Nový občiansky pre dieťa na poslednú chvíľu
Ahojte, zajtra cestujeme do Poľska na dovolenku a práve sme zistili, že sme asi stratili OP najmenšieho dieťaťa, ktoré nemá ešte ani 2 roky. Čo teraz? Dá sa vybaviť nový občiansky vrámci pár hodín? Ďakujem
Najrýchlejšie je do 2dní.
Zajtra požiadajte, keď príde môžete ísť.
alebo ešte poriadne hľadať, možno sa nájde
@klarissa25
@patka06 keď najhoršie je, že ideme len na 3 dni a mame už zaplatené ubytovanie, ktoré sa nedá zrušiť, nevrátia už peniaze.. Ešte nám napadlo to risknut a dúfať, že nás nezastavia ale to sme len spomenuli medzi sebou, nemáme tak v úmysle urobiť... S dočasným papierom o vydaní nového OP by to nefungovalo? Keď zadám tu otazku do Google tak AI píše, že sa dá
v zahranici papier o docasnom vydani nic neznamena, iba doklad
@klarissa25
@patka06 keď najhoršie je, že ideme len na 3 dni a mame už zaplatené ubytovanie, ktoré sa nedá zrušiť, nevrátia už peniaze.. Ešte nám napadlo to risknut a dúfať, že nás nezastavia ale to sme len spomenuli medzi sebou, nemáme tak v úmysle urobiť... S dočasným papierom o vydaní nového OP by to nefungovalo? Keď zadám tu otazku do Google tak AI píše, že sa dá
@anonym_autor Musí mať platný cestovná doklad, s papierom by to nefungovalo
Tak ostaň s malou doma a ostatní nech idú
Je reálne, že by ste ho stratili? Boli ste s ním niekde, kde ste ho vyložili a mohli zabudnúť? Tiež som takto "stratila" pas a jasné že bol doma, na mieste, ktoré som 3x skontrolovala, len v panike a zhone nikdy neviem nič nájsť 😀 skúste to predýchať a ešte raz pozrieť všetko
@anonym_autor Ja by som isla. A vezmite aj RL, ak by boli opletacky so zakonom.
@klarissa25
@anonym_autor ten papier nie je dokladom totožnosti ani na Slovensku. Je to len informácia/potvrdenie o tom, de dotyčný má podanú žiadosť o doklad.
@anonym_autor Ja by som isla. A vezmite aj RL, ak by boli opletacky so zakonom.
@anonym_ee9b7b rodný list je zbytočný. Vy, ktoré radíte ísť do zahraničia bez dokladu dieťaťa, viete, čo nastane, ak ich zastaví bežná kontrola niekde v meste alebo budú nebodaj účastníkmi nehody? Dieťa odoberie sociálka a oni budú na polícii dokazovať, že dieťa je ich. Čo za matku bude riskovať takýto zážitok pre dieťa? Slovenský rodný list, čo je doklad bez fotiek, je úplne irelevantný v takejto situácii.
@anonym_autor Asi ste ho stratili niekde doma a treba ho len nájsť. Radšej všetci hľadajte.
@anonym_autor ten papier nie je dokladom totožnosti ani na Slovensku. Je to len informácia/potvrdenie o tom, de dotyčný má podanú žiadosť o doklad.
@melanta ešte raz - ten papier nie je dokladom totožnosti ani na Slovensku. Je to len informácia/potvrdenie o tom, že dotyčný má podanú žiadosť o doklad. Informácie z AI je potrebné overovať. Nemá vždy pravdu.
@anonym_ee9b7b rodný list je zbytočný. Vy, ktoré radíte ísť do zahraničia bez dokladu dieťaťa, viete, čo nastane, ak ich zastaví bežná kontrola niekde v meste alebo budú nebodaj účastníkmi nehody? Dieťa odoberie sociálka a oni budú na polícii dokazovať, že dieťa je ich. Čo za matku bude riskovať takýto zážitok pre dieťa? Slovenský rodný list, čo je doklad bez fotiek, je úplne irelevantný v takejto situácii.
@melanta aj ten občiansky je bez fotky. Aj OP staršieho dieťaťa je bez fotky
Je reálne, že by ste ho stratili? Boli ste s ním niekde, kde ste ho vyložili a mohli zabudnúť? Tiež som takto "stratila" pas a jasné že bol doma, na mieste, ktoré som 3x skontrolovala, len v panike a zhone nikdy neviem nič nájsť 😀 skúste to predýchať a ešte raz pozrieť všetko
@lindous ďakujem, popravde sme ho ani nevybrali z obálky. Obálku sme niekde odložili ale už sme pozreli asi všade a nevieme ju nájsť, tak sa domnievame, že sme ju omylom vyhodili :(
@anonym_autor ale s op bez fotky ani nemôžeš cestovať. To nie je občiansky, to je doklad namiesto zdravotnej kartičky. Na cestovanie do zahraničia potrebuješ op s fotkou. Preboha. To fakt jedna matka nevie, že dieťa musí mať na cestovanie do zahraničia taký istý doklad ako rodič?
@anonym_autor Takže nemáš doklady pre obe deti. Ten doklad bez foto neslúži na cestovanie. To fakt existujú takíto ľudia?
Dieťa mimo SR potrebuje cestovný pas. My sme akurát v Poľsku a v taške mám pás 14 ročného syna. Je pravda, že naprieč Poľskom ani jedno policajné auto, ale ked sa budes chcieť ubytovať, budú pýtať pasy detí do 15rokov a vaše občianske.
Dieťa mimo SR potrebuje cestovný pas. My sme akurát v Poľsku a v taške mám pás 14 ročného syna. Je pravda, že naprieč Poľskom ani jedno policajné auto, ale ked sa budes chcieť ubytovať, budú pýtať pasy detí do 15rokov a vaše občianske.
@uhrikovci Nie, stačí OP, ale s fotkou. Mimo EÚ pas.
Nuz, ak vas zastavia a budu pytat doklady, tak stravite v zahranici niekolko hodin bez deti na policii, kde budete vysvetlovat a dokazovat, ze deti su vase a neuniesli ste ich. A deti budu zatial bez vas s cudzimi ludmi.
@anonym_0bd8f6 od 15rokov veď to píšem.
@uhrikovci V pôvodnom príspevku si to nemala a nie nemáš pravdu. Aj dieťaťu do 15 rokov v EÚ stačí OP.
OP bez fotky ké ti na nič. Na cestovanie bud pas,alebo OP s fotkou . Jedine tam zavolať a skúsiť posunúť termín ubytovania a zajtra Dat pas urobiť do 2 dní
Neurobíš nič už
Občania Slovenskej republiky pre plnohodnotné cestovanie v rámci EÚ a schengenu môžu využiť platný občiansky preukaz s fotografiou, a to aj deti. Občanovi mladšiemu ako 15 rokov sa OP vydáva s platnosťou na 5 rokov, občanovi mladšiemu ako 6 rokov možno vydať OP s platnosťou na 2 roky. V oboch prípadoch je správny poplatok 7 eur, čo je výrazne lacnejšie ako pri detských pasoch, kde poplatky pri vydaní v štandardnej lehote začínajú pri 12 a 20 eurách.
Detský občiansky preukaz s fotografiou je možné použiť pri cestovaní v rámci Európskej únie a tiež do ďalších štátov, ktoré ho ako cestovný doklad uznávajú, čiže rovnocenne ako v prípade občanov starších ako 15 rokov.
Ak rodičia s deťmi plánujú dovolenku v krajinách schengenu, nie je teda potrebné vybavovať dieťaťu cestovný pas, stačí detský OP s fotografiou.

Neda… urobit novy op a ist ked ho budete mat