icon

Nový občiansky pre dieťa na poslednú chvíľu

10. aug 2025

Ahojte, zajtra cestujeme do Poľska na dovolenku a práve sme zistili, že sme asi stratili OP najmenšieho dieťaťa, ktoré nemá ešte ani 2 roky. Čo teraz? Dá sa vybaviť nový občiansky vrámci pár hodín? Ďakujem

nin12345
10. aug 2025

@anonym_autor môžeš tam dať občiansky svojho dieťaťa s tvojim priezviskom ale trebárs ti v aute sedí cudzie unesene dieťa a na to oni nemajú ako prísť

anonym_b853f0
10. aug 2025
@martina21

Ahoj ja by som normalne isla, ved to nikto na hraniciach nekontroluje, nestresuj a normalne chod, zober rodny list keby daco

@martina21 už som to tu niekde na MK písala, nás pri ceste z Talianska odstavili na hraniciach a kontrolovali doklady všetkým v oboch autách, samozrejme aj deťom, mali sme doohromady tri. Tiež nás to prekvapilo, či hľadali nejaké dieťa, alebo to bola nejaká iná akcia, netuším. Nechcem si domyslieť, čo by nastalo, keby sme nemali cestovný doklad pre všetky deti

nin12345
10. aug 2025
@anonym_b853f0

@martina21 už som to tu niekde na MK písala, nás pri ceste z Talianska odstavili na hraniciach a kontrolovali doklady všetkým v oboch autách, samozrejme aj deťom, mali sme doohromady tri. Tiež nás to prekvapilo, či hľadali nejaké dieťa, alebo to bola nejaká iná akcia, netuším. Nechcem si domyslieť, čo by nastalo, keby sme nemali cestovný doklad pre všetky deti

@anonym_b853f0 toto sa deje úplne bežne nemuseli ani nikoho hľadať

nin12345
10. aug 2025

@anonym_autor a ešte ti dopisem. Mam dvojročné dieťa, vycestovali sme už s ním viackrát. Raz sa mi stalo že im to bolo jedno ako dieťa vyzerá, pozreli pas a hotovo. Ale raz som musela normálne dieťa vybrať z kočíka prebrať ho aby si ho mohli porovnať. Je to krajina od krajiny. V rámci eú sme ešte nikdy neboli ale pochybujem že by sa zlutovali nad OP bez fotky a už vôbec nie nad žiadnym dokladom čo je váš prípad.. oni majú tiež nejaké predpisy

autor
10. aug 2025

Tak zajtra ideme vybaviť expresné doklady. Je lepšie pasy alebo OP? Pas sa dá do 2 dní, dá sa tak aj OP?
Majitelia ubytovania boli takí milí a ochotní, že nám rezerváciu presunuli na stredu. Check in je od 16:00, dovtedy to príde, však?

patka06
10. aug 2025

Do 2 dní sa dá za príplatok OP aj pas
Záleží na vás kam budete neskôr cestovať - v rámci EU stačí OP s fotkou - je lacnejší, lepšie sa skladuje
V stredu doobeda by mali byť doklady hotové

senta_sofia
10. aug 2025
@anonym_autor

Tak zajtra ideme vybaviť expresné doklady. Je lepšie pasy alebo OP? Pas sa dá do 2 dní, dá sa tak aj OP?
Majitelia ubytovania boli takí milí a ochotní, že nám rezerváciu presunuli na stredu. Check in je od 16:00, dovtedy to príde, však?

@anonym_autor ak budete cestovat najblizsiu dobu len v ramci EU, tak staci obciansky. Je to ovela lacnejsie. Navyse deti maju kratsiu platnost dokladov, pre take dvojrocne za dva roky menis.

nin12345
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor dajte si rovno pas. Síce zaplatíte za to celkom dosť ale môžte cestovať už hocikam aj ďalšie 2 roky.

betulinka1
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor spýtajte sa tam na mieste co bude rychlejsie. Ci pas ci OP. Oni vam poradia. Podla toho spravis doklady.

nin12345
10. aug 2025
@betulinka1

@anonym_autor spýtajte sa tam na mieste co bude rychlejsie. Ci pas ci OP. Oni vam poradia. Podla toho spravis doklady.

@betulinka1 áno to je pravda. Na začiatku leta bol napríklad taký napor že u nás tá možnosť 2 dní na pas ani nebola k dispozícii

autor
10. aug 2025

Ďakujem!! (keď som si príspevok po sebe precitala tak mi napadlo, že veď to si môžem vyhľadať aj sama :D tak som si vyhľadala ale ďakujem za uistenie, že by mali byť hotové už v stredu doobeda)

autor
10. aug 2025

Ďakujem za radu. Silno premýšľam..velmi by som chcela ísť s rodinou do Medzugoria, tam treba pas. Ale neviem, či si trufnem ísť s tou mladšou aj keby mala 4 roky (keď teda platí len 2 roky) .. Tak premýšľam, či sa oplatí robiť pas.. Lebo keď pas, tak iba kvôli tomu, lebo inak nikde mimo EÚ by sme nešli

Ako dlho platí pas pre 5 ročné dieťa? Tiež 2 roky či viac?

nin12345
10. aug 2025
@anonym_autor

Ďakujem za radu. Silno premýšľam..velmi by som chcela ísť s rodinou do Medzugoria, tam treba pas. Ale neviem, či si trufnem ísť s tou mladšou aj keby mala 4 roky (keď teda platí len 2 roky) .. Tak premýšľam, či sa oplatí robiť pas.. Lebo keď pas, tak iba kvôli tomu, lebo inak nikde mimo EÚ by sme nešli

@anonym_autor asi tiež 2

patka06
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor do Medzugoria netreba pas, tiež tam stačí OP s fotkou

nin12345
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor čítam a až od 6 rokov veku dieťaťa začne platiť doklad na 5 rokov

ktobytobolpovedal
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor autorka, odporucam pozerat stranku ministerstva vnutra, tam mas presne napisane aky doklad do ktorej krajiny potrebujes… dietatu do 6 rokov sa vydavaju doklady na 2 roky. Od 6 rokov na 5 rokov

autor
10. aug 2025
@patka06

@anonym_autor do Medzugoria netreba pas, tiež tam stačí OP s fotkou

@patka06 fakt? Ooh to je úžasné.. Super

autor
10. aug 2025
@ktobytobolpovedal

@anonym_autor autorka, odporucam pozerat stranku ministerstva vnutra, tam mas presne napisane aky doklad do ktorej krajiny potrebujes… dietatu do 6 rokov sa vydavaju doklady na 2 roky. Od 6 rokov na 5 rokov

@ktobytobolpovedal ďakujem, určite pozriem.

Teraz po tom všetkom si uvedomujem, že som v tomto bola nezodpovedná a lenivá si to všetko naštudovať. Nemáme TV a nečítam správy, žijeme tak trochu v bubline - čo má z jednej stránky (napr. tejto) nevýhody, mali by sme byť preto oveľa viac zodpovednejší a "aktualizovať" si informacie snahou... Na druhú stranu je to výhoda, lebo žijeme vo veľkom pokoji, zbytočne sa nerozculujeme, nemáme negativitu z TV alebo správ..v každom prípade si z tejto situácie beriem ponaučenie a ďakujem ešte raz všetkým, čo sa zapojili a boli mi ochotné poradiť, pomôcť.. Za váš čas.. Lebo ste nemuseli.. Ďakujem

patka06
10. aug 2025
@anonym_autor

@patka06 fakt? Ooh to je úžasné.. Super

@anonym_autor je to fakt. Pred pár dňami som zisťovala
https://www.mzv.sk/web/sarajevo/cestovanie/podm...

senta_sofia
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Medzugorie nie je sice v ramci EU, ale akceptuju tiez obciansky

autor
10. aug 2025
@patka06

@anonym_autor je to fakt. Pred pár dňami som zisťovala
https://www.mzv.sk/web/sarajevo/cestovanie/podm...

@patka06 och, o veľa veciach som ozaj ani netušila! Napríklad, že doklad musí mať platnosť ešte 90 dní po ukončení pobytu.. Alebo finančné zabezpečenie.. Kto veľa cestuje, naozaj sa to kontroluje?

patka06
10. aug 2025
@anonym_autor

@patka06 och, o veľa veciach som ozaj ani netušila! Napríklad, že doklad musí mať platnosť ešte 90 dní po ukončení pobytu.. Alebo finančné zabezpečenie.. Kto veľa cestuje, naozaj sa to kontroluje?

@anonym_autor áno, kontrolujú
Aj keď nemáš TV a nesleduješ správy, máš Google a všetky potrebné informácie si vieš zistiť za pár sekúnd

erickatt
10. aug 2025
@anonym_autor

@lindous ďakujem, popravde sme ho ani nevybrali z obálky. Obálku sme niekde odložili ale už sme pozreli asi všade a nevieme ju nájsť, tak sa domnievame, že sme ju omylom vyhodili :(

@anonym_autor skuste pozriet kabelky v deckej aa kocik pre babiky. Moja vnucka tak skovsla dcere vodicak, a ako si vybavila novy, doniesla jej ho zo svojej kabelky a ze ved ako som mala ist na nakup maminka.

diewcatqoo
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja mam teda precestovanu Europu autom. Pravidelne, niekolkokrat do roka cestujem autom Cesko - Slovensko a spat, jazdime do Rakuska, Nemecka, Talianska, Slovinska, Madarska... v zivote odomna nikto na hraniciach nechcel doklady. Fakt ani raz, a to sme cestovali aj cez covid, vypisovali vsemozne potvrdenia, na kazdej hranici boli hliadky, a nikto nas nikdy nezastavil. Aj sme 2x sli bez dokladov (nevedomky - raz som zabudla doma kabelku, takze som nemala ani svoje doklady, ani dietata a raz sme zabudli doma pas dietata). Tym ta, samozrejme, nechcem navadzat, aby ste sli bez dokladov (pri ubytovani musis predlozit aj doklady deti). Len konstatujem, ze my sme asi mali vzdy sakra stastie na hraniciach.

ariannazara
10. aug 2025

Bývam neďaleko polska boli sme tam sto krát s dieťaťom a v Maďarsku tiez a nikdy nas nikto nezastavil a nekontroloval

senta_sofia
10. aug 2025
@diewcatqoo

@anonym_autor ja mam teda precestovanu Europu autom. Pravidelne, niekolkokrat do roka cestujem autom Cesko - Slovensko a spat, jazdime do Rakuska, Nemecka, Talianska, Slovinska, Madarska... v zivote odomna nikto na hraniciach nechcel doklady. Fakt ani raz, a to sme cestovali aj cez covid, vypisovali vsemozne potvrdenia, na kazdej hranici boli hliadky, a nikto nas nikdy nezastavil. Aj sme 2x sli bez dokladov (nevedomky - raz som zabudla doma kabelku, takze som nemala ani svoje doklady, ani dietata a raz sme zabudli doma pas dietata). Tym ta, samozrejme, nechcem navadzat, aby ste sli bez dokladov (pri ubytovani musis predlozit aj doklady deti). Len konstatujem, ze my sme asi mali vzdy sakra stastie na hraniciach.

@diewcatqoo cez covid nas kontrolovali, veru aj ockovacie kraviny. A zazili sme aj situaciu, ze na dialnici odklonili dopravu a rad radom vsetky auta kontrolovali a doklady kazdemu.

neviem_123
10. aug 2025

Ahoj, my sme zabudli pas, zistili to az pred polskymi hranicami, co je cca 3h cesty od nas a bol vecer, tak sme to riskli, na hranici nikto nebol, to bolo v pojode ale v hoteli pytali pas nasho dietata (vtedy mal rok a pol). Muz chvalabohu nasiel fotku pasu (alebo rodneho listu nepamatam si uz presne bolo to davnejsie) v telefone ale keby nie, neviem ci by nas ubytovali.

simca06022011
10. aug 2025

s dokladmi bez fotky cestovat s detmi nemozes, ten op sa posielal uplne z inych dovodov, nie kvoli cestovaniu... cize treba si ist vybavit riadny doklad s fotkami.

simca06022011
10. aug 2025
@anonym_autor

@ktobytobolpovedal ďakujem, určite pozriem.

Teraz po tom všetkom si uvedomujem, že som v tomto bola nezodpovedná a lenivá si to všetko naštudovať. Nemáme TV a nečítam správy, žijeme tak trochu v bubline - čo má z jednej stránky (napr. tejto) nevýhody, mali by sme byť preto oveľa viac zodpovednejší a "aktualizovať" si informacie snahou... Na druhú stranu je to výhoda, lebo žijeme vo veľkom pokoji, zbytočne sa nerozculujeme, nemáme negativitu z TV alebo správ..v každom prípade si z tejto situácie beriem ponaučenie a ďakujem ešte raz všetkým, čo sa zapojili a boli mi ochotné poradiť, pomôcť.. Za váš čas.. Lebo ste nemuseli.. Ďakujem

@neviem_123 inak presne pre toto ja mam tiez vzdy fotky dokladov :DDD a nie len pred dovolenkou, rposte uz ked si ich dame robit si ich nafotim :D ako nestaci to na vsetko, ale ak sa stratia aj v zahranici, tak aspon nieco to pomoze
@ariannazara na cestach a uliciach nas nikto nikdy nekontroloval.. az na par namatkovych kontrol ked riesili utecencov, a skontrolovali nam aj dieta a teda neviem ci by si to riskovala. Ale v hoteloch chceli doklady vzdy, aj dietata. Vzdy. Aj si ich casto fotia.

simca06022011
10. aug 2025

@anonym_autor jedna vec je zit v bubline, ale doklady su ina vec... to nie su informacie z telky a sprav. Proste kazdy clovek ma mat doklad, ides cestovat = mas mat doklad. Toto je vec, co som si napr. zistila uz ked sa mi dieta narodilo... ake doklady dieta potrebuje mat a na co. A nic sa od vtedy za 14r nezmenilo, nic. Jedine sa rozposlali OP bez fotky, ale ako som pisala, tie nie su na cestovanie. Myslim, ze kvoli zdravotnej karte sa posielali, ale to nie som si ista.