to šlo popri dennom štúdiu,ja som mala šťastie,že môj zamestnávateľ mi vyšiel v ústrety a dovolil mi tie víkendy,aj to som koľkokrát letela zo školy ešte do práce... Inak ja som mala školú každý víkend.
moja decra si prácu chce nájsť a ja jednoducho na denné štúdium nemám, takže sme riešili externé, chcela som vedieť iba to či na niečo má nárok ak by prácu sa jej nepodarilo nájsť .... nič iné... inak je to kruté ak aj starší si nemôžu nájsť prácu a študujú externe a niet na to peňazí.... desné, ja aj napriek tomu že pracujeme obaja mám strach ako potiahnem vlastné externé štúdium a ako ešte aj dcére ak sa jej prácu nepodarí nájsť .... pracujume a sme na tom akoby sme sme nepracovali 😔
Zvlastne nazory, ona sa pytala na pomoc, vy sa tu zacnete okrikovat pracou, ano mal by pracovat, ale ved dobre vieme ake je tazke si nieco normalne najst...co sa tyka tych pripomienok o dennom studiu - pri dennom sa neda pracovat na TPP, moj muz si chcel dokoncit skolu, povedali mu, ze pri TPP sa da len vecerne alebo externe, pretoze pri dennom plati odvody stat, pri externom musi byt clovek bud zamestnany, ze zanho odvadza zamestnavatel, alebo robit na dohody a platit si vsetko sam. A vy si myslite, ze externe studium je nejake ,,ulievanie" - ako ste k takemu nazoru dospeli? 😕 ja som studovala polovicu SS individualne, chodila som raz za pol roka na skusky, to, co sa spoluziaci naucili v skole pri prednaskach ucitelov, to som sa ja ucila doma sama, taktiez chodim teraz externe na pomaturitne studium, platim si zan - to ano, ale divili by ste sa, ani externista nema nic zadarmo, su tam aj studentky co neprejdu, pretoze sa uceniu nevenuju, skola je v piatky a soboty, nemam pri detoch vela casu na ucenie, ale snazim sa po veceroch, ale nepride mi to ako ulievanie, niekto si odsedi v skole a pride na skusky a niekto je sice doma, ale musi sa naucit presne to iste a tiez musi prist na tie iste skusky...ja sa nestazujem, chcem travit dni s detmi, skola ma celkom bavi ale niektore nazory maju daleko od pravdy, kto nikto externe nestudoval, predsa nemoze vediet ake to je...ja tiez nerozpravam a nepisem o niecom o com nemam ani sajnu, alebo som len ,,pocula"
@dioliana1 ja chodim sice len na pomaturitne, ale aj my tam mame prednasky kazdy piatok, sobotu a potom dostaneme rozpisy skusok, a teda tiez chodi v piatky babicka, v soboty je s detmi muz, a zatial som vynechala len jednu - pretoze som bola s Tomáškom na Mikulášskej zábave 🙂 obdivujem ta, pri tolkych detoch to stihas, ja mam dost pri mojich dvoch, kolkokrat zaspim so zositmi v ruke 🙂
@ela2710 sak to ja niekedy tiež z papiermi a deckom v posteli zaspím 😝 potom to dávam dokopy a spolužiaci pozeraju aké zdrapy 😀 , k deťom chodí moja mama a dcéra doteraz, no neviem ako to bude, dufam že BC nejako doklepem (som v 2.roč.) a hoc si zrobím pauzu kým dcéra urobí VŠ.... inak to nevidím, budúci rok bude najťažší ....
@dioliana1 plne ťa chápem, preto nerozumiem tu niektorým devám premúdrelým. Asi nepochopili, že v dnešnej dobe má problém si nájsť prácu aj dospelejší človek, nieto ešte absolvent zo školy. A k tomu externému, neviem či je to lacnejšie ako denné, ale zato drina rovnaká, lebo denný študent má prednášky obsiahlejšie než externista, ktorému to nasúkajú do jednej soboty a to nehovorím že popri práci a podobných povinnostiach sa musí aj učiť, robiť seminárky, študovať a pod. . Ako externistka nemá nárok na nič, iba platiť za všetko. To asi aj sama vieš, keďže študuješ. Možno by dcéra mala skúsiť v lete nejaké to zahraničie a zarobiť si tam, ak by prácu nenašla.

@dioliana1 ma narok najst si pracu a na vyzivne od rodicov